Subota, 13.08.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

STO GODINA ZA UBISTVO ĆURUVIJE - Markoviću i Radonjiću po 30, Kuraku i Romiću po 20 godina

Tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković i tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić na po 20 godina zatvora
Славко Ћурувија (Фото ЕПА/Саша Станковић)

Specijalni sud u Beogradu osudio je na kazne od po 30 i 20 godina zatvora četvoricu optuženih pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti zbog ubistva vlasnika i novinara „Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije, izvršenog 11. aprila 1999. godine u Beogradu.

Tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković i tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić na po 20 godina zatvora.

Romiću i Radonjiću se u kaznu uračunava vreme koje su proveli u pritvoru i kućnom pritvoru. Na ovu odluku suda, i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.


Uviđaj posle ubistva Slavka Ćuruvije (Printskrin)

Presuda optuženima je izrečena nakon tačno 20 godina od ubistva Ćuruvije i to je prva presuda za ubistvo novinara. Marković je osuđen zbog krivičnog dela podstrekavanje na teško ubistvo, a Radonjić, Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Optuženi Radomir Marković u zatvoru već služi kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a kako se u sprskom pravnom sistemu kazne ne sabiraju, ostao je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Miroslav Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Milan Radonjić i Ratko Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.


                                Sahrana Slavka Ćuruvije (Foto EPA/Saša Stanković)

Njima je danas proružena mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor (nanogicu) odnosno kućni pritvor. Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Ćuruvija je ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO agresije, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe „Dnevnog telegrafa”, a sa njim je tada bila Branka Prpa, javlja Tanjug.


                                    Radomir Marković (Foto Beta-AP/Darko Vojinović)

Izricanju presude prisustvovali su i generalni direktor RTS i nekadašnji glavni i odgovorni urednik magazina Evropljanin Dragan Bujošević, lista čiji je vlasnik bio Slavko Ćuruvija, kao i novinari Vukašin Obradović, Milan Ćulibrk, Nenad Stefanović, Radomir Diklić i drugi, prenosi Beta.

Sud: ubistvo po nalogu nepoznate osobe

Obrazlažući presudu, sudija Snežena Jovanović ;rekla je da je sudsko veće većinom glasova odlučilo da su optuženi krivi što su 11. aprila 1999. godine, po nalogu nepoznate osobe, sa umišljajem ubili vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin, beogradskog novinara Slavka Ćuruviju.

Prema navodima tužilaštva, Ćuruvija je ubijen sa željom da se ;ograniči sloboda medija i očuva moć i vlast, čije je predstavnike Ćuruvija javno kritikovao.

Odbrana smatrala da je optužnica „plod mašte”

Suđenje za ubistvo Ćuruvije počelo je pre nešto manje od četiri godine a zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić, koji je zastupao optužnicu, tražio je maksimalne kazne od po 40 godina, navodeći da je Ćuruvija „mučenički stradao u borbi za istinu i bolju budućnost”.


Ratko Romić prilikom dolaska na izricanje presude (Foto Beta-AP/Darko Vojinović)

On je ocenio da Ćuruvija nije imao šanse da preživi jer je tadašnja vlast u njemu videla opasnog protivnika. Odbrana optuženih je, u završnoj reči, tražila oslobađajuću presudu, smatrajući da Tužilaštvo nije dokazalo da su krivi, uz tvrdnju da je optužnica „plod mašte”.

Prvooptuženi Marković već se nalazi na izdržavanju kazne zatvora od 40 godina, zbog kazni izrečenih u predmetima Ibarska magistrala i Budva, kada su izvedeni atentati na Vuka Draškovića, kao i u predmetu ubistva Ivana Stambolića.

Ustanička blokirana prilikom dovođenja Markovića

Prilikom dovoženja u Specijalni sud bivšeg načelnika RDB Radomira Markovića, koji se nalazi na odsluženju zatvorske kazne izrečene zbog drugih krivičnih dela, deo Ustaničke ulice bio je blokiran. Ceo kraj je obezbeđivao veliki broj policajaca, javlja Beta.

Promenjena „uloga” Kuraka u odnosu na optužnicu

Advokat Slobodan Ružić, punomoćnik porodice Slavka Ćuruvije, izjavio je da je očigledno da je sud smatrao da nije imao dovoljno dokaza za to da je Miroslav Kurak pucao na novinara Ćuruviju i da je zbog toga promenio izreku optužnice po kojoj je taj operativac Državne bezbednosti označen kao neposredni izvršilac ubistva.


