Utorak, 05.07.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Govedinu iz Belgije uvozili za manje od evra po kilogramu

Vlasnik firme, čije je ime u ovoj aferi otkrio prištinski portal „Insajderi”, novinarima pretio smrću
Седиште компаније „Вевиба” (Фото Вевиба)

Me­so sum­nji­vog kva­li­te­ta, ko­je je na tr­ži­šte Ko­so­va uvo­že­no iz bel­gij­ske „Ve­vi­be“, na­ba­vlja­no je po ce­ni od 93 cen­ta po ki­lo­gra­mu, pre­no­se pri­štin­ski me­di­ji. Pre­ma is­tra­ži­va­nju „Po­li­ti­ke”, to je tri do pet pu­ta jef­ti­ni­je od re­dov­ne na­bav­ne ce­ne za za­mr­znu­to go­ve­đe me­so. Pre­ma naj­no­vi­jim in­for­ma­ci­ja­ma, ko­ji pra­te ovaj skan­dal i ko­ji je po­tre­sao vi­še ze­ma­lja Evrop­ske uni­je, sve je kre­nu­lo upra­vo iz Ora­hov­ca gde je za­vr­ši­lo oko 63 to­ne me­sa, a sa­mo tre­ći­na je uni­šte­na pri­li­kom ca­rin­ske kon­tro­le. Osta­tak je, po pi­sa­nju ta­mo­šnjih me­di­ja, za­vr­šio na tr­ži­štu.

Naj­da­lje u is­tra­ži­va­nju ove afe­re oti­šao je por­tal „In­saj­de­ri“ ko­ji je ob­ja­vio i ime kom­pa­ni­je ko­ja je u ne­ko­li­ko na­vra­ta to­kom 2016. i 2017. go­di­ne uvo­zi­la me­so spor­nog kva­li­te­ta i sa sum­nji­vim de­kla­ra­ci­ja­ma.

Pre­ma nji­ho­vim sa­zna­nji­ma reč je o fir­mi „Euro ida“ iz Ora­hov­ca či­ji su pred­stav­ni­ci za ovaj list de­man­to­va­li te na­vo­de.

Osim de­man­ti­ja sti­gle su i pret­nje smr­ću čla­no­vi­ma ove re­dak­ci­je zbog če­ga je ju­če re­a­go­va­lo i Pri­štin­sko udru­že­nje no­vi­na­ra i za­tra­ži­lo za­šti­tu po­li­ci­je i sud­stva. 

Bel­gij­ska dr­žav­na te­le­vi­zi­ja TRBF, ko­ja je pra­vi­la re­por­ta­žu iz Ora­hov­ca, pre­ne­la je i ovu vest i oce­ni­la je skan­da­lo­znom bu­du­ći da je vla­snik ove fir­me te­le­fo­nom upu­tio ozbilj­ne pret­nje auto­ri­ma ovog is­tra­ži­va­nja. Ka­ko pre­no­si bel­gij­ska dr­žav­na te­le­vi­zi­ja, vla­snik ove fir­me je no­vi­na­ri­ma re­kao da će ih „ise­ći na ko­ma­de i da to do­bro za­pam­te“. 

U Bel­gi­ji se, da pod­se­ti­mo, već da­ni­ma ras­pra­vlja o ovom skan­da­lu. 

Glav­ni „op­tu­že­ni“ je fir­ma „Ve­vi­ba“, a ona je deo „Ver­bist gru­pe”, kom­pa­ni­ja ko­ja po­kri­va 30 od­sto tr­ži­šta me­sa i ko­ja je do­sko­ro sa­ra­đi­va­la sa naj­ve­ćim tr­go­vin­skim lan­ci­ma. Iz bel­gij­skog Od­bo­ra za eko­no­mi­ju i jav­no zdra­vlje i Fe­de­ral­ne agen­ci­je za bez­bed­nost hra­ne, ju­če je na­ja­vlje­no da će vi­še od 1.000 kom­pa­ni­ja ši­rom ze­mlje bi­ti van­red­no kon­tro­li­sa­no. Kon­tro­le su po­če­le i u dru­gim ze­mlja­ma u ko­je je „Ve­vi­ba“ iz­vo­zi­la me­so, što po­ka­zu­ju i iz­ve­šta­ji sa Evrop­skog si­ste­ma za br­zo upo­zo­ra­va­nje na ne­be­zbed­nu hra­nu RASFF. Po­sled­njih da­na naj­vi­še upo­zo­re­nja je upra­vo na kva­li­tet raz­li­či­tih vr­sta me­sa. 

Mi­ni­star po­ljo­pri­vre­de Sr­bi­je Bra­ni­slav Ne­di­mo­vić ju­če se ogla­sio ovim po­vo­dom i re­kao da na na­šem tr­ži­štu ni­je bi­lo uvo­za go­ve­di­ne iz Bel­gi­je.

– Gra­đa­ni mo­gu da bu­du mir­ni jer u na­šu ze­mlju ni­je sti­za­lo spor­no me­so iz Bel­gi­je. Ima­mo stal­ne kon­tro­le na gra­ni­ci i u sva­kom tre­nut­ku zna­mo oda­kle sti­žu po­šilj­ke, a pra­ti­mo i si­stem ra­nog upo­zo­re­nja na ne­be­zbed­nu hra­nu – iz­ja­vio je Ne­di­mo­vić.

U Upra­vi za ve­te­ri­nu ju­če su za „Po­li­ti­ku” po­no­vo re­kli da go­ve­đe me­so iz „Ve­vi­be“ ni­je sti­glo na na­še tr­ži­šte i da je to­kom pro­šle go­di­ne iz Bel­gi­je uve­ze­no sa­mo pet po­šilj­ki svinj­skog me­sa.

Komentari3
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dejan
Meso na crno dopremljeno sa Kosova se preko noći preradi.
Славко
Не увози се такво месо само из Белгије, нити само на Косово!
Dragoslav Stanisavljević
Ух, добро је, код нас ,,није " допремљено !? ,,Темпо" је Делезов, а ,,Делезе" белгијски, је'л да !? Само проверавам колико сам информисан, никакве инсуинације.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.