Sreda, 26.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Vučić o očekivanjima od posete Turskoj i Rusiji

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je sve u redu i pod kontrolom u Hrtkovcima, uz jedan incident koji se dogodio.- Vučić: Izgradnja stanova za vojnike i policajce u Nišu
Председник Србије Александар Вучић (Фото Танјуг)

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da mu je velika čast što će biti na paradi u Moskvi povodom pobede u Drugom svetskom ratu, konstatujući da su Srbi bili među narodima koji su značajno doprineli toj pobedi , ali i podneli najveće žrtve, i koji se i danas ponose svojim antifašističkim uverenjima

Vučić je gostujući na televiziji Pink, a uoči posete Turskoj i Rusiji, naveo da su pobedu u Drugom svetskom ratu izvojevali pre svega sovjetske snage, u drugom delu i zapadne sile, ali i Srbija.

Zahvaljujući Rusiji nismo dobili žig genocidnog narod
Rusiji dugujemo veliku zahvalnost pre svega za to sto smo zahvaljujući Rusiji 2015. godine izbegli žig genocidnog naroda, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić„To Putinu neću nikad zaboraviti i to sam rekao svima” poručio je u intervjuu za Pink tv.„Nama je Putin mnogo puta pomogao”, dodao je, a velika su nam podrška u slučaju KiM, gde mi, „ne možemo da budemo pobednici, ali imamo pravo da za svoj narod tražimo zaštitu, ali i da zaštitimo nacionalne i državne interese i da pri tome ne budemo poniženi”.„A što se tiče Rusa, setite se 2015. godine kada su nas spasli i nisu dozvolili da na čelu nosimo žig genocidnog naroda. To nikad neću zaboraviti Putinu, to sam rekao svima, čak i Angeli Merkel”, naveo je Vučić i još jednom napomenuo da nikad neće zaboraviti to što su tada Putin, Sergej Lavrov i pokojni Čurkin učinili za Srbiju. (Tanjug)

„Pre svega Srbi iz Srbije, ali iz BiH, a koji su proporcionalno svom broju dao ogromne žrtve, pre svega zbog ustaških zločina, a to nemamo pravo da zaboravimo. Zbog toga mi je velika čast što ću biti na toj paradi”, rekao je Vučić.

Naravno, dodao je, s ruskim predsednikom razgovaraće o raznim temama, pre svega saradnji dve zemlje, ali i o Kosovu i Metohiji.

I, dodao je, razgovaraće se o Turskom toku, o čemu već razgovara s Bojkom Borisovim, bugarskim premijerom, navodeći da će Srbija na neki način biti tranzitna zemlja u odnosu na okolne, ali i da će to nama omogućiti energetsku stabilnost, kao i određenu zaradu.

Upitan hoće li Srbija na neki način imati koristi od tako dobrih odnosa s Turskom, Rusijom, snažnim i značajnim zemljama, Vučić je rekao da, pre svega, ne znači da će nam olakšati poziciju po pitanju Kosova i Metohiji, a što je nama najteže pitanje.

Problem je, kad je reč o Srbiji, primetio je, „što smo uvek slavili one lidere koji su bili neuspešni u ratovanju, jer smo u njima učestvovali, a cenu plaćali decenijama nakon toga”.

Ali, kako je rekao, takve smo lidere uvek proglašavali uspešnima i slavili ih kasnije, proglašavali mučenicima,

Ja, međutim, ne želim da budem upamćen po ratovima koje bih verovatno izgubio, već po tome sto sam izgradio najviše fabrika, poručio je, te primetio da svi ti koji su danas doveli ljude u Hrtkovce ne mogu ni kolima da obiđu fabrike koje je on otvorio.

Uradili smo, dodao je, da toliko nije urađeno za proteklih 30 godina, i, kako kaže, mislim da ljudi to tamo razumeju i da ih zanimaju dobar posao, dobri putevi...

Podsetio je da je odnos turskog predsednika Erdogana prema njemu drugačiji nego prema nekadašnjim predsedniku Borisu Tadiću, te da

Vučić: Brnabić ima moju podršku
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da premijerka Ana Brnabić, kao predsednica Vlade ima njegovu podršku kao predsednika Srbije i predsednika trenutno najsnažnije političke stranke u zemlji.On je kazao da sporenja unutar vlade, o kojima su poslednjih dana pisali mediji, nisu u interesu ni Vlade, niti Srbije, te da su to pitanja za razgovore unutar vlade. (Tanjug)

se to videlo prilikom njegove posete Novom Pazaru, te primetio da odnosi između dve zemlje nisu bili tako dobri od vremena Ataturka i kralja Aleksandra Karađorđevića.

