Subota, 03.12.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Za vreme posta i slavska trpeza bez mrsne hrane

Proslavu krsnog imena trebalo bi započeti u hramu, sečenjem kolača i liturgijom
(Фотодокументација „Политике”)

Božićni post počeo je 28. novembra i trajaće sve do praznika rođenja Isusa Hrista, a oni koji narednih nedelja budu dočekivali goste za krsnu slavu na trpezi će posluživati posnu hranu.

Iako gozba nije najvažniji, već upravo sporedni element proslave krsnog imena, šta će se i kako spremati, kako najbolje ugostiti porodicu i prijatelje, postane uoči dana slave ponekad i jedina preokupacija domaćina. Za vreme posta hrana koja se poslužuje za slavskom trpezom neizostavno treba da bude posna. Običaj nekih domaćica da pripremaju i mrsnu hranu, za goste koji ne poste ili ne vole ribu, sveštenici sa kojima smo razgovarali smatraju pogrešnim i ističu da to nikako ne bi trebalo raditi. Iako i u crkvi postoji pravilo da se vernici kojima bi to moglo ugroziti zdravlje mogu razrešiti posta, poput bolesnih, male dece ili trudnica, slavska trpeza ne spada u ovaj izuzetak i na njoj će se svakako naći nešto čime mogu da se posluže i oni koji ne poste. I takozvane mrsne slave, koje se ne slave u vreme velikih postova, kada padnu u sredu ili petak moraju da budu posne.

Pojedini svečari greše i kad je reč o obeležjima koja čine suštinu slave. Neki, tako, ne nose slavski kolač u crkvu da ga preseku, već to čine sami, kod kuće, što se takođe smatra pogrešnim. Proslavu krsnog imena trebalo bi započeti u hramu, a u slučaju da neko ne može da dođe u crkvu, zbog bolesti ili godina, na primer, sveštenik bi trebalo da ga poseti u domu i sa njim preseče kolač.

U nekim krajevima teško se iskorenjuje i pogrešan običaj da se za neke slave ne kuva žito (za Aranđelovdan, na primer, ili Ilindan) zbog verovanja da je svetac živ i da mu ne treba spremati koljivo kao pokojniku. Žito je obavezan deo svake slave i uz slavsku ikonu, sveću i kolač čini, kako se kaže, samu slavu. Koljivo se priprema za pokoj duše predaka, kojih se sećamo na dan krsne slave, onih koji su pre nas slavili i prenosili krsno ime naše porodice. A što se svetaca tiče, pogrešno je smatrati da među njima ima onih koji su živi i onih koji su mrtvi, jer svi su svetitelji pred Bogom živi. Žito je simbol vaskrsenja jer zrno žita koje padne u zemlju umire, raspada se, ali iz njega izrasta klas. Zato bi slavsko žito trebalo kuvati u zrnu. Iako danas gotovo sve, od slavskog do sitnih kolača može da se poruči, domaćice bi trebalo barem slavski kolač i žito da naprave same, kao mali znak lične žrtve i zahvalnosti Bogu.

Komentari14
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

син Драган
100 људи - 100 обичаја. Моја крсна слава је Свети Никола и није посна. Такви су обичаји у родном крају мог оца. Крај је планински, прилично удаљен од мора, река, језера и рибарница и нарочито зими није било изводљиво славити уз такозвана посна јела. Тамо се постило само на Велики петак и Бадњи дан.
Милош
На жалост обичаји су се умешали у веру и сам смисао слављења славе.Слава је да се однесе колач и жито у цркву и да се принесе Богу и светитељу који се слави заштитнику дома и укућана, све друго је агапе славска трпеза која треба да буде спремљена по црквеном типику уз поштовање Бога и светитеља и то је Амин.Свако други који у време среде и петка или великих постова слави мрсно тај не твори вољу Божију него вољу своју и својих гостију и жели да удовољи себи и свом стомаку а не Богу. Поштујте Бога
khm
Хришћани посте пост. А Никољдан пада у посту. Дакле треба бити посна. То што је комунизам пореметио обичаје нема никакве везе са изворним обичајима. Пре комунизма увек су се славе славиле посно уколико су у посту или падале на среду и петак, који се такође пости.
Zoran
Od te slave ste napravili, krkanluk, zabavu, da ne kazem parti. A ovamo kad nekom obecate nesto, od taj posao nema nista. Izvini nisam mogao, al bice, ne birni. Bolje se drzite malo vise reci.
Zoran
Krsno ime, koliko ja znam, je ime koje ti dato na krstenju. A krsna slava je nesto drugo.
Sacha Bakker
Miloše, krsnom slavom se proslavlja svetitelj, pa se tako i sofra priprema, a ne prema volji gostiju. Od posta se razrešuju, uz blagodat sveštenika, oni koji iz nekog razloga ne mogu postiti višenedeljne postove. Jedan dan svako može postiti.
Милош Лазић
Можда сдам у заблуди, али за мене је крсна слава превасходно веза с коренима, са прецима и пореклом, а не са вером и светитељем. То је прилика да окупим породицу и драге пријатеље, а све ређе смо у прилици да се састајемо. А када је реч о посту, грешите. Зашто би свештеник једногодишњој беби или старцу тако рећи на одру морао да даје благослов да не посте? И путнику, који често не узна да ли ће уопште јести, а камо ли да размишља о посту. Наша црква није неразумно строга, већ свештеници, а има их разних...
Dr. Jovan i Kompanija
Svima je poznato da to nije tacno. Smatra se posna hrana ali je jestivi zejtin u stvari veoma masna hrana. Moze se sipati na ribu i svu vegetarijansku hranu koju pripremamao. Jos uvek ce se zvati posna hrana. E, to je laz.
слободан
Dr Jo & Co,постоји црквени календар поста,са прецизно одређеним данима када се спрема на риби,уљу или води и сл.Монаси имају строжији Типик-уопште не једу месо,посте понедељком,средом и петком .Многи верници посте како могу,како мисле да треба,како им ситуација дозвољава.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.