Četvrtak, 19.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Evakusani u Aranđelovcu na sigurnom

Obilne padavine izazvale probleme u mnogim delovima Srbije. - Jako nevreme u Zvorniku, poplavljeno 20-ak kuća. - U Kozelju potopljene kuće, srušen most, potopljene njive
(Фото Танјуг)

ARANĐELOVAC - Sve osobe, koje su evakuisane iz svojih domova i vozila, nakon snažnog nevremena koje je prošle noći pogodilo Aranđelovac, su zbrinute na sigurnom su i bezbednom mestu.

Iz vode je izvučeno i nekoliko automobila.

.Kako je rečeno Tanjugu u Vatrogasnoj jedinici Aranđelovac, prošle noći pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, su više puta intervenisale i tom prilikom je pet osoba evakuisano iz putničkih vozila, kao i majka sa dvoje dece iz stambene zgrade.

Crpljenje vode vršeno je oko 15 puta na najkritičnijim mestima, u ulicama Kneza Miloša, Kralja Aleksandra i Kralja Petra Prvog, a urađena je i intervencija u parku Bukovičke banje, gde je voda dostizala visinu nešto malo manje od metra.

U toku dana je situacija vraćena u normalno stanje, snabdevanje vodom je normalizovano, a najveći problem su pravili šut i mulj, koji su naneseni.

U Aranđelovcu se tokom noći očekuju nove padavine, kao i u ponedeljak popodne, s tim da prema najavama meteorologa one ne bi trebalo da budu istog intenziteta kao prethodne.

Prošle noći u Aranđelovcu je palo 77 litara kiše na jedan kvadratni metar, usled čega je došlo do izlivanja vode iz kanalizacionih cevi i tom prilikom poplavljeni su podrumski prostori stambenih kuća i zgrada.

Rano jutros je u toj opštini proglašena vanredna situacija. (Tanjug)

Marić: Svi timovi Sektora za vanredne situacije na terenu

Svi timovi Sektora za vanredne situacije MUP-a su na terenu i u pripravnosti, a vanredna situacija je trenutno na snazi u Čačku i još devet opština, izjavio je pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić.

„Pripadnici Sektora za vanredne situacije, zajedno sa timovima civilne zaštite su na terenu i pratićemo situaciju u toku noći, kako bi po potrebi odmah delovali”, kaže Marić.

Podsetio je da su tokom prošle noći najavljene padavine najviše problema napravile u Aranđelovcu, gde je evakuisano pet osoba, dok je u ostalim mestima bilo oštećenja infrastrukture, odnosno puteva, mostova i prilaznih saobraćajnica.

„Istakao bih da nije bilo povređenih, kao i da u ovom trenutku nema ugroženih”, kaže Marić. (Tanjug)

U Kozelju potopljene kuće, srušen most, potopljene njive

KOZELj - U opštini Ljig, nakon obilnih padavina, koje su zadesile ovaj kraj u toku noći, proglašena je vanredna situacija, a najteže je Kačerskom kraju, odnosno mesnoj zajednici Kozeljeva, gde je popustila brana u Gorašima.

Nakon što se reka Kozeljica izlila u toku noći, u Kozelju su potopljene dve kuće, srušen je jedan most, a bašte i njive meštana su i dalje pod vodom.

Predsednik mesne zajednice Kozelj Miša Ilić ispričao je za Tanjug da ga je noćas probudio huk vode, ali da zbog mraka nije uspeo odmah da vidi o čemu se radi.

„Kada je svanulo došao sam i imao šta da vidim. U junu su nam uništeni i putevi i poljoprivreda, nešto smo sređivali ovih dana, ali to što smo radili, voda je sada ponovo odnela. Ovaj most smo taman popravili da možemo kolima do kuća, ali sada je skroz srušeno, sada ne možemo ni peške”, kazao je Ilić.

Naveo je da pola sata pre nego što je razgovarao sa ekipom Tanjuga, u Kozelju je opet bio pljusak, koji je napravio nov potok.

„Ovaj potok uopšte nije postojao ovde, voda ovde nije tekla i dok sam ja otišao do kuće i vratio se, put je odnet, potok se formirao”, kazao je Ilić.

Naveo je da je obavestio predsednika opštine Ljig jutros u sedam časova o šteti koju su pretrpeli u toku noći, te da je formiran krizni štab i proglašeno vanredno stanje.

„Dolazili su na teren, nisu mogli da prođu do nas zbog reke Kačar koja se izlila u Ivanovcima, ali su došli drugim putevima. Obišli su poplavljene kuće, dolazili su i ovde kod Doma kulture i sada čekamo da vidimo šta će biti dalje”, ispričao je Ilić.

Meštanin Dragan Petrović, kojem su poplavljeni kuća i dvorište u toku noći, rekao je da je ih je noćas probudio zvuk kao da nešto lomi i krši.

