Nedelja, 29.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

I niški rektor uskoro obnavlja mandat

Za sredu je zakazana sednica saveta Univerziteta na kojoj će se glasati o prof. dr Draganu Antiću kao jedinom kandidatu i o njegovom, praktično trećem trogodišnjem periodu na mestu rektora
Нишки универзитет (Фото Википедија)

I dru­gi ve­li­ki dr­žav­ni uni­ver­zi­tet u Sr­bi­ji, ni­ški, ima­će u na­red­ne tri go­di­ne istog rek­to­ra kao i do sa­da. Na sed­ni­ci se­na­ta ovog uni­ver­zi­te­ta je­di­ni kan­di­dat za to me­sto, do­sa­da­šnji rek­tor prof. dr Dra­gan An­tić, do­bio je jed­no­gla­snu po­dr­šku čla­no­va ovog te­la, pa se oče­ku­je da će u sredu na za­ka­za­noj sed­ni­ci Sa­ve­ta uni­ver­zi­te­ta, taj­nim gla­sa­njem, bi­ti do­ne­ta ko­nač­na od­lu­ka nje­go­vom o iz­bo­ru.

An­tić je pret­hod­no pred­lo­žen kao je­di­ni kan­di­dat de­set fa­kul­te­ta i šest na­uč­no-struč­nih ve­ća, i po sve­mu su­de­ći, on će na je­sen za­po­če­ti svoj tre­ći rek­tor­ski man­dat, što je u skla­du s no­vim za­ko­nom o vi­so­kom obra­zo­va­nju. Na­i­me, kao što je „Po­li­ti­ka” već pi­sa­la, pre­ma 144. čla­nu ovog za­ko­na, u uku­pan broj man­da­ta rek­to­ra „ne ra­ču­na­ju se man­da­ti do stu­pa­nja na sna­gu ovog za­ko­na”, ta­ko da do­sa­da­šnji ni­ški rek­tor mo­že, u skla­du s tom od­red­bom, da bu­de na istom po­lo­ža­ju ne sa­mo do 2021, ne­go i do 2024. go­di­ne.

Pr­vi rek­tor ko­me je u ovoj iz­bor­noj go­di­ni pro­du­žen man­dat je, pod­se­ća­mo, kra­gu­je­vač­ki, prof. dr Ne­boj­ša Ar­se­ni­je­vić, s tim što će nje­mu na je­sen po­če­ti dru­gi man­dat. Kra­gu­je­vač­ki uni­ver­zi­tet je taj po­stu­pak iz­bo­ra za­vr­šio još 27. fe­bru­a­ra, mno­go pre kraj­njeg ro­ka, dok su pre­o­sta­la dva ve­li­ka dr­žav­na uni­ver­zi­te­ta, be­o­grad­ski i no­vo­sad­ski, u ceo iz­bor­ni po­stu­pak kre­nu­li ka­sni­je.

Pret­hod­no su uskla­di­li svo­je sta­tu­te s no­vim za­ko­nom o vi­so­kom obra­zo­va­nju. No­vo­sa­đa­ni su te sta­tu­tar­ne pro­me­ne usvo­ji­li pro­šlog če­tvrt­ka, a po­što sta­tut stu­pa na sna­gu 16. mar­ta, Sa­vet Uni­ver­zi­te­ta do­ne­će od­lu­ku o ras­pi­si­va­nju iz­bo­ra za rek­to­ra tek 22. mar­ta. Ta­ko će tek u ne­de­lja­ma po­sle to­ga bi­ti ja­sno da li će do­sa­da­šnji rek­tor prof. dr Du­šan Ni­ko­lić bi­ti iza­bran i za dru­gi man­dat (pr­vi put je iza­bran 2015).

Pret­hod­no je, po­sled­njeg da­na fe­bru­a­ra, do­ne­ta od­lu­ka o ras­pi­si­va­nju iz­bo­ra za rek­to­ra Uni­ver­zi­te­ta u Be­o­gra­du i sa­da je u to­ku po­stu­pak pred­la­ga­nja kan­di­da­ta na fa­kul­te­ti­ma na­šeg naj­ve­ćeg uni­ver­zi­te­ta. S tim što se ne­zva­nič­no na­vo­di da se sa­da­šnji rek­tor Vla­di­mir Bum­ba­ši­re­vić ne­će po­no­vo kan­di­do­va­ti.

U slu­ča­ju do­sa­da­šnja dva iz­bo­ra (Kra­gu­je­vac i Niš), vi­di­mo da se sa­mo po je­dan kan­di­dat pred­la­že za rek­to­ra, što ni­je u skla­du sa uobi­ča­je­nom prak­som iz­bo­ra na mno­ge funk­ci­je. 

Po­vo­dom ovih iz­bor­nih po­stu­pa­ka pi­ta­mo dr Ma­ri­ju Bog­da­no­vić, pro­fe­sor­ku Fi­lo­zof­skog fa­kul­te­ta i rek­tor­ku Uni­ver­zi­te­ta u Be­o­gra­du od 2000. do 2004. go­di­ne, ko­li­ko je bitna ulo­ga rek­to­ra na na­šim uni­ver­zi­te­ti­ma, a ona ka­že da je vr­lo zna­čaj­na, i da je za rek­to­ra ve­o­ma va­žno da je lič­nost či­ste sa­ve­sti i ve­li­kog ugle­da i u struč­noj i u ši­roj jav­no­sti. Lič­nost či­ste sa­ve­sti ne mo­že ni­ko da uce­nju­je i lič­nost sa tom unu­tra­šnjom sna­gom mo­že da se po­na­ša is­klju­či­vo u skla­du sa etič­kim prin­ci­pi­ma. Bog­da­no­vi­će­va ka­že da je u vre­me ka­da je ona bi­la rek­tor bi­lo vi­še en­tu­zi­ja­zma u ra­du i od­luč­no­sti u do­no­še­nju od­lu­ka, a ona tu od­luč­nost i sa­da oče­ku­je od Kon­fe­ren­ci­je uni­ver­zi­te­ta Sr­bi­je, u ko­jem su svi rek­to­ri, i sa dr­žav­nih i sa pri­vat­nih uni­ver­zi­te­ta. 

 

Reagovanje: Podrška nije jednoglasna

Kao član Senata Univerziteta u Nišu, odgovorno tvrdim da sam glasala protiv izbora dosadašnjeg rektora za novi mandat, kao i još troje članova Senata, tako da podrška nije bila jednoglasna. Odluka jeste doneta većinom glasova, ali svakako nije bila jednoglasna.

Prof. dr Jadranka Đurović Todorović, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu

Komentari5
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Danijela
Pa zar treba sjahati sa kragujevackog rektora zato sto je i ovaj isti!? Boze, Boze, kud ide ovaj svet!!! Sami smo krivi...
Polka
Pa zasto su najahali na kg rektora, a evo i ni rektor postupa isto, i jos nostrifikuje sporne albanske diplome,
Milija
Zato sto je kragujevacki rektor metafora propasti srpskog visokog obrazovanja. Svaki dan njegovog ostanka na mestu rektora predstavlja bruku, sramotu i dalje propadanje Univerziteta. Ili smena i postavljanje stavri na zdrave osnove ili Univerzitet Arsenijevic & sin sa perjanicama Pravnim - index i Medicinskim - doktorski.
Stevan
Slažem se da pored kragujevačkog rektora treba ispitati i druge. Evo direktoricu Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu kojoj je osporen Megatrend doktorat. Svi ćute, jer je zaposlila ćerku pokrajinskog sekretara za nauku.
Мила
а о нострификацији шиптарских диплома - ни речи!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.