Utorak, 31.01.2023. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Trećina budžeta i dalje za isplatu penzija

Učešće penzija u BDP-u palo na 11 odsto, što je bolje od zahteva Međunarodnog monetarnog fonda

Na­pla­ta do­pri­no­sa za pen­zij­sko i in­va­lid­sko osi­gu­ra­nje na­sta­vlja da ra­ste, a pri­ho­di iz re­pu­blič­kog bu­dže­ta za is­pla­tu pen­zi­ja da se sma­nju­ju. Ta­ko je bi­lo i u pro­šloj go­di­ni ka­da je uče­šće pri­ho­da od na­pla­te do­pri­no­sa iz­no­si­lo 68,6 od­sto, što je vi­še ne­go u 2016. ka­da je bi­lo 64,5 pro­ce­na­ta i naj­vi­še od 2008. go­di­ne, po­ka­zu­je fi­nan­sij­ski plan Fon­da PIO za pro­šlu go­di­nu.

Bo­ljom na­pla­tom do­pri­no­sa po­kri­ve­nost ras­ho­da za PIO po­ve­ća­na je u od­no­su na 2016. go­di­nu s 66,5 na 71 od­sto, što je naj­vi­še u po­sled­njih 20 go­di­na. Od do­pri­no­sa za PIO na­pla­će­no je 397 mi­li­jar­di di­na­ra, dok je dr­ža­va pre­ba­ci­la za is­pla­tu pen­zi­ja 184,6 mi­li­jar­di di­na­ra ili 31,26 od­sto ukup­nih sred­sta­va.

– Uče­šće tran­sfe­ra iz bu­dže­ta u struk­tu­ri pri­ma­nja Fon­da PIO sma­nje­no je s 35,2 u 2016. na 31,3 pro­cen­ta u pro­šloj go­di­ni, s ten­den­ci­jom da­ljeg pa­da. Ako se uzme u ob­zir da je vla­da 2012. go­di­ne is­pla­tu pen­zi­je do­ti­ra­la s 48,2 od­sto ukup­nog bu­dže­ta, a da je da­nas taj ni­vo 31,3 od­sto, ja­sno je za ko­li­ko su da­nas ma­nja op­te­re­će­nja re­pu­blič­ke ka­se – ka­že Ivan Mi­mić, fi­nan­sij­ski di­rek­tor Fon­da PIO.

Za is­pla­tu ne­to pen­zi­ja pro­šle go­di­ne iz­dvo­je­no je ukup­no 497,85 mi­li­jar­di di­na­ra. Isto­vre­me­no je uče­šće ne­to pen­zi­ja u bru­to dru­štve­nom pro­iz­vo­du sma­nje­no s 11,6 u 2016. na 11,1 od­sto u pro­šloj go­di­ni, što je pri­bli­žno utvr­đe­nom odr­ži­vom ni­vou ras­ho­da za pen­zi­je i ono­me što je bio zah­tev Mi­si­je Me­đu­na­rod­nog mo­ne­tar­nog fon­da pre­ma Vla­di Sr­bi­je.

Te­ku­ći pri­ho­di fon­da la­ne su iz­no­si­li 590,3 mi­li­jar­de, a ras­ho­di 588,1 mi­li­jar­du, što zna­či da je PIO ostva­rio su­fi­cit od 1,8 mi­li­jar­di di­na­ra. Zo­ran Đor­đe­vić, mi­ni­star ra­da, ko­ji je ju­če pri­su­stvo­vao sed­ni­ci Uprav­nog od­bo­ra Fon­da PIO, ka­že da je uče­šće pen­zi­ja od po­čet­ka ove go­di­ne ve­ro­vat­no već pa­lo na 11 od­sto, do­da­ju­ći da dr­ža­va i da­lje do­ti­ra is­pla­tu pen­zi­ja s oko 200 mi­li­jar­di di­na­ra.

