Sreda, 07.12.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Od jula u privatni dom uz pomoć države

Privatni pružaoci usluga socijalne zaštite ponudiće kapacitete za subvencionisani smeštaj oko 500 najstarijih i najugroženijih
У Србији раде 42 др­жав­не уста­но­ве со­ци­јал­не за­шти­те (Фо­то Д. Жар­ко­вић)

Do 1. ju­la oko 500 naj­sta­ri­jih gra­đa­na ko­ji ne­ma­ju bli­žih srod­ni­ka so­ci­jal­no su i ma­te­ri­jal­no ugro­že­ni, a tre­nut­no se na­la­ze na li­sta­ma če­ka­nja za pri­jem u ne­ki od dr­žav­nih ge­ron­to­lo­ških cen­ta­ra, mo­glo bi da do­bi­je me­sto u pri­vat­nim do­mo­vi­ma ši­rom Sr­bi­je, uz po­moć dr­žav­nih sub­ven­ci­ja. Za ta­kvu vr­stu po­mo­ći ovo­go­di­šnjim bu­dže­tom pred­vi­đe­no je 204 mi­li­o­na di­na­ra. Ka­ko za „Po­li­ti­ku” is­ti­če Mi­loš Jan­ko­vić, po­moć­nik mi­ni­stra za rad u Sek­to­ru za bri­gu o po­ro­di­ci i so­ci­jal­nu za­šti­tu, ova vr­sta po­mo­ći za gra­đa­ne tre­ćeg do­ba tre­ba­lo je da poč­ne da se spro­vo­di kra­jem pr­vog kvar­ta­la ove go­di­ne, ali je rok po­me­ren za 1. jul zbog raz­li­či­tih tu­ma­če­nja u ve­zi s pri­me­nom Za­ko­na o jav­nim na­bav­ka­ma.

– Oče­ku­jem da će do po­čet­ka ju­la sve bi­ti za­vr­še­no, ob­ja­vljen jav­ni po­ziv i iza­bra­ni pru­ža­o­ci uslu­ga. Oni lju­di ko­ji do ta­da bu­du iz­ra­zi­li že­lju da bu­du sme­šte­ni u ne­ku od usta­no­va pri­vat­ne so­ci­jal­ne za­šti­te, u nju će od­mah bi­ti i upu­će­ni – pre­ci­zi­rao je Jan­ko­vić.

Ce­na sme­šta­ja za naj­u­gro­že­ni­je gra­đa­ne ko­ji ne­ma­ju ni­ko­ga da bri­ne o nji­ma bi­će do 40.000 di­na­ra jer je to­li­ko po­nu­di­lo Mi­ni­star­stvo ra­da. Po­moć­nik mi­ni­stra do­da­je i da je ce­na utvr­đe­na na osno­vu pro­seč­ne ce­ne sme­šta­ja u Be­o­gra­du za dru­gu i tre­ću ka­te­go­ri­ju so­ci­jal­no ugro­že­nih.

Ako je, pri­me­ra ra­di, pen­zi­ja ko­ri­sni­ka 30.000 di­na­ra, pre­o­sta­lih 10.000 sno­si­će dr­ža­va, a uko­li­ko ko­ri­snik ne­ma ni­ka­kav iz­vor pri­ho­da i spa­da u ka­te­go­ri­ju naj­u­gro­že­ni­jih, dr­ža­va će sno­si­ti ceo tro­šak sme­šta­ja, po­ru­ču­je po­moć­nik mi­ni­stra ra­da.

