Subota, 01.10.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Stonoteniski virtuozi i u poznijim godinama

Na nadmetanju u hali „Pinki” u Zemunu među najveštijih osam takmičara plasirao se i penzioner iz Rusije
Сви такмичари били су у доброј форми ( Фо­тографије ар­хи­ва НУПС)

Oni ima­ju mno­go to­ga za­jed­nič­kog. Ni­su sa­mo obič­ni pen­zi­o­ne­ri već i ve­šti sto­no­te­ni­se­ri, pre sve­ga za­lju­blje­ni­ci u sport. Ne­dav­no su se oku­pi­li na pr­vom sto­no­te­ni­skom pr­ven­stvu pen­zi­o­ne­ra ko­je je odr­ža­no u SC „Pin­ki” u Ze­mu­nu, u or­ga­ni­za­ci­ji No­vog udru­že­nja pen­zi­o­ne­ra Sr­bi­je. Ujed­no, sa­la u Ze­mu­nu bi­la je i me­sto gde se odr­ža­lo me­đu­na­rod­no nad­me­ta­nje na ko­jem se me­đu naj­ve­šti­jih osam tak­mi­ča­ra pla­si­rao i pen­zi­o­ner iz Ru­si­je. Naj­bo­lji me­đu naj­bo­lji­ma bi­li su Jo­van Den­čić, naj­mla­đi u pen­zi­o­ner­skom sta­žu, ali pr­vi na li­sti, po­tom Alek­san­dar Mi­ha­i­lo­vić, ko­ji je za­u­zeo dru­gu po­zi­ci­ju, i na kra­ju Pre­drag Ilić, ko­ji je mo­rao da se za­do­vo­lji tre­ćim me­stom, iako je po­znat kao pr­vak Bal­ka­na u sto­nom te­ni­su u ka­te­go­ri­ji ve­te­ra­na. 

– Do­sad se ni­ko ni­je do­se­tio da na­pra­vi baš ova­kvo pr­ven­stvo. Bu­du­ći da je nad­me­ta­nje pro­šlo ka­ko smo i za­mi­sli­li, od­lu­či­li smo da ga  or­ga­ni­zu­je­mo dva­put go­di­šnje. Jer, sve nas po­ve­zu­je, sport, lju­bav pre­ma sto­nom te­ni­su i, na­rav­no, to što smo u pen­zi­o­ner­skim vo­da­ma. Ne­ki od nas su odav­no tak­mi­ča­ri u ovoj sport­skoj di­sci­pli­ni. Do­du­še, ne nad­me­će­mo se u su­per­li­ga­ma, ali su ne­ki pri­zna­ti u re­gi­o­nal­nim, što ni­je za pot­ce­nji­va­nje – ka­že Alek­san­dar Mi­ha­i­lo­vić, pot­pred­sed­nik NUPS-a, za­du­žen za or­ga­ni­za­ci­ju pr­ven­stva. 

Ovaj še­zde­set sed­mo­go­di­šnji pu­kov­nik u pen­zi­ji za­u­zeo je dru­go me­sto na pr­ven­stvu u sto­nom te­ni­su, a u pen­zi­ji je već 17 go­di­na. Ot­kri­va da od­ma­le­na uži­va u ča­ri­ma sto­nog te­ni­sa, ali ne za­bo­ra­vlja da nas pod­se­ti da u stre­lja­štvu i da­lje dr­ži re­kord u tro­sta­vu.

– Bio sam pr­vak JNA 1977. i spor­ti­sta go­di­ne JNA 1987. go­di­ne u stre­lja­štvu. A lju­bav pre­ma sto­nom te­ni­su po­čeo sam da gra­dim sa de­vet go­di­na, ka­da sam za­i­grao za tim iz Pro­ku­plja, oda­kle sam ro­dom. Pred pen­zi­ju sam bio i član eki­pe „Mi­mo­ze” iz Her­ceg No­vog ko­ja je po­sta­la ekip­ni pr­vak Cr­ne Go­re 2001. Ta­da sam bio na slu­žbi u tom gra­du – po­hva­lio se dru­go­pla­si­ra­ni Alek­san­dar. 

Da je kon­ku­ren­ci­ja na pr­ven­stvu u sto­nom te­ni­su za pen­zi­o­ne­re bi­la ve­o­ma ja­ka po­tvr­dio je i pla­sman pr­va­ka Bal­ka­na za ve­te­ra­ne Pre­dra­ga Ili­ća ko­ji je mo­rao da se za­do­vo­lji tre­ćim me­stom.

