Ponedeljak, 18.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
VELIKE ADVOKATSKE ODBRANE

Rašomonijada u Gornjem Matejevcu

Suđenje je počelo pet godina posle Vlastimirovog nestanka, a presuda za ubistvo je doneta a da telo ubijenog nikada nije pronađeno
(Фото Пиксабеј)

Vla­sti­mir je po­sled­nji put vi­đen u ju­tar­njim ča­so­vi­ma, 4. ok­to­bra 1971. go­di­ne, na auto­bu­skoj sta­ni­ci u Gor­njem Ma­te­jev­cu, dok je če­kao auto­bus za Niš. Nje­gov sin je pred su­dom re­kao da ga je otac ra­no pro­bu­dio da ide da me­lje ži­to i da ga po­sle to­ga vi­še ni­je vi­deo.

Pro­šlo je pet da­na ka­da su kom­ši­je i ro­đa­ci po­če­li da se ras­pi­tu­ju šta je sa Vla­sti­mi­rom. Pro­šlo je pu­nih pet go­di­na ka­da je po­li­ci­ja uhap­si­la nje­go­vu že­nu Lju­bin­ku i nji­ho­vog si­na, a ne­ko­li­ko da­na ka­sni­je hap­se i Mar­ka, za ko­ga se u se­lu pri­ča­lo da je u ve­zi sa Lju­bin­kom.

– Po­što­va­ni su­de, pred va­ma se­di čo­vek ko­ji ni­je kriv. Mar­ko ni­je ubi­ca. Vi ne­ma­te ni­je­dan do­kaz da je Vla­sti­mir li­šen ži­vo­ta. Leš tog čo­ve­ka ni­ka­da ni­je pro­na­đen. Za­to je va­ša je­di­na mo­gu­ća od­lu­ka oslo­ba­đa­ju­ća pre­su­da. Ube­đen sam da bi sva­ka dru­ga­či­ja od­lu­ka bi­la pro­tiv­na va­šoj su­dij­skoj sa­ve­sti, a vi sa­mo ta­kvu sa­vest u ovom tre­nut­ku mo­že­te da ima­te – re­kao je advo­kat Mi­lan Vu­jin u za­vr­šnoj re­či pred ve­ćem pe­to­ri­ce Okru­žnog su­da u Ni­šu 1977. go­di­ne.

Mar­ko je ipak osu­đen za ubi­stvo, na 12 go­di­na za­tvo­ra. Pre­su­du je po­tvr­dio i Vr­hov­ni sud. Advo­kat Vu­jin ve­ru­je da je to sud­ska za­blu­da. Uve­ren je da Mar­ko ni­je ubi­ca, a on je ka­znu iz­dr­žao.  

Ni­je bi­lo ni­jed­nog ma­te­ri­jal­nog do­ka­za po­mo­ću ko­ga je sud mo­gao da obra­zlo­ži svo­ju od­lu­ku. Je­di­ni do­kaz pro­tiv Mar­ka bi­le su Lju­bin­ki­ne iz­ja­ve. Tač­ni­je, 14 nje­nih raz­li­či­tih iz­ja­va ko­je je da­la to­kom is­tra­ge. 

Lju­bin­ka je sa­slu­ša­va­na de­set pu­ta i uvek je ne­gi­ra­la da ima bi­lo ka­kve ve­ze sa ne­stan­kom ili ubi­stvom svog mu­ža Vla­sti­mi­ra. Nji­hov sin je ta­ko­đe bio u pri­tvo­ru, pod sum­njom da je uče­stvo­vao u zlo­či­nu. Lju­bin­ka je pri­li­kom je­da­na­e­stog sa­slu­ša­nja re­kla: „Pu­sti­te mi si­na. Mog mu­ža smo ubi­li ja i Mar­ko.”

Već na­red­nog da­na sin je pu­šten iz pri­tvo­ra. Do kra­ja su­đe­nja je go­vo­rio da ne ve­ru­je u maj­či­no pri­zna­nje. 