Uz opasku da su Srbi nepravedni kad govore o tom srpskom vladaru, a koji je, kako je rekao, uradio jedino što je mogao - ujedinio narode, a pre svega Srbe, jer je to bio jedini način da žive u istoj državi...

Sadašnji odnos predsednika Erdogana, zaključio je jasan je signal da Turci žele dobar odnos sa Srbijom, a da mi od toga imamo korist, jer je Turska velika zemlja.

Kad je reč o Rusiji, njoj, dodao je, dugujemo veliku zahvalnost, pre svega za to sto su 2015 godine bili zaslužni sto smo izbegli žig genocidnog naroda.

„To Putinu neću nikad zaboraviti i to sam rekao svima” poručio je.

Nama je Putin mnogo puta pomogao, dodao je, a velika su nam podrška u slučaju KiM, gde mi, „ne možemo da budemo pobednici, ali imamo pravo da za svoj narod tražimo zaštitu, ali i da zaštitimo nacionalne i državne interese i da pri tome ne budemo poniženi”.  (Tanjug)

Vučić: Turska za Balkan velesila – radimo na najboljim odnosima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pred put u Tursku da je to izuzetno snažna zemlja, za region Balkana velesila, i da je na nama da radimo na tome da imamo najbolje moguće odnose sa njima.

U izjavi za Pink je rekao da turska strana često govori da su današnji odnosi Vučić i Redžepa Tajipa Erdogana poput odnosa kralja Aleksandar i kemala Ataturka, što govori o tome koliko je njima stalo do dobrih odnosa sa Srbijom.

Vučić: Ja ne tražim alibije, već rešenje za budućnost Srbije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da po pitanju Kosova i Metohije ne traži alibije, niti opravdanja, već rešenje za budućnost Srbije.On je istakao da je u nedavnom intervjuu britanskom Gardijanu rekao da nije optimista, da nije neko ko veruje da se može pronaći rešenje, ali da se nada da postoji želja da se postigne sporazum.Kazao je da Srbi vole da odlažu rešenje, odlažu ono što je bolno, računajući da će nešto pasti s neba, ali i podvukao da se to neće dogoditi. Podsetio je da više Srba nema u Đakovići, Uroševcu, Prištini, a da ne bi da govori o Srbici, Kačaniku. (Tanjug)

Kako je rekao poseta Turskoj počinje u Istanbulu, dodavši da je želja turskog predsednik Redžepa Tajipa Erdogana bila da ga lično dočeka na aerodromu,što je izuzetna stvar za našu zemlju.

„Takvu čast nije ukazao ni mnogo moćnijim državnicima nego što smo to mi. To govori o gostoprimstvu ali i o poštovanju prema nama. To je ogromna čast - lider zemlje od 80 miliona stanovnika dočeka nekog od 7 miliona, koja je po svim parametrima slabija u odnosu na Tursku”, istakao je Vučić.

On dodaje da to govori da su građani Srbije postigli nešto, da smo suvereni i nezavisni u odlučivanju, da smo postigli rezultate.

„Samo kao takvi možete da dobije poštovanje drugih zemalja”, rekao je predsednik Srbije, citirajući Melanšona koji, govoreći o podeli sveta, kaže da svi u svetskoj areni gledaju kako jedni druge da pojedu i da je zato bolje biti Godzila nego Bambi.

„Mi ne možemo da budemo Godzila, ali ni kao Bambi”, poručuje Vučić, dodajući da je Srbija izabrala pravi put, poštovanja prema drugima ali i prema sebi.

On navodi da Erdogan danas u istanbulu počinje kampanju a da će posle dočeka Vučića biti održan biznis forum uz učešće više od 300 turskih kompanija.

„Udesetostručili smo robnu razmenu sa Turskom u odnosu na pre deset godina, a turski turisti su najbrojniji u Srbiji a verujem da će ih posle ove posete biti još više”, ističe Vučić.

„Turski turisti su postali broj jedan u Srbiji. Posle posete Turskoj, uveren sam da će ih biti mnogo više”, rekao je Vučić i dodao da Srbija ima dozvolu da izveze 15.000 grla goveda u tu zemlju.

Podseća da su Turci otvorili fabrike u Lebanu, Nišu, Krupnju, Žitorađi.

„Pitam vas, kako bismo rešili inače problem Lebana?”, kaže on, dodajući da je Lebane počelo da živi.

Posle biznis foruma Vučić će u Istanbulu prisustvovati večeri koju za njega priređuje Erdogan, a uz prisustvo predsednika turske skupštine i premijera.

