Četvrtak, 11.08.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Pjongjang preko Berlina nabavio balističku tehnologiju

Šef nemačke službe državne bezbednosti tvrdi da je Severna Koreja za svoj raketni program kupovala opremu u Nemačkoj, ali i na drugim tržištima
(Фото Бета/АП)

Od na­šeg do­pi­sni­ka
Frank­furt, Haj­del­berg – Se­ver­na Ko­re­ja je us­pe­la da do­đe do opre­me i teh­no­lo­gi­je za svoj ba­li­stič­ki ra­ket­ni pro­gram pre­ko svo­je am­ba­sa­de u Ber­li­nu, us­tvr­dio je pr­vi čo­vek ne­mač­ke slu­žbe dr­žav­ne bez­bed­no­sti (BfV) Hans Ge­org Ma­sen.

„Pro­ce­ni­li smo da je na­bav­ka išla odav­de (iz se­ver­no­ko­rej­ske am­ba­sa­de u Ber­li­nu), a po na­šem mi­šlje­nju, sve je to slu­ži­lo za ra­ket­ni pro­gram, ali u od­re­đe­noj me­ri i za nu­kle­ar­ni pro­gram”, re­kao je Ma­sen, pri če­mu ni­je pre­ci­zno re­kao ko­ja vr­sta teh­no­lo­gi­je i opre­me je na­ba­vlje­na, već sa­mo da su u pi­ta­nju ele­men­ti ko­ji mo­gu da se ko­ri­ste za ci­vil­ne svr­he, ali i za voj­ne.

Pre­ma Ma­se­no­vim re­či­ma, de­lo­vi za Pjon­gjan­gov ba­li­stič­ki i nu­kle­ar­ni pro­gram su „na­ba­vlje­ni i na dru­gim tr­ži­šti­ma ili pre­ko taj­no­vi­tih fir­mi ko­je su ih na­ba­vi­le u Ne­mač­koj”.

Te­le­vi­zi­ja NDR je u is­tra­ži­vač­kom do­ku­men­tar­cu na­ve­la da je BfV 2016. i 2017. go­di­ne do­bi­la in­for­ma­ci­je o ovim se­ver­no­ko­rej­skim na­bav­ka­ma, pri če­mu je na­ba­vlje­na opre­ma na­vod­no is­ko­ri­šće­na za ra­ket­ni pro­gram. Ka­ko je pre­neo NDR, je­dan se­ver­no­ko­rej­ski di­plo­ma­ta je 2014. na­vod­no po­ku­šao da do­bi­je „vi­še­ga­sni mo­ni­tor”, ko­ji se ina­če ko­ri­sti u raz­vo­ju he­mij­skog oruž­ja.

Pre­ma tvrd­nja­ma za­pad­nih me­di­ja, se­ver­no­ko­rej­ske di­plo­ma­te ima­ju ključ­nu ulo­gu u raz­vo­ju za­bra­nje­nih se­ver­no­ko­rej­skih pro­gra­ma na­o­ru­ža­nja, jer na­vod­no pru­ža­ju lo­gi­stič­ku po­dr­šku za pre­ba­ci­va­nje oruž­ja, voj­nih teh­ni­ča­ra i do­pri­no­se oba­ve­štaj­nim ope­ra­ci­ja­ma.

U po­sled­njem iz­ve­šta­ju Uje­di­nje­nih na­ci­ja se na­vo­di da je Se­ver­na Ko­re­ja za de­vet me­se­ci 2017. go­di­ne us­pe­la da iz­ve­ze pro­iz­vo­de za­bra­nje­ne sank­ci­ja­ma UN, za­ra­div­ši ti­me 200 mi­li­o­na do­la­ra. Auto­ri ovog iz­ve­šta­ja uka­zu­ju i na to da Pjon­gjang ima pro­jek­te voj­ne sa­rad­nje sa ze­mlja­ma u Afri­ci, Azi­ji i na Pa­ci­fi­ku, pri če­mu je Mjan­ma­ru pro­dao ba­li­stič­ki ra­ket­ni si­stem, dok Si­ri­ji mo­žda po­ma­že u pro­gra­mu he­mij­skog oruž­ja.

