Subota, 01.10.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
INTERVJU: LjILjANA STJEPANOVIĆ, glumica

Kako starim, sve više radim

(Фото Мики Величковић)

Za se­be ka­že da je „sta­ra, ali mla­da Lji­lja”. Sta­ra, jer se već 43 go­di­ne ne­pre­sta­no igra, bi­lo u po­zo­ri­štu, bi­lo na fil­mu, bi­lo u se­ri­ja­ma. Mla­da – jer i po­sle se­dam go­di­na ko­li­ko je u pen­zi­ji ima ela­na da i da­lje ule­će u no­ve pred­sta­ve, pre­u­zi­ma no­ve ro­le u se­ri­ja­ma. 

Pro­šle go­di­ne je čak za­i­gra­la i jed­nu mu­šku ulo­gu u Po­zo­ri­štu na Te­ra­zi­ja­ma či­ji je sti­pen­di­sta po­sta­la još 1975. Glu­mi­ca Lji­lja­na Stje­pa­no­vić pri­zna­je da joj se u ži­vo­tu ot­ka­ko se pen­zi­o­ni­sa­la ni­šta ni­je pro­me­ni­lo.

Sa­mo je, ka­ko ka­že, na­sta­vi­la da ži­vi i ra­di istim tem­pom, čak i vi­še ne­go ra­ni­je.

– U Po­zo­ri­štu na Te­ra­zi­ja­ma sam an­ga­žo­va­na i da­lje, vo­lim da se igram i is­tra­žu­jem. I da­lje na­stu­pam u Zve­zda­ra te­a­tru, Kru­še­vač­kom po­zo­ri­štu, imam tri mo­no­dra­me i je­dan ka­ba­ret­ski pro­gram. Učestvujem i u seriji „Ši­fra De­spot”, Radoša Bajića, u ko­joj igram ma­nju, ali me­ni ve­o­ma dra­gu ulo­gu. 

Ko­li­ko vam zna­či to što vas re­di­te­lji ne za­bo­ra­vlja­ju iako ste već se­dam go­di­na u pen­zi­ji? 

Ra­doš me se uvek se­ti. Hva­la mu na to­me. Do­kle god me tra­že, ja ću bi­ti pre­sreć­na. Kad me bu­du za­bo­ra­vi­li, to će bi­ti mo­ja po­la­ga­na smrt.

Ka­žu da vas mo­žda naj­bo­lje opi­su­je re­če­ni­ca „Ka­ko sta­rim, sve vi­še ra­dim”.

To je­sam ja, na op­šti užas mo­jih si­no­va ko­ji se zbog to­ga bo­je za mo­je zdra­vlje. Ne­dav­no sam ima­la slo­bod­nih 15 da­na i, za­mi­sli­te, ta­da sam se raz­bo­le­la. U stva­ri, shva­ti­la sam da me rad odr­ža­va. Na­rav­no, ne tre­ba pre­te­ri­va­ti u to­me, tre­ba ne­go­va­ti tre­nut­ke za opu­šta­nje. Vo­lim na pri­mer ka­fa­nu, sa­mo što za sve pa i nju imam sve ma­nje vre­me­na.

Osim što ra­di­te, ima­te li i ne­ki ho­bi?

Odav­no pi­šem, ali sa­da na­ža­lost ni za to ne­mam vre­me­na. Od pi­sa­nja me od­vla­če an­ga­žma­ni, a imam i tri ma­le unu­ke u ku­ći ko­je mi od­u­zi­ma­ju vre­me. Za­sad imam dve zbir­ke pe­sa­ma. Bi­će vre­me­na za sve, ipak sam ja još mla­da i per­spek­tiv­na. 

Ko­li­ko vas je ulo­ga ba­ke pro­me­ni­la?

Uz Kse­ni­ju, Lji­lja­nu, An­ge­li­nu i Do­ro­teu po­sta­la sam još bo­lja oso­ba. Sa nji­ma sam is­ku­si­la dru­gu di­men­zi­ju lju­ba­vi. Ka­da vas Bog po­ča­sti ova­kvim da­rom, on­da se sve ne­vo­lje za­bo­ra­ve. 

Šta bi­ste sa­ve­to­va­li oni­ma ko­ji zbog sta­ro­sti vi­še ne mo­ra­ju da idu na po­sao?

