petak, 07.05.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
sreda, 10.04.2019. u 21:22 D. D. K.

Sir smanjuje rizik od pojave šloga

(Фото: Пиксабеј)

Naučnici na Univerzitetu Sudžou iz Kine dokazali su da konzumiranje određene količine sira smanjuje rizik od pojave nekih bolesti. Stručnjaci su naglasili da 40 grama sira dnevno smanjuje rizik od razvoja srčanih oboljenja 14 odsto, a moždanog udara 10 odsto. I britanska studija je posle ispitivanja u kojem je učestvovalo milion ljudi pokazala slične rezultate, a naučnici Univerziteta u Redingu pojasnili su da njihova studija dovodi u pitanje višegodišnje savete da bi trebalo ograničiti unos mlečnih proizvoda. Sir je dobar jer sadrži zasićene masne kiseline i dobre nutrijente, pojasnili su autori studije.

Dobra svojstva hrane postižu se kombinacijom masti i ugljenih hidrata, smatra dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi. Ona napominje da je, kada je krenula epidemija gojaznosti, počela da se primenjuje „low fat diet” (ishrana siromašna mastima). U novom načinu ishrane, da bi se poboljšao ukus, dodavan je šećer što je dovelo do još veće gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

– Mnogim proizvodima, uključujući mlečne, smanjivali su masti i dodavali šećer pa smo na tržištu dobijali „zdrave proizvode sa 0 odsto mlečne masti”. Međutim, ti proizvodi su sve samo ne zdravi. Poslednjih decenija ponovo su rađene studije vezane za ishranu, masnoće i mlečne proizvode i pokazalo se da umerena upotreba punomasnih mlečnih proizvoda smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti 12 odsto, a šloga 13 odsto. Zašto? Mlečni proizvodi su bogati zaštitnim nutrijentima, mineralima (kalcijumom, fosforom, kalijumom i magnezijumom) i vitaminima Be grupe – naglašava dr Veroslava Stanković.

Ranije se smatralo da zasićene masti i so, koja je zastupljena u mlečnim proizvodima, dovode do arteroskleroze. Međutim, u 29 meta- analiza otkrilo se da ukoliko se umereno uzimaju ove masti i so nemaju nikakav uticaj na krvne sudove. 

Komеntari12
714f7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Стеван Марковић - Париз
Ovo je na slici neka vrsta kamambera. A svi komentatori pričaju nebuloze. Kakav vitamin K2?? "Francuski paradoks" je rezultat "mediteranske" ishrane i crnog vina. Zaista čitam neverovatne stvari od nasih ljudi. Koja mašta!
артиљерац
Ово је brie.Француски меки сир са 25% млечне масти.
snežana
Ovo nije sir koji naši ljudi proizvode i prodaju na pijaci. Postoji li studija za takav sir? Kao ovaj sir sa slike je zdraviji . Možda, ako se proizvodi od uvoznog mleka na koje su prelevmani ukinuti.
jeremija
U Srbiji je cena polutvrdih i tvrdih sireva tolika da te udari šlog, tako da ta hrana uglavnom ne ulazi u moj dom. Nažalost. Možda nekada polutvrdi, 20-dkg da mine želja, pa do slijedeće godine opet.
Pavle Randjelovic
To je verovatno ybog vitamina K2 koga ima u nekim vrstama kackavalja. U svetu se sir odnosi na kackavalj. To je i razlog za francuski paradoks. Francuzi manje oboljevaju od srca, ne zbog vina vec zbog sira koga jedu obilno.
Slave
moja teorija je da sve ono što ima u siru ima u mleku od koga je sir i nastao. A od mleka se dobija i jogurt. Tako da je rezultat umerena konzumacija mleka i mlečnih proizvoda, od kojih neki mogu biti i sa manjom masnoćom.
banco
Ne slažem se sa teorijom. I od šljiva se dobija rakija, pa su u pitanju dva potpuno različita proizvoda koja imaju totalno drugačiji efekat na zdravlje.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja