Sreda, 29.06.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Ako ne pristanemo na kompromis, izgubićemo sve

Bude li kompromisa narod će o tome morati da se izjasni na referendumu i, za razliku od drugih zemalja, kod nas će odluka biti obavezujuća, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić
(Фото Танјуг)

Ako Priština bude ukinula takse, daću sve od sebe, dok sam predsednik Srbije, da pokušamo da pronađemo neko rešenje, izjavio je danas Aleksandar Vučić i ukazao da ćemo, ako ne pristanemo na kompromis, sve izgubiti, prenosi Tanjug.

​Treba da prestanemo da obmanjujemo sopstvenu javnost
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da problem Kosova i Metohije ne želi da svede na to ko je kriv za sadašnje stanje i greške koje su do njega dovele, već da prestanemo da se samoobmanjujemo, prenosi Tanjug.Potrebno je, rekao je, da priznamo da nam se dogodio težak nacionalni poraz, da smo izgubili teritoriju, ljude, a i ekonomski gubici su bili ogromni, a pre svega smo, ističe, izgubili godine u kojima smo se lagali.Ja se nisam odlučio za nastavak laži i samoobmane, već za dogovor sa Albancima kao jedini način za budućnost, istakao je srpski predsednik.

„Hoćemo li da pristajemo na zamrznuti konfklikt ili da probamo da tražimo rešenje. Dok sam predsednik, još tri godine, daću sve od sebe, ukoliko ukinu takse, da pokušamo da pronađemo nekakvo kompromisno rešenje, u kome će se voditi računa o interesima našeg naroda, bezbednosti naših ljudi, crkvama i manastirima, kao i o interesima Srbije”.

Vučić je ponovio da će se zalagati za nekakvo kompromisno rešenje i naglasio da precizna istraživanja kažu da nam sledi propast, ako do rešenja ne dođe.

„To govorim zarad istorije, jer pretpostavljam da je moguće da ne dođemo do kompromisa u narednih pet ili 10 godina, a to bi bila katastrofa i za Srbe i Albance. Posledice bi bile katstrofične za nas u ekonomskom ,socijalnom i demografskom aspektu.„

Ističe da trenutno nema čak ni dijaloga, kao i da dogovor i kompromis nisu poraz, već pobeda - ako ne pristanemo, izgubićemo sve.

(Foto A. Vasiljević)

To je, kako kaže, poručio lažnim rodoljubima i zaštitnicima srpskih interesa koji bi da tuđa deca brane KiM.

„Važno je da istaknem da ma koliko mnogi uživaju u nerešavanju i misle da zavisi sve od svetskih okolnosti... svako ko to govori ne govori istinu. Ako ne bude kompromisnog rešenja, biće napada Albanaca na Srbe na Kosovu, jer Albanci gube živce”, dodao je Vučić.

Ako bude kompromisa, biće referenduma, a ishod  obavezujući

Ako bude kompromisnog rešenja, mada sam skeptik po tom pitanju, narod će o tome morati da se izjasni i, za razliku od drugih zemalja, kod nas će odluka naroda biti obavezujuća, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svodeći današnje obraćanje u parlamentu, predsednik Srbije je rekao da nama u prvoj fazi ostaje da čekamo da vidimo da li će Amerikanci i Evropljani ubediti Albance da ukinu takse.

„Nastavka suštinskih razgovora bez ukidanja taksi neće biti. Tačka. Ukoliko ukinu takse ići ćemo da razgovaramo, da pokušamo da pronađemo kompromisno rešenje. Ukoliko ga slučajno bude, a skeptik sam po tom pitanju, doći ćemo i pred parlament i pred narod da se o tome izjasne. I za razliku od nekih drugih zemalja, članica i nečlanica EU, kod nas će odluka naroda da bude obavezujuća. A ne - referendum nije prošao, ali koga briga za referendum”, rekao je on.

Kod nas će biti onako kako odluči narod i onako kako narod bude rekao, naglasio je Vučić.

Ako ništa od toga ne bude slučaj i dođe do najgoreg scenarija, i Albanci napadnu naš narod na KiM, ma koliko to bilo teško, a veoma je teško, jer se na KiM nalazi NATO - progon i pogrom srpskog naroda nećemo dozvoliti.

„Imali smo dovoljno 'Oluja', 'Bljesaka' , mnogo nesreća i više takve nesreće srpskom narodu nećemo dozvoliti”, poručio je on.

Kako kaže, o tome su obavešteni i najviši međunarodni predstavnici, uključujući i komandanta NATO.