Miroslav Kurak (Fotodokumentacija „Politike”)

„Promenjena je uloga Miroslava Kuraka. On je označen kao jedan od saizvršilaca ali više ne kao lice koje je pucalo u Slavka Ćuruviju. Pošto je Ćuruvija nesporno ubijen iz vatrenog oružja, naravno da je moralo biti uvedeno NN lice”, rekao je Ružić novinarima ispred Specijalnog suda nakon izricanja presude za ubistvo Ćuruvije.

Advokat je kazao da to što je sud uveo treće, odnosno NN lice, jeste moguće po zakonu, budući da je neophodno da postoji „identitet optužnice i presude” i da uvođenjem NN lica to nije narušeno.

Ružić je kazao da je porodica Slavka Ćuruvije očekivala takvu odluku Specijalnog suda. „Što se tiče odluke o kazni, smatram da je porodica očekivala da će kazna biti maksimalna, koliko je to moglo biti po zakonu”, kazao je Ružić.

On je dodao da je to prvostepena odluka i da treba sačekati detaljno obrazloženje suda, prenosi Beta.


        Policijski crtež osumnjičenog za ubistvo napravljen po sećanju Branke Prpe

Advokatica osuđenih: I dalje se ne zna se ko je ubica

Advokatica Milana Radonjića i Ratka Romića, Zora Dobričanin Nikodinović izjavila je da se ni nakon današnje presude ne zna ko je ubio novinara Slavka Ćuruviju navodeći da je presuda doneta na osnovu medijskih spinova, a ne na osnovu dokaza u spisima predmeta.

„Ovo je bilo suđenje jednom vremenu, ovo je bilo suđenje Resoru državne bezbednosti i ovo ne služi nikome na čast” rekla je advokatica Dobričanin novinarima ispred Specijalnog suda.

Ona je kazala da u ovom postupku nije dokazano niti da je Ćuruvija ubijen radi gušenja slobode medija, niti da je ubijen radi očuvanja vlasti Slobodana Miloševića. „Zašto je Slavko Ćuruvija ubijen možda se može nazirati iz jednog dela obrazloženja ovog sudskog veća” rekla je Dobričanin.

Ona je novinare, prilazeći im zbog izjave, upitala ko je ubica. „Je li to ona priča - 'ubila ga je DB, je li ovo potvrda te priče'“ kazala je ona. Povodom jučerašnje najave okupljanja novinara ispred Specijalnog suda uoči izricanja presude Dobričanin je istakla da je sud slobodan i da niko nema pravo da utiče na nezavisnost sudstva.

„Novinarstvo je slobodno i niko nema pravo da utiče na nezavisno novinarstvo, ali to mora da se poštuje obostrano. Niko ne daje za pravo pojedinim predstavnicima koji se kriju iza slobodnog novinarstva da utiču na slobodan sud” kazala je ona.

Advokatica dvojice osuđenih za ubistvo Slavka Ćuruvije rekla je da će se žaliti na odluku suda, dodajući da sudija nije mogla da obrazloži zbog čega je te ljude osudila. Dobričanin je kazala da ne želi da govori o verodostojnosti izmišljenih telefonskih listinga koje je osporavala tokom suđenja. Dodala je da se ni dan danas, nakon presude ne zna ko je ubio Slavka Ćuruviju.

„Ono što ja znam je da sam 14. januara 2014, kada su lišeni slobode Milan Radonjić i Ratko Romić, pozvana da dođem u sud u 17.00 i kada sam došla na prijavnici mi je rečeno da moram da sačekam sat vremena. Onda sam shvatila da sam morala da odgledam konferenciju za štampu na kojoj je bio ceo državni vrh koji je i sadašnji državni vrh. Oni su po svojim kazivanjima uhvatili ubice Slavka Ćuruvije, ali mi ni danas ne znamo ko su ubice”, rekla je Dobričanin, prenosi Beta.


Ratko Romić i Milan Radonjić posle jednog od ranijih ročišta (Foto A. Petrović)

Vučić: Važna karika u stvaranju istinski pravne države

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma zadovoljan što je postupak za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije današnjom presudom pred Specijalnim sudom doveden do kraja i da je to veoma važna poruka.

„Ne želim da se mešam sudijama u posao, da ne idem protiv odbrane ili tužilaštva, jer ne znam ko će se žaliti. Ali to je važna karika u stvaranju istinski pravne države u Srbiji”, rekao je Vučić novinarima u Savamali.

On je podsetio da je to prvostepena presuda i da je zato neće detaljno komentarisati, ali da je to veoma važna poruka.