Vučić je istakao da će večeras u Istanbulu razgovarati i sa predsednikom parlamenta, a da ga sutra ujutru čeka put u Ankaru gde će ceo dan provesti sa Erdoganom sa kojim će razgovarati o brojnim temama.

Potom odlazi u Ankaru gde će mu, kako kaže, biti priređen veličanstven doček, sa plotunima i konjicom, kako kada je dolazio Vladimir Putin.

„Oni su želeli zvanična doček. Posle tokom danas nastavićemo sastanke sa Erdoganom”, kaže Vučić. (Tanjug)

Vučić: Suviše smo mali, ne smemo sebi priuštiti sukobe

Srbi i Hrvati su brojčano dva mala naroda, a žive na ogromnoj teritoriji koja je uglavnom prazna, zbog čega ne smeju sebi da priušte nikakve svađe niti sukobe, uveren je predsednik Aleksandar Vučić.

On je danas u razgovoru za Pink televiziju podsetio na svoje obećanje od pre sto dana da neće ništa loše reći o hrvatskim političarima, te da je prošlo tih sto dana i da nikoga nije uvredom kritikovao, ali je primetio da ne može jedino srpska strana biti kriva u međusobnim nesporazuma, jer su za svađu potrebne dve strane.

„Naš posao je da radimo na najboljim mogućim odnosima, mada to ranije nije uvek bio slučaj, ali to će biti obaveza svih srpskih predstavnika, bez obzira na to sto govore njihovi zvaničnici. Mi želimo najbolje moguće odnose, ne da bismo se nekome dodvoravali, već zato sto su odnosi Hrvatske i Srbije, Srba i Hrvata ključni za ceo region, za ceo Balkan”, poručio je.

Kako je primetio, najlakše je sticati političke poene na mržnji prema Hrvatima, ali će u budućnosti odnosi, želeo to neko ili ne, morati da budu bolji.

„To su dva mala naroda, ogromna je teritorija na kojoj žive, ali je uglavnom prazna i tamo i ovde, i da bismo ostali i opstali moraćemo zajedno da se borimo u budućnosti”, rekao je Vučić ilustrujući to primerom malog sela u Bosni, sa osmoro srpske dece, koja idu u katolički razred, ali su se, kaže, tamo i „hrišćani i kršćani uvek ujedinjavali”.

Suviše smo mali, dodao je, da bismo mogli sebi da priuštimo svađe i sukobe, Bošnjaci su još manji, i te sukobe ne sme sebi niko da priušti, jer to bi bila sumanuta i neozbiljna politika”, poručio je predsednik, te zaključio da jedino sto Srbija ne sme sebi da priušti jesu ratni sukobi.  (Tanjug)

Vučić: Do ekonomski dobrih rezultata radom, a ne koalicijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će do kraja godine uslediti novo povećanje plata i penzija, ali i napomenuo da se do ekonomski dobrih rezultata mora stići radom i reformama, a ne koalicionim sporazumima između političkih partija.

„Plate će biti 20 odsto veće nego pre smanjenja, a sledeće godine biće i novih povećanja. Ljudi vide sigurnost, vide da je promenjena politika, da nema problema sa novcem. Sve je sistemski postavljeno, a važno je da se nastavi sa radom u drugim oblastima, kao što je pitanje hemijskog kompleksa”, ukazuje predsednik.

Predsednik je još jednom ukazao da će javni dug do kraja godine biti manji od 50 odsto BDP-a, što je postignuto onim što ima jako malo zemalja u regionu, pa i u Evropi, a to je suficit u budžetu.

„Suština je u tome da smo 2014. godine imali poplave koje su uništile ekonomski sektor u tim trenucima. Kada su smanjene penzije mogli smo čuti 'Vučić je gad, smanjuje penzije'. Koji bi to normalan čovek uradio osim onog ko je razmišljao o budućnosti zemlje”, rekao je Vučić, te poručio da sada, upravo zbog odluka iz tog perioda, možemo da gledamo u budućnost.

Zlatno doba u Srbiji, veruje, može da bude samo u stanju mira i stabilnosti, što svakako ne predstavlja ulazak „dugih cevi” na sever KiM.  (Tanjug)

Vučić: Izgradnja stanova za vojnike i policajce u Nišu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sledeće nedelje u Beogradu sa premijerkom Anom Brnabić i drugima imati veoma važan sastanak a u vezi sa početkom izgradnje stanova za vojnike i policajce u Nišu.

Pored izgradnje puta Niš-Ploče-Merdare, nakon čega će Niš, kako kaže, postati raskrsnica svih puteva, Vučić naglašava značaj i ovog projekta.

