Utorak, 26.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Podrška Rumunije evrointegracijama regiona

С кон­фе­рен­ци­је „Иде­јом ЕУ до ми­ра и раз­во­ја” у Скуп­шти­ни Ср­би­је (Фото Танјуг)

Ru­mu­ni­ja po­dr­ža­va evrop­sku per­spek­ti­vu za­pad­nog Bal­ka­na i to će bi­ti naš pri­o­ri­tet u to­ku pred­se­da­va­nja EU, iz­ja­vio je za­me­nik pred­sed­ni­ka Od­bo­ra za evrop­ske in­te­gra­ci­je Pred­stav­nič­kog do­ma Ru­mu­ni­je Šte­fan Mu­šo­i­ju. Obra­ća­ju­ći se na me­đu­na­rod­noj kon­fe­ren­ci­ji „Ide­jom EU do mi­ra i raz­vo­ja” u Skup­šti­ni Sr­bi­je, Mu­šo­i­ju je, ka­ko pre­no­si Be­ta, iz­ja­vio da će nje­go­va ze­mlja, ko­ja će pred­se­da­va­ti EU od ja­nu­a­ra 2019, na­sta­vi­ti da po­dr­ža­va svo­je su­se­de, uklju­ču­ju­ći po­moć u re­for­mi pra­vo­su­đa i bor­bi pro­tiv ko­rup­ci­je.

On je ta­ko­đe iz­ra­zio že­lju da ze­mlje ko­je ni­su čla­ni­ce EU otva­ra­ju još vi­še po­gla­vlja i is­ta­kao da će Ru­mu­ni­ja u to­ku svog pred­se­da­va­nja za­go­va­ra­ti po­li­ti­ku pro­ši­re­nja.

„Po­dr­ža­va­mo pri­stup ko­ji ima Evrop­ska ko­mi­si­ja da pre­go­vo­ri ni­su sa­mi po se­bi cilj već sred­stvo za pro­ces in­ter­nih re­for­mi”, re­kao je Mu­šo­i­ju, a pre­no­si Tan­jug.

Član evrop­skog par­la­men­ta Igor Šol­tes pod­se­tio je na kon­fe­ren­ci­ji na po­ru­ku Žan-Klo­da Jun­ke­ra da ne­će bi­ti pro­ši­re­nja do 2019. go­di­ne, oce­niv­ši da to ni­je bi­la op­ti­mi­stič­na po­ru­ka, ali da je za­pad­ni Bal­kan sa­da po­no­vo na agen­di EK.

„Bi­li smo pri­jat­no iz­ne­na­đe­ni ka­da je Evrop­ska ko­mi­si­ja iza­šla s oce­nom da je pro­ši­re­nje mo­gu­će, pre sve­ga jer se 2017. go­di­ne či­ni­lo da se od­la­že su­štin­ska ras­pra­va o pro­ši­re­nju na ne­ka dru­ga vre­me­na”, re­kao je Šol­tes.

On je, ka­ko pre­no­si Tan­jug, pod­se­tio da je EU zna­ča­jan tr­go­vin­ski part­ner Sr­bi­ji i da je je­dan od naj­ve­ćih do­na­to­ra.

Ko­men­ta­ri­šu­ći iz­ve­štaj o na­pret­ku Sr­bi­je na evrop­skom pu­tu, Šol­tes je ka­zao da ima još pro­sto­ra za una­pre­đe­nje u obla­sti­ma kao što su bor­ba pro­tiv ko­rup­ci­je ili pra­vo­su­đe.

Ovaj evro­par­la­men­ta­rac je, pre­ma na­vo­di­ma Be­te, iz­ja­vio i da Sr­bi­ja, kao ze­mlja na pu­tu evro­in­te­gra­ci­ja, tre­ba da po­ku­ša da re­ši sva naj­kri­tič­ni­ja pi­ta­nja do ok­to­bra i no­vem­bra, jer će ka­sni­je bi­ti pu­no te­že zbog iz­bo­ra u Evrop­skom par­la­men­tu idu­će go­di­ne.

Za­me­ni­ca pred­sed­ni­ka Od­bo­ra za evrop­ske in­te­gra­ci­je El­vi­ra Ko­vač ka­za­la je da je pro­ši­re­nje EU zna­čaj­no ka­ko za ze­mlje ko­je te­že član­stvu ta­ko i za sa­mu EU.

„Do­bra vest je što je Sr­bi­ja obe­le­že­na kao ze­mlja pred­vod­ni­ca u ce­lom pro­ce­su”, re­kla je El­vi­ra Ko­vač i do­da­la da je osta­lo pu­no po­sla na po­lju vla­da­vi­ne pra­va, ja­ča­nja de­mo­krat­skih in­sti­tu­ci­ja i u dru­gim obla­sti­ma.

Komentari2
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ivan
Za sta se zalaze Rumunija?Da budemo poslusnicki clan EU kao oni?Problem je sto nije poznato u kom pravcu ide EU.Da budemo clan neke grupe zemalja koje se ponasaju delom marionetski?Onda je bolje da vratimo dosovce na vlast,oni su to bolje odradivali.
Radoslav Jovanovic
Čuj Rumunija se zalaže? Zašta? Pa o svemu odlučuju samo Nemačka i Francuska?

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.