Petak, 22.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Novi kutak za druženje seniora u Nišu

U adaptaciju i opremanje dnevnog boravka za starije u opštini Medijana organizacija penzionera i grad uložili oko 400.000 dinara
У клу­бу има ме­ста за 80 до 120 ко­ри­сни­ка (Фо­тографије Цен­тар за со­ци­јал­ни рад „Све­ти Са­ва” – Ниш)

Pen­zi­o­ne­ri iz Ni­ša ne­dav­no su do­bi­li pr­vi dnev­ni bo­ra­vak za sta­ri­je. Klub se na­la­zi na Obi­li­će­vom ven­cu, na te­ri­to­ri­ji op­šti­ne Me­di­ja­na, i u nje­mu mo­že da bo­ra­vi od 80 do 120 ko­ri­sni­ka u to­ku da­na. Ka­ko na­ja­vlju­ju nad­le­žni, za sa­da će ra­di­ti jed­no­krat­no. Se­ni­or­ski ku­tak se pro­sti­re na pe­de­se­tak kva­dra­ta, na dva ni­voa. U adap­ta­ci­ju i ob­no­vu lo­ka­la ulo­že­no je oko 400.000 di­na­ra, što iz grad­ske ka­se, što iz sred­sta­va ta­mo­šnjeg Sa­ve­za pen­zi­o­ne­ra. Ovaj klub je otvo­ren u or­ga­ni­za­ci­ji Cen­tra za so­ci­jal­ni rad „Sve­ti Sa­va” u Ni­šu. 

– Dnev­ni bo­ra­vak za sta­ri­je i oso­be s in­va­li­di­te­tom je pr­vi cen­tar tog ti­pa u na­šem gra­du. U nje­mu ra­di je­dan rad­nik, ta­ko­zva­ni ani­ma­tor oku­pa­ci­o­ne te­ra­pi­je, ko­ji je na uslu­zi svim ko­ri­sni­ci­ma. Se­ni­o­ri tu mo­gu da po­pi­ju pi­će, da se dru­že, a usko­ro će u klu­bu bi­ti or­ga­ni­zo­va­no i me­re­nje krv­nog pri­ti­ska i ni­voa še­će­ra u kr­vi – na­bra­ja Zo­ran Jo­vić, di­rek­tor Cen­tra za so­ci­jal­ni rad u Ni­šu, i pod­se­ća da se na gor­njem spra­tu objek­ta na­la­zi ku­tak sa šest-se­dam ra­ču­na­ra. Za sve za­in­te­re­so­va­ne pen­zi­o­ne­re, ka­ko na­ja­vlju­ju nad­le­žni, u ovom bo­rav­ku će bla­go­vre­me­no bi­ti or­ga­ni­zo­va­ne i obu­ke za rad na kom­pju­te­ri­ma.

– Udru­že­nje pen­zi­o­ne­ra će bi­ti za­du­že­no za ob­u­ča­va­nje, a ko­li­ko smo ču­li, već ima se­dam­de­se­tak za­in­te­re­so­va­nih se­ni­o­ra za kur­se­ve. Mno­gi od njih su želj­ni da što pre sa­vla­da­ju teh­ni­ke na ra­ču­na­ri­ma, zbog in­ter­ne­ta i pro­gra­ma kao što je „skajp” – do­da­je Jo­vić. 

Ovaj dnev­ni bo­ra­vak je­ste pr­vi, ali ne i po­sled­nji ku­tak tog ti­pa za se­ni­o­re u Ni­šu. Stra­te­gi­ja gra­da je da sva­ka od pet ni­ških op­šti­na do­bi­je po je­dan cen­tar za sta­ri­je jer u gra­du na Ni­ša­vi ži­vi oko 57.000 pen­zi­o­ne­ra svih ka­te­go­ri­ja. 

– I u osta­lim op­šti­na­ma će si­gur­no bi­ti otvo­re­ni ta­kvi dnev­ni bo­rav­ci, sa­mo je pi­ta­nje vre­me­na. Za to ni­su pro­blem sred­stva, već lo­ka­li. Grad Niš ih ima još u svom vla­sni­štvu, ali je pi­ta­nje da li je ne­ki ta­kav lo­kal do­stu­pan za gra­đa­ne na ne­koj dru­goj op­šti­ni. Za­to smo upu­ti­li zah­tev Upra­vi za imo­vi­nu da nam pro­sle­di spi­sko­ve svih lo­ka­la ko­ji su u vla­sni­štvu gra­da da bi­smo zna­li či­me mo­že­mo da ras­po­la­že­mo i ko­ji od lo­ka­la mo­že da se ko­ri­sti kao klub za sta­re – ob­ja­šnja­va di­rek­tor Cen­tra za so­ci­jal­ni rad, do­da­ju­ći da je ta­kav „sme­štaj” svi­ma is­pla­tiv, i gra­đa­ni­ma jer do­bi­ja­ju svoj ku­tak, a i cen­tru jer za lo­kal ne­ma za­kup­ni­ne, već se sa­mo pla­ća­ju re­žij­ski tro­ško­vi.  

Već tri go­di­ne u okvi­ru Cen­tra za so­ci­jal­ni grad funk­ci­o­ni­še in­te­gri­sa­ni ser­vis za sta­ra i in­va­lid­na li­ca, u sa­rad­nji s do­mom zdra­vlja. Cen­tar je za­du­žen za pru­ža­nje ne­me­di­cin­skih uslu­ga – prav­ne po­mo­ći, psi­ho­so­ci­jal­ne po­dr­ške, za­nat­skih i uslu­ga ge­ron­to­do­ma­ći­ca... Pri ser­vi­su po­sto­je i mo­bil­ne eki­pe ko­je obi­la­ze sta­re i te­že po­kret­ne ko­ri­sni­ke, ali i one ko­ji su za­vi­sni od tu­đe ne­ge i po­mo­ći. Nji­ma na uslu­zi je kom­plet­na me­di­cin­ska eki­pa ko­ja ih obi­la­zi bar dva pu­ta ne­delj­no, po­red rad­ni­ka iz ta­mo­šnjeg cen­tra za so­ci­jal­ni rad.  

– Ko­ri­sni­ka uslu­ge po­moć u ku­ći tre­nut­no ima 843, a njih op­slu­žu­ju tri ge­ron­to­do­ma­ći­ce. Sta­ri­ma su na ras­po­la­ga­nju i psi­ho­log, prav­nik, so­ci­jal­ni rad­nik... – na­bra­ja di­rek­tor ni­škog Cen­tra za so­ci­jal­ni rad. 

Važno je i dostojanstvo

Na otvaranju kluba za starije u Nišu bio je i ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, koji je istakao da postojanje takvih centara predstavlja vid društvenog standarda za penzionere.

– Njima je najvažnije da imaju redovnu penziju i da ona raste. Međutim, pored penzije, i ljudsko dostojanstvo je bitno. Ljudi moraju da imaju mesto gde će da se okupe, da se druže – poručio je Krkobabić i podsetio na to da klubovi za starije predstavljaju osnov za pokretanje radionica u kojima građani mogu da se bave onim što ih zanima.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.