Ne tre­ba na­glo da pre­ki­da­ju an­ga­žma­ne, ma ka­kvi oni bi­li. Tre­ba da se ba­ve spor­tom, da se ni­po­što ne pre­pu­šta­ju apa­ti­ji, jer ona uti­če na zdra­vlje i psi­hu. Mi glum­ci, sre­ćom, osta­je­mo ak­tiv­ni i po­sle rad­nog ve­ka, pod uslo­vom da smo zdra­vi i da nas ho­će re­di­te­lji. Kod me­ne je to i da­lje ta­ko. 

Mo­že­te li za­mi­sli­ti sto­ti ro­đen­dan?

Re­ši­la sam da ra­dim do 90. Po­sle to­ga je red da za­i­sta odem u pen­zi­ju. Či­sto sum­njam da ću sto­ti do­ži­ve­ti, ali bi­lo bi le­po da do­kle god sam ži­va bu­dem i zdra­va, ak­tiv­na i za­do­volj­na so­bom i po­ro­di­com. 

Tre­će do­ba ide­al­no je za...?

Ni za šta. Ne vo­lim to do­ba. Lič­no, mo­ja je du­ša još mla­da, a te­lo na­ža­lost sta­ri, me­nja se. To me ner­vi­ra, ali za­to je tu šmin­ka ko­ja to mo­že da ma­lo pri­kri­je. Ni­sam pri­sta­li­ca za­te­za­nja, jer sam pre sve­ga glu­mi­ca i sma­tram da emo­ci­ja mo­ra da se vi­di ka­ko god li­ce da iz­gle­da. Na kra­ju, sva­ka mo­ja bo­ra je mo­je is­ku­stvo, i sre­ća i ne­sre­ća, i tu­ga i ra­dost. 

Ka­ko ži­vi­te od pen­zi­je?

Ne znam ka­ko pen­zi­o­ne­ri pre­ži­vlja­va­ju. Je­dan od raz­lo­ga što ovo­li­ko ra­dim je­ste to što imam bed­nu pen­zi­ju. Imam kre­dit za stan i ra­ču­ne ko­ji mi po­je­du ce­lu pen­zi­ju. Za sve osta­lo mo­ram da za­ra­dim. Da ži­vim sa­ma ve­ro­vat­no bih je­la nok­te. Za­to je sce­na za me­ne le­ko­vi­ta u sva­kom smi­slu te re­či. 

Da li ste ak­tiv­ni fi­zič­ki?

Pe­rem pro­zo­re, me­sim te­sta... Veoma sam ­ak­tiv­na. U „Že­nid­bi i udad­bi”, u ko­joj sam za­i­gra­la po­sle pen­zi­o­ni­sa­nja, sve vre­me tr­čim uz ste­pe­ni­ce, niz njih. I to se ra­ču­na, zar ne?  

Za­što je do­bro bi­ti Lji­lja­na Stje­pa­no­vić?

Ne znam ko­li­ko je do­bro ili uop­šte bit­no. Ja sam to što je­sam. Ima div­ne pri­ja­te­lje i po­ro­di­cu, a to je valj­da do­volj­no, to je ne­što što go­vo­ri o me­ni. 

Pr­vo pla­ćam ra­ču­ne

Ima­te li plan za bu­duć­nost i da li je uop­šte re­al­no pra­vi­ti pen­zi­o­ner­ske pla­no­ve u Sr­bi­ji?

– Ne­mam plan. Na umu mi je sa­mo da od pr­vog de­la pen­zi­je pla­tim ra­ču­ne, a šta pre­o­sta­ne, i od dru­gog de­la. Od osta­ta­ka nov­ca se tru­dim da po­mog­nem svo­joj de­ci i unu­či­ca­ma. Usre­ću­je me ka­da mo­gu da im po­da­rim po­klo­ne, ali sve te­že mo­gu da iz­dvo­jim no­vac sa­mo za se­be.

Komentari2
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ceca
Ne znam da li je teže starima da rade ili mladima što nemaju posao. Kad sam ostvarila prvi uslov za penziju (godine starosti), penzionisala sam se jer je 20 mladih u toj ustanovi radilo na određeno, čekajući upražnjeno mesto. Radila sam u ustanovi kulture, a penzija mi je jako mala jer imam malo radnog staža. Neizmerno sam volela svoj posao i s punim srcem išla da radim. E sad, ima nas raznih...
Nensi
Jao slatka je “mlada i perspektivna”!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.