Utorak, 17.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Natalitet podrazumeva i veću „ljubav” države

Zahtev višečlanih porodica da primaju naknadu do punoletstva trećeg deteta već dve godine stoji u nekoj fioci, tvrde u Udruženju majki sa troje dece
(Фото А. Васиљевић)

Iako je vi­še od 106.000 lju­di pot­pi­sa­lo pe­ti­ci­ju da maj­ke tro­je de­ce pri­ma­ju na­kna­du do pu­no­let­stva tre­ćeg de­te­ta, ova pe­ti­ci­ja već dve go­di­ne sto­ji u par­la­men­tu Sr­bi­je i ni­ka­da ni­je do­šla na dnev­ni red skup­štin­skog za­se­da­nja. Mi­li­na Mi­li­ćev, pred­stav­ni­ca Udru­že­nja maj­ki sa tro­je de­ce, ko­je je po­kre­nu­lo pot­pi­si­va­nje ove pe­ti­ci­je, ne kri­je raz­o­ča­ra­nje što ni­ko od nad­le­žnih ko­ji se u jav­no­sti za­la­žu za po­ve­ća­nje na­ta­li­te­ta i bor­bu pro­tiv be­le ku­ge ni­ka­da ni­je pri­mio pred­stav­ni­ke ovog udru­že­nja ko­ji su od­go­vo­ri­li na de­mo­graf­ski „iza­zov” i dr­ža­vi da­ro­va­li tro­je de­ce. 

Udru­že­nje maj­ki tro­je de­ce ob­ja­vi­lo je kra­jem ja­nu­a­ra i jav­ni po­ziv svim lo­kal­nim sa­mo­u­pra­va­ma i dru­štve­no od­go­vor­nim kom­pa­ni­ja­ma da po­mog­nu u za­po­šlja­va­nju ro­di­te­lja tro­je i vi­še de­ce.

Do da­nas im se ja­vio sa­mo vla­snik jed­nog po­ljo­pri­vred­nog ga­zdin­stva, ko­ji je po­nu­dio da za­po­sli maj­ku če­tvo­ro de­ce. 

Mi­li­će­vi su jed­na od 15.813 po­ro­di­ca u na­šoj ze­mlji ko­je ga­je če­tvo­ro ma­li­ša­na. S ob­zi­rom na to da je njen su­prug ne­za­po­slen, a Mi­li­na je­di­ni hra­ni­lac še­sto­čla­ne po­ro­di­ce, Mi­li­će­vi sva­kog me­se­ca re­ša­va­ju jed­na­či­nu sa vi­še ne­po­zna­tih – ka­ko da od 50.000 di­na­ra, ko­li­ko iz­no­si nje­na za­ra­da, pla­te ra­ču­ne za stan i ku­pe hra­nu, gar­de­ro­bu i sred­stva za osnov­nu hi­gi­je­nu. 

Na­kon što je u ja­nu­a­ru 2005. Mi­li­na ro­di­la Jo­va­nu, Mi­li­cu i Ma­ju, ove troj­ke su u de­cem­bru te go­di­ne do­bi­le još jed­nu se­stri­cu – na svet je sti­gla i Va­nja Mi­li­ćev. Mi­li­na je jed­na od 10.000 ma­ma ko­je su troj­ke do­bi­le pri­rod­nim pu­tem, a po­da­ci Re­pu­blič­kog za­vo­da za sta­ti­sti­ku go­vo­re da 99.368 po­ro­di­ca u na­šoj ze­mlji ga­ji tro­je de­ce, 15.813 po­ro­di­ca ima če­tvo­ro ma­li­ša­na, a pe­to­ro de­ce – 5.264 po­ro­di­ca. 

Me­đu­tim, od mo­men­ta ka­da su de­voj­či­ce sti­gle na svet, pa sve do da­nas, dr­ža­va ima ma­će­hin­ski od­nos pre­ma ovoj po­ro­di­ci, is­ti­če na­ša sa­go­vor­ni­ca. Osim ro­di­telj­skog do­dat­ka, ko­ji sti­že na adre­su svih ma­ma i ta­ta bez ob­zi­ra na vi­si­nu pri­ma­nja, po­ro­di­ca Mi­li­ćev ni­je do­bi­la ni­ka­kvu sti­mu­la­ci­ju, ni­ti deč­ji do­da­tak za svo­ju vi­šeč­la­nu po­ro­di­cu. 