– Nad­me­ta­nje je bi­lo ve­o­ma za­ni­mlji­vo, svi smo ga shva­ti­li kao ne­ka­kav eks­pe­ri­ment ko­ji je na kra­ju bio uspe­šan. Za sto­ni te­nis je ina­če ve­o­ma va­žna fi­zič­ka sprem­nost. U pret­hod­noj go­di­ni da­na bio sam pre­vi­še an­ga­žo­van na pi­sa­nju knji­ge iz obla­sti va­ti­kan­sko-ju­go­slo­ven­skih od­no­sa, ta­ko da sam tre­ni­ra­nje ma­lo za­po­sta­vio. To se ose­ti­lo i na te­re­nu, pa sam za­to i osvo­jio tre­će me­sto, jer ni­sam bio baš u za­vid­noj for­mi – ot­kri­va Pre­drag, pen­zi­o­ni­sa­ni pro­fe­sor uni­ver­zi­te­ta ko­ji se ba­vio me­đu­na­rod­no-jav­nim pra­vom i me­đu­na­rod­nim od­no­si­ma, i ne­ka­da­šnji po­moć­nik mi­ni­stra unu­tra­šnjih po­slo­va (2001-2005). U pen­zi­ji je od 2009. go­di­ne, a pre če­ti­ri go­di­ne u Plov­di­vu je po­stao pr­vak Bal­ka­na u ve­te­ran­skoj ka­te­go­ri­ji, od 65 do 69 go­di­na.

– Ujed­no sam i dvo­stru­ki pr­vak dr­ža­ve u sin­glu i du­blu u sto­nom te­ni­su u ka­te­go­ri­ji ve­te­ra­na. Lju­bav pre­ma ovom spor­tu da­ti­ra od 1964. go­di­ne ka­da sam pr­vi put na TV od­gle­dao sto­no­te­ni­ski meč. U po­sled­njih pet­na­e­stak go­di­na in­ten­ziv­no igram, kao ve­te­ran. Ipak sam sa­mo ama­ter u sto­nom te­ni­su, ali je­sam bio pr­vak Bal­ka­na – po­hva­lio se Pre­drag.  

Pr­vo me­sto na tak­mi­če­nju u Ze­mu­nu osvo­jio je še­zde­se­to­go­di­šnji Jo­van Den­čić, ina­če naj­mla­đi po pen­zi­o­ner­skom sta­žu u eki­pi po­bed­ni­ka. Ovaj ro­dom Pi­ro­ća­nac u rad­nom od­no­su pro­veo je 41 go­di­nu, od ko­jih je čak 33 vo­zio auto­bu­se na li­ni­ji grad­skog pre­vo­za 17 i 18 u Be­o­gra­du. 

– Sto­ni te­nis je moj ži­vot. Sve je po­če­lo u Ni­šu ka­da sam osvo­jio pr­vu me­da­lju, a sa­da imam pu­nu so­bu pe­ha­ra. Ina­če sam za­lju­blje­nik u sport, tri do če­ti­ri pu­ta ne­delj­no tre­ni­ram, kao da sam su­per­li­gaš. Ne­ka­da mi se či­ni da ve­žbam i vi­še od pro­fe­si­o­nal­nih spor­ti­sta. Igram za STK „Ču­ka­rič­ki”, klub ko­ji je u be­o­grad­skoj li­gi – ot­kri­va Jo­van i pri­zna­je da ni­je bi­lo te­ško osvo­ji­ti pr­vo me­sto.

– Ipak sam ja u do­broj for­mi, ali ni osta­li ni­su ma­nje va­žni. Svi smo po­bed­ni­ci – za­klju­ču­je naj­bo­lji uče­snik sto­no­te­ni­skog pr­ven­stva pen­zi­o­ne­ra.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Aleksandar Mihailovic
Rekreacija, fizičko vežbanje, šetnja i boravak u prirodi su bitni za sve, za ljude trećeg doba posebno. Ipak, na ovom prvom prvenstvu penzionera na svetu pokazana je i vrhunska igra, te je bila čast popeti se na pobednički podijum. Do sada su se održavala samo veteranska prvenstva koja okupljaju osobe od 40+ godina, ne samo penzionere. Novo udruženje penzionera Srbije, NUPS, uz veliku pomoć Stonoteniske Akademije Kocić, je ovom organizacijom postiglo mnogo veći efekat nego se očekivalo, prvenstvo je naišlo na veliko odobravanje penzionera, a u planu je uskoro organizacija šahovskog prvenstva koje će biti ranga velemajstorskog. Najviše je penzionera koji se bave upravo šahom. Učešće osoba trećeg doba u aktivnom sportu je veoma brojno i za primer mladim generacijama koje 90% svog vremena provode uz mobilne telefone, tabletee, laptopove, te im je sport "gubljenje vremena", zbog čega je jako puno zdravstvenih problema kod mladih, iskrivljenih kičmi,slabe fizičke spremnosti i bolešljivosti.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.