Nedelja, 17.10.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
PREDSEDNIK SRBIJE NA EVROPSKOM FORUMU ALPBAH U AUSTRIJI

Vučić: Pustite Srbe i Albance da sami reše problem

Istovremeno, iz Brisela potvrđeno da će se najviši predstavnici Beograda i Prištine 7. septembra sastati sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini
Председник Србије Александар Вучић је искористио пријем добродошлице који је приредио председник Аустрије Александер ван дер Белен за краће разговоре с учесницима Европског форума Алпбах (Фото Танјуг)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je u Apbahu na međunarodnu zajednicu da dopusti Srbima i Albancima da pokušaju sami da reše problem Kosova i Metohije, jer ako se dođe do rešenja to bi bilo od suštinskog značaja za ceo Balkan, nešto o čemu nismo mogli da sanjamo dugo vreme, a i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži rešenje do kojeg bi se došlo dijalogom, poručivši da ono nikoga neće ugrožavati.

Vučić je, govoreći na debati „Nove perspektive proširenja EU” u okviru „Političkih razgovora” na Evropskom forumu Alpbah, rekao da se vidi sve više da neki, kao London, navodno brinu više od nas i više su zainteresovani za našu budućnost navodno od nas.

„Razumemo da imate sopstveni interes, ali koje su granice Srbije ili Kosova. Mi Kosovo smatramo prema Ustavu i Rezoluciji UN 1244 kao deo Srbije, a oni se smatraju nezavisnom državom. Gde su granice ? Ko će da nam pomogne? Pola sveta, uključujući i Austriju, kaže Kosovo je nezavisna država, a druga polovina, uključujući pet članica EU, Kina, Rusija, Argentina, Meksiko, pola islamskog sveta priznaje samo Srbiju. Kako da rešimo problem?”, upitao je on dodajući da svi iz Londona ili Beča poručuju da ne treba menjati granice, jer su ih uspostavili kako su želeli.

Srbi, kako je dodao, neće prihvatiti takav stav, jer će reći da imaju svoje granice, a Albanci se s tim neće složiti i zbog toga pokušavamo da uradimo nešto što je od značaja za naše građane.

„Činim najbolje da pomognem Srbima da imaju svoju budućnost, ali mislim da radimo i nešto važno za Albance. Radi se o Srbima i Albancima, moramo da živimo zajedno u budućnosti. To su najveće nacije na Zapadnom Balkanu, i ostaće tako i naredih sto godina. Ko će da reši taj problem, ako mi ne budemo u mogućnosti?”, naglasio je Vučić.

On je ukazao da je izložen snažnim političkim napadima u svojoj zemlji, uključujući i predstavnike crkve, koji ga optužuju da je najveći izdajnik, jer želi da navodno da „svetu zemlju” Albancima, a istovremeno na zapadu ga nazivaju liderom velikosrpske ideje.

„Ja sam običan čovek koji pokušava da utiče na način da možemo da nađemo put da održimo mir i stabilnost u regionu. Sada kada smo konačno počeli da pričamo o suštinskim pitanjima, svi oni kažu „šta to radite”. Šta vas briga, mi radimo za budućnost naših građana. Činimo to za nas. Ne utičemo ni na koga drugog u regionu”, poručio je Vučić podsećajući da je hiljadu puta rekao da Srbija poštuje i da će poštovati teritorijalni integritet BiH.

Preneo je da je pitao kancelara Sebastijana Kurca, i evropskog komesara Johanesa Hana, pravog prijatelja Srbije, da podrže ne samo naš region, već i dijalog Beograda i Prištine.

„Da li mislite da se Tači obradovao što sedi pored mene? Da li me voli - ne, i ja ga ne volim uopšte. Ali moramo da razgovaramo i pokušamo da rešavamo problem koji postoji 200 godina. Ako budemo u mogućnosti da pronađemo rešenje, to će biti moguće samo ako dobijemo podršku EU. Bez toga nećemo nikada biti u mogućnosti”, kazao je on.

