Ponedeljak, 17.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
JUNAČKA ODBRANA OTADžBINE

Sećanja kraljevskih lisica

Tokom napada NATO avijacije na SRJ, 450. raketni puk PVO, braneći Šumadiju, izvršio je 19 gađanja, od čega čak 16 uspešnih
Ча­чак 1999, ПВО на по­ло­жа­ју (Фо­то Г. Ота­ше­вић)

Mr­ča­jev­ci – Kad je, po­čet­kom fe­bru­a­ra 1999, u se­di­štu Kor­pu­sa pro­tiv­va­zdu­ho­plov­ne od­bra­ne na Ba­nji­ci, pra­vljen rat­ni plan, ko­man­dant RV i PVO Voj­ske SRJ ge­ne­ral-pot­pu­kov­nik Spa­so­je Smi­lja­nić zah­te­vao je da svi za­po­ved­ni­ci pu­ko­va i bri­ga­da da­ju iz­ja­ve mo­gu li da iz­vr­še oba­ve­ze u ra­tu. Bli­žio se, da­kle, čas kad će srp­ski ofi­ci­ri sa svo­jim re­do­vi­ma sta­ti na meg­dan naj­moć­ni­jim voj­nim si­la­ma na pla­ne­ti bu­de mo­bi­li­san 30 da­na pre po­čet­ka ra­ta, ka­ko bi od­go­vo­rio za­da­ci­ma u bor­bi. Mo­bi­li­za­ci­ja je ob­ja­vlje­na 17. fe­bru­a­ra, u sa­sta­vu smo ima­li 200 ak­tiv­nih i 1.600 re­zer­vnih voj­ni­ka i sta­re­ši­na – pri­ča za „Po­li­ti­ku” pu­kov­nik Voj­ske Sr­bi­je Ve­se­lin Pa­vlo­vić (67), ko­ji je tih opa­kih da­na bio ko­man­dant 450. ra­ket­nog pu­ka PVO.

– Po­če­tak bom­bar­do­va­nja, 24. mar­ta, svi smo do­če­ka­li na no­vim va­tre­nim po­lo­ža­ji­ma, pa je ne­pri­ja­te­lju pre­pu­šte­no da dej­stvu­je po na­pu­šte­nim i la­žnim. I već u 20.03 bom­bar­der NA­TO-a je ra­ke­tom „to­ma­havk” ga­đao i po­go­dio la­žni va­tre­ni po­lo­žaj Dru­gog di­vi­zi­o­na na aero­dro­mu u La­đev­ci­ma, gde je sa­da ci­vil­na va­zdu­šna lu­ka „Mo­ra­va”. Pro­jek­til je bio lan­si­ran s pod­mor­ni­ce ili bro­da, do­le­teo je sa za­pa­da do­li­nom Mo­ra­ve na vi­si­ni od 20 me­ta­ra od tla, i vi­de­li smo ga s na­šeg va­tre­nog po­lo­ža­ja u Pre­lji­ni.

Puk je pr­vi put dej­stvo­vao po ne­pri­ja­telj­skoj avi­ja­ci­ji 26. mar­ta u 18.10 sa­ti, u jed­no ve­dro pred­ve­čer­je kad je po­got­ke srp­skih ra­ke­ta­ša po­sma­tra­lo po­la Čač­ka i sva se­la oko­lo.

– Na­še ra­ke­te lan­si­ra­ne su s va­tre­nog po­lo­ža­ja Če­tvr­tog di­vi­zi­o­na, s iz­bre­ška Ili­jak u Mr­ča­jev­ci­ma. Ta­da smo ra­ke­tom „ne­va” po­go­di­li je­dan ne­pri­ja­telj­ski avi­on na Je­li­ci, iz­nad Zdra­vlja­ka, a dru­gi iz­nad grad­skog gro­blja u Čač­ku. Sve su nas oso­ko­li­li ti po­go­ci, vi­de­li su ih i pri­pad­ni­ci ko­man­de pu­ka sa svog po­lo­ža­ja, za­be­le­že­ni su i ka­me­ra­ma.

Od ta­da do kra­ja ra­ta je­di­ni­ce pu­ka su u stal­nom pre­me­šta­nju i ma­ne­vri­sa­nju pre­va­li­le „mi­li­on” ki­lo­me­ta­ra, ko­li­ko i 250. ra­ket­na bri­ga­da PVO, da bi se va­zdu­šni du­šma­ni do­ve­li u za­blu­du, a Voj­ska SRJ sa­ču­va­la lju­de i opre­mu.

– Voj­nu fa­bri­ku „Slo­bo­da” u Čač­ku bra­nio je naš Dru­gi di­vi­zi­on, s po­lo­ža­ja na vr­hu Lju­bi­ća. U tre­ćem na­pa­du na fa­brič­ke po­go­ne u Je­zdi­ni, 4. apri­la, ra­ke­tom smo po­go­di­li ne­pri­ja­telj­ski avi­on, cilj je uhva­ćen iz­nad Pra­nja­na, be­že­ći od­ba­cio je dva re­zer­vo­a­ra s go­ri­vom po­red Za­pad­ne Mo­ra­ve, iz­me­đu Ov­ča­ra i Ka­bla­ra, a po­go­đen je iz­nad za­se­o­ka Lju­bi­či­ći, na Ka­bla­ru. Ali nji­hov lo­vac, ko­ji je bio prat­nja bom­bar­de­ra, pro­ti­vra­dar­skom ra­ke­tom na­ci­ljao je va­tre­ni po­lo­žaj na­šeg di­vi­zi­o­na. Ta­da su po­vre­đe­na tro­ji­ca rat­ni­ka, od ko­jih je­dan vod­nik i on naj­te­že, pa je po­sle ra­ta oti­šao u pen­zi­ju i na­sta­vio da ži­vi u Po­ja­ta­ma kod Kru­šev­ca.

Pa­vlo­vi­ću je, ve­li, ra­nja­va­nje svo­jih voj­ni­ka pa­lo iz­u­zet­no te­ško.

– Po­se­tio sam ih u bol­ni­ci u Čač­ku, za­tim se vra­tio na ko­mand­no me­sto pu­ka u Ostri, pod Ostri­com. Ta­da sam, da bih po­di­gao lju­de, od­lu­čio da pu­ku dam na­ziv „Kra­ljev­ske li­si­ce”, po­što nam je ina­če se­di­šte bi­lo u Kra­lje­vu. Kod se­be sam već imao plan i ma­te­ri­jal za to pa smo u Čač­ku na­pra­vi­li 2.000 svo­jih zna­ko­va. U to­ku 78 da­na ra­ta pro­tiv NA­TO avi­ja­ci­je, puk je imao sa­mo dvo­ji­cu te­že i 13 lak­še po­vre­đe­nih pri­pad­ni­ka, a kraj na­pa­da do­če­ka­li smo s ma­lim ošte­će­nji­ma i gu­bi­ci­ma u teh­ni­ci.

Ra­ke­ta­ma „ne­va-M”, si­stem „S-125” ru­ske iz­ra­de, 450. Ra­ket­ni puk PVO iz­vr­šio je 19 ga­đa­nja, od ko­jih 16 uspe­šnih. Po­go­đe­ne NA­TO va­zdu­šne for­ma­ci­je na­pu­šta­le su pro­stor SRJ naj­kra­ćim pu­tem, u BiH, Ma­ke­do­ni­ju ili Al­ba­ni­ju. U zo­ni pu­ka le­te­lo je ukup­no 420 for­ma­ci­ja NA­TO-a, od to­ga u zo­ni dej­stva pu­ka 281 for­ma­ci­ja, a od njih su 22 for­ma­ci­je bi­le le­te­li­ce stelt teh­no­lo­gi­je („F-117A” i „B-2”). Naj­bo­lja ga­đa­nja bra­ni­la­ca Sr­bi­je i Šu­ma­di­je bi­la su 26. mar­ta, 13. apri­la, 3. ma­ja i 12. ma­ja.

To­kom na­pa­da NA­TO-a na SRJ, po­gi­nu­lo je 37 pri­pad­ni­ka KRV i PVO, od ko­jih 28 ra­ke­ta­ša.

Po za­vr­šet­ku na­pa­da na na­šu otadž­bi­nu, rat­ni sa­stav 450. ra­ket­nog pu­ka ras­for­mi­ran je 24. ju­na 1999. go­di­ne u ka­sar­ni u Rib­ni­ci, gde je sa­da ko­man­da Dru­ge kop­ne­ne bri­ga­de. Na ra­stan­ku do­de­lje­na su pri­zna­nja naj­hra­bri­jim voj­ni­ci­ma i sta­re­ši­na­ma (220) i sa­rad­ni­ci­ma s te­re­na (230), a svi pri­pad­ni­ci pu­ka do­bi­li su rat­ni za­štit­ni znak „Kra­ljev­ske li­si­ce”. Na dan Voj­ske SRJ, 15. ju­na 1999, do­de­lje­no je 61 rat­no od­li­ko­va­nje pu­kov­skim ju­na­ci­ma, a po­sle ra­ta još 126 na­gra­da.

Komentari3
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Славиша Максимовић
Ракетирање са положаја Илијак - Мрчајевци било је прво гађање ракетним системом ПВО у одбрани од агресије на СРЈ 1999. године. Обзиром да је циљ погођен дало је "крила" свим јединицама исте намене у СРЈ. Наиме због високих трошкова обуке у ранијем периоду, изузетно мали број послуга је вршио гађања ракетним системима па се обука изводила праћењем циљева са симулатора АККОРД. Није без значаја неверица јавности створена медијско пропагандом и трема послуга које су први пут биле у ситуацији да у рату врше наменске задатке. Ово гађање је доказало да је и непријатељ рањив и имало значајан допринос моралу и успесима наше ПВО за све време рата. Славни командант тог 4. дивизиона био је Станковић Обрад а најзаслужнији официр за погодак Крал Дарко...
Nebojsa
enigma za NATO
Milos
Bravo za nase hrabre branioce neba.Ponosni smo na vasu hrabrost i rodoljublje.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.