Subota, 01.10.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Dopuna kartice za prevoz jednom godišnje

U Beogradu trenutno oko 230.000 starijih od 65 godina ima „busplus” karticu. – Svaki penzioner koji ima senior karticu ubuduće će imati 10 odsto popusta za međumesni prevoz „Lastinim” autobusima
За ста­ри­је од 65 година по­треб­на је са­мо фо­то­ко­пи­ја лич­не кар­те (Фото А. Васиљевић)

„Za dva me­se­ca po­sta­jem in­va­lid­ski pen­zi­o­ner, a ina­če sam iz­be­gli­ca iz Hr­vat­ske. Tre­ba da pri­ku­pim do­ku­men­ta­ci­ju da bih mo­gao da ostva­rim pra­vo na po­pu­ste u grad­skom pre­vo­zu. Kod ku­će ne­mam in­ter­net ni­ti kom­pju­ter, a ne­mam ni­ko­ga od bli­žnjih ko bio mo­gao da me in­for­mi­še o sve­mu to­me. Ko­me tre­ba naj­pre da se obra­tim?”, za­tra­žio je po­moć od re­dak­ci­je „Tre­ćeg do­ba” be­o­grad­ski pen­zi­o­ner Si­ma Vuk­ša, iz Že­le­zni­ka. Na­šeg či­ta­o­ca za­ni­ma­lo je i ka­kva bi bi­la pro­ce­du­ra u slu­ča­ju da iz­gu­bi kar­ti­cu za pre­voz ili je ne­ka­da ošte­ti. 

U „Bu­splu­su” pod­se­ća­ju da kar­ti­ce ni­su traj­ni do­ku­ment i da im je rok tra­ja­nja tri go­di­ne. 

– Za oso­be sta­ri­ja od 65 go­di­na po­treb­na je sa­mo fo­to­ko­pi­ja lič­ne kar­te  ili ori­gi­nal na uvid. Ka­da je reč o iz­be­glim li­ci­ma, oni tre­ba da obez­be­de fo­to­ko­pi­ju iz­be­glič­ke le­gi­ti­ma­ci­je ko­ja je pla­ve bo­je  (ori­gi­nal na uvid), dok in­ter­no ra­se­lje­ni tre­ba da pri­ba­ve isto fo­to­ko­pi­ju lič­nog do­ku­men­ta (ori­gi­nal na uvid), s tim što adre­sa mo­ra da bu­de sa te­ri­to­ri­je Ko­so­va i Me­to­hi­je. Uz to po­treb­no je da obez­be­de i fo­to­ko­pi­ju le­gi­ti­ma­ci­je za ra­se­lje­na li­ca ko­ja je be­le bo­je ili ori­gi­nal na uvid, kao i fo­to­ko­pi­ju ori­gi­nal­ne po­tvr­de MUP-a o pri­ja­vlje­nom bo­rav­ku na te­ri­to­ri­ji gra­da Be­o­gra­da. Ta po­tvr­da ne tre­ba da bu­de sta­ri­ja od dve go­di­ne – na­bra­ja­ju u „Bu­splu­su”.

Nad­le­žni do­da­ju da se kar­ti­ca za pre­voz do­pu­nju­je jed­nom go­di­šnje, a do­pu­na va­ži od 1. ja­nu­a­ra do 31. de­cem­bra te­ku­će go­di­ne. 

– U slu­ča­ju gu­bit­ka kar­ti­ce ili nje­nog ošte­će­nja, za po­nov­no iz­da­va­nje neo­p­hod­no je pod­ne­ti iden­tič­nu do­ku­men­ta­ci­ju kao pri­li­kom pr­vog va­đe­nja. Odo­bre­no je iz­da­va­nje du­pli­ka­ta kar­ti­ce i na osno­vu pa­so­ša, i to u slu­ča­ju ne­po­se­do­va­nja va­že­će lič­ne kar­te – na­po­mi­nju u „Bu­splu­su”. 

Da bi mo­gle da obez­be­de go­di­šnju kar­tu za grad­ski pre­voz, sve oso­be, pa i one sta­ri­je od 65 go­di­na, osim iz­be­gli­ca i in­ter­no ra­se­lje­nih, oba­ve­zno tre­ba da ima­ju pre­bi­va­li­šte u Be­o­gra­du. Ce­na za sta­ri­je je 407 di­na­ra. U Be­o­gra­du tre­nut­no oko 230.000 sta­ri­jih od 65 ima „bu­splus” kar­ti­cu. 

Od­ne­dav­no je do­ne­ta od­lu­ka i da će sva­ki pen­zi­o­ner iz Be­o­gra­da ko­ji ko­ri­sti se­ni­or kar­ti­cu ubu­du­će ima­ti de­set od­sto po­pu­sta na me­đu­me­sni pre­voz „La­sti­nim” auto­bu­si­ma i isto to­li­ki pro­ce­nat uma­nje­nja mo­ći će da oče­ku­je na ce­nu go­di­šnje kar­te. Jer, ovo pred­u­ze­će po­sta­lo je deo grad­skog se­ni­or pro­gra­ma, a pre­ma naj­no­vi­jim po­da­ci­ma u pre­sto­ni­ci je vi­še od 200.000 pen­zi­o­ne­ra pre­u­ze­lo se­ni­or kar­ti­cu. Nad­le­žni iz gra­da pod­se­ća­ju da su po­če­le da se di­stri­bu­i­ra­ju i pot­pu­no no­ve per­so­na­li­zo­va­ne kar­ti­ce ume­sto pri­vre­me­nih ko­je se tre­nut­no ko­ri­ste. Per­so­na­li­zo­va­na se­ni­or kar­ti­ca je u pot­pu­no­sti bes­plat­na, a uz nju ko­ri­sni­ci mo­gu da ostva­re broj­ne olak­ši­ce i po­pu­ste.

Komentari3
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

slavisa
Zasto samo penzioneri i stariji uBeogradu imaju popust na bus plusu ne i penzioneri iz unutrasnosti kada dodju u Beograd.Mozda smo mi iz unutrasnjosti gradjani neke druge drzave ili sa druge planete!
električar
Da li to možda pišete o prevozu u Smederevu ? Nisam čuo da u Smederevu bilo ko o ovakvim stvarima razmišlja ... 400 dinara godišnji prevoz za starije od 65 godina ? Svašta ! To u Smederevu nije moguće, kao ni mnogo što-šta drugo !!! Samo neki užasni osmesi: "Kako ste ..."?
Živan Mićić
Drugi put obrati paznju za koga glasas u gradskoj vlasti!!!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.