– Po­gre­šno je mi­sli­ti da bi po­seb­ni pri­ho­di dr­ža­ve tre­ba­lo da se pre­li­va­ju na po­ve­ća­nje pla­ta i pen­zi­ja. Ti­me bi sa­mo po­spe­šio rast in­fla­ci­je, što bi opet sma­nji­lo vred­nost pri­ma­nja i pen­zi­o­ne­ra i za­po­sle­nih. Sa­mo s po­ve­ća­nim in­ve­sti­ci­ja­ma i re­al­nim pri­ho­di­ma mo­že se go­vo­ri­ti i o re­al­nim iz­vo­ri­ma za po­ve­ća­nje ovih pri­ma­nja – ob­ja­snio je Đor­đe­vić.

On je na­ja­vio i po­ja­ča­nu van­red­nu re­vi­zi­ju u Fon­du PIO, jer su to i „oči i uši fon­da”, is­ti­ču­ći da će se i sam uklju­či­ti u te po­slo­ve.

Dra­go­slav Đu­ka­no­vić, član Uprav­nog od­bo­ra fon­da PIO, ka­že da bi ovi po­zi­tiv­ni fi­nan­sij­ski re­zul­ta­ti i sma­nje­nje uče­šće pen­zi­ja u BDP-u mo­gli bi­ti na­go­ve­štaj da se pen­zi­je ubu­du­će uskla­đu­ju s ra­stom ce­na dva pu­ta go­di­šnje, ka­ko je i bi­lo pre do­no­še­nja Za­ko­na o pri­vre­me­nom uma­nje­nju pen­zi­ja.

On sma­tra da je do po­ve­ća­nje na­pla­te pen­zij­skih do­pri­no­sa do­šlo zbog to­ga što se dr­ža­va ozbilj­no su­prot­sta­vi­la si­voj eko­no­mi­ji, ra­du na cr­no, a po­re­zni­ci kre­nu­li u ob­ra­čun s ne­pla­ti­ša­ma po­re­za.

Komentari8
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mirko
Pokrivenost penzija iz sredstava fonda je još uvek preniska a porast je posledica nepristojno niskih penzija. Iako je Srbija jedina zemlja bivše SFRJ koja za obračun uzima ukupni staž a ne deo najboljih godina penzionera kao druge republike bivše SFRJ ostaje utisak da je Srbija najsiromašnija republika što nije tačno. Veliki deo prihoda fonda PIO izostaje zbog neprimereno visokog učešća minimalaca u primanjima zaposlenih. Ukoliko bi se smanjilo učešće isplate dela zarada na ruke, čime se izbegava deo doprinosa za penzije, zdravstvo i nezaposlene, u tom obimu bi i država manje izdvajala iz budžeta za te delatnosti. Zbog slabe kontrole takvog načina isplate gubi i država i zaposleni a samo poslodavci profitiraju. Takav odnos države do poslodavaca je neprihvatljiv jer zaposleni ne mogu uticat na poslodavce. Korupcija je takoodje veliki problem jer ni tu država ne radi ono što je neophodno jer samo institucije koje nekom nešto odobravaju mogu biti korumpirane a one su u nadležnosti države.
Jeremija
Da država nije opljačkala Fond PIO, sada ne bi bilo problema, tako da ovo izdvajanje iz budžeta shvatamo kao vraćanje duga. Samo, što ne plaćate kamate i kuka kao da penzioneri pljačkaju, a ne oni.
mira
Potpuno isto i dalje mislim da ovoj vlasti ozbiljno smetaju penzioneri ! Nije dovoljno sto PIO fondu nije vratila imovinu, vec je svu svoju nemoc da sredi stanje u vlastitim redovima, svalila na staracka pleca ! Cetiri godine mi uzima ozbiljan deo penzije, sliva u budzet, iz kog finansira sve moguce i nemoguce ! Nas ostavlja opljackane, razocarane, diskriminisane, ali ruku i dalje drzi u nasim dzepovima uz optuzbu da ,, trecinu budzeta mora da daje za penzije !,, Neistina, ali uporna !!!
Damir Stolic
A sto zahtev MMF mora da bude vazan
petar
Koliko se odvaja iz budžeta za ogromnu,ogromnu administraciju?To se krije.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.