ponedeljak, 17.05.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 01.02.2018. u 22:00 Milica Dimitrijević

Više od 100 kandidata za članstvo u SANU

U dosadašnjim izbornim ciklusima stizalo je između 30 i 40 prijava
Пре­сти­жно дру­штво срп­ских ака­де­ми­ка (Фото Ж. Јовановић)

Ka­ko „Po­li­ti­ka” sa­zna­je, broj pred­lo­že­nih kan­di­da­ta za no­ve čla­no­ve Srp­ske aka­de­mi­je na­u­ka i umet­no­sti pre­ma­šio je sve re­kor­de: na adre­su ove usta­no­ve ovo­ga pu­ta sti­glo je vi­še od sto no­mi­na­ci­ja, dok je u do­sa­da­šnjim iz­bor­nim ci­klu­si­ma taj broj iz­no­sio obič­no iz­me­đu tri­de­set i če­tr­de­set. Iako je rok za do­sta­vlja­nje pred­lo­ga, ko­je su mo­gli pod­ne­ti tri čla­na SA­NU, od­bor SA­NU i usta­no­va van SA­NU, is­te­kao 31. ja­nu­a­ra, ta­čan broj pri­ja­va zna­će se to­kom na­red­ne ne­de­lje ka­da pri­stig­nu i pred­lo­zi ko­ji su po­sla­ti po­štom za­ključ­no sa po­me­nu­tim da­tu­mom. 

Iz­bor­na skup­šti­na SA­NU, za­ka­za­na za 8. no­vem­bar ove go­di­ne, bi­će me­sto na ko­jem će bi­ti do­ne­ta de­fi­ni­tiv­na od­lu­ka ko­ja su to no­va ime­na za­slu­ži­la da se na­đu me­đu srp­skim aka­de­mi­ci­ma, od­no­sno da bu­du u do­pi­snom član­stvu.

Do sa­da su se u jav­no­sti po­ja­vi­le in­for­ma­ci­je o ne­ki­ma od pred­lo­že­nih, pa se ta­ko na spi­sku na­la­ze Dra­go­ljub Mi­ću­no­vić, Bor­ka Pa­vi­će­vić, Lju­bo­mir Ma­džar, Dra­gan Si­me­u­no­vić, Mi­ro­ljub Jef­tić, Pa­vle Pe­tro­vić, Ma­ri­ja Bog­da­no­vić, Dra­gor Hi­ber, Za­gor­ka Go­lu­bo­vić, La­tin­ka Pe­ro­vić, Na­da Po­po­vić Pe­ri­šić, Mi­loš Ar­se­ni­je­vić, Mi­le­na Dra­gi­će­vić Še­šić... 

Pod­se­ti­mo, pre­ma iz­bor­noj pro­ce­du­ri, do 31. apri­la tra­je rok za odr­ža­va­nje sku­po­va ode­lje­nja na ko­ji­ma se taj­nim gla­sa­njem i naj­ma­nje po­lo­vi­nom bro­ja gla­so­va pri­sut­nih čla­no­va od­re­đu­ju kan­di­da­ti i ime­nu­ju tro­čla­ne ko­mi­si­je za pi­sa­nje re­fe­ra­ta o sva­kom kan­di­da­tu po­na­o­sob, pri če­mu dva čla­na ko­mi­si­je mo­ra­ju bi­ti iz ode­lje­nja za ko­je se kan­di­dat pred­la­že. Do 31. ma­ja ode­lje­nja ima­ju vre­me­na da od­lu­če o pod­ne­tim re­fe­ra­ti­ma, od­lu­ka da se pred­log upu­ti Iz­bor­noj skup­šti­ni SA­NU do­ne­ta je ka­da se za nju, taj­nim gla­sa­njem, iz­ja­sni ve­ći­na pri­sut­nih čla­no­va, pri če­mu dvo­tre­ćin­ska ve­ći­na zna­či da je kan­di­dat do­bio po­dr­šku ode­lje­nja. 

Pred­sed­ni­štvo SA­NU 5. ju­na utvr­đu­je ko­nač­nu li­stu kan­di­da­ta, a od 31. av­gu­sta do 20. sep­tem­bra Pred­sed­ni­štvo oba­ve­šta­va jav­nost o od­lu­ka­ma i re­fe­ra­te i mi­šlje­nja sta­vlja na uvid jav­no­sti ko­ji ne mo­že tra­ja­ti ma­nje od 20 da­na. Od 21. sep­tem­bra do 28. sep­tem­bra usta­no­ve, udru­že­nja i gra­đa­ni mo­gu, u pi­sa­noj for­mi, da pod­ne­su pri­go­vo­re na re­fe­ra­te, ko­je raz­ma­tra Ko­mi­si­ja za pra­će­nje iz­bo­ra SA­NU, a Pred­sed­ni­štvo oba­ve­šta­va Iz­bor­nu skup­šti­nu i da­je mi­šlje­nje o nji­ma na osno­vu pred­lo­ga Ko­mi­si­je. To­kom ok­to­bra odr­ža­va se jed­na ili vi­še Kon­fe­ren­ci­ja čla­no­va SA­NU na ko­ji­ma se pod­no­se iz­ve­šta­ji i do­no­se za­ključ­ci. Pred­lo­zi za iz­bor no­vih čla­no­va po­je­di­nač­no (re­dov­nih, do­pi­snih i ino­stra­nih) do­sta­vlja­ju se sva­kom čla­nu SA­NU naj­ma­nje 21 dan pre Iz­bor­ne skup­šti­ne.

Komеntari28
edee8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Mi8lan Miličić 21201 Rumenka
Mnogo je neprimerenih komentara. SANU je već odavno trebalo reorganizovati. Srbiji je potrebna Akademija Nauka, ali se već odavno pitam zašto se umetnost ne izdvoji u posebnu akademiju!!!!????. Teško da jedna ozbiljna nauka danas može biti Srpska, ali umetnost može i treba da bude sa Srpskim prefiksom. Ako bi se ove osnovne premise ispravile bilo bi bolje za Srbiju. Ovako, kao sada, bolje je samo za Predsednhika SANU. Predsedniku SANU nije lako da bude "top man" i u nauci i istovremeno u bogatijoj Srpskoj umetnosti. Na primwer, pre oko godinuipo molio sam ga dame primi da raggovarmo o mom rukopisu: ""DRŽAVA" Evolutivna organizaciona formacija Ljudske vrste", a Predsednik SANU me pismeno pozvao u SANU na koncert gudača. I cela svetska nauka i cela Srpska umetnost. To je veliko opterećenje za jednoga, kako se da primetiti. Što se tiče apanaže to ne bi trebalo Vučić da daje po glavi Akademika, već po velikim profitabilnim naučnim odkrićima.
Dragan Pik-lon
@Igor G. vodenicari,kafedzije i rabadzije nisu ljubomorni pa makar i vi se jednog jutra probudili kao akademik.Ako vas nece ovi u Pasaluku na vodi sigurno cete proci u sandzackoj akademiji!Ako vas i oni izbegnu uvek imate sansu da zajasete buldozer i rusite vodenice na Moravu.Dace vam orden sa zlatnim tockom!!!
Koliko je to u eurima ?
100000 dinara, koliko je to u eurima ?
Inflacija kriterijuma prijema u SANU
Visak, hiperprodukcija, mozgova! Ili, inflacija kriterijuma prijema u SANU, inflacija vrijednosti.
Šampioni!!!
Ako smo najgori po ekonomskom rastu u Eu, bar da budemo šampioni po broju akademika (a i doktora nauka).

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja