ponedeljak, 10.05.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
ponedeljak, 11.02.2019. u 09:18

Jedino Srbija nije rešila kredite u švajcarcima

(Новица Коцић)

Ne­dav­na pre­su­da evrop­skog su­da u Stra­zbu­ru u ko­rist dr­ža­ve Ma­đar­ske, a pro­tiv udru­že­nja ba­na­ka Ma­đar­ske u ve­zi sa za dr­žav­nom kon­ver­zi­jom švaj­car­skih fra­na­ka u ma­đar­ske fo­rin­te pri­hva­će­na je od ma­đar­skih gra­đa­na za­du­že­nih u švaj­car­skim fran­ci­ma sa ve­li­kim odu­še­vlje­njem kao ko­nač­na pre­su­da u ko­rist gra­đa­na. Po­što je Ma­đar­ska pr­va po­vu­kla ova­kav hra­bar po­tez u ko­rist svo­jih gra­đa­na, pre­su­da je iza­zva­la ve­li­ki od­jek u de­se­tak evrop­skih ze­ma­lja ko­je su slič­no ura­di­le kao Ma­đar­ska, a ko­je iš­če­ku­ju istu pre­su­du u Stra­zbu­ru. 

Je­di­ne dve ze­mlje ko­je sko­ro da se ni­su osvr­nu­le na ovu pre­su­du je­su Sr­bi­ja i BiH (Re­pu­bli­ka Srp­ska), či­je na­ci­o­nal­ne ban­ke u pot­pu­no­sti po­dr­ža­va­ju sop­stve­ne ko­mer­ci­jal­ne ban­ke ko­je i da­lje na­pla­ću­ju ove kre­di­te u švaj­car­skim fran­ci­ma, ka­ko u nov­cu ta­ko i u za­ple­ni ne­kret­ni­na ku­plje­nih švaj­car­ci­ma. In­te­re­sant­na je svo­je­vre­me­na iz­ja­va biv­šeg gu­ver­ne­ra Na­rod­ne ban­ke Sr­bi­je go­spo­di­na Je­la­ši­ća, ko­ji je u me­đu­vre­me­nu po­stao di­rek­tor Raj­faj­zen ban­ke u Ma­đar­skoj, da će zbog ove me­re ma­đar­ske vla­de nji­ho­ve ban­ke do­ži­ve­ti ne­na­dok­na­di­ve gu­bit­ke. To se po­ka­za­lo kao pot­pu­no ne­tač­no, jer su i u iz­me­nje­nim uslo­vi­ma ma­đar­ske ban­ke is­ka­za­le od­lič­no po­slo­va­nje. 

Ana­log­no ovo­me, bri­ga udru­že­nja stra­nih ba­na­ka u Sr­bi­ji da bi se kon­ver­zi­ja švaj­ca­ra­ca u evre u Sr­bi­ji po­ka­za­la kao kob­na za ban­ke go­vo­ri da je ova strep­nja pot­pu­no neo­sno­va­na. Ta­ko­đe, to bi tre­ba­lo da bu­de sig­nal Na­rod­noj ban­ci Sr­bi­je da za­šti­ti gra­đa­ne Sr­bi­je ko­je su ban­ke svo­je­vre­me­no na­go­va­ra­le da uzmu kre­di­te u švaj­car­skim fran­ci­ma, kao is­pla­ti­vi­je ne­go kre­di­ti u evri­ma. Simp­to­ma­tič­no je da se i udru­že­nja šte­di­ša sko­ro ni­su ogla­si­la po­vo­dom ove ka­pi­tal­ne od­lu­ke su­da u Stra­zbu­ru u ko­rist gra­đa­na ko­ji su se na­šli u ve­li­kim du­go­vi­ma zbog enorm­nog po­ve­ća­nja kur­sa švaj­car­skog fran­ka u od­no­su na sve osta­le svet­ske va­lu­te.

Bo­ban Đu­rić, Be­o­grad

Komеntari13
444fa
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Marijana
Prevara par ekselans za koju bi banke i odgovorni u bankama trebalo krivično da odgovaraju. Ali to se neće desiti dok je ova vlast, budite sigurni.
,Jovo
Banke su debelo platile zastitu ,finansirajuci stranke i izbore. Zato ih ne diraju.
Зорица Аврамовић
@Baba! Живи сам сведок! "Боље је да се задужиш у швајцарцима. Повољније је. То је и пословна политика Банке!" Ево, баш овим речима, ако је пренаглашена реч "наговарале", обратили су се људи мерни, у које сам веровала, а који су и сами веровали у то што говоре! Криво седи, а право беседи!
Baba
,,бан­ке сво­је­вре­ме­но на­го­ва­ра­ле да узму кре­ди­те у швај­цар­ским фран­ци­ма, као ис­пла­ти­ви­је не­го кре­ди­ти у еври­ма." Чуј, НАГОВАРАЛЕ и то одрасле, пунолетне, пословно способне људе?!
jura
Kakvo je to klinasto pismo?
Boris
Formalno ste u pravu, naravno. Ali samo da znate koliko ljudi nemaju blage veze sa elementarnim pojmovima. Tipa, ako kamata sa 6% raste na 8%, narod misli da je to rast od 2%. I izjave tipa: "Samo daj gdje se potpisuje i daj pare"...
Prikaži još odgovora
Часлав Кузмановић
Колика је толеранција режима на тешке злоупотребе код кредита у "швајцарцима" најбоље показује чињеница да су такве кредите делиле (у Србији) и 16 (шеснаест) банака које ни у једном тренутку нису имале "швајцарце" чак ни привремено позајмљене. Једини човек у то време који је поштено коментарисао ситуацију (у ПОЛИТИЦИ) Оливер Антић сада је амбасадор у Сао ... Да би спрдња са грађанима била комплетна, корисници кредита се прекрштавају у кориснике финансијских услуга и као такви припадају новокомпонованом Закону о заштити потрошача а не Закону о облигационим односима који је изузетно квалитетан и по којем је исправно поступање у овом случају, крајње очигледно .

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja