Utorak, 25.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Virtuelni svet umnožava našu samoću

Sloboda je u nama, samo smo tu slobodu orobili strahom i predrasudama, primećuje profesorka Sanja Domazet
Са­ња До­ма­зет (Фото Лична архива)

Na strah ni­ko ni­je imun, pri­me­ću­je Sa­nja Do­ma­zet pro­zni i dram­ski pi­sac, pro­fe­sor na Fa­kul­te­tu po­li­tič­kih na­u­ka u Be­o­gra­du, od­go­va­ra­ju­ći na pi­ta­nje od če­ga se sve pla­ši­mo, če­mu sve ro­bu­je­mo.

– Od svih le­ka­ra, naj­ve­ći broj sa­mo­u­bi­sta­va za­be­le­žen je me­đu psi­hi­ja­tri­ma jer su­vi­še pat­nje ču­ju, a pre­ma­lo ute­he do­bi­ja­ju. Ali na­da po­sto­ji. I ka­da kre­ne­mo da ide­mo ka njoj, ona ta­da kre­će ka na­ma. Ne­ka­ko de­lu­je za­stra­šu­ju­će to što je ceo Lon­don pod ka­me­ra­ma i gde god kro­či­te ču­je­te glas ko­ji vas oba­ve­šta­va da ste sni­mlje­ni. Ne zvu­či le­po to što su pro­da­ti to­li­ki po­da­ci o lju­di­ma na „Fej­sbu­ku”, kao ni či­nje­ni­ca da je do­ne­ta ti­ha od­lu­ka da se ono što si­gur­no­sne ka­me­re sni­ma­ju ne bri­še ni­ka­da – pri­me­ću­je pro­fe­sor­ka i pri­zna­je da nju ne bri­nu mno­go ni „Fej­sbuk”, ni dru­štve­ne mre­že. Ka­ko?

– Čo­vek je bi­će va­si­o­ne, a ne „Tvi­te­ra” i „Fej­sbu­ka”. Vir­tu­el­ni svet umno­ža­va na­šu sa­mo­ću. Čo­ve­ku su po­treb­ni lju­di, ali sa­mo dok sa ne­kim raz­go­va­ra­mo in vi­vo. Sve dru­go je si­mu­la­ci­ja. Pla­ši­mo se ži­vog kon­tak­ta, jer smo već to­li­ko pu­ta bi­li po­vre­đe­ni. Ali umrt­vlje­ni iza ekra­na, bi­će­mo izo­lo­va­ni i sa­mi. A to je još ja­či bol. Sa­vre­me­ni čo­vek po­stao je bi­će stra­ha – pri­me­ću­je Do­ma­zet.

– Sa­vre­me­ni čo­vek ni­je sa­mo bi­će stra­ha, on je i bi­će sa­mo­će. Uko­li­ko ne­ma­mo bar jed­nog bli­skog čo­ve­ka, to je raz­log da se za­bri­ne­mo. Naj­vred­ni­je stva­ri u ži­vo­tu ni­su na pro­da­ju, a to su oni ko­je vo­li­mo, Bog, lju­bav, kre­a­ci­ja, či­nje­nje do­brog... – pod­se­ća pro­fe­sor­ka.

Ka­ko se oslo­bo­di­ti? 

– Pu­te­va je bez­broj, ono­li­ko ko­li­ko i lju­di. Lu Sa­lo­me tvr­di­la je da is­ku­stvo slo­bo­de mo­ra bi­ti osvo­je­no i da ako ho­će­mo is­pu­njen ži­vot, mo­ra­mo ga ukra­sti. Če Ge­va­ra je na­gla­ša­vao da čo­vek sam se­be oslo­ba­đa. Na sva­ko­me od nas je da oda­be­re­mo na­čin – ka­že na­ša sa­go­vor­ni­ca ko­ja je o Če­ge­va­ri, u vre­me dok je bi­la no­vi­nar ura­di­la in­ter­vju sa nje­go­vom ćer­kom. 

Čo­vek mo­ra is­ko­ra­či­ti u svet ko­ji je pun ne­prav­de i ne­sa­vr­še­no­sti. No, slo­bo­da je i šan­sa da bu­de­mo bo­lji, a oslo­ba­đa­ju­ći se­be – osva­ja­mo i slo­bo­du. 

– Ži­vot nam vra­ća sa­mo ono što mi dru­gi­ma da­je­mo, tvr­dio je An­drić i ja u to ve­ru­jem. Da­na­šnje do­ba pod­sti­če bez­o­se­ćaj­nost, od­su­stvo sti­da i ljud­sko­sti, jer naj­lak­še je upra­vlja­ti zom­bi­ji­ma ko­ji po­la­ko po­sta­je­mo. Čo­vek po­sta­je slo­bo­dan svo­jom od­lu­kom i ne­pre­sta­ja­njem, tvr­dio je Me­ša Se­li­mo­vić – pod­se­ća spi­sa­te­lji­ca i do­da­je:

Evi­dent­no je sve vi­še že­na pi­sa­ca, da li je i to vid osva­ja­nja slo­bo­de? 

– Na­rav­no. Ve­o­ma du­go, od Sap­fo, pa do se­sta­ra Bron­te, vla­da­lo je ću­ta­nje i že­ne su bi­le in­spi­ra­ci­ja, objek­ti stva­ra­la­štva, a ne su­bjek­ti. Sa­da su ste­kle pra­vo na svoj jar­ki, sna­žni glas. I do­la­zi vek vr­lo uz­bu­dlji­ve knji­žev­no­sti ko­je će na­pi­sa­ti že­ne. To su pri­če i is­ku­stva o ko­ji­ma se ću­ta­lo hi­lja­da­ma go­di­na – za­klju­ču­je u raz­go­vo­ru za „Po­li­ti­ku” pro­fe­sor­ka no­vi­nar­stva.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.