Četvrtak, 19.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

(Ne)pobedivi Šumadinac

Драган Стојановић

Po­sled­nje go­di­ne na rek­to­ra Uni­ver­zi­te­ta u Kra­gu­jev­cu Ne­boj­šu Ar­se­ni­je­vić (1958) sru­či­la se la­vi­na kri­ti­ka. Pr­vo ga je gru­pa pro­fe­so­ra op­tu­ži­la za ne­po­ti­zam, be­za­ko­nje i mo­bing, po­tom je re­a­go­va­la Agen­ci­ja za bor­bu pro­tiv ko­rup­ci­je pre­po­ru­kom da bu­de raz­re­šen, a na kra­ju se ogla­si­la i pro­svet­na in­spek­ci­ja na­lo­gom da se nje­go­vom si­nu po­ni­šti dok­tor­ska di­plo­ma. Va­ra se sva­ko ko mi­sli da će se sam po­vu­ći: „Ja ostav­ku ne­ću da pod­ne­sem, mo­ra­će da me sme­ne”, po­ru­ču­je.

Su­ko­bi na Uni­ver­zi­te­tu u Kra­gu­jev­cu po­če­li su još pre tri go­di­ne, ka­da se od­lu­či­va­lo ko će na me­stu rek­to­ra za­me­ni­ti Slo­bo­da­na Ar­se­ni­je­vi­ća.

Ume­sto da po­dr­ži ro­đe­nog bra­ta, Slo­bo­dan je po­dr­žao kan­di­dat­ki­nju SNS-a, a Ne­boj­ša je na dan iz­bo­ra pri­ve­den u po­li­ci­ju.

Na sed­ni­cu Sa­ve­ta uni­ver­zi­te­ta sti­gao je, ka­že, u po­sled­nji čas, po­ru­čiv­ši: „Ne­ću bi­ti ni pro­go­ni­telj, ali ni pro­go­nje­ni.” Ne­du­go za­tim, (ne)po­be­di­vi Šu­ma­di­nac je do­šao u su­kob sa mi­ni­star­kom SPS-a Sla­vi­com Đu­kić De­ja­no­vić, ko­joj ni­je že­leo da pro­du­ži an­ga­žman na Fa­kul­te­tu me­di­cin­skih na­u­ka.

Ko­li­ko god že­stok bio, su­kob na kra­gu­je­vač­kom uni­ver­zi­te­tu ima i svo­ju sme­šnu stra­nu. Deo srp­ske opo­zi­ci­je se na dru­štve­nim mre­ža­ma ob­ru­šio na Ar­se­ni­je­vi­ća, valj­da mi­sle­ći da je on ka­dar SNS-a. A ka­ko i ne bi mi­sli­li, ka­da je di­rek­tor KC „Kra­gu­je­vac” po­stao 2012, u go­di­ni ka­da su na­pred­nja­ci pre­u­ze­li vlast, a za rek­to­ra bi­ran 2015. Ar­se­ni­je­vić ne­će jav­no re­ći ko­li­ko pre­zi­re ak­tu­el­ni re­žim, ali će za­to, ka­da mu ne­ko za­me­ri što je na Fa­kul­te­tu me­di­cin­skih na­u­ka za­po­slio sko­ro ce­lu fa­mi­li­ju, u ma­ni­ru osve­do­če­nog srp­skog tra­di­ci­o­na­li­ste, od­bru­si­ti: „Za­bo­le me ...” I do­da­ti: „Za raz­li­ku od onih ko­ji me kri­ti­ku­ju, ja ovo znam da ka­žem i na la­tin­skom.”

Kra­gu­je­vač­ki rek­tor je be­o­grad­ski đak. Di­plo­mi­rao je 1982, sa 24 go­di­ne, a za uže na­uč­ne obla­sti je oda­brao mi­kro­bi­o­lo­gi­ju i imu­no­lo­gi­ju. U Kra­gu­jev­cu se ba­vio pe­da­go­škim ra­dom, vo­dio In­sti­tut za jav­no zdra­vlje, a 2005. iza­bran je za de­ka­na Fa­kul­te­ta me­di­cin­skih na­u­ka. Da­ni­ca Gru­ji­čić, naš po­zna­ti ne­u­ro­hi­rurg, ni­je šte­de­la re­či hva­le na nje­gov ra­čun: „Ima­mo sjaj­ne imu­no­lo­ge. Re­ci­mo, Ne­boj­ša Ar­se­ni­je­vić u Kra­gu­jev­cu. Daj­te nje­ga za di­rek­to­ra ’Tor­la­ka’. Ube­đe­na sam da će ’Tor­lak’ da za­ži­vi.”

Ko­men­ta­ri­šu­ći iz­ja­vu pred­sed­ni­ka SA­NU Vla­di­mi­ra Ko­sti­ća u ve­zi sa po­tre­bom da se su­o­či­mo sa re­al­no­šću na Ko­sme­tu, Ar­se­ni­je­vić je, iz­me­đu osta­log, re­kao: „Vi ne mo­že­te slo­bo­du da pro­da­te, ne mo­že­te da je iz­gu­bi­te, mo­že­te sa­mo da je pre­da­te. Mo­gu da vas oku­ju, da vas sta­ve na dno bu­na­ra, u naj­cr­nju tam­ni­cu, ali ako ste slo­bo­dan čo­vek, vi ste slo­bod­ni­ji od va­šeg tam­ni­ča­ra.” S ob­zi­rom na to šta je sve ra­dio i ko­li­ko su ja­ki nje­go­vi pro­tiv­ni­ci, kra­gu­je­vač­ki rek­tor će po svoj pri­li­ci do­bi­ti šan­su da te­zu o slo­bod­nom čo­ve­ku na dnu bu­na­ra, u naj­cr­njoj tam­ni­ci, pro­ve­ri u prak­si.

Komentari60
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Surovo realna
Uz uvazavanje svih postenih profesora, potpuno neutralno, moram da prokomentarisem natpise koje ovih dana plasiraju protivnici i zastupnici trenutnog rektora. Osim sto ruze ugled univerziteta, mnogi ne shvataju da su upravo oni dali znacajan doprinos sveobuhvatnom akademskom sunovratu. Neki su politiku doneli na univerzitet, drugi su se nakon izbora u poslednje zvanje opustili u blagodetima nerada i parazitiranja i sada namecu pravila. Zapravo, sve pocinje od sumanute reforme koju su nakaradno sproveli, pa sada imamo da svi doktori nauka imaju prosek preko 9.80, nastava na svim nivoima je poslednja rupa na svirali, naucni radovi se placaju, neki autori sami sebe recenziraju, ukljucuju se ponavljaci u nastavni proces, hapse se dekani, afera indeks nije resena, zaposljavaju se deca, rodjaci, kumovi, itd., itd. Ne nije kriv samo rektor, krivi ste vi, redovni profesori, jer ste dozvolili da se sve oko vas rusi bez ikakve zelje da sacuvate i ono sto je bilo dobro.
Jovanka
Izgleda da je prilucno objektivno pisanje Politike podstaklo mladje nastavnike koje su bili zavrbovali sada penzionisani ptofesori o kojima mediji pisu, da je njihov cilj, jos dok su bili univerzitetska vlast, da sa kg univerzitetske scene uklone sve samosvojne profesore i dekane na nacin koji ne mora biti zakonit niti moralan, da poruse ugled tog univerziteta, pa da ga zatim privatizuju i postanu, javni, ili tajni vlasnici preko posrednika. U toj nameri su bili beskomptomisni, sto pokazuje i ova namestena afera vezana za rektora Nebojsu Arsenijevica, a koja je bila isprobana na nekim "neposlusnim" dekanima.
emilija
Arsenijevici su privatizovali Univerzitet kroz 20 godina vladavine! Da vasa porodica prezivljava ovo sto se desava ovim progonjenim ljudima drugacije biste razmisljali.
Jovana
Slavica Đukić Dejanović je idejni tvorac i učitelj Nebojše Arsenijevića. Modeli ponašanja i vladavine su veoma slični (ako ne i indetični). Ono što ih razlikuje je isljučivo nastup i ispoljavanje (ona je ugladjenija). Krenuo učitelj i tvorac na učenika jer je ovaj bio neposlušan.
bivsi student
Posto sam studirao na Medicinskom fakultetu, ucio i posteno polozio svaki ispit i zavrsio ga sa prosekom istim kao i dekanov sin, ali bez ikakvih protekcija, dajem sebi za pravo da vas sve koji podrzavate ovog coveka pitam: kako vas nije sramota?! Znate li koliko je nas, mladih, skolovanih, vrednih ljudi napustilo Srbiju, jer za nas od maminih i tatinih sinova nije ni bilo mesta. Ili jos bolje pitanje, koliko je onih, koji godinama volontiraju, upisuju volonterske specijalizacije, doktorske studije, sve o svom trosku i zbog namestenih konkursa nemaju mogucnost da se zaposle, prosperiraju, profesionalno se ostvare?! Svi znamo kako je tatin sin od gimnazijalca sa dobrim uspehom na tatinom fakultetu avanzovao. Pa decko je redovno bio na spisku za nadoknadu prakticnih vezbi. Ne samo da je doktorat sporan, vec i osnovne studije!
Prof Zoran
Na sajtu FMN se jasno vidi da je rok za prijavu na konkurs za upis na Doktorske studije bio 12.10.2012. a da je A. Arsenijević rangiran (na čekanju) sa 77.5 bodova (drugo mesto po broju bodova). Kojih bodova ako nije položio 2 ispita na fakultetu teško bi bilo reći. Upis je obavljen 24. 25 i 26. oktobra (a ne 5. novembra kako je rektor rekao na konferenciji za štampu). Znači rektor nije rekao istinu. Sve je veoma lako proverljivo (za osobe koje znaju da čitaju). Zato dosta sa raspravama kada je upisan taj kandidat,
Nikolic Aleksandar
Upravo tako. I nije u pitanju Ljubomora vec Realnost. Na Sta covek i Doktor tu da Bude ljibomoran? Na to sto je Tata optuzen za nepotizam, bahatost, Na to sto je umislio da je to njegov privatni Univerzizet? Posten covek bi se postideo! A ne bio ljubomoran. Vi , Ivane ocigledno pisete tako jer imate odredjen interes. Verovatno je i Vas Rad upitan. Tako izazivate samo bes. I to strucne jsvnosti a ne nekih kvazi Doktora nauka. Agencija za borbu protiv korupcije i Ministarstvo se izjasnilo. Sta vi to znate a Oni ne ? Mislite da ste strucniji ? A ko je Ostao ? Pa samo Oni Sa vezom. Ali ne Sa medicinom !
Prikaži još odgovora
Nena
Niko Masincu ne osporava pravo na drugacije misljenje. Dok je Masinski uzimao novac za projekte sve je bilo u redu, sada kada i drugi fakulteti treba da dobiju novac sada je rektor problem??? Medicinski fakultet Kg je jedini ima junior projekte preko kojih je mogao svako da doktorira, za razliku od Masinskog gde je to bilo jedino moguce ako si podoban!!!

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.