sreda, 16.06.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista

Nacionalna matura – ulaznica na fakultet

Sadašnja generacija prvog razreda srednje škole na kraju četvrte godine, umesto maturskog, polagaće završni ispit kao jedini uslov za upis na mnoge visokoškolske ustanove
Пријављивање будућих бруцоша прошлог лета (Фото Д. Жарковић)

Đa­ci ko­ji su u te­ku­ćoj škol­skoj go­di­ni upi­sa­li ne­ku od če­tvo­ro­go­di­šnjih sred­njih ško­la u Sr­bi­ji pr­va su ge­ne­ra­ci­ja uče­ni­ka ko­ja će ume­sto sa­da­šnjeg ma­tur­skog is­pi­ta po­la­ga­ti ta­ko­zva­nu na­ci­o­nal­nu ma­tu­ru, ko­ju na sva­kom ko­ra­ku po­mi­nje Mla­den Šar­če­vić, mi­ni­star pro­sve­te, na­u­ke i teh­no­lo­škog raz­vo­ja. Po­red to­ga što će, kao i do­sad, pre­sta­vlja­ti za­vr­šni sred­njo­škol­ski is­pit, ona će bi­ti i di­rekt­na ula­zni­ca na ve­ći­nu fa­kul­te­ta, bez oba­ve­znog po­la­ga­nja pri­jem­nog is­pi­ta, ob­ja­šnja­va su­šti­nu uvo­đe­nja na­ci­o­nal­ne ma­tu­re Ra­di­vo­je Stoj­ko­vić, pred­sed­nik Za­jed­ni­ce gim­na­zi­ja Sr­bi­je. Dru­ga spe­ci­fič­nost dr­žav­ne ma­tu­re je­ste to što će uve­sti iden­tič­ne te­sto­ve u ce­loj ze­mlji od­re­đe­ne na re­pu­blič­kom ni­vou, a ne kao do sa­da bi­ra­ne u sred­njim ško­la­ma. 

Fa­kul­te­ti­ma će bi­ti osta­vlje­no na vo­lju da od­lu­če da li će za­dr­ža­ti pri­jem­ne is­pi­te, ali po­en­ta uvo­đe­nja na­ci­o­nal­ne ma­tu­re je­ste, ka­ko ob­ja­šnja­va Stoj­ko­vić, da oni bu­du uki­nu­ti na ve­ći­ni vi­so­ko­škol­skih usta­no­va.

– Na­ci­o­nal­na ma­tu­ra je na­pra­vlje­na da, uz to što je za­vr­šni is­pit pro­ve­re zna­nja, bu­de isto­vre­me­no vred­no­va­na i kao pri­jem­ni za fa­kul­tet 2021. go­di­ne. Na­da­mo se da će ve­ći­na vi­so­ko­škol­skih usta­no­va to da pri­hva­ti, jer je to bio cilj Mi­ni­star­stva pro­sve­te ka­da je uve­lo na­ci­o­nal­nu ma­tu­ru. Mo­gu­će je da pri­jem­ni is­pi­ti, od­no­sno ne­ka vr­sta do­dat­nog te­sti­ra­nja, osta­nu na umet­nič­kim fa­kul­te­ti­ma, pa i onim za ko­je vla­da ve­li­ko in­te­re­so­va­nje, kao što su elek­tro­teh­nič­ki, prav­ni i ar­hi­tek­ton­ski fa­kul­tet – is­ti­če Stoj­ko­vić i na­po­mi­nje da će đa­ci ko­ji za­vr­še tro­go­di­šnje sred­nje ško­le ima­ti svoj za­vr­šni is­pit ta­ko­đe od­re­đen na na­ci­o­nal­nom ni­vou, ali on ne­će pred­sta­vlja­ti dr­žav­nu ma­tu­ru, ni­ti će bi­ti ula­zni­ca na fa­kul­tet. 

