Subota, 28.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Srčani bolesnici na uput nose aparat za pritisak 24 sata

Овде се го­ди­шње хо­спи­та­ли­зу­је око 1.300 па­ци­је­на­та (Фото Д. Јевремовић)

Od ove go­di­ne, sr­ča­ni bo­le­sni­ci mo­ći će uz uput le­ka­ra u In­sti­tu­tu za re­ha­bi­li­ta­ci­ju u Be­o­gra­du da do­bi­ju na ko­ri­šće­nje apa­rat za pri­ti­sak ko­ji se no­si 24 sa­ta. Slič­no po­put sto­nih ure­đa­ja, ovaj apa­rat sa­dr­ži man­žet­nu ko­ja se sta­vi na nad­lak­ti­cu, a ko­ja je po­ve­za­na sa ma­lim apa­ra­tom ko­ji je sta­vljen u tor­bi­cu pri­čvr­šće­nu oko stru­ka. U to­ku da­na i no­ći, man­žet­na se na­du­va­va i me­ri se pri­ti­sak oso­be, ko­ja tre­ba se ba­vi uobi­ča­je­nim ak­tiv­no­sti­ma i da vo­di dnev­nik o to­me šta je ra­di­la u kom tre­nut­ku, od­no­sno da li je spa­va­la, tr­ča­la, ima­la stres…

Po­sle jed­nog da­na, ure­đaj se ski­da i oči­ta­va­ju se re­zul­ta­ti pa le­ka­ri tač­no ima­ju uvid u to ka­kav krv­ni pri­ti­sak pa­ci­jent ima, na osno­vu če­ga mo­že da mu se od­re­di te­ra­pi­ja.

Uz uput će bo­le­sni­ci u ovoj usta­no­vi mo­ći da do­bi­ju i pre­gled ul­tra­zvu­ka sr­ca.

Ka­ko na­gla­ša­va pri­ma­ri­jus dr Sne­ža­na Ko­stić, di­rek­tor­ka in­sti­tu­ta, ov­de na kar­di­o­lo­šku re­ha­bi­li­ta­ci­ju do­la­ze lju­di ko­ji su do­ži­ve­li in­farkt i ope­ra­ci­ju na sr­cu, za­hvat na sr­ča­nim za­li­sci­ma i aor­to­ko­ro­nar­ni baj­pas. Re­ha­bi­li­ta­ci­ja tra­je tri ne­de­lje, gde se sva­kom pa­ci­jen­tu do­zi­ra pro­gram ve­žbi.

– Naj­va­žni­je je da pa­ci­jent shva­ti šta mu se do­go­di­lo i da pri­hva­ti sa­ve­te ka­ko bi se spre­či­lo po­na­vlja­nje ne­mi­log do­ga­đa­ja. On mo­ra da pro­me­ni na­čin ži­vo­ta i lo­še na­vi­ke, da se od­ma­ra, da ima do­volj­no sna, da ne bu­de pod stre­som, da poč­ne da se ba­vi fi­zič­kim ak­tiv­no­sti­ma… Bi­lo bi do­bro uko­li­ko bi se uve­lo da se na uput ša­lju i pa­ci­jen­ti kod ko­jih je ugra­đen stent a ni­su ima­li in­farkt – po­ja­šnja­va dr Ko­stić i do­da­je da se osim kod njih kar­di­o­lo­ška re­ha­bi­li­ta­ci­ja spro­vo­di i u Ni­škoj Ba­nji.

U Sr­bi­ji in­farkt sr­ca do­ži­vi oko 21.000 lju­di ali se ma­li broj njih upu­ti na kar­di­o­lo­šku re­ha­bi­li­ta­ci­ju. Ta­kvu prak­su tre­ba pro­me­ni­ti, sma­tra dr Ko­stić, jer je va­žno da le­ka­ri pa­ci­jen­ti­ma ka­žu da oni ima­ju pra­vo na ovaj vid opo­rav­ka. 

– Iz­bo­ri­li smo se za to i da pa­ci­jen­ti ko­ji su le­ža­li kod nas mo­gu da do­la­ze na kon­tro­le u na­še am­bu­lan­te. Sa­da bo­le­sni­ci ima­ju pra­vo na do­dat­ne di­jag­no­stič­ke pro­ce­du­re kao što su test op­te­re­će­nja, te­le­me­trij­sko pra­će­nje i no­še­nje hol­te­ra za pra­će­nje ra­da sr­ca – do­da­je dr Ko­stić.

U In­sti­tu­tu za re­ha­bi­li­ta­ci­ju go­di­šnje se ho­spi­ta­li­zu­je oko 1.300 pa­ci­je­na­ta, na­po­mi­nje dr Moj­si­je An­đić, na­čel­nik Ode­lje­nja kar­di­o­lo­ške re­ha­bi­li­ta­ci­je u in­sti­tu­tu, a u am­bu­lan­ta­ma se pre­gle­da oko 5.000 oso­ba. 

– Ka­da sam po­či­njao da se ba­vim ovim po­slom, ni­je bi­lo mno­go mla­dih pa­ci­je­na­ta a sa­da ih ima do­sta. Ima­mo i ve­li­ki broj že­na ko­je do­la­ze na re­ha­bi­li­ta­ci­ju što ra­ni­je ni­je bio slu­čaj – do­da­je dr An­đić.

Jed­na usta­no­va – tri objek­ta

Ovoj usta­no­vi pri­pa­da­ju i obje­kat „Sel­ters” u Mla­de­nov­cu i In­sti­tut u Prč­nju u Cr­noj Go­ri. Po­zna­ta „Sel­ters ba­nja” je ne­dav­no do­bi­la akre­di­ta­ci­ju na mak­si­mal­nih se­dam go­di­na, či­me im je po­tvr­đen kva­li­tet ra­da i do­bar ni­vo pru­ža­nja uslu­ga. S dru­ge stra­ne, Vi­ši sud u Pod­go­ri­ci je po­tvr­dio pr­vo­ste­pe­nu pre­su­du u ve­zi sa imo­vin­skim spo­rom da In­sti­tut u Prč­nju pri­pa­da Sr­bi­ji. Obje­kat vre­di oko 22 mi­li­o­na evra.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.