Ponedeljak, 03.10.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Do sredine aprila prijave za rehabilitaciju

Penzioneri sa primanjima do 24.984 dinara mogu da računaju na besplatan smeštaj u jednoj od 24 banje. – Dnevni troškovi iznose 2.800 dinara
(Фо­то З. Ана­са­та­си­је­вић)

Pen­zi­o­ne­ri či­ja pri­ma­nja ne pre­la­ze 24.984 di­na­ra mo­ći će i ove go­di­ne da kon­ku­ri­šu za bes­plat­nu de­se­to­dnev­nu re­ha­bi­li­ta­ci­ju u ne­koj od 24 ba­nje u Sr­bi­ji. Uslov da odu na opo­ra­vak je da po­sled­njih pet go­di­na ni­su ko­ri­sti­li ovo pra­vo i o tro­šku Fon­da za pen­zij­sko i in­va­lid­sko osi­gu­ra­nje bi­li u le­či­li­štu tog ti­pa.

Kon­kurs za pri­jem zah­te­va za upu­ći­va­nje pen­zi­o­ne­ra na re­ha­bi­li­ta­ci­ju ras­pi­san je ju­če, ali ni­ko od nad­le­žnih za­sad ne mo­že da pret­po­sta­vi ko­li­ko će ko­ri­sni­ka pen­zi­ja pod­ne­ti zah­te­ve za ostva­ri­va­nje ovog pra­va. Je­di­no je si­gur­no da pri­ja­ve na oglas Fon­da PIO gra­đa­ni mo­gu da pod­ne­su do 13. apri­la.

Ako je su­di­ti po 2017. go­di­ni, ko­nač­ne rang-li­ste mo­gle bi da bu­du is­tak­nu­te kra­jem apri­la, a pr­vi ko­ri­sni­ci ko­ri­sti­li bi svo­je pra­vo na bes­plat­nu re­ha­bi­li­ta­ci­ju već sre­di­nom pro­le­ća.

Fi­nan­sij­skim pla­nom Fon­da PIO za ovu go­di­nu za dru­štve­ni stan­dard pen­zi­o­ne­ra pla­ni­ra­no je 421,6 mi­li­on di­na­ra, od če­ga će za tro­ško­ve banj­skog le­če­nja bi­ti iz­dvo­je­no 392,9 mi­li­o­na di­na­ra, to jest 93,3 od­sto ukup­nih sred­sta­va. 

Ka­ko ka­že Ivan Mi­mić, fi­nan­sij­ski di­rek­tor Fon­da PIO, naj­vi­še nov­ca, oko 360 mi­li­o­na di­na­ra, bi­će iz­dvo­je­no za pen­zi­o­ne­re fon­da za­po­sle­nih, za­tim 30,1 mi­li­on di­na­ra za sa­mo­stal­ce i 2,6 mi­li­o­na di­na­ra za po­ljo­pri­vred­ne pen­zi­o­ne­re.

Pra­vo na re­ha­bi­li­ta­ci­ju la­ne je is­ko­ri­sti­lo vi­še od 11.000 pen­zi­o­ne­ra. Sred­stva su, do­da­je Mi­mić, obez­be­đe­na i za pra­ti­o­ce sle­pih oso­ba i de­ce ko­ja pri­ma­ju po­ro­dič­nu pen­zi­ju po osno­vu ne­spo­sob­no­sti za sa­mo­sta­lan ži­vot .

Ce­ne sme­šta­ja i bol­nič­kog da­na iste su kao pro­šle go­di­ne, ka­ko bi što ve­ći broj pen­zi­o­ne­ra mo­gao da is­ko­ri­sti pra­vo na bes­plat­no le­če­nje, a na ras­po­la­ga­nju su im re­ha­bi­li­ta­ci­o­ni cen­tri u Vr­njač­koj Ba­nji, Ni­škoj, Ri­bar­skoj, na Zla­ti­bo­ru, u So­ko­ba­nji, Ko­bi­lja­či, Ba­nji „Ju­na­ko­vić” i dru­gim ba­nja­ma sa ko­ji­ma fond ima za­klju­čen ugo­vor. Dnev­ni tro­ško­vi re­ha­bi­li­ta­ci­je iz­no­se 2.800 di­na­ra, dok je ce­na za pra­ti­o­ce 2.000 di­na­ra.