Op­tu­žni­ca je na­pi­sa­na na osno­vu nje­nih 14 iz­ja­va, ko­je su bi­le raz­li­či­te u mno­gim de­ta­lji­ma. Jed­nom je ka­za­la da je te ve­če­ri, 3. ok­to­bra, sva­đa iz­me­đu Vla­sti­mi­ra i Mar­ka po­če­la na te­ra­si, a dru­gi put da su tu­ču za­po­če­li u so­bi. Jed­nom je re­kla da je Mar­ko uda­vio Vla­sti­mi­ra ru­ka­ma, dru­gi put da ga je ubio ma­ka­za­ma, a tre­ći put je spo­mi­nja­la bri­tvu. Ka­da je Vla­sti­mir po­čeo da do­zi­va kom­ši­je u po­moć, ona mu je u usta sta­vi­la ma­ra­mu. Na dru­gom sa­slu­ša­nju to ni­je bi­la ma­ra­ma ne­go blu­za, a na tre­ćem džem­per.

U op­tu­žni­ci je pi­sa­lo da su te­lo uvi­li u pr­te­ni ći­lim, po­li­li ben­zi­nom i za­pa­li­li, ali da su ubr­zo uga­si­li va­tru, jer bi ti­me skre­nu­li pa­žnju kom­ši­ja, pa da je na kra­ju Mar­ko „od­neo leš u ne­po­zna­tom prav­cu”.

Nig­de u ku­ći ni­su pro­na­đe­ni tra­go­vi kr­vi, ni­ti tra­go­vi ga­re­ži. Ni­ko od kom­ši­ja ni­je ose­tio dim ni­ti čuo za­po­ma­ga­nje.

Sve Lju­bin­ki­ne iz­ja­ve bi­le su sni­mlje­ne na mag­ne­to­fon­skoj i film­skoj tra­ci, ali ona ni­ka­da ni­je bi­la na su­đe­nju.

– Po pri­je­mu op­tu­žni­ce bra­ni­o­cu je re­kla da je sve laž što je u svo­jim pri­zna­nji­ma na­ve­la, što se mo­že i vi­de­ti iz sa­dr­ži­ne pri­zna­nja, ko­ja su pot­pu­no pro­tiv­reč­na. Iz­ja­vi­la je pri­go­vor pro­tiv op­tu­žni­ce, ali o tom pri­go­vo­ru ni­je od­lu­či­va­no jer Lju­bin­ka vi­še ni­je ima­la sna­ge da sa­če­ka su­đe­nje, da po­gle­da u oči op­tu­že­nom Mar­ku i svom si­nu, pa je u pro­sto­ri­ja­ma za­tvo­ra od­u­ze­la se­bi ži­vot ve­ša­njem – re­kao je advo­kat Vu­jin.

Sud je utvr­dio da od­no­si u po­ro­di­ci ni­su bi­li naj­bo­lji. Pri­ča­lo se da je Vla­sti­mir bez sa­gla­sno­sti su­pru­ge i si­na pro­da­vao svo­je nji­ve i no­vac tro­šio po ka­fa­na­ma. Se­o­ske pri­če uka­zi­va­le su na taj­nu ve­zu Lju­bin­ke i Mar­ka, ko­ja je tra­ja­la 15 go­di­na, ali ni to sa si­gur­no­šću ni­je utvr­đe­no. 

Je­dan sve­dok se pri kra­ju su­đe­nja od­jed­nom „se­tio” da Vla­sti­mi­ra ni­je vi­deo 4. ne­go 3. ok­to­bra na auto­bu­skoj sta­ni­ci. To je bi­la ne­de­lja, a ne­de­ljom uju­tru ni­je bi­lo auto­bu­skih po­la­za­ka iz Gor­njeg Ma­te­jev­ca za Niš. Dva sve­do­ka su tvr­di­la da su vi­de­li Vla­sti­mi­ra u po­ne­de­ljak, 4. ok­to­bra u Ni­šu.

– Mi ni­smo to­kom po­stup­ka iz­ve­li do­kaz ko­ji bi ma­kar po­sred­no upu­ći­vao da je iz­vr­še­no ubi­stvo. Ni­smo ima­li po­u­zdan po­da­tak čak ni da je ne­sta­li Vla­sti­mir mr­tav, a ka­mo­li da je na­sil­no li­šen ži­vo­ta – re­kao je advo­kat Vu­jin u za­vr­šnoj re­či.

Vla­sti­mir ni­ka­da ni­je pro­na­đen, ni živ ni mr­tav.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.