Subota, 27.11.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Riba tražena i skupa uoči božićnog posta

Ponuda na pijacama raznovrsna, najviše se prodaju oslić, skuša, losos i „slavska riba” šaran. – Osim ribe, koja je zamena za meso, treba jesti i koštunjavo voće, pasulj, geršlu, nezaslađene kompote...
(Фотографије Д. Јевремовић)

Predstojeći božićni post i slave koje ove godine mahom padaju u sredu i petak obradovali su prodavce ribe na gradskim pijacama, ali koliko god da je ponuda bogata i primamljiva, nije za svačiji džep. Trgovci su saglasni sa mušterijama da im je roba skupa, ali kažu da su zadovoljni kako ide prodaja. Najtraženiji su losos, oslić, skuša i naravno šaran koji slovi za „slavsku ribu”. Kada se kupuje za slavsku trpezu, sugrađani uglavnom pazare već pečeno riblje meso, dok oni koji poste uzimaju ribu koju pripremaju sami, ističu prodavci.

– Narod kupuje, što za slavu, što za post. Najviše idu skuša i oslić, bar kod nas. Skuša je 299, oslić 410 dinara po kilogramu – kažu trgovci sa Kalenić pijace i potvrđuju da se riba najbolje prodaje u toku posta i sredom i petkom cele godine kada mnogi vernici poste.

Izbor sveže i zamrznute, ali i pržene i pečene ribe na ovoj tržnici je raznovrstan. Najskuplji su fileti: kilogram od brancina i orade staje 2.250 dinara, lososa i smuđa 1.990, tune 2.200, pastrmke 1.185. Kalifornijska pastrmka se kreće od 520 do 780 dinara po kilogramu, dok ceo losos, koji teži između četiri i pet kilograma, košta između 5.640 i 7.050 dinara.

– Ne postim, ali kad mi se jede riba za ručak, ne spremam je kod kuće, nego kupim prženu – kaže sugrađanka Danica Đorđević.

U jednoj od ribarnica gde se prodaje gotova riba kažu da se ljudi ovako snabdevaju mnogo češće nego nekad.

Sto grama prženog lososa iznosi 289, skuše 79, oslića 89, a šarana 109 dinara.

– Koju ribu će domaćice izabrati zavisi od budžeta, ali i od recepata, a retko kad se može videti posna slavska trpeza bez šarana ili oslića. Zato ga i volimo – objašnjavaju kupci u jednoj ribarnici.

I kada nisu slave i post ljudi često kupuju lignje, panirane štapiće i druge zamrznute riblje proizvode koji su ukusni i mogu se brzo pripremiti.

– Nekad se najviše isplati kupiti zamrznute proizvode i ne boli te glava, ali tako se slava ne slavi. Ne postim, ali slavim Svetog Nikolu. Mnogo je skuplje i teže pripremiti posnu slavsku trpezu, nego mrsnu. A riba je skupa, naročito uoči posta i slava – kaže sugrađanka Sonja Savić.

I na Bajlonijevoj pijaci cene su gotovo iste kao na Kaleniću: kilogram oslića je 420, skuše 300, šarana 460, soma 750, štuke 960, dimljene pastrmke 1.290 i lososa 2.200 dinara. Tu i tamo se može naći neka vrsta ribe koje drugde nema, ali prema rečima prodavaca, kupci se uglavnom odlučuju za neku „klasičnu” i uobičajenu varijantu, naročito kada je reč o slavi.

Cene na pijacama
• skuša 300
• oslić 410
• šaran 460
• pastrmka 520–780
• som 750
• štuka 960
• dimljena pastrmka 1.290
• dimljeni losos 2.200
• fileti brancina 2.250
u dinarima

Srbi, prema procenama, pojedu osam kilograma ove namirnice, što je upola manje od svetskog proseka. Razlozi za to su različiti – nemamo naviku, izbor ribe je mali, ponuda nije zadovoljavajuća... I koliko god da je riblje meso zdravo, i koliko god stručnjaci preporučuju da bi dvaput nedeljno trebalo da bude deo našeg obroka, mnogi i ne mogu da priušte sebi da ga češće uključe u jelovnik.

– Znamo svi da je riba zdrava i da je treba jesti, ali to je veoma skupo. Danas je gotovo nemoguće da se hranite zdravo jer košta. A posle vas pitaju što ste bolesni! – žale se dva starija sugrađanina koja smo sreli na Kalenić pijaci.

Kako savetuje nutricionista Milka Raičević, oni koji se odluče na uzdržavanje od određenih namirnica, trebalo bi da se posavetuju sa lekarom i nutricionistom. Jer, kako ističe, „post je zdrav koliko smo mi zdravi”.

– U pitanju je vrsta detoksikacije. Čistimo se tako što unosimo više vlakana, vitamina, minerala, lakše svarljive hrane, zdravih masnoća... – objašnjava Raičević. Ona dodaje da osim ribe, koja je zamena za meso, tokom posta treba jesti i koštunjavo voće, pasulj, geršlu, nezaslađene kompote...