Kako je dodao, ako se to ispostavi kao dobar model sledeće godine bi moglo da se počne sa izgradnjom stanova za mlade bračne parove a sve u cilju povećanja nataliteta.

„Ideja je da se stanovi kupuju najnižim cenama, da mi pokrijemo razliku za komunalnu infrastruktru, da nađemo banke preko kojih će to da ide, da im to bude niže od cene zakupa, da se dodatno podstiče građevinska industrija”, rekao je Vučić.

On ističe da bi sa izgradnjom tih stanova trebalo da počne u septembru, a sledeće godine za mlade bračne parove.

Kako kaže sada se u Srbiji rađa 66.000 dece a neophodno je 100.000 da bismo opstali.

„Mora da se smanji odliv stanovništva. On je mnogo manji nego na primer u Bugarskoj ali je i dalje ogroman”, kaže Vučić, odbacujući tvrdnje da vređa žene

„Ljudi idu tamo gde mogu da zarade više , to se teško može zaustaviti, moramo da obezbedimo uslove da se rađa više dece, ne vređam žene, ne vređam nikog, iživljavajte se na meni ali neću odustati od toga”, poručio je on. (Tanjug)

Vučić: Sve u redu i pod kontrolom u Hrtkovcima

Vučić je, gostujući na televiziji Pink, rekao da je država rekla da neće biti nikakvih skupova u Hrtkovcima, i da će tako i biti.

„Dogodio se manji incident i odgovorna lica će biti privedena pravdi”, poručio je on dodajući da sve ostalo protiče mirno i bez ikakvih problema, a da država, kada kaže da će nešto da uradi, ona to i obavi tako.

Vučić je preneo da je Vojislav Šešelj sa svojim pristalicama došao do sremskog sela Jarak, a iz Pravca Rume je Nenad Čanak došao sa svojim pristalicama.

Kada je reč o incidentu, kazao je da se dogodio manji incident kada je jedno lice napalo čoveka iz LDP koje je raširilo transparent „Šešelj je ratni zločinac”, te ukazao da je to lice pobeglo nakon napada i za njim traga policija.

„Verujem da će sve biti rešeno”, kazao je on.

Vučić je izrazio uverenje da će Hrtkovci za dva sata biti odblokirani, odnosno da će ministar unutrašnjih poslova doneti odluku da svi mogu da koriste magistralni put Ruma-Šabac, koji je žila kucavica za Mačvu.

„Što se tiče komentara koji su govorili da vlast mora da zabrani radikalima okupljanje, a kada kaže da neće dozvoliti politizaciju, i kada to uradite, ne što vam se dopala ili ne nečija politika, već zato što smatrate da bi moglo da dođe do narušavanja javnog reda i mira, kažu kao napravili ste geto od Hrtkovaca. Da li je trebalo da pustimo sve da uđu i rade šta hoće, da imamo krvoproliće, da sutra imamo nastavak sukoba, a jedine žrtve da budu meštani”, kazao je on.

Vučić je istakao da tamo živi danas oko 70 odsto Srba, i da su ostalo Mađari i Hrvati, da se radi o mirnom selu, u kojem svi žive u slozi.

Osvrnuo se i na priče opozicije ko uživa koju podršku u tom mestu, rekavši da ti ljudi glasaju za svoje fabrike.

Podsetio je da je u Rumi otvoreno šest novih fabrika i da je dobar deo ljudi iz Hrtkovaca zaposlio svoje članove porodice u njima.

Rekao je da je tim ljudima neophodno da se izgradi autoput Ruma-Šabac, ali i da se obnovi stari put, da nema više rupa.

„To što će da viču jedan dan malo više ili glasnije, to je demokratija. Sve je u redu, i sve pod kontrolom”, zaključio je on. (Tanjug)

O Đukanovićevoj „fakturi” i Jankovićevoj „lustraciji”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić složio se sa ocenom predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da „Vučiću šalju fakturu za izgubljeno Kosovo”.

„To vam je kao kad su u nekoj kafani gosti sve pojeli i popili, sledeći se najeli i porazbijali sve. Onda vi pred ponoć dođete nešto da pojedete, a stigne vam faktura za sve ono što su oni pre vas pojeli i popili”, ilustrovao je Vučić stav onih koji mu prebacuju što šta po pitanju rešavanja Kosova i Metohije.

Srpski predsednik istakao je ipak da veruje da je njegov posao da vodi zemlju, a ne političke polemike.

„Opsednut sam problemima oko KiM da bih stigao da se bavim time što naši protivnici govore”, poručio je Vučić.