Upr­kos tvrd­nja­ma ne­mač­kih oba­ve­šta­ja­ca da se se­ver­no­ko­rej­ska am­ba­sa­da u Ber­li­nu ko­ri­sti za kr­še­nje sank­ci­ja ko­je su UN uve­le Pjon­gjan­gu, zva­nič­ni Ber­lin ne na­me­ra­va da pre­ki­ne ove di­plo­mat­ske od­no­se. Kra­jem no­vem­bra pro­šle go­di­ne, ame­rič­ki Stejt de­part­ment je zah­te­vao od ze­ma­lja, ko­je još ni­su pre­ki­nu­le di­plo­mat­ske od­no­se sa Se­ver­nom Ko­re­jom, na­vo­de­ći po­seb­no Ne­mač­ku, da „opo­zo­vu svo­je am­ba­sa­do­re” u Pjon­gjan­gu, kao i „uma­nje pri­sut­nost Se­ver­ne Ko­re­je u bi­lo ko­joj od tih ze­ma­lja”. Ali, vr­lo br­zo je iz Ber­li­na sti­glo od­luč­no „ne”. Vla­din ko­or­di­na­tor za tran­sa­tlant­sku sa­rad­nju i član stran­ke kan­ce­lar­ke An­ge­le Mer­kel Jir­gen Hart od­bio je ova­kav zah­tev, is­ta­kav­ši da Ne­mač­ka „ne bi sme­la da se po­vi­nu­je” ovom zah­te­vu Va­šing­to­na.

„Mi se ne mo­že­mo oslo­ni­ti je­di­no na ki­ne­sku ili ru­sku am­ba­sa­du u Se­ver­noj Ko­re­ji”, re­kao je ta­da on, do­da­ju­ći da je „do­bro za Evro­pu, a sa­mim tim i za Za­pad, da je sa ne­mač­kom am­ba­sa­dom usi­dre­na u Pjon­gjan­gu”.

Ne­mač­ki di­plo­mat­ski od­no­si sa Pjon­gjan­gom su do­brim de­lom na­sle­đe ne­ka­da­šnjih pri­snih od­no­sa ko­mu­ni­stič­ke Is­toč­ne Ne­mač­ke sa Se­ver­nom Ko­re­jom. Me­đu­tim, uti­caj Ber­li­na na ru­ko­vod­stvo u Pjon­gjan­gu za­pra­vo ne po­sto­ji, već ne­mač­ke di­plo­ma­te vi­še ima­ju ulo­gu po­sma­tra­ča dok su glav­ni igra­či ki­ne­ski i ru­ski am­ba­sa­do­ri. Ne­mač­ka se ipak još na­da da bi mo­gla da bu­de ne­ka vr­sta po­sred­ni­ka iz­me­đu Se­ver­ne i Ju­žne Ko­re­je, ali su­štin­ski te­ško mo­že da ozbilj­ni­je uti­če na do­ga­đa­je na Ko­rej­skom po­lu­o­str­vu jer za to ne­ma re­spek­ta­bil­nu voj­nu si­lu.

Komentari16
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vladan budimirovic
A zasto niko ne pominje Izrael? Mozda su oni prodali tehnologiju koju su ukrali od Amera!
миле
то би значило да су је добили од амера. што би рекли, бизнис је бизнис
Игор Г.
"Леон Давидовић" Као што је Пакистан дошао у посед атомске бомбе, све својом технологијом и знањем, тако је урадила и С. Кореја.
Dragan Pik-lon
Samo naivni veruju da Nemci nemaju nuklearnu tehnologiju.Oni su je dali Amerikancima jos 1945.godine.Od tada su najveci saveznici na svetu.Vise su sa njima u sprezi nego sa Britanijom.Osim toga danas je Nemacka i jos neke zemlje oko nje pune nuklearnog oruzja koga ``cuvaju``amerikanci.Cela uljdurma SAD-va protiv Rusije je samo zato sto oni pokusavaju da sprece Rusko-Nemacko zblizavanje.Tek to zblizavanje bi unapredilo Evropu u svakom smislu.Ne bi me iznenadilo da su Nemci rado dali tehnologiju Koreancima.Da presele pritisak Jenkija na drugi kraj sveta!To ne znaci da Koreja nema vrsne naucnike.Ako ih nema na severu sigurno ih ima na jugu!Verujem i da je sa juga otislo dosta nuklearnih srafofa na sever.Ipak je to jedan Narod ciji san je ujedinjenje.To se najbolje vidi na olimpijskim igrama!!!
koja
Saslusajte prof. Milinovica na youtubu sa Lazom pa ce vam sve biti jasno ko je gde i kako pripomogao. Zasto se ovi trpaju sad, zna neko?

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.