Utorak, 25.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Ka­sni sat, kasni i obnova trga

Odužili se radovi na glavnom trgu u Kralje­vu zbog oču­vanja sun­čanog sata, nabav­ke španskih gra­nit­nih plo­ča, pra­nja kamenih koc­ki u Ibru...
Сат од по­чет­ка ни­је по­ка­зи­вао тачно време (Фото М.Д.)

Kra­lje­vo – Iz­bor­na po­be­da ko­a­li­ci­je „Za­jed­no”, kra­jem de­ve­de­se­tih go­di­na pro­šlog ve­ka u Kra­lje­vu, na ne­ki na­čin je i „so­lar­no” ozna­če­na na Tr­gu srp­skih rat­ni­ka u Kra­lje­vu. U tom za­no­su de­mo­krat­skih pro­me­na Mar­ko Pe­tro­vić, ko­ji je pre dve go­di­ne iz­ne­na­da pre­mi­nuo, a bio je je­dan od li­de­ra po­me­nu­te ko­a­li­ci­je od­mah je pri­stu­pio iz­grad­nji sun­ča­nog sa­ta na ovom tr­gu.

Ra­do­vi su se ma­lo odu­ži­li ali je sat, ipak, po­sta­vljen. No, od po­čet­ka je imao ma­nu što tač­no vre­me ni­ka­da ni­je po­ka­zi­vao, jer je sen­ka od dr­ža­ča bar­ja­ka u ru­ci bron­za­nog voj­ni­ka na vi­so­kom po­sta­men­tu bi­la pri­lič­no ra­su­ta i ni­je pa­da­la tač­no na bro­je­ve ko­ji su do­le, na tr­gu, ozna­ča­va­li vre­me. Kad se ta „ka­zalj­ka” i mo­gla pri­me­ti­ti pri­lič­no je ka­sni­la u od­no­su na pra­ve ča­sov­ni­ke pa je ovaj sat vi­še bio ukras. Sa­da se us­po­sta­vi­lo da zbog nje­ga ka­sne i ra­do­vi na ob­no­vi tr­ga. 

– Ra­di­mo i na mi­nu­su da bi­smo is­pu­ni­li ro­ko­ve, ali ve­o­ma je slo­že­no, re­ci­mo, ugra­di­ti 36 ka­me­nih „zra­ka” od ja­bla­nič­kog mer­me­ra, a ima tu i or­to­go­nal­nih obe­lež­ja. Osta­lo nam je još ne­ko­li­ko da­na do ro­ka od 60 da­na, ko­ji je kra­tak i ne ve­ru­jem da će­mo sti­ći. Ma­da, sve će bi­ti lak­še i br­že ka­da okon­ča­mo po­sao na sa­tu – ža­li se Mir­ko Vu­ko­vić, di­rek­tor kra­lje­vač­kih „Pu­te­va”, jav­nog pred­u­ze­ća ko­je iz­vo­di ra­do­ve. U grad­skoj di­rek­ci­ji za iz­grad­nju, gde je ura­đen pro­je­kat ob­no­ve, od di­rek­to­ra Alek­san­dra Ne­sto­ro­vi­ća sa­zna­je­mo da se raz­mi­šlja­lo i o mo­guć­no­sti da se ne­tač­ni sat uklo­ni, ali su od ov­da­šnje usta­no­ve za za­šti­tu spo­me­ni­ka kul­tu­re oba­ve­šte­ni da je za­šti­ćen „u okvi­ru za­šti­te tr­ga kao am­bi­jen­tal­ne ce­li­ne”.

I ta­ko, ka­sni sat a ka­sni i ob­no­va tr­ga, ali ne sa­mo zbog sa­ta. Di­rek­tor Vu­ko­vić na­vo­di da ne­će bi­ti la­ka ni ugrad­nja tri­de­set slo­va ći­ri­li­ce na „po­lji­ma” tr­ga, što je pro­jek­tom, ta­ko­đe, pred­vi­đe­no, a na ide­ju Ro­ta­ri klu­ba iz Kra­lje­va. 

