Utorak, 19.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Atina: Nema trgovine nazivom Makedonija

Grci su navikli da izlaze na proteste protiv vlade, mera štednje, smanjenja penzija i plata, visokih poreza, ali snaga nacionalnog jedinstva nikada nije bila osetnija
(Фотографије Бета-АП)

Od na­šeg do­pi­sni­ka
Ati­na – Vi­še sto­ti­na hi­lja­da lju­di iz ce­le ze­mlje (or­ga­ni­za­to­ri ka­žu mi­li­on i po, a po­li­ci­ja 140.000) po­ru­či­lo je s cen­tral­nog atin­skog Tr­ga Sin­tag­ma da je „Ma­ke­do­ni­ja jed­na i da je sa­mo grč­ka”. Ati­nom se ori­la na­ci­o­nal­na him­na. Vi­jo­ri­le su se za­sta­ve, pe­va­le pe­sme o Ma­ke­do­ni­ji. Oku­plje­ni su re­kli da ni­ka­da ne­će tr­go­va­ti na­zi­vom „Ma­ke­do­ni­ja”, da ni­su sprem­ni na pre­go­vo­re ko­ji zna­če ustu­pak se­ver­nom su­se­du jer šti­te svo­ju do­mo­vi­nu, isto­ri­ju i kul­tu­ru.

Gr­ci su na­vi­kli da iz­la­ze na pro­te­ste pro­tiv vla­de, me­ra šted­nje, sma­nje­nja pen­zi­ja i pla­ta, vi­so­kih po­re­za, ali sna­ga je­din­stva, na­ci­o­nal­nog do­sto­jan­stva i pri­pad­no­sti ni­kad ni­je bi­la iz­ra­že­ni kao danas. 

Sa­mo iz prav­ca So­lu­na u ra­nim ju­tar­njim sa­ti­ma sti­glo je bar 2.500 auto­bu­sa. Ni­šta ma­nje u Ati­nu je sti­glo i iz dru­gih gra­do­va. Mno­gi su pu­to­va­li ce­le no­ći. Bro­do­vi­ma, sa­mo s Kri­ta, u cik zo­re do­pu­to­va­lo je vi­še od hi­lja­du lju­di.

„Do­šli smo da boj­ko­tu­je­mo na­ci­o­nal­nu iz­da­ju ko­ju pri­pre­ma vla­da i opo­zi­ci­ja ko­ja se ćut­ke sla­že s vla­sti­ma”, ka­že Pan­te­lis Ka­pa­ru­da­kis s Kri­ta i na­gla­ša­va da na­rod ni­ka­da ne­će odo­bri­ti ovu po­li­ti­ku jer je „Ma­ke­do­ni­ja na­ša du­ša”.

Glav­ni go­vor­nik, slav­ni kom­po­zi­tor Mi­kis Te­o­do­ra­kis (92) že­leo je da bu­de uz na­rod. Ni­je ga spre­či­lo to što su mu sti­za­le pret­nje. Nje­gov dom is­pod Akro­po­lja dan uoči mi­tin­ga za­su­li su cr­ve­nom bo­jom i na zi­du na­pi­sa­li „Tvo­ja pri­ča po­če­la je u br­di­ma, ali će se za­vr­ši­ti na na­ci­o­nal­noj hum­ci na Sin­tag­mi”.

Gr­ci­ma je po­ru­čio: „Put da se za­šti­te pra­va do­mo­vi­ne ni­je na­ci­o­na­li­zam već pa­tri­o­ti­zam. Ma­ke­do­ni­ja je bi­la, je­ste i osta­će grč­ka.” Te­o­do­ra­kis je upo­zo­rio da se na­rod ne sme slo­ži­ti s fal­si­fi­ko­va­njem isto­ri­je jer ta­ko po­sta­je sa­u­če­snik si­la ko­je ima­ju aspi­ra­ci­je pre­ma te­ri­to­ri­jal­noj ce­lo­vi­to­sti Grč­ke.

