Sreda, 05.10.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Sedam predstava na „Pozorišnom proleću”

Pozorišta u Srbiji ispod Save i Dunava su u katastrofalnoj situaciji. Tome ćemo posvetiti okrugli sto u okviru festivala, kaže Zoran Karajić, selektor i direktor šabačkog pozorišnog skupa
Сце­на из пред­ста­ве „Цар­ство не­бе­ско” (Фо­то Је­ле­на Јан­ко­вић )
Зо­ран Ка­ра­јић (Фо­то Ж. Јовановић)

Ovo­go­di­šnje, tre­će po re­du iz­da­nje fe­sti­va­la „Po­zo­ri­šno pro­le­će” bi­će otvo­re­no ve­če­ras u Šap­cu od tra­ja­će do 23. apri­la, sa se­dam pred­sta­va u tak­mi­čar­skom pro­gra­mu ko­ji je pot­pi­sao Zo­ran Ka­ra­jić, se­lek­tor i di­rek­tor fe­sti­va­la. U ovo­go­di­šnjoj se­lek­ci­ji, ko­ju je „odo­brio” Umet­nič­ki sa­vet „Po­zo­ri­šnog pro­le­ća”, na­la­ze se: „Ur­ne­be­sna tra­ge­di­ja” (Ate­lje 212, Be­o­grad), „Ma­la ma­đar­ska por­no­gra­fi­ja” (No­vo­sad­sko po­zo­ri­šte, No­vi Sad), „Ta­ko je, ako vam se ta­ko či­ni” (Ju­go­slo­ven­sko dram­sko po­zo­ri­šte, Be­o­grad), „Ru­bi­šte” (Ša­bač­ko po­zo­ri­šte), „Iz ži­vo­ta in­se­ka­ta” (Be­o­grad­sko dram­sko po­zo­ri­šte) i „Car­stvo ne­be­sko” i „Car­stvo mra­ka” (Na­rod­no po­zo­ri­šte iz Be­o­gra­da).

Či­nje­ni­cu da je u zva­nič­nu se­lek­ci­ju uvr­stio čak pet pred­sta­va iz Be­o­gra­da, Zo­ran Ka­ra­jić od­bra­nio je oce­nom da su po­zo­ri­šta u Sr­bi­ji is­pod Sa­ve i Du­na­va u ka­ta­stro­fal­noj si­tu­a­ci­ji.

Se­lek­ci­ja, ka­ko sa­zna­je­mo, vi­še ne­će bi­ti u okvi­ru jed­ne ka­len­dar­ske go­di­ne, već iz­me­đu dva fe­sti­va­la.

– Naš kon­cept je da pri­ka­že­mo naj­bo­lje pred­sta­ve na­sta­le u Sr­bi­ji u pret­hod­noj ka­len­dar­skoj go­di­ni i da ih oce­nju­je re­gi­o­nal­ni ži­ri, pod­vla­či Ka­ra­jić ko­me je za krat­ko vre­me po­šlo za ru­kom da na­pra­vi fe­sti­val ko­ji je po­stao je­dan od naj­re­pre­zen­ta­tiv­ni­jih u Sr­bi­ji.  

Po­znat po ne­po­sred­no­sti, Ka­ra­jić, iza ko­ga je i te ka­ko le­pa glu­mač­ka ka­ri­je­ra, tvr­di da mu je pri iz­bo­ru pred­sta­va za ovo­go­di­šnju se­lek­ci­ju bi­la je­di­na di­le­ma da li da uvr­sti pred­sta­vu „Ru­bi­šte” Ša­bač­kog po­zo­ri­šta ko­je je do­ma­ćin. 