„Poruka da niko nema pravo da ubija bilo koga, na bilo koji način i iz bilo kojeg razloga, pa makar neko smatrao i da je to državni razlog”, rekao je Vučić. On je dodao da je ponosan što u vreme kada je on bio predsednik i premijer ništa nije stavljano pod tepih već je taj postupak vođen i doveden do presude.

Sudsko veće Specijalnog suda osudilo je danas za ubistvo novinara Slavka, prenosi Beta.

Jelena Ćuruvija: Presuda dokaz da je 1999. država ubila mog oca

Jelena Ćuruvija, ćerka ubijenog novinara, kaže da je današnja presuda dokaz da je

1999. godine država ubila njenog oca, kao i da je poslata poruka novinarima da ipak postoji spremnost sistema i sudstva da ih brani od budućih napada.

„Drago mi je što je ovo sudsko veće svojom presudom odlučilo da se obračuna sa mračnom prošlošću naše zemlje. Nadamo se da će, uprkos žalbama, Apelacioni sud potvrditi ovu presudu”, rekla je Jelena Ćuruvija za Cenzolovku, preneo je Tanjug.

Ona je napomenula da je danas „istorijski dan i za Srbiju i jedan od najvažnijih dana za nju i njenu porodicu”.

Novinarska udruženja: neophodno otkriti nalogodavce

Predstavnici novinarskih udruženja pozdravili su presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i izrazili nadu i očekivanja da će one biti potvrđene u drugostepenom postupku, ali su upozorili da nalogodavci tog ubistva nisu otkriveni.

Predsedenik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić rekao je da je veoma važno što prvi put posle 20 godina obeleževanje godišnjice ubistva Ćurivije neće biti dočekano pozivima na istragu i sudsku odluku.

„Kao profesija treba da budemo zadovoljni onim što se danas dogodilo. Pred nama je naravno dug put do pravosnažne presude i ja se nadam da će ona biti potvrđena”, rekao je Matić novinarima ispred Specijalnog suda.

On je ocenio da je presuda važna poruka za pitanje nekažnjivosti ubistava novinara i da je njom napravljen pomak zahvaljujući dobrom istražnom timu i političkoj volji da ubistvo bude rešeno.

„Mislim da je ovo dobra poruka i za nas novinare i sve one koji žele da na fizički način eliminišu slobodu mišljenja i govora, da prete novinarima i da se nasilno ponašaju prema njima”, rekao je Matić.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović rekao je da je danas veliki dan za srpsko pravosuđe i novinarstvo i pozvao državne organe da pronađu nepoznato lice koje je označeno kao nalogodavac ubistva Ćuruvije.


Spomen ploča na mestu ubistva Slavka Ćuruvije u Svetogorskoj ulici (Foto P. Pavlović)

„Važno je da sada državni organi pronađu to lice koje je direktni počinilac ubistva, kako se navodi u presudi, i ko je nalogodavac. Bez tih odgovra nećemo imati punu pravdu za Slavka Ćuruviju”, poručio je Radomirović ispred Specijalnog suda.

On je pozvao državu da uradi sve da pravdi privede jednog od osuđenih, Miroslava Kuraka i dodao da država ne radi ništa aktivno da ga pronađe i dovede u Srbiju da odsluži kaznu.

Novinar Vukašin Obradović rekao je ;da je njegov utisak posle suđenja da se malo pažnje posvetilo ambijentu u kome se desio zločin i na ono što se dešavalo nakon ubistva u službama državne bezbnosti.

„Mi nismo iskoristili ovaj slučaj da demontiramo sve one mehanizme koji su doveli do toga da država odluči u jednom trenutku da može da ubije novinara i da to sprovede u delo. Taj mehanizam je u najvećoj meri ostao sačuvan”, zaključio je Obradović, prenosi Beta.

Fondacija  „Slavko Ćuruvija“ pozdravlja presudu, iako kazne nisu maksimalne

Slavko Ćuruvija fondacija pozdravlja odluku Sudskog veća, kojom su optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije osuđeni na po 30 i 20 godina zatvora, saopšteno je iz ove fondacije. 

Iako je sud propustio da izrekne maksimalne zatvorske kazne, smatramo da je od presudne važnosti stav Sudskog veća da su optuženi krivi za brutalno ubistvo Ćuruvije 1999. godine.

Ovakav stav pomaže društvu da se obračuna sa politički motivisanim zločinima i suoči sa poražavajućim nasleđem režima Slobodana Miloševića. Presuda jasno i nedvosmisleno potvrđuje da je ubistvo Slavka Ćuruvije organizovala država, preko instrumentalizovanog Resora državne bezbednosti. 