Vučić je ukazao da uvek traži rešenje koje bi moglo izazvati najmanje negativnih posledica, i da se nada da će obe strane biti dovoljno hrabre da donesu svetu prave poruke.

„To bi bilo nešto suštinski za Balkan nešto o čemu nismo mogli da sanjamo dugo vreme. Ljudi koji su bili ranije na vlasti su uvek radili na sklanjanju u stranu probleme, samo da prežive politički još koju godinu”, rekao je on.

Vučić je poručio da rešiti ovo pitanje time da Srbija ne dobije ništa neće biti moguće, kao ni što neće da se desi da Srbija protera Albance preko Prokletija.

Ukazao je da on ne govori i pregovaračkom procesu, ne iznosi detalje, dodajući da Beograd pregovara u najboljoj nameri i da, ako se postigne mogući dogovor time činimo najbolje građanima.

Izrazio je uverenje da će u Beogradu biti najteže dobiti podršku da se prihvati dogovor, ali da je neophodno razmišljati o budućnosti i izbegnu patnje kroz koje su prošli narodi ranije.

Tači je kazao da je veliko dostignuće za region što je dijalog ušao u konačnu fazu ka sporazumu o normalizaciji pomirenju.

„Zvanično smo pokrenuli finalnu fazu normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Pozvani smo na treći sastanak 7. septembra u Brisel. Kosovo je opredeljeno da se postigne pravno obavezujući sporazum sa Beogradom. Vreme je da se to učini sada. Imamo mali prozor koji treba da iskoristimo”, naglasio je on dodajući da to nije nimalo lako. Kazao je da su zbog toga obe strane odlučile da analiziraju svaku moguću opciju.

„Iz moje perspektive korekcija granica u cilju pronalaženja rešenja je opcija. Niko iz našeg regiona, članice EU i druge u svetu ne treba da se suprotstave ili plaše potencijalnog mirovnog sporazuma, čak iako takav dogovor sadrži korekciju granica. Uveravamo da sporazum pod tim scenarijom neće ići duž etničkih linija. Kosovo ostaje multietnička zajednica, nastaviće da primenjuje najviše standarde po pitanju manjinskih prava i isto važi za Srbiju. Dogovor može imati samo pozitivne efekte po region i šire”, naglasio je Tači.

On je istakao da sporazum mora biti prioritet agende proširenja EU.

Tači je kazao da je istoričar po struci i da ne želi da živi „u knjigama istorije Balkana, a ni svoje zemlje“; već da je vreme da pišemo novu istoriju.

„Ne volimo se Vučić i ja, ali imamo obavezu da sedimo zajedno, radimo i pregovaramo. Nadam se, iako znam da je teško, da ćemo učiniti najbolje. Ako ne postignemo mirovni dogovor, šta je rešenje? To je pitanje protivnicima sporazuma. Ko će biti snažniji - populisti, nacionalisti u Srbiji, na Kosovu, u regionu, kao i čak antizapadne ideologije. Zar neko misli da neko neće da iskoristi taj vakuum. Neko će sigurno, a ne neko sa zapadnim vrednostima”, upozorio je on.

„Mi nismo problematični, samo želimo da dođemo do rešenja”, dodao je on ukazujući da niko ne treba da strahuje i da je potrebna podrška EU i SAD.

Tači je podvukao da je potreban ne samo interni konsenzus u Srbiji i na Kosovu, već i međunarodne zajednice, pa i suseda Ukazao je da je Srbija dala garancije vezane za Republiku Srpsku, i da treba biti pragmatičan u traženju rešenja. (Tanjug)

Neću dopustiti da se Srbi i Srbija krive za sve u bivšoj Jugoslaviji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da neće dopustiti da se Srbi i Srbija krive za sve događaje u bivšoj Jugoslaviji tako što se „igra na emocije”, kao što se, ističe, činilo više od decenije i po.