Is­pit iz ma­ter­njeg je­zi­ka bi­će oba­ve­zni deo na­ci­o­nal­ne ma­tu­re za sve đa­ke, dok će za­dat­ke iz ma­te­ma­ti­ke po­la­ga­ti svi ko­ji su taj pred­met ima­li du­že od dve go­di­ne. Tre­ći deo dr­žav­ne ma­tu­re u gim­na­zi­ja­ma bi­će iz pred­me­ta po iz­bo­ru sa ta­ko­zva­ne li­ste pred­me­ta za ko­je po­sto­je stan­dar­di za kraj op­šteg sred­njeg obra­zo­va­nja, a tu su he­mi­ja, fi­zi­ka bi­o­lo­gi­ja, isto­ri­ja, ge­o­gra­fi­ja, stra­ni je­zi­ci, ma­te­ma­ti­ka za one ko­ji su je uči­li kra­će od tri go­di­ne. U umet­nič­kim ško­la­ma to će bi­ti test iz umet­nič­kih pred­me­ta, a u sred­njim struč­nim ško­la­ma iz ključ­nih struč­nih pred­me­ta.   

– Ma­tu­ran­ti ko­ji že­le, po­red srp­skog i ma­te­ma­ti­ke, mo­gu po­la­ga­ti te­sto­ve ne iz jed­nog, već iz dva, pa i tri iz­bor­na pred­me­ta. Ova mo­guć­nost je uve­de­na za slu­čaj da ne­ki fa­kul­te­ti, kao me­di­cin­ski na pri­mer, za pri­jem za­tra­že po­lo­žen na­ci­o­nal­ni is­pit iz dva iz­bor­na pred­me­ta. Ako ula­zni­ca za taj fa­kul­tet, po­red srp­skog i ma­te­ma­ti­ke, bu­du i za­vr­šni te­sto­vi na dr­žav­noj ma­tu­ri iz bi­o­lo­gi­je i he­mi­je, ma­tu­ran­ti kao tre­ći, oba­ve­zni, deo na­ci­o­nal­nog is­pi­ta mo­gu po­la­ga­ti bi­o­lo­gi­ju, a on­da za­tra­ži­ti da po­la­žu i če­tvr­ti test iz he­mi­je – ob­ja­šnja­va Stoj­ko­vić, ko­ji je i di­rek­tor no­vo­sad­ske Gim­na­zi­je „Jo­van Jo­va­no­vić Zmaj”.

Na­ci­o­nal­na ma­tu­ra će, na­gla­ša­va on, omo­gu­ći­ti da đak isto­vre­me­no kon­ku­ri­še na vi­še fa­kul­te­ta, kao što sa­da osma­ci pri pri­je­mu u sred­nje ško­le upi­su­ju 20 že­lja. 

Komеntari4
532fb
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Nevena
Kao srednjoškolac moram da se požalim da mi se ova ideja uopšte ne sviđa. Glavni razlog je polaganje matematike, koju ja kao učenik filološkog odeljenja, imam samo 2 godine, a i edukacija po pitanju tog predmeta nam je vrlo slaba. Druga stvar je demoralisanje koje mi srpska deca osećamo, jer mi učimo sve i svašta, a sve što naša država čini, jeste to da imitira Zapad. Na Zapadu deca ne mogu da priđu našem školskom sistemu, a opet nas svi vrednujete isto i stalno nas koristite kao zamorčiće. Žao mi je što posle imate "odliv mozgova".
Tanja Gojakovic
Cista glupost! Ako je neko upisao strucnu skolu, polagace maturu gimnazijalaca. Van pameti. Samo da se uvede nesto novo, pa nek je i lose. Dozovite se pameti, mislite malo i na decu, koja su preopterecena.
Slobodan Vlaski
Glupost. Sada ce gotovo sva omladina "predavati" dokumente za upis, cak i oni koji nisu ozbiljno planirali studirati s porolom "cisto da probam" i mnoga deca koja to zaista zele, a mozda nisu bili najbolji ucenici ce svoju sansu izgubiti. Ne treba po svaku cenu ukidati sve propise iz doma komunizma niti uvoditi nemacke ili americke. Niti su sve njihove mere dobre niti su sve komunisticke lose.
Nina
Glupost, nije kriterijum isti u svim skolama. Uporedite samo u Bg 5 i 7 gimnaziju,dobar is 5 zna vise od odlicnog iz 7. Cista degradacija skolstva, ali sta ocekivati od ministra koji ima privatnu skolu.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja