Subota, 28.05.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Daljinsko grejanje i dalje skupo

Umesto odgovora da li će posle Niša grejanje pojeftiniti i u ostatku Srbije, iz Udruženja toplana kažu da je od završetka prethodne grejne sezone mazut poskupeo oko 28 odsto, gas za 12 odsto, a dolar je od kraja septembra do danas sa 101,27 stigao na 103,31 dinar
Фото Д. Јевремовић

Vest da će Ni­šli­je ubu­du­će gre­ja­nje pre­ko to­pla­na pla­ća­ti za oko 22 od­sto jef­ti­ni­je ne­go pro­šle go­di­ne, ume­sto do­sa­da­šnjih 27,08–21,18 di­na­ra po kva­dra­tu, usi­ja­la je te­le­fo­ne re­dak­ci­je s pi­ta­njem onih ko­ji se gre­ju po­red ra­di­ja­to­ra da li to zna­či i ni­že ce­ne u ostat­ku Sr­bi­je. Jer, ako mo­že Niš, što ne mo­gu i dru­ge to­pla­ne. 

Ni­ška to­pla­na je od­lu­či­la da deo ra­ču­na ko­ji se od­no­si na tro­ško­ve po­slo­va­nja sni­zi za šest di­na­ra po kva­dra­tu po­vr­ši­ne ko­ja se gre­je, a da, ka­ko je re­kao di­rek­tor To­pla­ne Pre­drag Mi­la­čić, va­ri­ja­bil­ni deo ko­ji se ti­če po­tro­šnje ener­ge­na­ta bu­de sku­plji za oko se­dam od­sto. Pre­ra­ču­na­to, po­tvr­dio je di­rek­tor za Pr­vu te­le­vi­zi­ju, no­ve ce­ne će na go­di­šnjem ni­vou sma­nji­ti ra­ču­ne za gre­ja­nje od 1.500 do 2.000 di­na­ra, uko­li­ko se uzme u ob­zir pro­seč­na po­tro­šnja za stan od pe­de­se­tak kva­dra­ta. Zna­či me­seč­no ma­nje od 125 do 166 di­na­ra.

Upi­tan da li po­sto­je na­ja­ve da gre­ja­nje po­jef­ti­ni i u ostat­ku Sr­bi­je, De­jan Sto­ja­no­vić, pred­sed­nik po­slov­nog Udru­že­nja to­pla­na Sr­bi­je, ka­že za naš list da je tač­no da je to­pla­na Niš pod­ne­la zah­tev lo­kal­noj sa­mo­u­pra­vi za sma­nje­nje ta­ko­zva­ne fik­sne ta­ri­fe za 21,79 od­sto, a za po­ve­ća­nje va­ri­ja­bil­ne za 7,14 od­sto. Ali da to ne­će re­zul­ti­ra­ti ukup­nim sma­nje­njem ce­ne za 22 od­sto. 

– Ta­ri­fe za is­po­ru­če­nu to­plot­nu ener­gi­ju u Sr­bi­ji od­re­đu­ju lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve ko­je su vla­sni­ci to­pla­na, i to sa­gla­sno me­to­do­lo­gi­ji za od­re­đi­va­nje ce­ne snab­de­va­nja kraj­njeg kup­ca. Pre­ma ovoj me­to­do­lo­gi­ji ce­na se po­ve­ća­va ka­da ener­gen­ti po­sku­pe za vi­še od tri od­sto, a sma­nju­je ka­da ce­na pad­ne za vi­še od pet od­sto – ka­že on. 

Si­tu­a­ci­ja u to­pla­na­ma je, me­đu­tim, do­da­je, raz­li­či­ta od gra­da do gra­da. A ta raz­li­či­tost se ogle­da u kre­dit­nom za­du­že­nju, ne­a­de­kvat­nim ta­ri­fa­ma ko­je ni­su pra­ti­le oprav­da­ne tro­ško­ve i za­du­že­nju za ma­zut kod Re­pu­blič­ke di­rek­ci­je za rob­ne re­zer­ve ko­je mo­ra da se iz­mi­ri. Ovo nu­žno ne zna­či da će ta­ri­fe bi­ti iste, iako ko­ri­ste iste ener­gen­te i po­sto­je slič­no­sti u po­gle­du teh­nič­kog sta­nja pro­iz­vod­nog i di­stri­bu­tiv­nog si­ste­ma.

