Nedelja, 25.09.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Soros podigao ulog za opoziv bregzita

Posle reakcije Mejove da je odluka doneta, milijarder dodao još 100.000 evra nevladinoj organizaciji „Najbolje za Britaniju” koja se bori za ostanak u EU
Џорџ Со­рос (Драган Стојановић)

Po­sle pro­šlo­ne­delj­nih kri­ti­ka zbog to­ga što je ne­vla­di­nim or­ga­ni­za­ci­ja­ma u Ve­li­koj Bri­ta­ni­ji dao sko­ro po­la mi­li­o­na evra da lo­bi­ra­ju za dru­gi re­fe­ren­dum, mi­li­jar­der Džordž So­ros je po­di­gao svoj ulog obe­ćav­ši da će za isti cilj do­da­ti još 100.000 fun­ti. 

Ovaj nje­gov po­tez, iako fi­nan­sij­ski sim­bo­li­čan (oko 112.000 evra), po­ka­zao je da uti­caj­ni bi­zni­smen ne­ma na­me­ru da ustuk­ne, iako je istog da­na ka­da su se u bri­tan­skoj štam­pi po­ja­vi­li tek­sto­vi o kam­pa­nji ko­ju fi­nan­si­ra re­a­go­va­la i pre­mi­jer­ka Te­re­za Mej re­kav­ši pre­ko port­pa­ro­la da je od­lu­ka do­ne­ta i da dru­gog re­fe­ren­du­ma ne­će bi­ti. 

„Dej­li te­le­graf” je So­ro­sa op­tu­žio za ko­va­nje za­ve­re da se opo­zo­ve breg­zit, opi­sav­ši ga kao „bo­ga­tog koc­ka­ra ko­ji se me­ša u na­ci­o­nal­ne po­slo­ve”.

Ci­ti­ra­ju­ći stra­te­ški do­ku­ment do ko­ga je do­šao ovaj bri­tan­ski list je pro­šle ne­de­lje ob­ja­vio da or­ga­ni­za­ci­ja „Naj­bo­lje za Bri­ta­ni­ju” ima na­me­ru da se fo­ku­si­ra na po­sla­ni­ke bri­tan­skog par­la­men­ta: da ih ube­di da gla­sa­ju pro­tiv do­go­vo­ra o breg­zi­tu i da tra­že ras­pi­si­va­nje no­vog re­fe­ren­du­ma. 

So­ro­so­va kam­pa­nja je ta­ko­đe kri­ti­ko­va­na u „Dej­li mej­lu”, gde je no­vac ko­ji je do­ni­rao bri­tan­skoj ne­vla­di­noj or­ga­ni­za­ci­ji na­zvan „pr­lja­vim nov­cem”. 

Re­a­gu­ju­ći na ove na­vo­de mi­li­jar­der je za ju­če­ra­šnje iz­da­nje „Gar­di­ja­na” re­kao da mu je „dra­go da se bo­ri pro­tiv onih ko­ji su po­ku­ša­li kle­ve­ta­ma, a ne či­nje­ni­ca­ma da po­dr­že svoj pro­pa­li slu­čaj”.

Di­rek­tor­ka or­ga­ni­za­ci­je „Naj­bo­lje za Bri­ta­ni­ju” Elo­iz Tod je re­kla da će do­dat­ni no­vac bi­ti is­ko­ri­šten za od­bi­ja­nje na­pa­da onih ko­ji su tvr­di­li da je So­ro­so­vo fi­nan­si­ra­nje kam­pa­nje an­ti­de­mo­krat­ski čin. „Ži­vi­mo u de­mo­kra­ti­ji, a pra­vo na slo­bo­du go­vo­ra je dra­go­ce­no. Či­ni se da se deo de­sni­čar­ske štam­pe s tim ne sla­že”, re­kla je To­do­va na­gla­siv­ši da bu­duć­nost Ve­li­ke Bri­ta­ni­je u EU ni­je do­go­vo­re­na, još uvek tre­ba da se o to­me gla­sa, a lju­di ši­rom ze­mlje za­slu­žu­ju da zna­ju isti­nu o op­ci­ja­ma ko­je su na sto­lu: od ko­jih jed­na osta­nak u EU.

