Utorak, 19.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
TV LIČNOSTI

Gastronomska odiseja Sare la Fonten

Ovoga puta, poznata kulinarka u svojoj novoj emisiji dočarava nam mirise, ukuse, pejzaže savremenog Istanbula i upoznaje sa slavnim umetnicima, istoričarima, kuvarima, manekenima…
Сара ла Фонтен (Фото Промо)

Nekadašnji foto-model, a danas uspešna i vrlo popularna kulinarka, dizajnerka i spisateljica Sara la Fonten, u novoj emisiji „Sarine istanbulske delicije” na 24 kičen (sredom u 13 časova), kreće na put otkrivanja kulinarskog i kulturnog srca Istanbula – zapanjujućeg grada koji trenutno osvetljava svet gastronomije. Ona želi da shvati kako se hrana, kultura i nasleđe stapaju u vrevi savremenog Istanbula i šta je potrebno da bi čovek kuvao, jeo i živeo kao meštanin.

Sara kreće da vidi, čuje, dodirne i oseti miris i ukus ovog uzbudljivog grada koji je inspiriše, upoznajući različite lokalitete u svakoj epizodi. Usput se sprijateljuje s kuvarima, istoričarima, slavnim blogerima i umetnicima. Ovi ljudi predstavljaju stručne lokalne vodiče tokom njene gastronomske odiseje. Ona ih poziva da joj se pridruže u raznim aktivnostima poput treninga u teretani i druženja s manekenkama na modnoj reviji.

Od tradicionalnih jela do savremenih poslastica, i od hrane na ulici do večera u otmenim palatama, Sara će prihvatiti inspiraciju, iskustva i kulinarske metode koje Istanbul pruža i primeniti ih u raznim receptima u svojoj kuhinji. S odličnom mešavinom gradskih prizora, hrane i, naravno, neobuzdanog Sarinog temperamenta, ova emisija je prava poslastica i relaks za sve one koji vole putopisne reportaže i kvalitetne kulinarske emisije.

Ova, uvek nasmejana, autorka u sebi ima i finske, američke i francuske krvi i od svojih roditelja je nasledila samo najbolje… Naime, Sarin otac je Amerikanac francuskog porekla, vlasnik porodičnog restorana i hotela u Njujorku, dok joj je majka umetnica, poreklom iz Finske. Roditelji su joj se upoznali za vreme Zimskih olimpijskih igara 1980. u Njujorku. Nakon što su se razveli, Sara se seli u Finsku s majkom koja se ubrzo ponovo udaje za finskog arhitektu koji je projektovao više od 50 golf terena širom Evrope. Odrastala je u predgrađu Helsinkija, a školovala se u Valdorf školi u prestonici Finske. Bila je verena od 2005. don 2011. za reditelja Antija Jokinena, a 2013. postaje vlasnica apartmana u predgrađu Helsinkija, ali i u čuvenom njujorškom Sohou.

Moderno i prelepo – tako su časopisi posvećeni enterijeru opisivali njen dom u starom centru Helsinkija, a takva je i hrana koju priprema, ali i njena jedinstvena pojava.

Svoju kulinarsku karijeru je započela kao asistent u jednoj tradicionalnoj poslastičarnici u Helsinkiju, a zatim se usavršavala na Američkom kulinarskom institutu, svetski poznatoj kuvarskoj školi u Njujorku, sve vreme radeći u lokalnom restoranu. Po povratku u Finsku, započinje sopstveni biznis, ali piše i brojne kolumne u finskim i internacionalnim magazinima i novinama. Organizuje kulinarske kurseve, ima svoju ketering kompaniju, bavi se stilizacijom hrane kao i razvojem proizvoda za različite brendove, uključujući „fejzer finlandia” vodku. Na finskom MTV 3 kanalu 2005. vodi emisiju o stilu „Sa Sarom”, a snimila je i nekoliko emisija posvećenih kulinarstvu i životnom stilu, ali i učestvovala u humanitarnim kampanjama.

Gostovala je i u šou-emisijama poznatih kulinarskih zvezda, koje su se emitovale u 60 zemalja, što joj je donelo veliku popularnost i prepoznatljivost, ali svakako najveći uspeh postiže vrlo zanimljivom autorskom emisijom „Savršen dan u Sarinoj kuhinji” s inovativnim konceptom kojim je šarmirala televizijsku publiku. Nakon ovoga, otvaraju joj se brojne poslovne ponude. Putuje po Aziji, snima emisije u Hongkongu, Maleziji, Singapuru, Manili… Da se kulinarski posao može unovčiti, ukazuje i podatak da je njena šou-emisija nazvana, jednostavno, po njenom imenu, koju smo i mi imali priliku da gledamo prošle godine na 24 kičen kanalu, prodata u čak 35 zemalja širom sveta. Za kanal Foks 2014. snimila je čak dve emisije, i to na engleskom i finskom jeziku.

Njena debitantska knjiga recepata ovenčana je prestižnom „Gourmand World Cookbook” u Kuala Lumpuru, a tim povodom premijer Malezije organizovao je svečani prijem u njegovoj rezidenciji. Takođe, emisija „Savršen dan” pretočena je u knjigu 2008, u kojoj su se našli najzanimljiviji recepti poznatih kuvara iz različitih gradova koje je posetila tokom snimanja.

Za svoju treću knjigu „Strast za hranom”, objavljenu 2010, La Fontenova je rekla da ovo delo prolazi kroz sva godišnja doba i predstavlja vizuelnu sliku hrane koju ona priprema. Svaki mesec ima svoje poglavlje s deset recepata i predloga za trpezu. Nije zaboravila ni predloge za sezonske događaje, kao što je prolećni piknik u prirodi, ili sezona pečuraka i drugog povrća u jesen, a tu su i recepti za tradicionalnu prazničnu trpezu. Ova knjiga je nagrađena priznanjem za dizajn.

Od 2010. redovno piše blog „Passion for Fashion & Food”, kao i za finsku mrežu DNA. Takođe, ima svoje kolumne u modnim i lajfstajl magazinima „El” i „Olivia”, kao i u britanskom „Men’s Health” magazinu. Poslednja knjiga nosi naziv „Zdrava kuhinja”, a objavljena je 2013.

Većinu svog vremena provodi sarađujući s različitim brendovima hrane, razvijajući nove proizvode i recepte. Osmišljava jelovnike za velelepne kruzere, poznate restorane i hotele, događaje, drži časove kuvanja… I to nije sve. Poput njene majke, dizajnira specijalne edicije posuđa, stakla i tekstila, kao i obuće za vodeće svetske brendove. I danas se povremeno bavi manekenstvom, ali samo kada joj vreme to dozvoli. Finski „El” 2012. godine proglasio ju je za najbolje obučenu ženu.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.