Ponedeljak, 06.02.2023. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

U ponedeljak prvi rezultati istrage o atentatu na Ivanovića

Ako Vašington želi da pomogne, treba sa Beogradom da podeli saznanja na osnovu kojih je napravljena procena o mogućim nemirima na severu Kosova, smatra Milovan Drecun
Милован Дрецун: Ауто­мо­бил је погрешан траг (Фото Б. Радомировић)

Kosovski tužilac Šućri Sulja, koji vodi istragu o ubistvu lidera GI SDP Olivera Ivanovića, najavio je da će u ponedeljak biti objavljeni prvi rezultati istrage, uključujući snimke sigurnosnih kamera, detalje o zapaljenom automobilu, kao i forenzičke dokaze, navode prištin-ski mediji.

„Intenzivno radimo na istrazi ubistva Olivera Ivanovića. Očekujemo da će rezultati istrage u vezi sa snimcima sigurnosnih kamera, pregledom vozila i forenzički izveštaj biti objavljeni u ponedeljak”, rekao je Sulja, dodajući da će u izveštaj biti uključene i izjave svedoka, preneo je RTS.

Sa druge strane, pred­sed­nik skup­štin­skog Od­bo­ra za Ko­so­vo i Me­to­hi­ju Mi­lo­van Dre­cun iz­ja­vio je da je auto­mo­bil pro­na­đen bli­zu me­sta ubi­stva Oli­ve­ra Iva­no­vi­ća po­gre­šan trag, ko­ji, ka­ko ka­že, tre­ba da za­va­ra dok od­go­vor­ni ne sa­kri­ju ključ­ne stva­ri.

Pre­ma re­či­ma Milovana Drecuna, is­tra­gu mo­žda tre­ba usme­ri­ti pre­ma pred­sed­ni­ku skup­šti­ne sa­mo­pro­gla­še­nog Ko­so­va Ka­dri­ju Ve­si­li­ju i pre­mi­je­ru Ra­mu­šu Ha­ra­di­na­ju, ko­ji su od­mah od­bi­li da se srp­ski or­ga­ni uklju­če u is­tra­gu, dok je, ka­ko ka­že, Ha­šim Ta­či u raz­go­vo­ru sa Alek­san­drom Vu­či­ćem iz­ra­zio sprem­nost da se na­ši or­ga­ni uklju­če. 

„Da li mo­žda is­tra­gu tre­ba usme­ri­ti pre­ma Ve­se­li­ju i Ha­ra­di­na­ju, ne kao or­ga­ni­za­to­ri­ma, ali kao ne­ki­ma ko­ji ho­će da sa­kri­ju šta se de­si­lo i da is­tra­gu usme­re u po­gre­šnom prav­cu”, pi­ta Dre­cun, pre­no­si Tan­jug. Po­no­vio je da je „ubi­stvo oba­vlje­no pro­fe­si­o­nal­no”. „Ne­ma tra­go­va, čak i ka­me­re ko­je su sni­ma­le, sni­mi­le su po­či­ni­o­ce pod ma­ska­ma. Osta­vljen je sa­mo je­dan po­gre­šan trag, ko­ji tre­ba da nas za­va­ra dok oni ne sa­kri­ju ključ­ne stva­ri, a taj po­gre­šan trag je auto­mo­bil”, sma­tra Dre­cun. 

Ima­ju­ći u vi­du iz­ve­štaj Stejt de­part­men­ta, ko­ji je ne­ko­li­ko da­na pre ubi­stva Iva­no­vi­ća iz­dao sa­op­šte­nje svo­jim tu­ri­sti­ma, o mo­gu­ćim ne­mi­ri­ma na se­ve­ru Ko­so­va, Dre­cun uka­zu­je da ako Va­šing­ton za­i­sta že­li da do­pri­ne­se ra­sve­tlja­va­nju ubi­stva ne mo­ra da nu­di po­moć FBI već da Be­o­gra­du da oba­ve­štaj­na sa­zna­nja na osno­vu ko­jih je na­pra­vlje­na pro­ce­na Stejt de­part­men­ta.