„Pogledao sam sa prozora na spratu gde spavamo i video da je poplavljeno celo dvorište. Nismo mogli da siđemo dole, nikuda nismo mogli”, kazao je Petrović koji živi sa majkom, koja ima 94 godine.

„Sve je odnelo, uništilo mi je sve. Od stočne hrane nema ništa, voda je bila metar u kući, sve je propalo i sve smo izbacili napolje. Velika voda je išla jedno pola sata, a posle se malo smanjila”, kazao je Petrović.

Dodao je da mu je noćas voda i ogradu odnela, te da je ušla i u štalu, ali da na sreću životinje nisu povređene.

„Krave su žive, nisu ni ležale u vodi. Jutros kada sam ušao i otvorio vrata, voda je izašla iz štale, a one su ležale u tom blatu”, naveo je Petrović.

Nadežda Petrović, kojoj je voda ušla u dvorište i kuću u toku noći, ispričala je za Tanjug da je noćas čula da nešto lomi i ustala da pogleda sa terase o čemu se radi.

„I vidim da voda ulazi u dvorište kod bunara. Voda je sve više išla i celo dvorište je bilo pod vodom. Ova drva je voda sve noćas donela. U kuću mi je ušlo do prvog sprata, celo prizemlje mi je mokro. Jutros sam pesak i blato izbacila, ali nemam snage više da čistim. Sutra će se moja familija skupiti, pa ćemo zajedno očistiti”, kazala je Petrović.

Dodala je da živi u toj kući 50 godina, te da joj se ovako nešto prvi put desilo ove godine.

„Prvi put mi je u kuću ušla voda 13. juna. Pedeset godina ja živim u ovoj kući, prvi put je sada ušlo. Prošli put mi je Crveni krst doneo mašinu sa kojom sam zidove sušila”, dodala je Petrović.

Meštanin Kozelja Mileta Varatović rekao je za Tanjug da je noćašnja poplava druga koja je pogodila ovaj kraj u roku od mesec dana, te da je prva, koja je bila manjeg obima, se desila 13. juna.

„Noćas u dva sata sam čuo vodu. Sada je bilo mnogo više vode. Bilo je manje krša, jer smo očistili od prošlog puta sve. Noćas je uništena jedna kuća, a kod mene je voda došla do vrata”, ispričao je Varatović i dodao da niko od meštana nije povređen, te da ima i onih koji nisu znali noćas šta se događa.

Ispričao je da je voda potopila njegovu baštu i tom prilikom uništila maline, kupine, jagode, luk, krompir, paradajz..., te da je i kod njega i komšija prošla kroz kukuruz, koji posle ovoga neće vredeti ničemu.

„Ogradu sam završio pre mesec dana, uložio sam oko 100.000 dinara i noćas je sve pokidalo, pocepalo. Voda je odnela i kapiju, našli smo je, ali je uništena”, kazao je Varatović.  (Tanjug)

Obilne padavine izazvale probleme u mnogim delovima Srbije

ČAČAK, TOPOLA, LjIG, IVANjICA – U proteklim satima na teritoriji Moravičkog okruga i u zapadnoj Srbiji palo je preko 40 litara kiše, što je izazvalo izlivanje pojedinih reka kao i poplave u brojnim domaćinstvima.

Kuće meštana u čačanskim naseljima Atenica, Obrež, Trnava, Loznica i Kulinovcima su pod vodom, a slična situacija je i u Ljubić polju, javlja Glas zapadne Srbije.

Loznička reka se izlila iz svog korita i trenutno teče putem.

Oko 100 domaćinstava je ugroženo, a nivo reke se povećava tako da su meštani i uzvodno u strahu od poplava. Kako su rekli stanovnici naselja Loznica, pukla im je i cev od gasa.

„Sve raspoložive ekipe su na terenima a svi građani koji imaju problem mogu da nam se jave na telefon 309-075 i prijave problem”, rekao je za Glas zapadne Srbije Bratislav Zečević rukovodilac Štaba za vanredne situacije u Čačku.

U dragačevskoj opštini Lučani reka Bjelica koja je prethodnih godina stalno plavila, još uvek ne pravi problem meštanima i nema visok vodostaj, jedino je nabujala Tijanska reka i planinski potoci.

U opštini Ljig proglašena je vanredna situacija gde su i pre 15 dana bile poplave.

„Nisu bile velike padavine, ali je popustila brana u Gorašima koja nam je napravila veliki problem, ne samo u Kačerskom kraju, nego na celoj teritoriji opštine Ljig i mi smo sad na terenu sa vatrogascima i sa našim stručnim službama”, izjavio je predsednik opštine Dragan Lazarević i dodaje da je trenutno najkritičnija situacija u MZ Kozelj kojoj je nemoguće prići.

„Imamo neprohodan put Ljig - Kozelj gde je u ovoj situaciji nemoguće prići toj mesnoj zajednici. Ono što je najvažnije je da nema ljudskih žrtava. Sve što je do nas mi dajemo sve od sebe i idemo tamo da pokušamo da sa neke druge strane priđemo do te mesne zajednice i da vidimo šta je preko potrebno tim meštanima”, naglasio je Lazarević.

