Subota, 04.12.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Dže­zer­ski ve­tar u le­đa

Na ve­če­ra­šnjem za­tva­ra­nju No­vo­sad­skog džez fe­sti­va­la u kvar­te­tu Šej­mu­sa Blej­ka za bub­nje­vi­ma će bi­ti Vla­di­mir Ko­sta­di­no­vić
Вла­ди­мир Ко­ста­ди­но­вић (Фо­то Лич­на ар­хи­ва)

Od na­šeg spe­ci­jal­nog iz­ve­šta­ča

Beč – No­vo­sad­ski džez fe­sti­val, dva­de­se­ti po re­du, za­tvo­ri­će ve­če­ras po­zna­ti ame­rič­ki sak­so­fo­ni­sta Šej­mus Blejk sa ko­jim će za bub­nje­vi­ma na­stu­pi­ti Vla­di­mir Ko­sta­di­no­vić. Ne­pu­nih me­sec da­na ka­sni­je, naš mu­zi­čar sa stal­nom adre­som u Be­ču pred­sta­vi­će se i pu­bli­ci Ko­lar­če­ve za­du­žbi­ne na kon­cer­tu na ko­jem će Je­le­na Jo­vo­vić pred­sta­vi­ti svoj no­vi al­bum.

Dok, ne­ko­li­ko da­na una­zad, se­di­mo u ka­fi­ću na­do­mak beč­kog Mu­zej­skog kvar­ta, Ko­sta­di­no­vi­ću sti­žu po­ru­ke od ame­rič­kog sak­so­fo­ni­ste ko­ji se pre­se­lio u Pa­riz i u ko­ji­ma Šej­mus Blejk ša­lje pro­gram sa ko­jim će na­stu­pi­ti pred no­vo­sad­skom pu­bli­kom.

– Tek pre ne­ko­li­ko da­na sam do­bio po­ru­ku od nje­ga u ko­joj me pi­ta je­sam li slo­bo­dan 17. no­vem­bra. Bio sam ma­lo za­te­čen jer sam shva­tio da je kon­cert već za ne­ko­li­ko da­na – pri­ča Ko­sta­di­no­vić ko­jem je Šej­mus Blejk bio gost na po­sled­njem ob­ja­vlje­nom al­bu­mu i sa ko­jim ga ve­že le­pa sa­rad­nja.

Pre dve ne­de­lje, pri­ča Ko­sta­di­no­vić, vra­tio se iz Nju­jor­ka gde je bio u pri­li­ci da po­no­vo ču­je jed­nog od vo­de­ćih svet­skih sak­so­fo­ni­sta u klu­bu „Smols” u Gri­nič vi­li­džu. Ta­mo je, ina­če, na­stu­pio sa tri­om po­zna­tog pi­ja­ni­ste En­to­ni­ja Von­zi­ja, ali je is­ko­ri­stio pri­li­ku pa je skok­nuo i do Va­šing­to­na da bi svi­rao sa sak­so­fo­ni­stom Ti­mom Gri­nom, čla­nom sa­sta­va Maj­kla Bu­blea.

– Mno­go mi zna­či ta raz­me­na ener­gi­je. Da­je mi pod­strek, ve­ću že­lju za ra­dom. A po po­vrat­ku u Beč pra­tio sam ve­sti o otva­ra­nju No­vo­sad­skog džez fe­sti­va­la i po­mi­slio ka­ko bi bi­lo le­po da na­stu­pim po­no­vo pred ta­mo­šnjom pu­bli­kom. Eto, že­lja mi se na naj­lep­ši mo­gu­ći na­čin is­pu­ni­la. Je­dan moj pro­fe­sor imao je obi­čaj da ka­že ka­ko je ve­li­ka čast ka­da te Ame­ri­ka­nac po­zo­ve u svoj bend. U da­na­šnje vre­me ni­ko, na­rav­no, ne mo­že da ga­ran­tu­je ko­li­ko će šta da tra­je, ali me ja­ko ra­du­je što ovi mu­zi­ča­ri ima­ju po­ve­re­nja u me­ne, po­go­to­vo u „last mi­nu­te” si­tu­a­ci­ji po­put ove. Sva­ki mu­zi­čar ži­vi za ta­kav tre­nu­tak. Ovo je ve­tar u mo­ja le­đa, za­i­sta – pri­ča mu­zi­čar ko­ji od 2006. ži­vi i ra­di u Be­ču i već uve­li­ko pla­ni­ra da sni­ma no­vi al­bum na ko­jem će mu, sva je pri­li­ka, ovaj put kao gost na­stu­pi­ti Kris Po­ter.

– A mo­žda na­pra­vim žen­ski bend. Pro­šle go­di­ne svi­rao sam sa jed­nom sjaj­nom sak­so­fo­nist­ki­njom Me­li­som Al­da­no i ba­sist­ki­njom Lin­dom O ko­ja ina­če svi­ra sa Pe­tom Me­ti­ni­jem. Svi­ra­li smo u No­vom Me­stu u ko­jem je odr­ža­na i maj­stor­ska ra­di­o­ni­ca. Uz pre­da­va­nja pri­re­di­li smo i kon­cert ko­ji je pri­vu­kao pa­žnju slu­ša­la­ca na Ju­tju­bu i ko­men­ta­ri su bi­li za­i­sta po­hval­ni – pri­ča mu­zi­čar ko­ji je stu­di­je za­vr­šio u Gra­cu da bi, ka­ko ka­že, pre dva­na­est go­di­na u Be­ču ba­cio si­dro.

– To­kom pro­te­klih de­set go­di­na po­čeo sam do­sta da sa­ra­đu­jem sa ov­da­šnjim mu­zi­ča­ri­ma i evo, tre­nut­no svi­ram i u pred­sta­vi „Cr­ve­na Zo­ra i nje­na ban­da”. To je ne­što slič­no na­ma do­bro po­zna­toj se­ri­ji i fil­mu o Pi­pi Du­goj Ča­ra­pi – ob­ja­šnja­va naš sa­go­vor­nik.

Vla­di­mir Ko­sta­di­no­vić se ba­vi i pe­da­go­škim ra­dom i u jed­noj sred­njoj mu­zič­koj ško­li u Do­njoj Austri­ji dva pu­ta ne­delj­no pre­da­je uda­ralj­ke.

– Ali, po­zo­ri­šte je jed­na sa­svim dru­ga­či­ja di­men­zi­ja od one na ko­ju sam na­vi­kao. To je dru­ga­či­ja di­sci­pli­na. Se­ćam se jed­nog mo­no­lo­ga du­gog tri i po sa­ta. U sa­li osam­sto lju­di, na sce­ni ču­ve­na austrij­ska glu­mi­ca An­drea Ekart. Muk. A ja se pre­zno­ja­vam sva­ki put ka­da mo­ram da svi­ram – pri­ča sme­ju­ći se mu­zi­čar ko­ji je ne­dav­no u Austri­ji na­stu­pio sa Du­škom Goj­ko­vi­ćem.

Na­kon ve­če­ra­šnjeg na­stu­pa do­ma­ća pu­bli­ka bi­će u pri­li­ci da 8. de­cem­bra ču­je Vla­di­mi­ra Ko­sta­di­no­vi­ća i na sce­ni Ko­lar­če­ve za­du­žbi­ne kao čla­na no­vog ben­da Je­le­ne Jo­vo­vić, na­zva­nog „He­art­be­at”, u ko­jem su i Va­sil Ha­dži­ma­nov, Mi­lan Ni­ko­lić, Rast­ko Ob­ra­do­vić, Igor Mat­ko­vić.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.