– Ka­ko su sve do­sa­da­šnje an­ke­te i rang-li­ste ovu pred­sta­vu Ko­ka­na Mla­de­no­vi­ća sta­vi­le me­đu pet naj­bo­ljih u Sr­bi­ji, ni­sam ni ja mo­gao da je pre­sko­čim. Bi­lo je ozbilj­nih kan­di­da­ta i me­đu pred­sta­va­ma iz Ni­ša, Uži­ca, Zre­nja­ni­na, Som­bo­ra i Ki­kin­de, ali ni­su do­se­gle do onog ni­voa – naj­bo­lje. Po­zo­ri­šta u Sr­bi­ji is­pod Sa­ve i Du­na­va su u ka­ta­stro­fal­noj si­tu­a­ci­ji. To­me će­mo po­sve­ti­ti okru­gli sto u okvi­ru Fe­sti­va­la u sa­rad­nji sa Sa­ve­zom dram­skih umet­ni­ka Sr­bi­je. Ve­li­ki je pro­blem što ne po­sto­ji za­kon o po­zo­ri­štu ka­kav ima­ju bi­bli­o­te­ke i mu­ze­ji. Po­zo­ri­šta su pre­pu­šte­na na mi­lost i ne­mi­lost lo­kal­nih sa­mo­u­pra­va, op­sta­nak im za­vi­si od nji­ho­vog uku­sa ili do­bre vo­lje. To je ja­ko lo­še. Mo­ra­ju da se na­pra­ve pra­vi­la igre ko­ja oba­ve­zu­ju obe stra­ne, ob­ja­šnja­va Ka­ra­jić. 

O se­dam ša­bač­kih„pro­leć­nih” po­zo­ri­šnih na­gra­da za naj­bo­lju pred­sta­vu, re­ži­ju, glum­ca i glu­mi­cu i još tri na­gra­de u ka­te­go­ri­ja­ma po iz­bo­ru ži­ri­ja od­lu­či­va­će Kar­po Aći­mo­vić Go­di­na (Lju­blja­na), Ni­ko­la Ri­sta­nov­ski (Sko­plje) i Alek­san­dar Lu­kač (To­ron­to).

No­vi­nar­ski ži­ri do­de­li­će tra­di­ci­o­nal­nu na­gra­du „Za­log bu­duć­no­sti” za naj­bo­ljeg mla­dog glum­ca. U čast na­gra­đe­nih, van kon­ku­ren­ci­je, bi­će iz­ve­de­na pre­mi­je­ra pred­sta­ve „Ba­no­vić Stra­hi­nja” u re­ži­ji Ne­boj­še Bra­di­ća i u ko­pro­duk­ci­ji Na­rod­nog po­zo­ri­šta iz Pri­šti­ne i Ša­bač­kog po­zo­ri­šta.

Ni­je sa­mo no­vac pro­blem

Glu­mi­ca Mi­ra Ba­njac, član Umet­nič­kog sa­ve­ta „Po­zo­ri­šnog pro­le­ća”, tvr­di da u ovim tur­bu­lent­nim vre­me­ni­ma i te­škoj si­tu­a­ci­ju uop­šte za kul­tu­ru, i ne sa­mo za kul­tu­ru, ni­je sa­mo no­vac pro­blem. 

– Stvar je i u gla­va­ma lju­di ko­ji nam da­ju te pa­re, da li smo do­volj­no po­treb­ni ili ni­smo po­treb­ni. Mi ko­ji smo u Sa­ve­tu tru­di­mo se da bu­de­mo ko­ri­sni, da u okvi­ru da­tog ura­di­mo onaj po­sao ko­ji se od nas oče­ku­je. Bi­la sam u po­zo­ri­šti­ma van Be­o­gra­da ko­ja su do­bra, čak vr­lo do­bra. Mi­slim da je vr­lo va­žno da ti lju­di iza­đu na fe­sti­va­le jer bi to po­mo­glo i nji­ma i dru­štvu uop­šte da sa­gle­da gde smo i ko­li­ko to­ga ima, ka­že Mi­ra Ba­njac. 

Komentari2
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Siki
Nemamo para,ali nemamo ni ideje.Tolike skole,glumaca,reditelja,dramaturga...i nista.Sta bi dali ti mladi da rade,ali ne mogu da dobuju sansu jer su sadasnja birokratizovana pozorista zatvorena za svaku ideju i inovaciju,a kamoli za "rizik"sa mladima.Tacno je ne igraju se tekstovi iz dijaspore,ali i iz Matice,izuzev nekoliko autora
Sreten Bozic -Wongar
"... pozorista u katastrofalnoj situaciji". Naravno da jesu u takvoj situaciji jer su se otudjili od sopstvenog naroda. Preko 51% Spskog narida zivi u diaspori. Pozorista u Srbiji nisu nikada prikazali nijednu dramu od pisaca iz Srpske diaspore... "intelegencija" koja se otudjuje od sopstvenog naroda.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.