Subota, 01.10.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

„Politika” – list koji se nikada ne napušta

Čedo Nedeljković, osamdesetpetogodišnji profesor književnosti u penziji, nedavno je objavio peti roman, a sa omiljenim novinama druguje već 65 godina
(Фо­то М. Бра­ко­че­вић)

Re­dov­no pi­še, ve­žba, dru­ži se, či­ta... Ima 85 go­di­na, a u pen­zi­ji je od 1995. Za pro­te­kle 23 go­di­ne ko­li­ko ne ra­di, sro­čio je čak pet ro­ma­na. Po­no­san je na svoj pr­ve­nac „Mi­li­sa­vljev ime­nik”, a ne­dav­no je iz štam­pe iza­šla i nje­go­va pe­ta knji­ga. Sem što je vred­ni stva­ra­lac, Če­do Ne­delj­ko­vić, pro­fe­sor knji­žev­no­sti u pen­zi­ji, već 65 go­di­na dan ne za­po­či­nje bez „Po­li­ti­ke”. Za nje­ga je naš list onaj ko­ji se ni­ka­da ne na­pu­šta. 

– Da­nas je va­žan dan za sve nas – „Po­li­ti­ka” obe­le­ža­va 114 go­di­na.  Že­lim joj da i da­lje osta­ne bor­be­na, uvek da za­pli­va uz vo­du. Či­tao sam je i u nje­nim naj­go­rim iz­da­nji­ma, ni­ka­da joj ni­sam okre­nuo le­đa. Ve­ro­vao sam da će do­ći bo­lji da­ni za nju i, na­rav­no, bio sam u pra­vu. Naj­vi­še vo­lim da bi­strim dnev­no­po­li­tič­ke, te­me iz kul­tu­re i spor­ta pod oba­ve­zno.

Vo­lim da či­tam i stra­nu „Po­gle­di” – ka­že ver­ni či­ta­lac. 

Osim uz li­sta­nje no­vi­na, Če­dov dan uvek po­či­nje i gim­na­sti­kom. Sva­kog ju­tra ovaj pen­zi­o­ner iz Be­o­gra­da ura­di pe­de­se­tak skle­ko­va, ko­je po­no­vi i pred spa­va­nje. Uz to, ve­žba i sa te­go­vi­ma. 

– Za se­be vo­lim da ka­žem da ni­sam u tre­ćem, ne­go u če­tvr­tom do­bu. Ali, go­di­ne su sa­mo broj, a ja se ni­ka­ko ne dam – do­da­je on.  

Kad oba­vi ju­tar­nje ri­tu­a­le, Če­do se­da za rad­ni sto, pre­pu­šta­ju­ći se na­le­ti­ma in­spi­ra­ci­je. 

– Pi­šem sva­ko­dnev­no. Na­dah­nju­je me sva­ko­dnev­ni ži­vot. Po­bor­nik sam an­ga­žo­va­ne knji­žev­no­sti. Sma­tram da pi­sac mo­ra da bu­de i do­bar psi­ho­log, a me­ni lič­no po­ma­že i to što sam bio pro­fe­sor, čak i se­o­ski uči­telj, ta­ko da po­zna­jem ljud­sku psi­hu – ka­že naš či­ta­lac.  

Nje­gov naj­no­vi­ji ro­man „Te­ži­na sen­ke”, pred­sta­vljen je ne­dav­no u Be­o­gra­du, u zgra­di Uči­telj­skog fa­kul­te­ta. 

– Du­go se „ku­va­la” u me­ni, ali je vre­de­lo tru­da. Pi­sao sam o čo­ve­ku ko­ji je svo­ju slo­bo­du i iden­ti­tet žr­tvo­vao za gra­đan­ski ko­mo­di­tet i bo­lji ma­te­ri­jal­ni po­lo­žaj. S dru­ge stra­ne, do­ta­kao sam se i auto­kra­ta ko­ji su ne­po­pra­vlji­vi i či­ji je ego ve­ći od Mont Eve­re­sta – ka­že autor „Te­ži­ne sen­ke”.

U bra­ku je šest de­ce­ni­ja, vo­li da se dru­ži i pod sta­re da­ne, a se­be opi­su­je kao „spolj­nog” mom­ka.

– Ni­ka­ko ne mo­gu da bu­dem bes­po­slen, kao što to naj­če­šće ra­de pen­zi­o­ne­ri. Ži­vot če­sto ni­je fer, ali ja sam bo­rac. Sma­tram da je lep i dra­go­cen. Ni­je za dža­be Pa­blo Ne­ru­da re­kao: „Ka­da bih ži­veo sto go­di­na, moj naj­lep­ši dan bio bi su­tra.” Eto, ta­ko i ja raz­mi­šljam, kao ve­či­ti op­ti­mi­sta – uve­ren je Če­do Ne­delj­ko­vić. 

Uve­li­ko ra­di na svom no­vom ro­ma­nu, u ko­jem će, ka­ko ot­kri­va, po­ku­ša­ti da pri­ka­že at­mos­fe­ru, ži­vot i od­no­se me­đu sta­na­ri­ma u jed­noj vi­še­sprat­ni­ci. 

Komentari4
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mile Mirkov
Od kad čitam romane prof. Čeda Nedeljkovića (a čitam ih redom i redovno, onako kako izlaze), bolje razumem našu stvarnost. A bolje razumem i opšte obrasce događanja u svetu i životu. ... Radujem se i najavljenom novom romanu. Čestitam profesoru na svim uspesima i na načinu kako organizuje svoj život!
Petar Knezevic
Pozdrav Politici I profesoru. Bivsi djak...
Рраша Поповић
Свака част "Политици",новинама са којим се свакодневно дружим тачно 60 у марту о.г. Без намере за хвалисањем,припадам категорији читалаца овог дневног листа,после г.Недељковића,са веома дугим стажом.Све теме су озбиљно обрађене,посебно политичке и спорт.Забавне рубрике су "par excelence" ,што би Французи рекли."Политика" ми је драга што сам њој захвалјујући,пре више од 50 г. добио престижну (прву) награду у Гимназији за колекцију прилога "Чуда природе".Ови прилози,ако се добро сећам,били су свакодневни некада,одавно их нема у "Политици",а били би актуелни данас.
Рраша Поповић
Пропустио сам истакнем да сам ,и захваљујући "Политици" знатно унапредио личну културу,опште па и стручно знање донекле.Својевремено ме је "Политика" промовисала и као најмлађег др Агрономије и једног од најбољих агронома у бившој СФРЈ.Дугујем захвалност овоме,ја сам пенз.др професор Радомир Љ Поповић-Рраша.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.