– Kad smo ih upi­si­va­li u vr­tić, po­nu­di­li su nam da ih upi­šu u tri raz­li­či­ta vr­ti­ća, iako je pro­pi­sa­no da se de­ca, a na­ro­či­to bli­zan­ci i troj­ke, ni­kad ne raz­dva­ja­ju. Jed­nom nas je sa­o­bra­ćaj­ni po­li­ca­jac ka­znio jer su na zad­njem se­di­štu se­de­le če­ti­ri de­voj­či­ce, sa obra­zlo­že­njem da je auto re­gi­stro­van za pet oso­ba. Ka­da je moj su­prug, vid­no iz­ner­vi­ran i po­ni­žen, upi­tao uni­for­mi­sa­nog čo­ve­ka ko­je bi de­te on že­leo da iz­ba­ci iz ko­la, po­li­ca­jac je od­go­vo­ri­lo: „Po va­šem iz­bo­ru!” Pred­stav­ni­ci Udru­že­nja maj­ki tro­je de­ce obra­ća­li su se za po­moć Mi­ni­star­stvu ra­da, obra­zo­va­nja, de­mo­gra­fi­je i po­pu­la­ci­o­ne po­li­ti­ke, nu­de­ći prak­tič­ne sa­ve­te dr­ža­vi ka­ko da po­mog­ne po­ro­di­ca­ma sa vi­še de­ce. Ni­ko ih ni­ka­da ni­je pri­mio na raz­go­vor, ni­ti sa­slu­šao sa ka­kvim se pro­ble­mi­ma bo­re ro­di­te­lji ko­ji su re­ši­li da po­pra­vlja­ju na­ta­li­tet­ni pro­sek na­ci­je. 

S ob­zi­rom na to da na po­moć dr­ža­ve ne mo­gu da ra­ču­na­ju, čla­no­vi ovog udru­že­nja po­ma­žu se me­đu­sob­no – raz­me­nju­ju gar­de­ro­bu, škol­ske knji­ge i hra­nu. U udru­že­nju je vi­še od 2.000 ro­di­te­lja tro­je ili vi­še de­ce, a mno­gi od njih ima­ju ozbilj­ne eg­zi­sten­ci­jal­ne pro­ble­me. 

– Ka­da ima­te bli­zan­ce ili troj­ke, naj­ve­ći pro­blem pred­sta­vlja či­nje­ni­ca što ne mo­gu da na­sle­đu­ju jed­ni dru­ge. Ako ima­te na umu da je­dan kom­plet knji­ga za še­sti raz­red ko­šta 13.300 di­na­ra, a mo­jim de­voj­či­ca­ma su bi­la po­treb­na tri kom­ple­ta knji­ga isto­vre­me­no, shva­ti­te da vam je po­treb­na pro­seč­na pla­ta sa­mo za udž­be­ni­ke. A gde su sve­ske, olov­ke, kom­ple­ti za fi­zič­ko, re­kre­a­tiv­na na­sta­va i eks­kur­zi­je? Sa­mo naj­mla­đa kćer­ka mo­že da na­sle­đu­je udž­be­ni­ke i gar­de­ro­bu sta­ri­jih se­sta­ra – ob­ja­šnja­va Mi­li­na Mi­li­ćev i do­da­je da su pri­ma­nja ove po­ro­di­ce op­te­re­će­na i kre­di­tom ko­ji je mo­ra­la da po­dig­ne za le­če­nje svo­je maj­ke.

Komentari23
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

vančo
Pratio sam dugo problem bele kuge i pisao o tome. Smatram da imam odličan predlog-plan za stimulaciju radjanja protiv bele kuge. Neka Demografski savet objavi nagradni konkurs da se prijavim-pošaljem plan? Objavili ste konkurs za "slogan" za podsticaj radjanja... (nisam znao, prošao konkurs, prihvaćeni prilozi nisu najadekvatniji... hoćće da ponove konkurs? Ja sam na?pisao 5-6 slogana adekvatna, smatram bolja od objavljenih). Ponovite konkurs da pošaljem
pedja
Lako je potpisati peticiju kad potpisivaci racunaju na necije tudje pare- drzavu. Odakle da drzava placa i koliko da placa? Problem je u detaljima. Ako drzava i placa onda ce da se zale da nije dovoljno. Ja sam za povlastice koje su odrzive i stimulisu masovno roditeljstvo a ne nekolicinu (nazalost) koji hoce trece dete i slicno. Povlastice u vezi placenog skolstva, boljih uslova studiranja za mlade roditelje, povlascene kredite kod otvaranja privatnih radnji i slicne mnoge "male" povlastice koje zajedno cine mnogo...
Branislav
Para ima, ali radi se o prioritetima. Da li su prioritet dečji dodaci ili dodaci za tuđu negu i pomoć starih lica? U Srbiji je prioritet ovo drugo. Izgleda da je srpsko društvo više okrenuto prošlosti, a manje budućnosti. Da li su prioritet nacionalne penzije za majke troje ili više dece ili nacionalne penzije za pevaljke i sportistkinje. U Srbiji je prioritet ovo drugo. Ne kažem da pevaljke i sportistkinje nisu važne za jednu naciju, ali prioritet ipak treba da imaju majke više dece. Ukoliko je važno da opstanemo kao nacija.
Marko
Nema para ni za jedno a ne za treće..
Stevan888
Ovobi trebalo ali zapocetak u 10 opstina koje su najugrozenije

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.