U ostalim mesnim zajednicama poplavljena su domaćinstva, usevi, oštećeni su putevi i mostovi, ali za sada je sve prohodno i moguća je intervencija.

I u opštini Topola iako kiša nije bila jakog inteziteta, ali zbog već povećanog vodostaja reka od prethodnih padavina izlila se Kamenica.

„Time su se poplavljeni obodni delovi Topole, najviše zaseok Mitrovčić gde imamo par kuća koje su ugrožene. Zbog radova na produbljivanju korita reke Jasenice ona se nije izlila. Najveći problem su nam mali potoci kao što je Rakićević u selu Božurnja, gde pola sata pljuska može da napravi potop”, rekao je za Glas zapadne Srbije predsednik Opštine Topola Dragan Jovanović.

Prema njegovim rečima, za sada imaju prijavu da su četiri domaćinstva ugrožena time što je voda prodrla u podrume, a šteta je napravljena i na tek popravljenim makadamskim i atarskim putevima.

Obilna kiša pala je i u Ivanjici, ali nije izazvala dodatne probleme i poplave. Međutim, zbog loših vremenskih uslova mašine nisu mogle da krenu u golijska sela gde su pojedina domaćinstva i dalje odsečena.

„Stanje na teritoriji opštine je stabilno, a uspeli smo i da rešimo proble sa vodosnabdevanjem. Trenutno se proizodi 80 litara vode što je dovoljno da svi meštani budu snabdeveni”, izjavio je za Glas zapadne Srbije zamenik predsednika opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

Zbog nemogućnosti da sami saniraju štetu nastalu od nevremena lokalna samouprava zatražila je pomoć državnih službi.

„Delagacija vojske stigla je na Goliju i idemo da obiđemo teren, a stigla je pomoć i uvidu mehanizacije, kako bi što pre uspeli da osposobimo seoske puteve za prolaz”, istakao je Mitrović.

Jako nevreme u Zvorniku, poplavljeno 20-ak kuća

ZVORNIK – Zvornik je protekle noći pogodilo jako nevreme, koje je izazvalo izlivanje rečice Hoče u nekoliko naselja.

Kako navodi RTRS, u nižim delovima mesta Karakaj, Glumina i Orahovac, rečica Hoča se izlila iz korita i poplavila 20-ak kuća.

Poplavljene su i učionice i fiskulturna sala Srednjoškolskog tehničkog centra u Karakaju.

Meštani kažu da su rano jutros primetili da je voda počela da nadolazi, i plavi kuće i pomoćne objekte, javlja dopisnik RTRS.

Na terenu su ekipe Civilne zaštite, a kako navode, nema ugroženih stanovnika.

Prema prvim procenama, pričinjena je veća šteta na poplavljenim objektima.

Nivo vode koji je u najkritičnijim momentima bio i do pola metra u poplavljenim domaćinstvima, sada se smanjuje i reka se povlači u korito.

Reke Drina i Sapna su u svom koritu i vodostaj je normalan, dodaje RTRS.

(Tanjug)

Komentari4
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Slobodan Ratković
A šta je sa stanovnicima u Loznici,Zvorniku,Arandjelovcu i drugim mjestima koje su okupirale arapske izbjeglice koje se ponašaju nepristojno i radi kojih domicilno stanovništvo ne smije po noći da izlazi van iz kuća.Te nelegalne izbjeglice su na nelegalan način ušli na teritoriju Srbije,ali odgovorni ljudi iz vlade i drugih struktura ne rade ništa kako bi zaveli red,a te ljude smjestili u azilantske kampove,ili ih vratili tamo od kuda su i došli u Srbiju što bi bilo najispravnije rješenje.Kiše će proći,ali izbjeglice će dolaziti sve masovnije.S.R.
Арсенов
Слажем се!
natalija
Sa 2 miliona bespravno izgrađenih objekata (gradnja na crno) smo PRVACI SVETA u % po kvadratnom metru države. 30 godina gradnje na crno - sad su stigli računi za naplatu tog ludila, svaka poludnevna (jednodnevna kiša) izaziva bibliske potope..... jer urbanistička mafija nije gradila infrastrukturu - kišne kolektore, sanacije terena, kanalizaciju, regulacije rečnih korita, brane, regulaciju bilo čega (a o finijoj infrastrukturi: obdanište, škola, bolnica, parking, pozorište..... da i ne govorimo).... Prošetajte bilo kojim našim gradom na svakom koraku niču četvorospratnice (STRAŠILA) beton, beton i beton bez bilo kakve prateće infrastrukrure ta staršila vezuju na staru postojeći infrastrukuru... i eto ti belaja.... gde? U "lažnoj državi Srbiji"! Jer u pravim državama to nije moguće.
Miki
Crnja si od crne zemlje...

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.