„Od­stu­pa­nje od tog prin­ci­pa bi­lo bi po­gub­no za ze­mlju. Ako od­stu­pi­mo od na­ših po­zi­ci­ja ka­da je reč o ime­nu, to je kao da smo otvo­ri­li gra­ni­ce oni­ma ko­ji nam otvo­re­no pre­te”, re­kao je Te­o­do­ra­kis. On je uka­zao na pla­no­ve me­đu­na­rod­nih si­la i od­red­be ma­ke­don­skog usta­va ko­je pred­sta­vlja­ju opa­snost za te­ri­to­ri­jal­nu ce­lo­vi­tost Grč­ke.

„Ako po­pu­sti­mo, po­sle Ju­go­sla­vi­je, mi će­mo bi­ti sle­de­ći.” Oku­plje­ni­ma se u ime Grč­ke cr­kve, ko­ja je sta­la uz na­rod, obra­tio i mi­tro­po­lit Do­ro­te­os.

Po­sled­nje is­pi­ti­va­nje jav­nog mnje­nja ka­že da vi­še od 71 od­sto Gr­ka ne že­li da BJRM u ime­nu sa­dr­ži na­ziv Ma­ke­do­ni­ja. Njih 56 pro­ce­na­ta sma­tra da su po­te­zi pre­mi­je­ra Alek­si­sa Ci­pra­sa po­gre­šni ka­da je reč o pre­go­vo­ri­ma sa Sko­pljem, kao i na­čin na ko­ji o ovom pi­ta­nju pre­go­va­ra šef di­plo­ma­ti­je Ni­kos Ko­ci­jas. Ipak, pi­ta­nje je da li će mi­ting u Ati­ni ne­što pro­me­ni­ti.

Op­šta je oce­na da je vla­da uči­ni­la sve da mi­ni­mi­zi­ra zna­čaj mi­tin­ga. Upo­zo­ra­va­la je gra­đa­ne da ne iz­la­ze na uli­ce i ne pod­le­žu uti­ca­ju de­sni­ča­ra i eks­tre­mi­sta, na­ci­o­na­li­sta i fa­ši­sta ko­ji sto­je iza mi­tin­ga. S dru­ge stra­ne se u struč­noj jav­no­sti mo­že ču­ti i da će na­kon ovog mi­tin­ga vlast mo­ra­ti da pro­me­ni pri­stup u pre­go­vo­ri­ma. 

Uto­li­ko pre što je, do sa­da, ja­san stav po ma­ke­don­skom pi­ta­nju ima­la is­klju­či­vo Si­ri­za, ali ne i ce­lo­kup­na vla­da. Ko­a­li­ci­o­ni part­ner, mi­ni­star od­bra­ne Pa­nos Ka­me­nos, tvr­di da u par­la­men­tu nje­go­vi po­sla­ni­ci iz Anel par­ti­je ne­će gla­sa­ti da BJRM do­bi­je ime ko­je sa­dr­ži na­ziv „Ma­ke­do­ni­ja”.

Cipras: Vlada se fokusira na nacionalni interes

Atina  - Vlada se fokusira na nacionalni interes i bilo kakvo drugo ponašanje dovešće do poraza nacije, saopšteno je iz Kabineta grčkog premijera Aleksisa Ciprasa. „Vlada se fokusira na nacionalni interes, umerenost, obazrivost i insistira na saradnji, razumevanju i zajedničkom razvoju”, navodi se u saopštenju Kabineta predsednika grčke vlade, prenosi ANA.

U saopštenju se tvrdi da se na današnjem masovnom protestu u Atini zbog potencijalnog kompromisa Grčke sa vlastima u Skoplju oko zvaničnog imena Makedonije okupilo nekoliko hiljada ljudi, čime, kako se navodi, nisu ispunjena očekivanja organizatora da će se milion ljudi naći na protestu. Iz Ciprasovog kabineta napominju da većina Grka smatra da se problemi spoljne politike moraju rešavati bez netolerancije i fanatizma. (Tanjug)

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Nalim
Ne plaše se se oni Makedonaca, već razmišljaju dugoročno.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.