On je, u nadahnutom govoru, reagovao na uvodničare Tenu Prelec, stručnu saradnicu Evropskog instituta pri Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, kao i Andana Ćerimagića, eksperta za Balkan Evropske inicijative za stabilnost (ESI), koji su govorili o krivici za događaje tokom raspada bivše Jugoslavije i kazao da mora da se osvrne na nešto sto je nazvao „igra na emocije”.

„Ovde je rečeno nešto uz okrivljavanje Srba i Srbije za događaje u bivšoj Jugoslaviji, nešto sa čime smo, čini se, suočeni proteklih 20 godina”, naglasio je on i dodao da se ne treba igrati emocijama , na šta je dobio aplauz mladih Srba u publici tokom diskusije u okviru „Političkih razgovora” na Evropskom forumu Alpbah.

Na priču Ćerimagića koji je govorio kako su Srbi iz Doboja, njegovog rodnog grada, proterali sve Bošnjake i Hrvate, zapalili sve džamije, te se založio protiv menjanja granica duž etničkih linija, Vučić je podsetio da je on sin izbeglice iz Bosne.

„Moj otac je slučajno rođen blizu Beograda, nije video svog oca, jer je su ga ubile ustaše, kao i brojne druge članovi njegove porodice. Oni su proterani iz Bosne i nastanili se kod Ckrvenca kod Beograda. Posle rata on je slučajno upoznao moju majku iz Vojvodine i tako sam rođen u Beogradu, slučajno. Početkom rata, čulo se da Vučići imaju kuće u Bosni i oktobra 1992. sve te kuće u Čipuljićima su zapalili oni koji žele da proteraju Srbe iz tog dela Bosne”, objasnio je on.

Vučić je naglasio da ne želi da se ponove takvi slučajevi kakve su proživeli njegova i Ćerimagićeva porodica.

„Želimo da to sprečimo u budućnosti i da učinimo sve da sprečimo sukobe i ratove”, kazao je on i dodao da će uložiti sve napore da očuva mir, stabilnost u regionu.

Kazao je da je već dosta učinjeno po tom pitanju, da postoji mir ne samo u BiH, Srbiji, već celom regionu.

Izrazio je uverenje da će se u tome uspeti i u budućnosti, a poručio da se ne treba igrati emocijama. (Tanjug)

Vučić najavio susret s Tačijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će na Evropskom forumu Alpbah u Austriji razgovarati s Hašimom Tačijem. Tu izjavu, koju je preneo Tanjug, Vučić je dao novinarima upravo iz Austrije, pred početak rada foruma, na kojem će učestvovati i danas. Vučić je pojasnio da će se sastati s Tačijem jer učestvuju na tri foruma u Alpbahu zajedno i nemoguće je da se ne sretnu.

„Jedna od tema je perspektiva zapadnog Balkana na forumu, na kojem obojica govorimo. Tu ćemo govoriti javno, a nadam se da ćemo, uz predstavnike EU, imati mogućnost za razgovor o stvarnom rešavanju problema”, rekao je Vučić.

On je istakao da će razgovarati s Tačijem, ma koliko to bilo teško i mučno, jer, kako kaže, kad god nema razgovora postoji opasnost da Srbi budu ugroženi. Vučić je dodao i da će razgovarati i s mnogim međunarodnim partnerima, s gledišta onoga što može da učini za Srbiju i kako da to bude održivo, uključujući i rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

„To je teška tačka i sasvim je izvesno da će to biti jedna od ključnih tema i u razgovoru s austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, evropskim komesarom Johanesom Hanom, ali i s predsednikom Slovenije Borutom Pahorom i Hašimom Tačijem. Ne očekujem ništa lako, ništa jednostavno. Ali da vidimo da li možemo da se približimo nečemu ili smo i dalje podjednako udaljeni kao što smo i bili do sada”, naveo je Vučić.

