Četvrtak, 29.09.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Od nekom­pletnih podataka do pri­vre­menog rešenja

U praksi se dešava da izdavanju konač­nog rešenja za pen­ziju prethode dva-tri pri­vre­mena. – U Fondu PIO ističu da oko 95 odsto građana najpre dobije privremeno
Проблеме задају не­у­пла­ће­ни до­при­но­си, не­пре­да­ва­ње при­ја­ва М-4, не­по­сто­ја­ње прав­не до­ку­мен­та­ци­је... (Фото Д. Јевремовић)

Gra­đa­ni­ma ko­ji su ste­kli pra­vo na pen­zi­ju Fond za pen­zij­sko i in­va­lid­sko osi­gu­ra­nje, osim traj­nih, iz­da­je i pri­vre­me­na re­še­nja. U ko­jim se si­tu­a­ci­ja­ma ona iz­da­ju, od­no­sno zbog če­ga osi­gu­ra­ni­ci če­sto do­bi­ja­ju naj­pre njih, a tek ka­sni­je i ko­nač­na re­še­nja, pi­ta­li smo nad­le­žne u Fon­du PIO. Bu­du­ći da se na traj­no re­še­nje če­ka i po ne­ko­li­ko me­se­ci, u za­vi­sno­sti od slu­ča­ja do slu­ča­ja, osi­gu­ra­ni­ci se če­sto s pra­vom pi­ta­ju i da li se nov­ča­ni za­o­sta­ci is­pla­ću­ju na­knad­no u ce­lo­sti.  

– Od ukup­nog bro­ja onih ko­ji ostva­re pra­vo na pen­zi­ju, oko 95 od­sto gra­đa­na do­bi­je pri­vre­me­no re­še­nje o pen­zi­ji. Ono pod­ra­zu­me­va da pen­zi­ja ni­je pri­vre­me­no ogra­ni­če­na u vre­men­skom smi­slu, već da je iz­nos pen­zi­je utvr­đen na osno­vu ne­kom­plet­nih po­da­ta­ka o sta­žu, za­ra­da­ma i vi­si­ni do­pri­no­sa za pen­zij­sko i in­va­lid­sko osi­gu­ra­nje. Od du­ži­ne ostva­re­nog sta­ža osi­gu­ra­nja, za­ra­da i vi­si­ne upla­će­nih do­pri­no­sa za­vi­si i vi­si­na iz­no­sa pen­zi­je. Uko­li­ko se po do­no­še­nju pri­vre­me­nog re­še­nja na­knad­no kom­ple­ti­ra­ju svi po­da­ci o sta­žu, za­ra­da­ma i do­pri­no­si­ma, mo­že se do­ne­ti ko­nač­no re­še­nje o pen­zi­ji. U pro­tiv­nom, uko­li­ko se ne kom­ple­ti­ra­ju svi po­da­ci, do­no­si se no­vo pri­vre­me­no re­še­nje – ob­ja­šnja­va­ju u Fon­du PIO i do­da­ju da od te či­nje­ni­ce za­vi­si da li će na­knad­no utvr­đe­ni iz­nos pen­zi­je po no­vom pri­vre­me­nom, od­no­sno ko­nač­nom re­še­nju bi­ti ve­ći ili ma­nji od iz­no­sa utvr­đe­nog po pret­hod­nom pri­vre­me­nom re­še­nju. 

