Sreda, 18.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Na veštačka pluća zbog komplikovanih infekcija

Povećan je broj pacijenata sa najtežim oblicima respiratornih tegoba, koji zahtevaju boravak u bolničkim jedinicama intenzivne nege
(Фото Т. Јањић)

Zbog re­spi­ra­tor­nih in­fek­ci­ja ovih da­na su pu­ne če­ka­o­ni­ce do­mo­va zdra­vlja. Bo­lo­vi u gr­lu, ki­ja­vi­ca, ka­šalj, iri­ta­ci­ja i cu­re­nje se­kre­ta iz no­sa, ma­lak­sa­lost, po­vi­še­na tem­pe­ra­tu­ra, sa­mo su ne­ki od simp­to­ma ovih in­fek­ci­ja, a de­ša­va se da gra­đa­ni „za­ra­de” i bron­hi­tis, upa­lu plu­ća, te­go­be sa ždre­lom… U ve­li­kom bro­ju slu­ča­je­va, ka­da oso­ba od­le­ži ne­ko­li­ko da­na, in­fek­ci­ja se po­vu­če, ali po­sto­ji mo­guć­nost po­ja­ve kom­pli­ka­ci­ja zbog če­ga su pre­pu­ne bol­ni­ce pa­ci­je­na­ta ko­ji mo­ra­ju da bu­du pri­klju­če­ni na re­spi­ra­to­re, od­no­sno ve­štač­ka plu­ća. 

Pro­fe­sor dr Alek­san­dra Du­dvar­ski Ilić, iz Kli­ni­ke za pul­mo­lo­gi­ju Kli­nič­kog cen­tra Sr­bi­je, ka­že da kao i sva­ke zi­me i ove go­di­ne pri­me­ću­ju po­ve­ćan broj pa­ci­je­na­ta sa re­spi­ra­tor­nim in­fek­ci­ja­ma. Ni­ske tem­pe­ra­tu­re i če­šći bo­ra­vak u za­tvo­re­nim pro­sto­ri­ja­ma po­go­du­ju pa­du imu­ni­te­ta i ši­re­nju re­spi­ra­tor­nih in­fek­ci­ja. Naj­če­šće su akut­ne in­fek­ci­je gor­njih di­saj­nih pu­te­va, ali se ta­ko­đe ja­vlja­ju i one ko­je po­ga­đa­ju do­nje re­spi­ra­tor­ne or­ga­ne (bron­hi­je i pluć­no tki­vo), ko­je su obič­no te­že u svom kli­nič­kom to­ku.

– U zim­skim me­se­ci­ma po­ve­ćan je broj pa­ci­je­na­ta sa te­škim ob­li­ci­ma re­spi­ra­tor­nih in­fek­ci­ja, ko­ji zah­te­va­ju ho­spi­ta­li­za­ci­ju u je­di­ni­ca­ma in­ten­ziv­ne ne­ge. Ovi bo­le­sni­ci su če­sto na te­ra­pi­ji ki­se­o­ni­kom, a naj­te­ži slu­ča­je­vi su na me­ha­nič­koj ven­ti­la­ci­ji – re­spi­ra­to­ri­ma. Te­ški ob­li­ci re­spi­ra­tor­nih in­fek­ci­ja mo­gu se ja­vi­ti i kod hro­nič­nih pluć­nih bo­le­sni­ka, ali ta­ko­đe mo­gu bi­ti po­sle­di­ca i akut­nih sta­nja, kod pret­hod­no pot­pu­no zdra­vih oso­ba. Od hro­nič­nih bo­le­sti, kod ko­jih do­la­zi do te­ških po­gor­ša­nja ko­ja mo­gu zah­te­va­ti me­ha­nič­ku ven­ti­la­ci­ju (re­spi­ra­tor) spa­da­ju hro­nič­na op­struk­tiv­na bo­lest plu­ća (HOBP), bron­hi­jal­na ast­ma i pluć­na fi­bro­za – po­ja­šnja­va dr Du­dvar­ski Ilić.