Na pitanje da ipak prokomentariše politiku Saše Jankovića po pitanju Kosova i Metohije, Vučić je rekao da je ona slična politici lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, ali da je razlika u iskrenosti.

„Jovanović je iskren, a Janković ne. On nema nikakvu ideologiju”, istakao je.

Kako kaže, Janković prvo u intervjuu izjavi da je za to da Kosovo ima stolicu u UN, a onda njemu zamera nešto mnogo manje.

„Kakvo je to licemerje”, primetio je i dodao da deo opozicije, Janković i Jeremić, Putina nazivaju diktatorom.

„Treba sutra da dođete na vlast i da od tobože diktatora tražite podršku u UN? Da li se vi rukovodite pohvalama na Tviteru ili inetersima zemlje”, upitao je predsednik.

Građani to, kako kaže, vide - vide da smo mnoge lekcije savladali i naučili.

„Brinemo o budućnosti Srbije a deo elite brine o svojoj budućnosti”, rekao je i dodao da ne treba potceniti državotvorni pristup našeg naroda.

„Narod zna da i posle nas mora da postoji Srbija, a ne kao neki koje nije briga sta će biti, da li će Srbija nestati ili će se zvati Nedođija”, rekao je.

Na opasku da je Janković izašao s konceptom programa „po osvajanju vlasti”, uključujući lustraciju, Vučić je reagovao opaskom:

„A, da počne od sebe..„.

„Srećan sam što su na vlasti odgovorne vlasti, koje neće da lustriraju svoje političke protivnike, već da ih pobeđuju u poštenoj političkoj utakmici, radom, marljivošću trudom, programom i planom, a ne mržnjom ili branjenjem nekome da se bavi politikom”, rekao je.

„Jer, lustracijom biste samo pokazali svoje frustracije, nerad i neposvećenost, a na stranu neodgovornost, jer biste Srbiju vodili u sukobe, a mi Srbiju u sukobe voditi nećemo”, zaključio je Vučić. (Tanjug)

Komentari11
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Olivera
Pola penzionisanih oficira je pomrlo, cekajuci resavanje stambenih problema, a borili su se za ovu zemlju, i dobili preko 1100 godina robije u Hagu .
Rade
Jesam patriota, i sve bih dao za svoju zemlju. Ali sam misljenja da ti koji su dobili preko 1100 godina robije u Hagu, nisu postovali kodeks ratovanja. E sada, nesto je drugo sto druga, treca strana nisu osudjene, to je nepravda koju ce valjda neko od gore da resi, jednog dana. sve u svemu mislim da Vucic radi odlican posao za Srbiju, i da cemo i mi jednog dana ziveti kao sto zive ljudi u razvijenim zapadnim zemljama.
Deki
Da su Vučić i njegova vlada popločali Srbiju zlatom, to Srbinu nebi bilo dovoljno. Ovde mnogi traže dlaku u jajetu i hoće sve odmah i sad. Pa neide--- bogatstvo se stvara polako i pošteno (poštenim radom). Sve će doći na svoje mjesto. Još pet godina ovim tempom, Srbija će biti mjesto gdje će ljudi dolaziti da žive.
Irena
Ja bih samo predlozila da nam ministri imaju zavrsen fakultet u skladu sa funkcijom, inace sam ostalom politikom vlade zadovoljna.
duric dragan
Ronald Regan je bio jedan od najbolijh predsenika Amerike. Pre toga bavio se glumom, malte ne ne zapazeno. Mislim da je zavrsio samo koledz, srednju skolu. Nikita Kruschov, ne mislim da je imao fakultet. Josip Broz...........To su samo neki od najmocnijih lidera.
balzak
aleksandre neko radi iza tvojih ledja i to muski. osim tvoje ideje i posvecenosti okruzenje tvojih munistara se uporno bori da odvoji politiku od realnosti i stvarnosti. poneki noj, oportuna mafija duboke drzave i lopovi, lopovi,,, gde je zakon o zabrani fudbala, sta je sa kladionicama, gde je zakon o poreklu imovine, kada ce smene ministara na koji imate na pretek primedbi, itd itd. zasto se ne uspostavi opozicija koja zastupa neke druge interese... sta mislite koje, itd itd
Burazer
Bas me interesuje sta ce mu Erdogan reci povodom prodaje srpskih dalekometnih haubica Kipru - 24 komada tipa Nora. Druga stvar - ti stanovi za Vojsku i Policiju su vec odavno trebali da pocnu da se grade. Treca stvar - valjda svi beskucnici - gradjani Srbije imaju pravo da kupe stanove pod istovetnim uslovima?

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.