Ističući da i albanski političari i mnogi u svetu kažu da je za njih sve završeno kad je reč o Kosovu i da Srbi nemaju ništa, Vučić je dodao da se i na forumu, kao i u svakoj drugoj prilici, trudi da za Srbiju izbori mnogo više od tog ništa. On je objasnio da oni koji govore protiv ideje o razgraničenju „ne znaju šta znači taj pojam”.

„Fatmir Ljimaj je rekao da neće biti nikakve promene granica, što govore i mnogi drugi, ne razumevajući da, kada to govore Albanci, oni kažu da je Kosovo nezavisno i da Srbija tamo nema ništa. Kada neki govore u regionu protiv ideje razgraničenja, na stranu što pojma nemaju i ništa ne znaju o etimološkom značenju tog termina, već ni politički ne razumeju da se zalažu za razgraničenje već dugo, ali takvo koje je loše i negativno za Srbe, da nemaju ništa”, objasnio je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da tako ne govore samo Fatmir Ljimaj i Ramuš Haradinaj, već i mnogi zapadni političari. Vučić je ocenio i da oni koji pogrdno govore o njemu i rukovodstvu Srbije „a da ni sami ne znaju zbog čega, čine to s velikom nervozom”. Jer, kako je pojasnio, plaše se da može doći do preokreta u savremenoj srpskoj istoriji, budući da bi Srbija mogla izaći prvi put tako da nije gubitnik, već kao neko ko je mogao da sačuva nacionalne interese.

​Moguće vanredno zasedanje Sabora SPC
Srpska pravoslavna crkva intenzivno razmatra mogućnost vanrednog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora, na čijem dnevnom redu bi Kosovo i Metohija ponovo bilo glavna tema, javio je Tanjug. Pozivajući se na upućene crkvene krugove, ta agencija navodi da bi odluku o tome Sinod mogao da donese već 30. avgusta, a kao mogući termin vanrednog zasedanja pominje se druga polovina oktobra. Zasedanje će, ako se arhijereji uopšte odluče na to, u svakom slučaju biti održano posle najavljene posete Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji, 8. i 9. septembra, kao i nekoliko veoma važnih diplomatskih susreta predsednika Srbije sa svetskim liderima u toku istog meseca. Tanjug ukazuje da, ako rasprave među arhijerejima bude, može se očekivati da stav crkve o tome da Srbija ne sme da izgubi Kosovo neće biti promenjen, ali bi mogao uticati na to koliko će glasno SPC taj stav braniti.Navode o mogućem vanrednom zasedanju Sabora, u Austriji je prokomentarisao i Vučić, koji je ocenio da je „veoma važno da imamo stav svih subjekata u našem društvu”. On je istakao da je stav SPC o rešavanju kosovskog pitanja važan i da je „uvek lepo čuti šta ljudi u crkvi misle” i dodao: „Poštujemo crkvu, ali, ne zaboravite, crkva je odvojena od države”.

„Oni u strahu od takvih preokreta navijaju protiv toga, za status kvo i da Srbija izgubi sve. Kažu bolje da izgubimo sve jer ćemo moći da kukamo i plačemo. Ne želim da kukamo i plačemo, već da nešto uradimo za budućnost, da ne budemo večiti gubitnici u svemu”, poručio je Vučić.

Istovremeno, on je upozorio da nije reč samo o pitanju za Srbe, već da je reč i o Albancima.

„Ja ću i ovde podsetiti da se radi o budućnost srpskog i albanskog naroda, a ne svih ostalih koji bi preko naše grbače da kroje neke druge karte, mape i pitanja”, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da se nasmejao na izjavu lidera Dveri Boška Obradovića da se „svi vodeći srpski lideri sastanu s crkvenim liderima”.

„Zamislite, oni su vodeći lideri, valjda se tako računaju. Zamislite Obradovića, vodećeg u nečemu, valjda u prebijanju žena, mada ih u tom savezu ima dosta i ima ozbiljnu konkurenciju oko batinanja žena. Ali ne znam u čemu su još vodeći”, naveo je Vučić.

