Subota, 24.07.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

„Stečajna mafija” pred konač­nom odlukom

Drugoste­peni postu­pak povodom oslobađa­ju­će pre­sude odr­žava se tokom ove sed­mice, posle čega mora biti doneta konač­na odluka
Го­ран Кља­је­вић (ле­во) по­сле из­ри­ца­ња пр­во­сте­пе­не осло­ба­ђа­ју­ће пре­су­де (Фото Д.Ч)

Dru­go­ste­pe­ni po­stu­pak ko­ji, po­sle 12 go­di­na, tre­ba da sta­vi tač­ku na naj­ve­ći pro­ces u isto­ri­ji srp­skog pra­vo­su­đa po­znat kao „ste­čaj­na ma­fi­ja”, odr­ža­va se to­kom ove sed­mi­ce u Ape­la­ci­o­nom su­du. Taj sud raz­motrio je žal­be tu­ži­la­štva na od­lu­ku Spe­ci­jal­nog su­da, ko­ji je po­sle dru­gog su­đe­nja oslo­bo­dio go­to­vo sve op­tu­že­ne i utvr­dio da „ste­čaj­na ma­fi­ja”, ko­joj je pri­pi­sa­no da je za­vi­la u cr­no niz srp­skih pri­vred­nih gi­ga­na­ta, ni­kad ni­je po­sto­ja­la. 

Su­di­ja iz­ve­sti­lac Bo­ja­na Pa­u­no­vić iz­lo­ži­la je sud­skom ve­ću sve što je do sa­da ura­đe­no u ovom ma­ra­ton­skom pro­ce­su, po­sle če­ga je reč do­bi­lo tu­ži­la­štvo, za­tim od­bra­na i na kra­ju op­tu­že­ni ko­ji su to že­le­li. Ape­la­ci­o­ni sud će do­ne­ti od­lu­ku u na­stav­ku ne­jav­nog za­se­da­nja. Pre­su­da ovog pu­ta mo­ra da bu­de ko­nač­na za op­tu­že­ne Go­ra­na Klja­je­vi­ća, Milj­ka Ži­vo­ji­no­vi­ća, Mi­li­vo­ja Mar­ko­vi­ća, Lju­bi­šu Mi­ti­ća, An­đel­ka Bi­te­vi­ća, Se­ku­lu Pjev­če­vi­ća, Zo­ra­na Jo­va­no­vi­ća, Ra­di­sa­va Jo­co­vi­ća i Sr­bo­lju­ba Spa­si­ća. Svi osta­li su već odav­no oslo­bo­đe­ni ili su op­tu­žbe pro­tiv njih za­sta­re­le.

Pro­šlog apri­la, 11 go­di­na po­sle hap­še­nja ve­li­ke gru­pe su­di­ja, advo­ka­ta i bi­zni­sme­na, Spe­ci­jal­ni sud iz­re­kao je oslo­ba­đa­ju­ću pre­su­du Klja­je­vi­ću, biv­šem pred­sed­ni­ku Tr­go­vin­skog su­da, op­tu­že­nom za de­vet od ukup­no 105 kri­vič­nih de­la, na­bro­ja­nih na 181 stra­ni naj­ve­će ikad na­pi­sa­ne op­tu­žni­ce kod nas. Ta­ko je pro­pao po­ku­šaj dr­žav­nog ob­ra­ču­na sa ko­rup­ci­jom ko­ji je gra­đa­ne ko­štao ve­ro­vat­no i vi­še od 50 mi­li­o­na evra, ko­li­ko je gru­pi od 48 okri­vlje­nih pri­pi­sa­no da su ošte­ti­li niz pred­u­ze­ća. 