Pru­ža­o­ci uslu­ga mo­gu bi­ti sa­mo li­cen­ci­ra­ne pri­vat­ne usta­no­ve so­ci­jal­ne za­šti­te ko­ji­ma Mi­ni­star­stvo za rad iz­da­je do­zvo­lu. Ta­kvih u Sr­bi­ji ima tre­nut­no 191. Li­sta če­ka­nja od oko 800 naj­sta­ri­jih gra­đa­na za 42 dr­žav­ne usta­no­ve so­ci­jal­ne za­šti­te i po­pu­nje­nost tih do­mo­va do 98 od­sto bi­le su sig­nal da pre dve go­di­ne Udru­že­nje pri­vat­nih usta­no­va so­ci­jal­ne za­šti­te po­kre­ne ini­ci­ja­ti­vu za sme­štaj lju­di u pri­vat­ne do­mo­ve (bro­ji oko 50 pri­vat­nih usta­no­va, što je tre­ći­na od ukup­nog bro­ja pri­vat­nih do­mo­va u Sr­bi­ji). Upra­vo te usta­no­ve tre­ba­lo bi da pri­hva­te sve oso­be s li­ste če­ka­nja za me­sto u dr­žav­nom do­mu.

U Mi­ni­star­stvu ra­da is­ti­ču da se ovim po­te­zom dr­ža­ve isto­vre­me­no pred­u­pre­đu­je po­tre­ba za iz­grad­njom no­vih sme­štaj­nih ka­pa­ci­te­ta ko­ji bi se fi­nan­si­ra­li iz bu­dže­ta.

– Stva­ra­njem za­kon­ske mo­guć­no­sti spre­či­la bi se i po­ja­va da sta­ri­ji ko­ri­ste uslu­ge sme­šta­ja da­le­ko od svo­jih po­ro­di­ca či­me ki­da­ju us­po­sta­vlje­ne so­ci­jal­ne ve­ze, a omo­gu­ći­lo bi im se i oču­va­nje po­ro­dič­nih i dru­gih so­ci­jal­nih po­ve­za­no­sti. Ti­me bi se stvo­ri­li uslo­vi za pot­pu­no iz­jed­na­ča­va­nje pri­vat­nih i dr­žav­nih do­mo­va za sta­ri­je – na­po­mi­nju u Mi­ni­star­stvu ra­da.

Popunjenost kapaciteta oko 73 odsto

Prosečna popunjenost privatnih ustanova je oko 73 odsto, tako da upravo tu ima prostora i mogućnosti da veći broj ljudi s liste čekanja bude zbrinut. Ono čime privatne ustanove nisu zadovoljne, naglašava Miloš Janković, jeste cena od 40.000 dinara za koju smatraju da nije adekvatna za privatnike u Beogradu i Novom Sadu.

– Država trenutno može da pruži toliko, ali je spremna da se uključi i reši taj problem. Ovaj projekat trebalo bi da probudi zainteresovanost kod vlasnika privatnih domova kojima ta cena odgovara jer u mestima van većih gradova u Srbiji, zbog nižeg standarda, ta cena bi zadovoljila potrebe – ističe Janković i dodaje da ipak niko ne može da zna da li će korisnici hteti da idu u privatni dom.

– To već zavisi od njihove želje, tako da niko ne može da predvidi da li će naša akcija uspeti – kaže Janković.

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sandra
Zasto se ove subvencije predvidjaju samo za one koji nemaju blizih srodnika, kad su cesto ti blizi srodnici u tezoj materijalnoj situaciji nego sami ostareli gradjani. Dalje smestaj u privatnim domovima je prilicno skup i cak i ako su voljni da pomognu srodnici opet ne mogu da odvoje dovoljno novca za smestaj u dom, a i onda je potrebno izdvojiti dodatni novac za lekove, pelene ako su potrebne, garderobu i slicno, a opet kod kuce nisu u mogucnosti da ostarelom clanu pruze adekvatnu negu i nadzor, ako je taj clan oboleo. Davanjem subvencija samo pojedinima drzava vrsi diskriminaciju, isto kao sto pojedini penzioneri samo zato sto im penzija za par stotina dinara prelazi neki limit, ne mogu da konkurisu za besplatan boravak u banjama, i onda oni nikada ne idu u banju jer sami nemaju da plate, pa tako ispada da oni sto imaju penziju manju od tog nekog limita, zapravo imaju bolji penzionerski zivot.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.