In­fek­ci­ja vi­ru­som gri­pa u naj­te­žim slu­ča­je­vi­ma mo­že do­ve­sti do akut­nog re­spi­ra­tor­nog dis­tres sin­dro­ma (ARDS), naj­te­žeg sta­nja u pul­mo­lo­gi­ji. Ovi pa­ci­jen­ti zah­te­va­ju vr­lo br­zu re­ak­ci­ju zdrav­stve­nog oso­blja i pri­klju­či­va­nje na re­spi­ra­tor. Od ova­kve kom­pli­ka­ci­je gri­pa su u na­ro­či­tom ri­zi­ku pa­ci­jen­ti ko­ji bo­lu­ju od hro­nič­nih obo­lje­nja, go­ja­zne oso­be, trud­ni­ce i sta­ri­ji od 65 go­di­na. Te­ške pne­u­mo­ni­je, upa­le plu­ća, ko­je mo­gu da do­ve­du i do sep­se, ta­ko­đe se mo­gu kom­pli­ko­va­ti akut­nim po­pu­šta­njem re­spi­ra­tor­nog si­ste­ma. Ta­kvo sta­nje zah­te­va ho­spi­ta­li­za­ci­ju u re­spi­ra­tor­nim je­di­ni­ca­ma in­ten­ziv­nog le­če­nja. 

– Simp­to­mi za­vi­se od osnov­ne bo­le­sti ko­ja je uzro­ko­va­la po­gor­ša­nje sta­nja, ali se naj­če­šće ja­vlja ote­ža­no i plit­ko di­sa­nje, ka­šalj, is­ka­šlja­va­nje, po­vi­še­na tem­pe­ra­tu­ra, ma­lak­sa­lost, uz­ne­mi­re­nost. Raz­li­či­to je vre­me bo­rav­ka u bol­ni­ci pa­ci­je­na­ta sa kom­pli­ka­ci­ja­ma re­spi­ra­tor­nih bo­le­sti. Ne­ki se opo­ra­ve br­že, dok je dru­gi­ma po­tre­ban du­ži vre­men­ski pe­ri­od za ozdra­vlje­nje. Po­gor­ša­nja hro­nič­nih bo­le­sti, na­ro­či­to HOBP, če­šće se ja­vlja­ju u zim­skim me­se­ci­ma, kod pa­ci­je­na­ta ko­ji ne ko­ri­ste re­dov­no sa­ve­to­va­nu te­ra­pi­ju, i kod pu­ša­ča. Uče­sta­lost po­gor­ša­nja za­vi­si i od te­ži­ne bo­le­sti: če­šći na­pa­di se ja­vlja­ju kod pa­ci­je­na­ta sa naj­te­žim ob­li­ci­ma bo­le­sti – na­gla­ša­va na­ša sa­go­vor­ni­ca. 

Pa­ci­jen­ti­ma sa hro­nič­nim re­spi­ra­tor­nim obo­lje­nji­ma sa­ve­tu­je se da re­dov­no ko­ri­ste te­ra­pi­ju ko­ju im je pro­pi­sao pul­mo­log. U zim­skim me­se­ci­ma tre­ba iz­be­ga­va­ti ve­će sku­po­ve u za­tvo­re­nim pro­sto­ri­ja­ma, jer će se na taj na­čin spre­či­ti pre­no­še­nje vi­ru­snih in­fek­ci­ja. Oba­ve­zna me­ra pre­ven­ci­je pod­ra­zu­me­va i če­šće pra­nje ru­ku, jer se vi­ru­sne in­fek­ci­je ne pre­no­se sa­mo ki­ja­njem i ka­šlja­njem već i ru­ko­va­njem i do­di­ri­va­njem za­ra­že­nih po­vr­ši­na. Po­treb­no je uno­si­ti što vi­še teč­no­sti i vo­ća.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Брдовити Балкан
Инфекције и болести плућа погађају сиромашне земље. У Европи су плућне болести, готово нестале. Све што будемо сиромашнији, све ћемо више имати респираторних болести...

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.