– Bi­lo je tu i gu­bit­ka vre­me­na jer se če­ka­lo na za­vr­še­tak či­šće­nja i za­šti­te spo­me­ni­ka srp­skim ju­na­ci­ma ko­ji je u cen­tru tr­ga. Tre­ba­lo je vre­me­na i za na­bav­ku spe­ci­jal­nih gra­nit­nih plo­ča ti­pa „ro­so­po­ri­no”, što je ten­de­rom i pro­jek­tom re­kon­struk­ci­je tr­žnih po­lja tra­že­no. Jer, te vr­ste plo­ča ima sa­mo u Špa­ni­ji, i otu­da su na­ba­vlje­ne. Ali, kad su nam is­po­ru­če­ne iz Mi­ni­star­stva za pri­vre­du, ko­je je po­red gra­da je­dan od in­ve­sti­to­ra re­kon­struk­ci­je u ko­ju se ula­že oko 42 mi­li­o­na di­na­ra, tra­žen nam je atest za taj gra­nit, na ot­por­nost od ha­ba­nja, na mraz i na so. I to je po­tra­ja­lo. On­da, na po­je­di­ne de­lo­ve tr­ga vra­ća­mo ka­me­ne koc­ke ko­je su tu bi­le i ra­ni­je, ali zbog to­ga što se sa­da, ume­sto u pe­sak ugra­đu­ju na ce­ment­nu pod­lo­gu mo­ra­li smo da ih va­di­mo i de­talj­no u Ibru ope­re­mo da bi ih či­ste, u vi­zan­tij­skom sti­lu, po­no­vo po­sta­vi­li. Sve to ne mo­že br­že a ni jef­ti­ni­je – ka­že Vu­ko­vić. 

Kad smo po­me­nu­te na­vo­de pre­do­či­li di­rek­to­ru ov­da­šnje di­rek­ci­je za iz­grad­nju Alek­san­dru Ne­sto­ro­vi­ću on je le­po­tom i kva­li­te­tom oprav­da­vao na­bav­ku, na pri­mer, gra­nit­nih plo­ča iz uvo­za, ali se ne bi mo­glo re­ći da će po­me­nu­te raz­lo­ge „Pu­te­va” pri­hva­ti­ti kao oprav­da­nje za ka­šnje­nje i mo­gu­ćeg pla­ća­nja pe­na­la. 

Tu ka­znu, ču­je se u ša­li, „Pu­te­vi” mo­žda mo­gu i na­dok­na­di­ti even­tu­al­nom na­gra­dom od grad­skog ru­ko­vod­stva, jer će trg oči­gled­no bi­ti gra­di­li­šte i po­čet­kom ja­nu­a­ra pa ne­ma gde da se or­ga­ni­zu­je do­ček No­ve go­di­ne. Sto­ga će, u grad­skoj ka­si osta­ti dva, tri mi­li­o­na di­na­ra, ko­li­ko je ra­ni­je tro­še­no za no­vo­go­di­šnju pro­sla­vu i pla­ća­nje mu­zi­ke. A, ne­će bi­ti ni kri­ti­ke opo­zi­ci­je i gra­đa­na, kao ra­ni­je uglav­nom zbog vi­so­ke ce­ne za an­ga­žo­va­ne ben­do­va osred­njeg kva­li­te­ta... 

 

Komentari5
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

KV
Pa naravno da ne mogu da završe radove u roku jer radi pet radnika. Da se plaćaju penali na svaki dan kašnjenja završili bi na vreme.
Kraljevčanin
Pa ne postoji Sunčani sat na svetu koji pokazuje tačno vreme 365 dana godišnje jer je Zemlja elipsa. 4 puta godišnje je vreme tačno u sekundu, za ostale stvati koristite ručni sat ili mobilni telefon. Sunčani sat ima drugu vrednost.
Goran
Zbog ovog solarnog sata i mermera koji su postavili na trgu,kada je kisa i sneg mnogi stariji sugradjani se okliznu i padnu a da ne pricam da 99% gradjana nezna da korist taj sat.Mislim da poenta tog sata je da se poveca norma sat za firmu koja izvodi te radove.
абвгдђ
Браво за ћирилична слова, мада је то истовремено и тужно ... Али, она опстају упркос комунизму који се трудио да их истисне и толиким скоројевићима који су прихватили друго, горе писмо.
Box
Ha,ha,ha.... Bravo za članak :) :) :)

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.