Utorak, 28.06.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Nagrada za informaciju o ubici bečkog frizera

Be­gu­nac pu­cao iz „za­sta­vi­nog” pi­što­lja, go­vo­rio loš ne­mač­ki i ve­ro­vat­no je sa pro­sto­ra ju­žne Evro­pe
Фото А.Васиљевић

Beč­ka po­li­ci­ja u do­go­vo­ru sa tu­ži­la­štvom, ponudila je 20.000 evra za in­for­ma­ci­je ko­je bi do­ve­le do re­ša­va­nja ubi­stva Ar­nol­da Š. (46), vla­sni­ka fri­zer­skog sa­lo­na „Ha­ir & Style” u glav­nom gra­du Austri­je, a oglas o to­me ob­ja­vljen je pre ne­ko­li­ko da­na u „Po­li­ti­ci” i dru­gim li­sto­vi­ma. 

Ovo ubi­stvo do­go­di­lo se 16. no­vem­bra 2016, a austrij­ska po­li­ci­ja sa­da je ot­kri­la no­ve de­ta­lje iz is­tra­ge. Sa­ve­zna kri­mi­na­li­stič­ka slu­žba je ve­šta­če­njem de­la mu­ni­ci­je utvr­di­la da je pi­štolj ko­jim je po­či­njen zlo­čin mar­ke „za­sta­va 9 mm”, pro­iz­ve­den u Kra­gu­jev­cu. Ta­ko­đe, osum­nji­če­ni go­vo­ri ne­mač­ki je­zik sa ak­cen­tom i ve­ro­vat­no je sa pro­sto­ra ju­žne Evro­pe. U ogla­su se na­vo­di da je tog da­na ubi­ca ušao u sa­lon u to­ku rad­nog vre­me­na. Na se­bi je imao tam­nu ode­ću i cr­nu vu­ne­nu ka­pu. U su­sed­noj pro­sto­ri­ji na­la­zi­le su se rad­ni­ca i mu­šte­ri­ja. Ubi­ca je raz­me­nio ne­ko­li­ko re­či sa vla­sni­kom sa­lo­na na­kon če­ga mu je dva pu­ta pu­cao u gru­di. Zlo­či­nac je od­mah po­be­gao i od ta­da mu se gu­bi sva­ki trag. 

Na­kon puc­nje­va, rad­ni­ca sa­lo­na u ogle­da­lu je vi­de­la ra­nje­nog Ar­nol­da ka­ko le­ži na po­du. On je ubr­zo pre­ve­zen u bol­ni­cu, ali je na­kon hit­ne ope­ra­ci­je pre­mi­nuo od po­sle­di­ca ra­nja­va­nja. Beč­ka po­li­ci­ja ubi­cu opi­su­je kao mu­škar­ca vi­so­kog oko 170 cen­ti­me­ta­ra, sta­ro­sti iz­me­đu 40 i 50 go­di­na. 

Vla­snik fri­zer­skog sa­lo­na Ar­nold Š. bio je neo­že­njen. Me­đu­tim, u vre­me ka­da je ubi­jen, ra­zi­la­zio se sa du­go­go­di­šnjom van­brač­nom su­pru­gom ko­ja je po­re­klom iz Sr­bi­je. Ovo na­vo­di na sum­nju da je mo­tiv ubi­stva fri­ze­ra mo­žda bi­la lju­bo­mo­ra. Austrij­ski me­di­ji ko­ji su pra­ti­li ovaj slu­čaj ob­ja­vi­li su da je ubi­ca, pre ne­go što je za­pu­cao, uz­vik­nuo ne­što po­put „od­u­zeo si mi pri­li­ku za brak” i „tvoj ži­vot je moj”. Spe­ku­li­sa­lo se i da je mo­tiv ubi­stva no­vac. Vla­snik fri­zer­skog sa­lo­na na­vod­no je du­go­vao po­za­ma­šnu su­mu evra. „Sva­ko ko je za­pa­zio ne­što sum­nji­vo ne­ka oba­ve­sti po­li­ci­ju”, re­kao je na­kon zlo­či­na port­pa­rol po­li­ci­je Ro­man Ha­šlin­ger. 

Ovo ubi­stvo ni­je ni­šta spe­ci­fič­no – u mi­li­on­skom gra­du po­put Be­ča ovo si­gur­no ni­je pr­vi ta­kav slu­čaj. Me­đu­tim, po­li­ci­ja ni na­kon dve go­di­ne ne uspe­va da ga re­ši. Da li će se na­kon ob­ja­vlji­va­nja ogla­sa i po­nu­de od 20.000 evra ot­kri­ti iden­ti­tet ubi­ce. Za sa­da, iz­ve­sno je, beč­ki po­li­caj­ci sum­nja­ju da se be­gu­nac kri­je u Sr­bi­ji. 

Naš sa­go­vor­nik iz MUP-a ka­že da je sa­rad­nja srp­ske i austrij­ske po­li­ci­je od­lič­na, te da je ob­ja­vlji­va­nje ovog ogla­sa do­bar po­tez jer je sva­ka po­moć gra­đa­na dra­go­ce­na. U Be­ču ži­vi ve­li­ki broj lju­di iz ze­ma­lja biv­še Ju­go­sla­vi­je. U tom smi­slu mo­žda po­sto­ji ne­ko ko ima sa­zna­nja o ovom ubi­stvu i ko mo­že po­mo­ći. No­vac, kao mo­tiv, ne­kim gra­đa­ni­ma ume do­dat­no da „otvo­ri oči i odre­ši je­zik”, ka­že naš sa­go­vor­nik. 

Sa dru­ge stra­ne, po­nu­da nov­ča­ne na­gra­de u Sr­bi­ji ni­ka­da ni­je da­la re­zul­ta­te u ova­kvim slu­ča­je­vi­ma i one su osta­le ne­is­pla­će­ne. Kri­mi­no­log Do­bri­vo­je Ra­do­va­no­vić ka­že za „Po­li­ti­ku” obič­ni gra­đa­ni naj­če­šće i ne­ma­ju va­lid­ne in­for­ma­ci­je. 

„Broj Sr­ba ko­ji ži­ve u Be­ču je ve­li­ki. Oni ko­ji bi ne­što mo­gli da zna­ju su lju­di iz pod­ze­mlja. Me­đu­tim, kri­mi­nal­ci ne­će po­li­ci­ji da­ti in­for­ma­ci­je, bez ob­zi­ra na vi­si­nu na­gra­de”, sma­tra kri­mi­no­log. 

Go­to­vo istu su­mu sa­mo u di­na­ri­ma (dva mi­li­o­na), po­nu­di­la je pro­šle go­di­ne srp­ska po­li­ci­ja za­jed­no sa NIS-om, ono­me ko da tač­nu in­for­ma­ci­ju u ve­zi sa ubi­stvom stu­dent­ki­nje Kri­sti­ne Ka­pla­no­vić (19), rad­ni­ce NIS-a ko­ja je ubijena na ben­zin­skoj sta­ni­ci „Ve­li­ki Mo­kri Lug”. Po­sle sko­ro tri me­se­ca is­tra­ge, po­li­caj­ci su pri­ve­li Mi­lo­ša S. (35)  osum­nji­če­nog za ubi­stvo.  

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Стефан Стојановић
Не, него су, чини ми се, рекли: доушник је криминалац, и зато нећемо да му исплатимо награду. И тако у Србији нико никад не покупи награду...

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.