Pre­ma re­či­ma di­rek­tor­ke or­ga­ni­za­ci­je ko­ja će po­kre­nu­ti kam­pa­nju za no­vi re­fe­ren­dum, od srede, ka­da je ob­ja­vlje­no da je So­ros po­klo­nio no­vac, sve vi­še je onih ko­ji nu­de po­moć za ostva­re­nje ovog ci­lja – a glav­na od­lu­ka o breg­zi­tu, ka­ko ka­že ona, tek tre­ba da usle­di. Osim to­ga, tvr­di da se vi­še od 1.300 lju­di ja­vi­lo i da­lo svo­je nov­ča­ne pri­lo­ge. 

U „Gar­di­ja­nu” je na­ve­de­no da „ne­ki sma­tra­ju da je­zik ko­ji se ko­ri­sti u na­pa­di­ma na So­ro­sa od­ra­ža­va an­ti­se­mit­sku kam­pa­nju ko­ju su na­či­ni­le na­ci­o­nal­ne gru­pe i vla­de u ze­mlja­ma is­toč­ne Evro­pe, po­put Ma­đar­ske i Ru­si­je, gde Fond za otvo­re­no dru­štvo po­dr­ža­va gru­pe gra­đa­na”. 

U Ru­si­ji je na sna­zi za­kon po ko­me ne­vla­di­ne or­ga­ni­za­ci­je tre­ba da pri­ja­ve vla­di­nim slu­žba­ma do­na­ci­je iz ino­stran­stva. Me­đu­tim, vla­da u Bu­dim­pe­šti otvo­re­no op­tu­žu­je So­ro­sa da ko­ri­sti svo­ju fi­nan­sij­sku moć i uti­caj da Ma­đar­ska i osta­tak EU pri­me ne­ko­li­ko mi­li­o­na mi­gra­na­ta. U ver­bal­nom ra­tu iz­me­đu Or­ba­na i So­ro­sa su do sa­da pa­le to­li­ko „te­ške” re­či: mi­li­jar­der je ma­đar­skog pre­mi­je­ra op­tu­žio da pra­vi i vo­di ma­fi­ja­šku vla­du, a ovaj nje­ga da je fi­nan­sij­ski špe­ku­lant ko­ji uni­šta­va ži­vo­te Evro­plja­na.  

„Gar­di­jan” je spi­sku dr­žav­ni­ka ko­ji So­ro­su za­me­ra­ju me­ša­nje u na­ci­o­nal­ne nad­le­žno­sti dr­ža­va za­bo­ra­vio da do­da i Ben­ja­mi­na Ne­ta­ni­ja­hua, ko­ji je mi­li­jar­de­ra op­tu­žio za fi­nan­si­ra­nje pro­te­sta i vo­đe­nje kam­pa­nje pro­tiv de­por­ta­ci­je afrič­kih mi­gra­na­ta. 

Svo­je­vr­snu po­dr­šku kam­pa­nji ko­ju fi­nan­si­ra So­ros u Ve­li­koj Bri­ta­ni­ji pru­žio je pre­ko vi­ken­da „Nju­jork tajms”. U re­por­ta­ži ko­ja obi­lu­je sa­go­vor­ni­ci­ma ko­ji su se ili pre­do­mi­sli­li što su gla­sa­li za breg­zit ili su od­u­vek bi­li pro­tiv nje­ga, go­vo­ri se o to­me da u Ve­li­koj Bri­ta­ni­ji za­pra­vo još ni­šta ni­je od­lu­če­no. Da je dru­gi re­fe­ren­dum pra­va stvar, da je bri­tan­ska pre­mi­jer­ka bez­na­de­žno ne­u­spe­šna i da bi dru­ga­či­ja od­lu­ka po­vla­či­la za so­bom i dru­gog pre­mi­je­ra. 

Komentari2
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Војин
Ако се Шорош (како се чита на мађарском), односно САД чији је он рзидент, усуђује да преко британских НВО делује субверзивно на Британију и да ова на то нема активни одговор, шта онда очекивати у сл. малих земаља као што смо ми. Увек је било и биће, у свим народима, људи који ће за новац радити против своје земље али до сад су они то радили из "мишијих рупа" и за такво злочиначко дело је била предвиђена смртна казна. Сада је тако нешто лагализовано под бенигним називом НВО и преко те криптоинституције САД се могу мешети у унутрашње послове сваке земље на кугли земаљској, осим Русије!
Petar. Stanimirovic
Ili je stipsa,ili računa da ne vredi ulagati.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.