Odluka Sudskog veća šalje jasnu poruku da zločini protiv neistomišljenika ne mogu da ostanu nekažnjeni, a da počinioci napada na novinare zbog javno izgovorene reči nisu nedodirljivi. 

Očekujemo od Apelacionog suda da potvrdi današnju presudu, a od nadležnih da u najkraćem mogućem roku razreše i procesuiraju sve zločine počinjene protiv novinara u prethodnim decenijama, saopšteno je iz ove fondacije.

Procesuirati i druge zločine nad novinarima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozdravilo je izricanje prvostepene presude optuženima za ubistvno novinara Slavka Ćuruvije 20 godina od tog zločina, ali i izrazilo nezadovoljstvo što nisu otkriveni neposredni izvršilac ubistva, ni njegovi ključni nalogodavci čime bi pravda bila konačno zadovoljena.

„NUNS ponavlja zahtev da se do kraja rasvetle i procesuiraju i ubistva novinara Radislave Dade Vujasinović i Milana Pantića, kao i drugi zločini prema novinarima, čime bi država Srbija pokazala nedvosmislenu posvećenost novinarskim i medijskim slobodama”, navodi se u saopštenju koje prenosi Beta.

Ko je mogao da naređuje Državnoj bezbednosti?

Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatra da je presuda optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije značajna jer predstavlja prvu presudu za ubistvo novinara u Srbiji, iako je pravda kasnila dve decenije.

Međutim, ona nije potpuna jer nije pružila odgovor na pitanje ko su nalogodavci tog zločina koji je realizovala služba Državne bezbednosti, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Ko može da naredi tako nešto Državnoj bezbednosti? Samo politički državni vrh. I to je ono što je zastrašujuće, da vlast koristi bezbednosne službe za obračun sa političkim neistomišljenicima. To znači da je sistem podređen interesima političkih moćnika.

Dužina trajanja procesa, kao i neotkrivanje nalogodavaca, ukazuju da se takav anti-sistem i dalje opire i da opstaje, smatraju u ovom udruženju.

Komentari27
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Nikola Nesic
I opet je napravljena scena za srpsku nepravdu, ili deljenje pravde prema zaslugama najjačih u državi. Presuda i rad tužilaštva je nedorečen, da se do apelacije može i oboriti ili vratiti ponovo na početak. Očigledno da smo mi Srbi vrlo aljkav narod, i nigde i nikad ne možemo da podvučemo crtu. Da li je normalno da u nešto više od 200 godina moderne države Srbije, mi ni za jedno političko ubistvo, atentat ne znamo tačno ko ga je izvršio i ko je to podstrekivao, ali sve vreme vidimo ko na tome zarađuje. Jedino je nesretni Gavrilo Princip, zahvaljujući austrijskoj pedanteriji ogoljen kao pojedinac, ali je ostala senka u pozadini. Opet ništa nismo uradili, do posejali seme sumnje i zavet za buduće obračune. I naravno, pružili šansu infantilnom puku da svu svoju neodgovornost pripišemo stranim službama.
Miloš
Jedan od retkih komentara gde se slažem sa vama.
намћор
Дуго нисам веровао када сам чуо да је Специјални суд основан за овакве случајеве...да суди онако како се очекује у том политичком тренутку и времену а никако на основу онога по чему суде судови...
dragan
Ne kapiram nikako. Svidelo se to nekome ili ne ovi ljudi su radili svoj posao. I da,takvih ljudi su pune obavestajne agencije svih zemalja. Nema necu,nema ne mogu jer lako zavrse na slican nacin. I zasto su oni dobili ovolike presude? I zasto im je receno da ubiju bas Curuviju?
Jojita La Desfibradora
Da nije malo previše ovih 100 godina, za čoveka koji možda danas svakako ne bi bio živ i da nije onda ubijen. A ko zna da li su ga oni i ubili, ipak je prošlo puno puno godina od tog događaja.
Jovan bez zemlje
Ова пресуда, каква год да је, свакако је плод притисака. Као што је НАТО на 50 година свога постојањ извршио агресију на СРЈ, (ма шта о њој мислио покојни Славко), тако се и изрицање пресуде "убицама" погодило са 20 година од тога злочина у Београду. Могу вас уверити да је истога дана на Кошарама 1999. убијен војник. Његов убица је после 5. октобра 2000. експресно ослобођен, а о налогодавцима се и данас говори са уважавањем.
Tatjana Popovic
Ko je ubica? Ko su nalogodavci? Nismo svi tako upuceni kao Vi.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.