Subota, 25.06.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Obe nagrade „Jermenima”

Na izložbi „Štampana reč 2017” u Čačku sabrano 325 knjižnih naslova objavljenih lane u ovom gradu
Ла­у­ре­а­ти: Ми­лен­ко Са­во­вић и мр Ма­ри­ја­на Ма­то­вић (Фо­то Г. Оташевић)

Ča­čak – Za­vi­čaj­no ode­lje­nje Grad­ske bi­bli­o­te­ke „Vla­di­slav Pet­ko­vić Dis” u Čač­ku pri­re­di­lo je prek­si­noć tra­di­ci­o­nal­nu, 19. go­di­šnju iz­lo­žbu „Štam­pa­na reč”, oku­plja­ju­ći sve iz­da­vač­ke po­du­hva­te u ovom gra­du na­sta­le to­kom 2017. Ta­ko su u ga­le­ri­ji ov­da­šnjeg Na­rod­nog mu­ze­ja sa­bra­ne i 292 knji­ge i 33 se­rij­ske pu­bli­ka­ci­je ko­je je ob­ja­vi­lo 67 iz­da­va­ča, svi iz ovog me­sta, a iz­lo­žbu pra­te ka­ta­log i pla­ka­ti sa na­vo­di­ma i stro­fa­ma za­vi­čaj­nih auto­ra ko­ji go­vo­re o či­ta­nju i knji­zi. 

Auto­ri ovo­go­di­šnje iz­lo­žbe Ta­ma­ra Jan­ko­vić, Ti­ja­na Be­ža­nić i Oli­ve­ra Ne­delj­ko­vić pred­sta­vi­le su jav­no­sti, na taj na­čin, bo­ga­tu i ra­zno­vr­snu iz­da­vač­ku pro­duk­ci­ju na jed­nom me­stu. 

Po­sle za­vr­šet­ka iz­lo­žbe, 28. fe­bru­a­ra, svi na­slo­vi bi­će sme­šte­ni i traj­no ču­va­ni u Za­vi­čaj­nom ode­lje­nju, uz bi­bli­o­graf­ski po­pis u 24. bro­ju „Gla­sa bi­bli­o­te­ke.” Do­de­lje­ne su, po obi­ča­ju od pr­ve iz­lo­žbe, i stal­ne na­gra­de za naj­bo­lju knji­gu i di­zajn iza ko­jih sto­je ča­čan­ski pi­sci, štam­pa­ri i iz­da­va­či u le­tu što je mi­nu­lo.

Ži­ri za di­zajn (Vo­ji­slav Ra­do­njić, pred­sed­nik, Le­la To­ma­še­vić, Dra­ga­na La­zo­vić) od­lu­čio je da Na­gra­da „Isa­i­lo A. Pe­tro­vić” pri­pad­ne Mi­len­ku Sa­vo­vi­ću iz Čač­ka za li­kov­no-gra­fič­ku opre­mlje­nost pu­bli­ka­ci­je „Jer­me­ni u Čač­ku: 1885–1950” u iz­da­nju ov­da­šnjeg Na­rod­nog mu­ze­ja. Obra­zla­žu­ći jed­no­gla­snu od­lu­ku na­ve­li su da se re­če­na knji­ga „iz­dvo­ji­la ele­gant­nom ko­ri­com, pra­vim iz­bo­rom ti­po­gra­fi­je, a da je oda­bir bo­ja štam­pe uvod­nih stra­na fi­no uskla­đen sa te­mom knji­ge”. Po­red glav­ne na­gra­de, ži­ri je od­lu­čio da po­hva­li knji­gu pe­sa­ma „Dok an­đe­li pe­va­ju” ilu­stro­va­nu ne­žnim akva­re­li­ma, kao i knji­gu „U po­tra­zi za Lju­bi­com”, pri­ma­mlji­vo štam­pa­nu u pla­vo-na­ran­dža­stom pa­ru.

Na­gra­da „Da­ni­ca Mar­ko­vić” za ča­čan­sku knji­gu 2017. pri­pa­la je autor­ki pu­bli­ka­ci­je „Jer­me­ni u Čač­ku: 1885–1950” mr Ma­ri­ja­ni Ma­to­vić iz Grad­ske bi­bli­o­te­ke i iz­da­va­ču ov­da­šnjem Na­rod­nom mu­ze­ju. Od­lu­či­vao je ži­ri – Sa­vo Sti­je­po­vić, pred­sed­nik, Ma­ri­ja Or­bo­vić, Slo­bo­dan Ni­ko­lić, po­ru­čiv­ši po­sle iz­bo­ra:

„Na­gra­đe­na knji­ga na nov i za­ni­mljiv na­čin pre­do­ča­va te­mu ko­ja je u ovom obi­mu i na ovaj na­čin pr­vi put ob­ra­đe­na. Isto­rij­ske či­nje­ni­ce ko­je se od­no­se na ze­mlju drev­nog Za­kav­ka­zja, kao i ma­nje po­zna­tu op­šte­na­ci­o­nal­nu pro­šlost, ali i pro­šlost Čač­ka, ni­su iz­lo­že­ne kao pro­sto­du­šno po­re­đa­na do­ku­men­tar­na stvar­nost, već su sme­šte­ne u kon­tekst pro­zne for­me ko­ja uspe­šno pra­ti nit uzor­no spro­ve­de­nog na­uč­no-po­pu­lar­nog me­to­da. Knji­ga ob­ra­đu­je ma­lo­broj­na ot­kri­ve­na do­ku­men­ta u ve­zi sa jer­men­skim po­ro­di­ca­ma u Čač­ku ko­ja su bi­la po­hra­nje­na u de­po­i­ma Me­đu­op­štin­skog isto­rij­skog ar­hi­va.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.