Op­tu­žni­ca je po­dig­nu­ta u ok­to­bru 2006. go­di­ne, a okri­vlje­ni­ma je pri­pi­sa­no da su zlo­u­po­tre­ba­ma pri­svo­ji­li vi­še od 50 mi­li­o­na evra. Od to­ga je sa­mo iz „Ce-mar­ke­ta” iz­vu­če­no 20 mi­li­o­na, a iz Po­štan­ske šte­di­o­ni­ce oko 14 mi­li­o­na evra. Na te­ret su im sta­vlje­ne zlo­u­po­tre­be u ste­čaj­nom po­stup­ku u fir­ma­ma „Be­ko”, GP „Rad”, „Ineks in­ter­ek­sport”, „Ko­mel”, „In­vest za­vod”, „Be­o­grad­ski eskont­ni cen­tar”, kao i pri­va­ti­za­ci­ja „Ce-mar­ke­ta”. Tr­go­vin­ski sud, tvr­di tu­ži­la­štvo, pro­gla­sio bi ste­čaj nad ne­kim pred­u­ze­ćem, a po­ve­za­ni bi­zni­sme­ni bi pre­ko Po­štan­ske šte­di­o­ni­ce obez­be­di­li po­vo­ljan kre­dit za ku­po­vi­nu. 

Svi op­tu­že­ni su na su­du od­ba­ci­li kri­vi­cu i tvr­di­li da su skrom­nog imov­nog sta­nja. Ka­sni­je su ipak za jem­stvo, ka­ko bi im bio uki­nut pri­tvor, da­va­li ogrom­ne su­me nov­ca. U ma­ju 2013. iz­re­če­na je pr­va pre­su­da ko­jom je 16 op­tu­že­nih osu­đe­no, a 18 oslo­bo­đe­no. Naj­ve­ću ka­znu ta­da je do­bio Se­ku­la Pjev­če­vić – de­vet go­di­na, dok je Klja­je­vić bio osu­đen na šest i po go­di­na za­tvo­ra. 

Ape­la­ci­o­ni sud u pre­su­di iz fe­bru­a­ra 2015. go­di­ne ni­je po­tvr­dio ni­jed­nu osu­đu­ju­ću pre­su­du, već je na­lo­žio no­vo su­đe­nje Klja­je­vi­ću, Đur­đe­vi­će­voj, Jo­lo­vi­ću i Pjev­če­vi­ću u de­lu op­tu­žbe ko­ji se od­no­si na Po­štan­sku šte­di­o­ni­cu, „Rad”, „Ce-mar­ket”, „Ko­mel” i „Be­ko”. Taj sud je po­tvr­dio pr­vo­ste­pe­nu pre­su­du u oslo­ba­đa­ju­ćem de­lu i pre­i­na­čio u osu­đu­ju­ćem, ta­ko što je Je­li­cu Živ­ko­vić oslo­bo­dio op­tu­žbe za pri­ma­nje mi­ta. 

Sud je od­lu­kom od pro­šlog apri­la osu­dio sa­mo če­tvo­ri­cu op­tu­že­nih. Utvr­đe­no je da je za zlo­u­po­tre­be u „Ra­du” kriv ste­čaj­ni uprav­nik Milj­ko Ži­vo­ji­no­vić, zbog če­ga je osu­đen na če­ti­ri go­di­ne za­tvo­ra. Osu­đen je i An­đel­ko Bi­te­vić na če­ti­ri i po go­di­ne zbog uta­je po­re­za od 116 mi­li­o­na di­na­ra, kao i dvo­ji­ca ru­ko­vo­di­la­ca „Ko­me­la” na po dve go­di­ne.

 

Komentari4
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

nikola andric
Samo u Srbiji moze ''stecajna masa'' da nadmasi imovinu preduzeca u stecaju. Imovina je negativna kad su ukupna potrazivanja veca od vrednosti imovine. Inace ne bi bilo stecaja. Zbog toga po pravilu izvise potrazivaoci. Pljacka je samo moguca kad ima sta da se pljacka.
Славко
О чему ти причаш?..
Milutin
kod nas stecajni upravnici sluze samo da primaju nenormalno velike plate iz stecajne mase dok jos postoje. navedite ijednog stecajnog upravnika koji nije u tom sablonu.
Branko
Da se dobro razumemo: ja licno poznavam nekoliko bivsih sudija a potom stecajnih upravnika i svakom, ali bas svakom, se materijalno stanje promenilo dramaticno nabolje supersonicnom brzinom sa promenom zanimanja, to jest kada su postali stecajni upravnici. E, sada, da li je to i kako iko ispitivao ja ne znam, ali to bogatstvo ostaje bez objasnjenja i da bode oci, jednako kao i nesposobnost onih koji su zaduzeni za to da nesto efikasno preduzmu, ako ista i preduzimaju, osim sto samo cekaju da prodje vreme i da sve to prekrije ruzmarin i sas.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.