subota, 15.05.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
sreda, 01.05.2019. u 10:47
ISHRANA

Žalfija dobra za bolno grlo

Osim upotrebe u lekovite svrhe, ova biljka danas se koristi i kao začin, u malim količinama
(Фото: Пиксабеј)

Žalfija (lat. Salvia officinalis), višegodišnja je žbunasto razgranata biljka, visine oko 60 santimetara i otprilike isto tolike širine. Donji delovi stabljike žalfije su drvenasti, a gornji zeljasti. Cvet žalfije je tamnoljubičaste boje. Žalfija je veoma aromatična biljka sa listovima dužine sedam, osam santimetara, ovalnog oblika koji su jedini delovi biljke koji se koriste.

Žalfija je bila cenjena biljka još u doba Grka i Rimljana, koji su je koristili kao lek. Osim upotrebe u lekovite svrhe, danas se žalfija koristi i kao začin, u malim količinama. Najlekovitija je u doba kada počne da cveta, u maju mesecu, kada se listovi žalfije beru, suše i čuvaju.

Lekovitost žalfije proističe iz njenog mirisnog eteričnog ulja koje sadrži u količini od dva odsto. List žalfije sadrži i tanin koji je gorak, ali lekovit. U savremenoj farmaceutskoj industriji žalfija zauzima značajno mesto u proizvodnji preparata za ispiranje usta. I čaj od žalfije koristi se u istu svrhu.

Žalfija ima antiseptično dejstvo i ona obnavlja sluzokožu. Deluje protiv znojenja, naročito kod noćnog znojenja koje imaju bolesnici iznemogli od dugotrajnog grozničavog stanja, kao i oni koji su preživeli neku tešku bolest i postali iznureni i mlitavi. Pored toga, njena lekovita svojstva dobro deluju kod plućnih bolesnika, kao i kod reumatičara i rekovalescenata.

Bol u grlu, osećaj grebanja, nemogućnost gutanja hrane – to su simptomi prehlada ili respiratornih virusnih infekcija. U ovakvim situacijama žalfija je idealna za dezinfekciju grla.

Žalfija jača stomak i podstiče ga na rad. Zahvaljujući etarskom ulju i materiji koja steže, čini je dobrom protiv dijareje zato što steže stolicu i ima antiseptično dejstvo.

Primenjuje se protiv duhovne malaksalosti i nervne istrošenosti, kao sredstvo koje uspostavlja snagu, krepi i podstiče na rad.

Žalfija se kao začin upotrebljava u raznim jelima i daje jedinstven ukus salatama, jelima od jaja, čorbama, jelima od mesa i povrća.

Ova biljka našla je primenu čak i u kozmetičkoj industriji i proizvodnji parfema.

Sušeni listovi žalfije dobro čuvaju odeću od moljaca.

Jasna Vujičić, nutricionista
www.nadijeti.com

Komеntari1
7bb0d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Боро
Моја нана је ову биљку називала КАДУЉА, да се не заборави србско име ове биљке, а можете је и запалити, као што палите тамјан на угљен, да њоме окадите дом свој, пробајте...

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja