Osetljivost na gluten
U poslednje vreme sve više ljudi razvija intoleranciju na gluten, a mnogi imaju problem sa celijakijom, koja predstavlja trajni oblik intolerancije glutena (prolamina) poreklom iz pšenice, raži, ječma. Osnovni simptomi i znaci da postoji problem je pojava hronične dijareje, apatija i razdražljivost, poremećaj rasta i razvoja, upadljiv gubitak mišićne mase i uvećanje trbuha.
Kako je istakla Dajana Poleksić, specijalista prehrambene tehnologije, na predavanju o ovoj temu na „Dečjem Aleksandrija festivalu zdravlja” u Beogradu, gluten je protein koji se prirodno nalazi u sirovinama kao što su pšenica, raž i ječam. Nekada nije predstavljao veliki problem kao što je to danas slučaj mada se još iz vremena antičke Grčke pamte zapisi drevnih filozofa koji su govorili za one koji imaju ovaj problem da zapravo imaju tegobe sa crevima.
– Nije se tada znao uzrok problema, već se samo govorilo da određenim ljudima neke žitarice ne prijaju. U prošlom veku je počelo da se priča o glutenu. To je veoma specifičan protein koji lako prolazi kroz opne tankog creva. Često izaziva alergijske reakcije. Postoje dva tipa intolerancije na gluten koje se steknu tokom života. To se dešava i zbog toga što se deca celog života hrane picama i testima u koje se dodaje pet puta više veštački dodatog glutena. Telo ne može da se izbori sa tim, pa dolazi do umora, nenapredovanja u težini, ili prekomerna težina. Bolest je genetski predisponirana – naglasila je Poleksićeva.
Ona je napomenula da je važno da oni koji su osetljivi na gluten vode računa o namirnicama koje biraju, da izbegavaju modifikovane skrobove, da unose žitarice iz samlevenih celih zrna prosa, heljde, pirinča.
– Bitno je da se čitaju deklaracije na proizvodima jer osoba tako može da zna šta tačno konzumira. Važno je i da se proizvodi ne uzimaju u rinfuzu već treba samo birati one koji su u hermetički zatvorenim pakovanjima, sa deklaracijom proizvođača – dodala je Poleksićeva.
Подели ову вест



Komentar uspešno dodat!
Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.