To­pla­ne su bi­le du­žne da do pr­vog sep­tem­bra pod­ne­su nad­le­žni­ma pi­sa­ni zah­tev za odo­bra­va­nje ce­na to­plot­ne ener­gi­je za na­stu­pa­ju­ću grej­nu se­zo­nu ko­ja po­či­nje 15. ok­to­bra te­ku­će go­di­ne i za­vr­ša­va se 15. apri­la na­red­ne go­di­ne. Po­sle pro­ve­re nad­le­žni je du­žan da u ro­ku do dve ne­de­lje oba­ve­sti to­pla­nu da li je ce­na re­al­na ili ne. To­pla­na mo­že i u to­ku grej­ne se­zo­ne da pred­lo­ži pro­me­nu ce­na, jer u to­ku grej­ne se­zo­ne mo­gu na­sta­ti ko­rek­ci­je ko­je su ma­nje od pro­pi­sa­nih, a za­tim da u to­ku let­njeg pe­ri­o­da bu­du vi­še. Na pi­ta­nje da li udru­že­nje pre­po­ru­ču­je osta­lim to­pla­na­ma da sle­de pri­mer Ni­ša, Sto­ja­no­vić od­go­va­ra da oni ne mo­gu da pred­lo­že ni­šta dru­go osim po­što­va­nja va­že­ćih pro­pi­sa. 

Ume­sto od­go­vo­ra da li u ostat­ku Sr­bi­je mo­že da se oče­ku­je da gre­ja­nje po­jef­ti­ni, naš sa­go­vor­nik na­vo­di da je od za­vr­šet­ka pret­hod­ne grej­ne se­zo­ne ma­zut po­sku­peo oko 28 od­sto, a gas za oko 12 od­sto. Kurs do­la­ra ko­ji ima uti­ca­ja na ce­ne ener­ge­na­ta ra­ste od kra­ja sep­tem­bra do da­nas sa 101,27 na 103,31 di­nar.

Na kon­sta­ta­ci­ju da tre­ba uze­ti u ob­zir i pret­hod­ne bla­ge zi­me i ušte­du ener­ge­na­ta, on is­ti­če da su u 2017. go­di­ni re­a­li­zo­va­ne ko­li­či­ne pri­rod­nog ga­sa bi­le ni­že za oko 10 od­sto, ma­zu­ta za oko 15 od­sto od pla­ni­ra­nih. Dok je uglja po­tro­šeno vi­še od pla­ni­ra­nog za 11 od­sto. 

Komentari9
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

milan
Pa u Nisu ce na godisnjem nivou fiksni i varijabilni deo biti 50 50 posto, pa vi vidite. Prosto receno i da ne greju uopste uzece pola godisnje cene grejanja.
jeremija
Daljinsko grejanje? Nije to daljinsko već centralno grejanje. Kakvo je to blizinsko grejanje?
Sasa M.
Nemojmo placati grejanje, sve cekamo da nam neko drugi o odradi, nece niko sem nas. I trebada nas deru kad smo takvi, to je problem Srba, glavu u pesak i to ce valjda neko drugi da odradi.
Zoran Vukov
Srbija je jšš zemlja u kojoj se taji o prevari., sramota je na onome ko je prevaren a ne na onome ko se na prevaru odlučio.
Mirko
Slika i organizacija toplana predstavlja identičnu sliku države. Priče o nadležnim institucijama koje odobravaju povećanja cena i samostalnosti toplana je prava državna floskula. Kako mogu male toplane na gas da daju upola nižu cenu od velikih gradskih toplana neka to objasne "na kursu dolara i cenama energenata" i drugim marifetlucima kojima zaludjuju potrošače. U toplanama vlada nered i javašluk koji je svojstven i ostalim institucijama u nadležnosti države a potrošači su oni koji to sve treba da plate i progutaju njihova nesuvisla obrazloženja. Kada država bude uvela red u javna preduzeća a ne stranačke kadrove onda će potrošači imati mnogo niže cene ne samo grejanja nego i drugih usluga javnih preduzeća. Pored svih državnih javašluka zaposleni u toplanama deru kožu za usluge potrošačima koje nisu u nadležnosti toplana. Podelili su reone tako da oni koji održavaju odredjene teritorije ne daju onima sa drugih teritorija da se mešaju u njihov reon. Tako rade mafijaši na Siciliji.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.