– Ribu treba unositi dva puta sedmično jer sadrži omega tri masne kiseline koje čiste krvne sudove, čuvaju srce, utiču na nivo holesterola… Najbolje vrste su losos koji ujedno ima najveći procenat masnih kiselina, ali i zadovoljava količinu belančevina neophodnih u jednom obroku. Zdravi su i inćuni, pastrmka, haringa... Sa skušom nikada nećete pogrešiti jer se hrani isključivo planktonom, pa u njenom mesu nema žive, tragova nafte i mulja koji se mogu naći kod ribe koja živi u nečistim vodama – preporučuje Raičević. 

Najbezbednije u prodavnicama i na tržnicama

Da bi uštedeli, mnogi Beograđani će tokom predstojećeg posta zaobilaziti prodavnice i proverene pijačne tezge, pa će svežu ili dimljenu ribu pazariti na ulici ili kod nepoznatih alasa. Zato stručnjaci apeluju da prilikom izbora namirnica koje ćemo izneti na porodičnu trpezu ipak biramo očima, a ne novčanikom.

Sveža riba prepoznaje se po crvenkastim škrgama, svetlim krljuštima koje su čvrste i ne otpadaju, po bistrim očima... Kada se pritisne prstom, riblje meso ne sme da se lepi, već mora biti čvrsto i elastično, i nikako ne sme imati neprijatan miris.

Najbezbednije je ovu namirnicu kupovati u samoposlugama, prodavnicama delikatesa i ribljeg mesa, ugostiteljskim objektima i na pijacama koje su pod budnim okom nadležnih i teško im se može „provući” riba koja nije za upotrebu.

Uzdržavanje od loših misli, reči i dela

Božićni post koji je, kako kaže voždovački paroh Gligorije Marković, priprema za slavlje Roždestva Hristovog, počinje u sredu i trajaće do 7. januara. Četrdeset dana do najradosnijeg hrišćanskog praznika vernici će provesti uzdržavajući se od mrsne hrane, ali i loših misli, reči i dela.

– Sredom i petkom se posti na vodi, subotom i nedeljom na ulju, a na praznike se uzimaju riba i vino. Post ne čini jelovnik sam po sebi, već je sve to povezano sa dolaskom u crkvu, odnosom čoveka sa Bogom i sa samim sobom – objašnjava Marković i dodaje da je najbolje da vernici sa sveštenicima razgovaraju o tome kako će postiti narednih dana. Važno je, kako kaže, da prema drugima pokažemo ljubaznost, dobra osećanja, postupamo bez osude i prezira i gajimo milosrđe i čovekoljublje.

– Naš post je naš sjaj, odnosno sjaj neba koji smo na sebi poneli – kaže sveštenik Marković podsećajući da smo na svetu jedni zbog drugih, a ne zbog samih sebe.

Komentari9
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Neverovatno
Mi siromasni mozemo napustiti hriscanstvo. Nemamo para ni za postove, ni za popove...ma nemamo ni za goli zivot.
Саша
За духовни пост, који је и најважније, новац није потребан.
sibirski slavuj
Ogromna vecina covecanstva jos uvek zivi na pocetku srednjeg veka.
Mustafa Aga
Au bracho Pravoslavci kakav je to post kada se osoba nakrka ribe i raznoraznih drugih djakonija...Kod nas Muslimana nista od svanucha pa do smrknucha...Ni hrane ni vode...Shto bi rekli medicinari...Nishta per os...Upeklo sunce a seljak obradjuje svoju njivu...Pusti hranu nego kada bi se moglo malo hladne vode...Ali ne sme se...Tako je naredio nash Tvorac, Uzviseni Bog...Mora da se isposhtuje...
Саша
Не мијешам се у правила Вашег поста, па не дозвољавам да се ни Ви мијешате у правила нашег. Да бар живимо једни поред других, јер једни са другима дефинитивно не можемо.
Marija
Sada bismo mi vas mogli pitati u čemu je poenta ako se vi muslimani, kako rekoste, "nakrkate" uveče... Poenta je u suzdržavanju od hrane i uopšte telesnih zadovoljstava i kod vas i kod nas ali na nešto drugačiji način. Najopasnija stvar je kada veru počnu da tumače oni koji verska pravila doživljavaju i shvataju bukvalno, a ne na pravi način. Bolje je ćutati i gledati svoja posla.
слободан
Новинари би требало да се већ једном обавесте о начину поста.Сваке године погрешни стереотипи како је пост скуп јер се једе риба.По правилима поста риба је дозвољена, током Божићног поста, суботом и недељом и на ткз. црвено слово.Остали дани су на уљу или води.Има разноврсних рецепата од састојака из нашег поднебља,да не приметиш да није месо.Православни верници са радошћу кажу-ко пости,душу гости.
dipl. agronom
...moze se postiti i uz migrantske sardine...sa Zelenog venca...
Marko Petrović
Samo kod nas se podižu cene za vreme Božića. U zapadnim zemljama tad važe popusti kako bi svako mogao sebi da priušti ručak ili kupi porodici poklon. Jedino naši prodavci trljaju ruke kako bi dodatno zaradili i ogulili kožu osiramošenom narodu.Baš hrišćanski nema šta. Preskupa hrana, a plate male dok je u EU obrnuto.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.