Utorak, 30.11.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
UOČI BADNjEG DANA I BOŽIĆA

Traži se riba, suvo voće i prasetina

Upr­kos po­le­di­ci, sne­gu i hlad­nom ve­tru, uoči Bo­ži­ća, na pre­sto­nič­kim pi­ja­ca­ma je gu­žva. Čak i u ka­snim po­po­dnev­nim sa­ti­ma su­gra­đa­ni su obi­la­zi­li te­zge sa bad­nja­ci­ma, su­vim šlji­va­ma, kaj­si­ja­ma, gro­žđem, ali i me­sa­re u ko­ji­ma se pro­da­je pra­se­će i jag­nje­će me­so, bez ko­jeg se ne mo­že za­mi­sli­ti bo­žić­na tr­pe­za. Ka­ko Bad­nji dan na­ja­vlju­je naj­ra­do­sni­ji hri­šćan­ski pra­znik, pr­vo se po­če­lo sa pri­pre­ma­ma za ovaj va­žan dan, ka­da se po­sti. 

Dan uoči Bo­ži­ća, osim po­snih đa­ko­ni­ja, obi­čaj je da se na sto­lu na­đu ora­si i su­še­no vo­će. Su­ve šlji­ve ko­šta­ju iz­me­đu 250 i 300 di­na­ra, smo­kve od 400 do 600, ora­si su 600 do 1.000, su­ve kaj­si­je iz Tur­ske oko 600, ur­me oko 400. 

U ri­bar­ni­ca­ma je ta­ko­đe gu­žva. Oslić, sku­ša, ša­ran, ka­ko ka­žu tr­gov­ci, pro­da­ju se naj­bo­lje. Ki­lo­gram neo­či­šće­nog ša­ra­na je 460 di­na­ra, oči­šće­nog 560, di­mlje­nog 2.000, pe­če­nog oko 1.400. Oslić, za­vi­sno od vr­ste i me­sta ku­po­vi­ne, ima i raz­li­či­tu ce­nu, a naj­če­šća je 410, dok je sku­ša 300 di­na­ra. Naj­vi­še obi­ča­ja ve­za­no je za ku­po­vi­nu bad­nja­ka, od­no­sno gra­nu hra­sto­vog ili ce­ro­vog dr­ve­ta ko­ju do­ma­ćin se­če uju­tru na Bad­nji dan, a uve­če uno­si u ku­ću i sta­vlja na og­nji­šte. Bad­nja­ka ima na sve stra­ne: na pi­jač­nim te­zga­ma, ali i is­pred pi­ja­ca i u okol­nim uli­ca­ma, a ko­šta­ju 100 do 200 di­na­ra.  

– Obi­čaj je da se ide ra­nom zo­rom u šu­mu da se se­če sta­blo za bad­njak, mla­di­ca de­blji­ne ru­ke, ali u gra­du je to te­ško iz­ve­sti, pa se svu­da pro­da­je, ima ih i u sa­mo­po­slu­ga­ma upa­ko­va­nih u ke­se – ka­žu su­gra­đa­ni. 

Pri­pre­mi­ti bo­žić­nu tr­pe­zu ni­je la­ko, a ka­ko pri­ča­ju pro­dav­ci me­sa, ni jef­ti­no, jer se te­ško mo­že za­mi­sli­ti bez pra­se­ćeg ili jag­nje­ćeg pe­če­nja. 

U me­sa­ra­ma je uoči ovog pra­zni­ka uvek kr­ca­to. Kup­ci pr­vo obi­đu ne­ko­li­ko pro­dav­ni­ca na pi­ja­ci, ras­pi­ta­ju se o ce­na­ma, a za­tim oda­be­ru u ko­joj će da pa­za­re. Ako se ne pre­do­mi­sle i na kra­ju ne od­lu­če za ne­ki od hi­per­mar­ke­ta. Pro­dav­ci tvr­de da lju­di če­šće ku­pu­ju pra­se­ti­nu ili jag­nje­ti­nu na ki­lo­gram ne­go što po­ru­ču­ju ce­lo jag­nje ili pra­se. 

– Uvek ku­pu­jem na ki­lo­gram. Znam ko­li­ko mi ot­pri­li­ke tre­ba i ko­li­ko će uku­ća­ni da po­je­du... Lak­še mi je ta­ko ne­go da osta­ne i da po­sle ne znam šta ću sa tim, jer na sto­lu ne­će bi­ti sa­mo me­sa, već i pred­je­lo, sa­la­te, ko­la­či... Ne­ću ima­ti go­ste, bi­će pra­znič­ni ru­čak u kru­gu po­ro­di­ce, ta­ko da ne­ma po­tre­be za pre­te­ri­va­njem, ku­pi­ću dva ki­lo­gra­ma pra­se­ti­ne, ki­lo jag­nje­ti­ne i pu­na ka­pa – ka­že Ja­smi­na Đor­đe­vić. 

Pre­ma re­či­ma tr­go­va­ca, vi­še se pro­da­je pra­se­će ne­go jag­nje­će me­so, naj­ve­ro­vat­ni­je, zbog ce­ne. 

Ki­lo­gram pra­se­ti­ne sta­je 550 do 600 di­na­ra, a u hi­per­mar­ke­ti­ma je ne­što po­volj­ni­ja, ce­na je ni­ža čak i do sto­ti­nak di­na­ra. Jag­nje­ti­ne ima za 700 do 1.000 di­na­ra. 

U pe­če­nja­ra­ma za ki­lo­gram jag­nje­ti­ne po­treb­no je iz­dvo­ji­ti 1.400 do 1.600, a za isto to­li­ko pra­se­ti­ne od 1.000 do 1.250 di­na­ra. Ko ni­je bio ras­po­lo­žen da obi­la­zi pi­ja­ce, na­mir­ni­ce za pra­znič­ni ru­čak mo­že da po­tra­ži i u ne­kom od ve­li­kih su­per­mar­ke­ta. 

Komentari1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

dipl. agronom
Jedite oci,ugodite stomaku...!!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.