Komentarišući to što ga je Boris Tadić nazvao lažnim patriotom, Vučić je uzvratio da je patriota „onaj ko dovodi fabrike u Srbiju, a ne gasi ih, ko zapošljava ljude, a ne otpušta ih i ko ne postavlja granice između Srba i Srba”.

„Rodoljub je onaj ko radi vredno i marljivo i bori se za svoj narod, ko ima rast od 4,5 odsto i sprovodi teške reforme, a ne onaj ko ima rast od minus 3,1 odsto. Rodoljub je onaj koji brine o svom narodu, ma gde on da živi i ko ga posećuje, i u Lapljem Selu i na svakom drugom mestu na prostoru bivše Jugoslavije”, rekao je Vučić, dodajući da je patriota i onaj ko pomaže Republici Srpskoj i srpskom narodu na KiM više nego ikada.

Vučićeva najava susreta s Tačijem u Alpbahu stigla je u istom danu kad je iz Brisela potvrđeno da će se njih dvojica 7. septembra sastati sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini. Od briselskog sastanka – koji će, inače, biti održan dan pre Vučićeve dvodnevne posete Kosmetu 8. i 9. septembra – iz EU su poručili da očekuju postizanje „konkretnog napretka” kada je u pitanju dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Najava da bi pre septembarskog sastanka u Briselu moglo da dođe do susreta Vučića i Tačija u Austriji zainteresovala je, prema navodima Tanjuga, i medije u toj zemlji koji su ukazali da bi to bio njihov prvi razgovor nakon što je Vučić predložio razgraničenje, a Tači zatražio „preševsku dolinu”. Tanjug je preneo i da je Vučić stigao u hotel u Alpbahu namenjen učesnicima Evropskog foruma gotovo u isto vreme kada i Tači, ali je predsednik foruma Franc Fišler prednost dao predsedniku Srbije.

„Fišler, inače nekadašnji evropski komesar za poljoprivredu, najpre se, prilikom dočeka ispred hotela, pozdravio s Vučićem, potom kratko popričao s njim i izrazio veliko zadovoljstvo što se šef srpske države odazvao pozivu.

Tači je morao da sačeka na pozdravljanje s Fišlerom dok srpski predsednik nije ušao u hotel, a usledilo je samo kratko rukovanje”, navodi Tanjug.

Ista agencija je javila i da je predsednik Austrije Aleksander van der Belen priredio prijem za učesnike foruma, na kojem je Vučić imao neformalne razgovore s njim, ali i evropskim komesarom Johanesom Hanom i predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Komentari13
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Milan Bozic
Jana, vi, tamo neki, mozda I jeste ali, Bogami, ima nas podosta NISMO.
Dragoslav Banevic
Nadamo se najboljem na sastanku naseg predsednika sa Albancima,covek najbolje brani nase interese. Nadajmo se najboljem. Uspesno cemo se izboriti.
Danilo
Srbija i Kosovo, najmanje odlucuju u ovom slucaju, ipak su to neke vece sile.
Јован К.
Ако Ви себе искључујете, Danilo, немојте да очекујете да ће и други да иду Вашим стопама.
Радојко
Ако је веровати српским медијима, добре су шансе да се он и договори са Тачијем, јер, испаде да је једини преостали проблем Срба на КиМ Сава Јањић. Само још то да се среди, и смеши им се Нобелова награда.
Јовица
Али и он и игуман Сава су на истој страни! Исто и мисле, разлика је само у оних 10% (на северу КиМ).
rade
Predesnice poslednjih nekoliko meseci uvek iste recenice" da izvucemo najvise sto mozemo jer svi tvrde da na Kosovu nista nije nase".Pa kazite vi svima njima onda,"itekako je na KiM svasta nase",pa onda nabrojite sve od teritorije do nasih svetinja.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.