Isto­vre­me­no ko­sov­ski mi­ni­star prav­de Abe­lard Ta­hi­ri ka­zao je da je Pri­šti­na sprem­na da sa­ra­đu­je sa Be­o­gra­dom na ra­sve­tlja­va­nju slu­ča­ja ubi­stva Iva­no­vi­ća. Re­kao je da su in­sti­tu­ci­je u Pri­šti­ni na pra­vom pu­tu da ra­sve­tle slu­čaj. „To ni­je pr­vi put da sa­ra­đu­je­mo sa Re­pu­bli­kom Sr­bi­jom, bi­lo je de­se­ti­ne dru­gih slu­ča­je­va gde smo raz­me­ni­li in­for­ma­ci­je u ve­zi sa raz­li­či­tim pi­ta­nji­ma na zva­nič­nom ni­vou”, ka­zao je Ta­hi­ri, pre­no­si Tan­jug. Do­dao je da će bi­ti raz­me­nje­na sva­ka vr­sta in­for­ma­ci­ja, kao i da je Pri­šti­na ta­ko­đe od Be­o­gra­da tra­ži­la sve in­for­ma­ci­je ko­je ima­ju i da oče­ku­je da će one bi­ti pro­sle­đe­ne ko­sov­skoj po­li­ci­ji i tu­ži­la­štvu, pre­ne­li su pri­štin­ski me­di­ji. 

Mi­ni­star­stvo prav­de u Pri­šti­ni po­tvr­di­lo je da im je pre­ko zva­nič­nih ka­na­la ko­mu­ni­ka­ci­je sti­gao zah­tev Mi­ni­star­stva prav­de Sr­bi­je za obo­stra­nom prav­nom po­mo­ći u slu­ča­ju „Iva­no­vić”, pre­ma pro­ce­du­ra­ma iz bri­sel­skog spo­ra­zu­ma ko­ji je na sna­zi. „Taj zah­tev je is­klju­či­vo po­ve­zan sa mo­guć­no­šću do­sta­vlja­nja ko­pi­ja even­tu­al­nih do­ka­za, po­da­ta­ka i dru­gih oba­ve­šte­nja ko­je po­li­ci­ja i tu­ži­la­štva Ko­so­va po­se­du­ju ili mo­gu po­se­do­va­ti u ve­zi sa ovim pred­me­tom”, na­ve­de­no je u sa­op­šte­nju.

Komentari28
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

stari doktor
Sa kim da podeli? Sa tobom i tvojima? Poželela žaba da bude krava, pa se nadula i....Pa da nije bilo vas i vaše osovine Milošević-Šešelj (uz ostale palivatre slične vama "od Vardara pa do Triglava") možda bi mnoge hiljade sadašnjih pokojnika bili još u životu, a naša velika država postojala.
ivan
Ako odbiju saradnju po postojećim sporazumu jasno je da imaju želju da rezultate istrage friziraju kao svojevremeno u Račku.Na to su uvek bili spremni.Voker je bio skoro kod njih da ih podseti kako se to radi.
petar petrovic
Predsednice sretan put u pokrajinu. Siguran sam da postoji tacno vec razradjen plan i strategija za proterivanje ostatka Srba sa severa. Verujem da je ovaj atentat predvecerje toga. Zato sam ubedjen da necete nijedan drugi korak pristati da uradite sa evropom dok se hitno kfor eufor i ostalr svetske snage ne pojacaju znatno i instaliraju izmedju severa i juga jer Znajte u protivnom udarice na nas narod skoro. Za pristinu i svet proterivanje bi bilo zavrsetak problema. Takodje molim vas nabavite s300 sto pre da se cuva srbija.
Raca Milosavljevic
... i ne zaboravimo medjunarodna zajednica je na Kosovu i Metohiji ... demokratska zajednica ... koliko je samo pod njihovim za demokratiju i ljudska prava budnim ocima nestalo svedoka,postenih Siptara koji su trebalu da svedoce ... o ubijenim i nestalim Srbima da ne trosimo reci vise ...nema svrhe,nije to njihov zadatak ...
ing.Milos Djonović
Na snimku se moze utvrditi tip automobila. Na osnovu toga se moze utvtditi da li je zapaljeni auto upravo taj iz kojeg je pucano. Kosovo je u sastavu Srbije i tu vise nebi trebalo popustati.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.