– Uko­li­ko je iz­nos po ko­nač­nom re­še­nju ma­nji, ko­ri­snik pen­zi­je je du­žan pre­ma pro­pi­si­ma da vra­ti vi­še is­pla­će­ne iz­no­se pen­zi­je. Mo­že se vra­ti­ti od­jed­nom ili mak­si­mal­no do 60 me­seč­nih ra­ta. Me­đu­tim, ako je iz­nos po ko­nač­nom re­še­nju ve­ći, on­da fond ko­ri­sni­ku is­pla­ću­je raz­li­ku za ma­nje is­pla­će­ne iz­no­se pen­zi­je za ceo pe­ri­od pri­ma­nja pen­zi­je po pri­vre­me­nom re­še­nju (u ce­lo­sti pri pr­voj sle­de­ćoj is­pla­ti pen­zi­je po ko­nač­nom re­še­nju) – do­da­ju u fon­du. U sva­kom kon­kret­nom slu­ča­ju za­vi­si da li će ko­ri­snik bi­ti du­žan da vra­ti vi­še is­pla­će­ne iz­no­se pen­zi­ja ili će fond is­pla­ti­ti utvr­đe­nu raz­li­ku iz­no­sa pen­zi­je. 

U prak­si se naj­če­šće de­ša­va da ko­nač­nom re­še­nju pret­ho­de od dva do tri pri­vre­me­na re­še­nja. Raz­lo­zi ko­ji do­vo­de do pri­vre­me­nih re­še­nja mo­gu se gru­pi­sa­ti u dve osnov­ne ce­li­ne:  to su ne­kom­plet­ni po­da­ci o sta­žu, za­ra­da­ma i vi­si­ni do­pri­no­sa, kao i ne­po­sto­ja­nje po­da­tka o pro­seč­noj go­di­šnjoj za­ra­di u re­pu­bli­ci, za po­sled­nju go­di­nu ra­da, pri­li­kom ob­ra­ču­na pen­zi­je. 

– Do ne­kom­plet­no­sti po­da­ta­ka do­la­zi iz vi­še raz­lo­ga, a me­đu naj­va­žni­ji­ma su ne­u­pla­će­ni do­pri­no­si za PIO, ne­pre­da­va­nje pri­ja­va M-4 Fon­du PIO, ne­po­sto­ja­nje prav­ne i fi­nan­sij­ske do­ku­men­ta­ci­je o rad­nom an­ga­žo­va­nju i pri­ba­vlja­nje do­ka­za o rad­nom an­ga­žo­va­nju oso­ba ko­ja su ra­di­la van pod­ruč­ja Sr­bi­je. Tre­nut­no va­že­ći na­čin ob­ra­ču­na pen­zi­je pod­ra­zu­me­va po­sto­ja­nje i po­da­tka o pro­seč­noj go­di­šnjoj za­ra­di u re­pu­bli­ci, za po­sled­nju go­di­nu ra­da, ko­ji se ob­ja­vlju­je u to­ku pr­vog kvar­ta­la te­ku­će go­di­ne za pret­hod­nu go­di­nu – ob­ja­šnja­va­ju u fon­du i do­da­ju da za sve ko­ri­sni­ke ko­ji ostva­ru­ju pra­vo u te­ku­ćoj go­di­ni taj po­da­tak se ob­ja­vlju­je to­kom sle­de­će go­di­ne. 

 

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Aleksandar Mihailovic
Čudna objašnjenja. Kako je moguće da neko dogura do penzije a da je onda 95% osoba sa nepotpunim podacima, šta je Fond radio ili džabolebario decenijama? Poenta je u drugom, dati privremeno rešenje a onda posle više meseci, čak i godina, izračunati da je dat prevelik iznos i od novopečenih i tada već reš pečenih penzionera zahtevati ogromnu gomilu para da vrate sa kamatom kako bi se imalo za "suficite" i "viškove", za finansiranje botova i izbornih kampanja, za sopstvene veće plate zaposlenih u Fondu, a kako ne bi imali odakle da vrate ih reketirati i naterati da rasprodaju imovinu ili da im se na vrat popnu Javni izvršitelji koji su najčešće gori od osica i muva. Zbog čega Fond nije od 1.1.2012.g, prošlo je jako puno vremena, još uvek izradio rešenja za tada preuzete vojne penzionere, a zbog čega već četvrtu godinu i nova rešenja za umanjene penzije koje su u suprotnosti sa rešenjem kod odlaska u penziju? Zbog čega Fond potkrada, vara i obmanjuje penzionere? Čija je kasa?ČIJA?

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.