Za­in­te­re­so­va­ni gra­đa­ni tre­ba da zna­ju i da uz pri­ja­vu na kon­kur­su tre­ba da pod­ne­su i po­sled­nji ček od pen­zi­je, do­kaz o vi­si­ni pen­zi­je ostva­re­ne po me­đu­na­rod­nim ugo­vo­ri­ma (iz­vod ban­ke, po­tvr­da ino­stra­nog no­si­o­ca so­ci­jal­nog osi­gu­ra­nja i dru­go) i me­di­cin­sku do­ku­men­ta­ci­ju, uko­li­ko je ko­ri­snik po­se­du­je. 

– Po­red iz­ja­ve ko­ri­sni­ka gde že­li da ko­ri­sti re­ha­bi­li­ta­ci­ju, sa­stav­ni deo pri­ja­ve je i ovla­šće­nje fon­du da u nje­go­vo ime i za nje­gov ra­čun za­klju­či ugo­vor o po­slov­noj sa­rad­nji s usta­no­vom u ko­joj će ko­ri­sti­ti pra­vo na re­ha­bi­li­ta­ci­ju – ka­žu u Fon­du PIO. 

Ugo­vo­ri­ma sa sva­kom ba­njom po­je­di­nač­no pre­ci­zi­ran je obim te­ra­pi­ja ko­je sva­ki ko­ri­snik mo­ra da do­bi­je. To pod­ra­zu­me­va, is­ti­ču u fon­du, le­kar­ski pre­gled, EKG, la­bo­ra­to­rij­ske ana­li­ze, sve spe­ci­ja­li­stič­ke pre­gle­de i vi­zi­te ode­ljen­skih le­ka­ra, kao i naj­ma­nje tri vr­ste te­ra­pi­ja u za­vi­sno­sti od oce­ne le­ka­ra i obla­sti za ko­ju je od­re­đe­na ba­nja spe­ci­ja­li­zo­va­na.

– U to­ku pro­šle go­di­ne naj­vi­še ko­ri­sni­ka bi­lo je u Vr­njač­koj, Ni­škoj i Ba­nji Ko­vi­lja­či, a one su se ujed­no na­la­zi­le i na vr­hu spi­ska že­lja ko­ri­sni­ka – ot­kri­va­ju u Fon­du PIO. 

Tri i po puta više prijava od broja korisnika

Na osnovu opredeljenih sredstava i prosečnih cena u lečilištima, u banjama je tokom 2017. godine o trošku Fonda PIO boravilo oko 12.000 korisnika penzija, podsećaju nadležni.

– Na oglas koji je bio raspisan 2017. prijavilo se 40.447 korisnika penzija svih kategorija. Godinu dana ranije za besplatnu rehabilitaciju se prijavilo 39.834 penzionera, a u lečilištima je boravilo gotovo 11.000 korisnika. Najviše penzionera tada je boravilo u Niškoj banji, u „Merkuru” u Vrnjačkoj Banji, Koviljači, Kanjiži, zatim u Banji „Junaković”, vrdničkom „Termalu” i Prolom banji. U svakoj od navedenih banja pojedinačno je boravilo više od 600 korisnika.

Komentari2
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sonja Stojanović
Da li ima objasnjenja za poljoprivredne penzionere. Zasto je iz nisavskog okruga poslato samo 5 penzionera prošle godine na rehabilitaciju. Sta radi ova drzava
Andjelija Lukiv
Lepo Bogami.A sta je sa nama zaposlenima koji imamo ista primanja?

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.