„I to je jedan od malih razloga zbog čega pogroma i progona nema, a da su se neki setili da treba da imaju vojsku i policiju 10-12 godina ranije možda bismo nešto više mogli da sačuvamo”, dodao je on, prenosi Tanjug.

U raškoj oblasti neće biti nestabilnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Srbima i Bošnjacima da ne moraju da brinu, jer, istakao je, u raškoj oblasti neće biti nestabilnosti.

On je u parlamentu rekao da je začuđen što u Sandžaku postoje političari koji bi da u toj oblasti izazovu neku vrstu nestabilnosti, tražeći specijalni status.

„Ne razumem sta radite protiv svog bošnjačkog naroda, ako hoćete da kažete da ćete da tražite specijalni status, napuštanje vojske i policije...? Vi imate tri opštine u kojima ste većina, a sta ćete sa 63 opštine u kojima su Srbi većina u BIH?”, zapitao je Vučić, prenosi Tanjug.

„To vi pokrećete, ne mi”, ukazao je Vučić i dodao da bi ga obesili u Briselu da je on to pokrenuo.

Naveo je da tamo ćute povodom toga, kao što ćute i za Tačija, Ramu, Haradinaja koji hoće da prave „veliku Albaniju”.

On je poručio građanima Srbije da to što on ćuti i ne reaguje znači da u ovome nema velike opasnosti.

„Niti šta mogu da ugroze, niti da urade. Zato, Bošnjaci i Srbi, budite mirni i u dobru da živite u Srbiji”, rekao je Vučić i dodao da će uskoro auto put između Sjenice i Novog Pazara, kao i drugi projekti.

Vučić zahvalio Rusiji, Kini, Indiji...

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su zapadne sile koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova odlučne da po svaku cenu „isteraju nezavisnost do kraja”, ali i zahvalio onim državama koje to nisu učinile, posebno Rusiji i Kini.

Vučić je na posebnoj sednici Skupštine Srbije istakao da Srbija ima prijatelje i među onima koji su priznali Kosovo i među onima koji nisu, kao i da svi oni imaju svoje interese.

Istakao je, međutim, da je zahvalan Ruskoj Federaciji, a posebno predsedniku Vladimiru Putinu, jer je on vise puta pomogao Srbiji da se ne usvoje rezolucije i drugi akti protiv interesa Srbije, kao i u razgovorima o nepriznavanju KiM.

Vučić je izrazio zahvalnost i Kini i njenom predsedniku Si Đinpingu na podršci Srbiji, kao i Indiji, svim azijskim i brojnim afričkim i latinoameričkim zemljama, zemljama Okeanije koje nisu priznale nezavisnost.

Govoreći o regionu, Vučić je rekao da je na samitu u Berlinu bio iznenađen ispadom BiH, da je Crna Gora bila korektna, prenosi Tanjug.

On je istakao i da će Srbija morati da radi na popravljanju odnosa sa Severnom Makedonijom i Hrvatskom, sa kojom to ide teško.

Gde je taj Obilić koji će da vrati Kosovo?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u parlamentu da se naslušao priča o tome ko su izdajnici u Srbiji i poručio da o tome nemaju pravo da govore oni koji ničim nisu zaštitili srpski narod.

„Naslušao sam se toga za najbolje Srbe da su izdajnici, od predvečerja kosovske bitke do danas. A to su nam uvek saopštavali najgori Srbi, najteže epitete koristili i najgore uvrede izgovarali, a da nikada nisu ni sagledali šta ko radi ni šta su čiji rezultati”, rekao je Vučić u obraćanju na posebnoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj KiM.

Jedan je dirigovao napadima, ali to nije bio Amfilohije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se danas u parlamentu, gde je u toku rasprava o Kosovu i Metohiji, na razgovor sa vladikama SPC rekavši da je taj razgovor bio pristojan, međutim, kako je primetio, posle toga su se u „tajkunskim medijima” pojavile informacije koje nisu imale veze sa istinom.„Ja ni reč nisam rekao, ali su se u Miškovićevim novinama i Šolakovim medijima pojavile informacije koje nemaju veze sa istinom”, rekao je Vučić i odbacio navode iz crnogorskih medija da se svađao sa mitropolitom Amfilohijem u vezi državnog udara, prenosi Tanjug.

Zbog toga je, kaže, uvek tražio da se pogledaju rezultati i da se vidi šta ostaje iza nas.

„Ja bih postavio pitanje za sve njih. Da li postoji taj junak, taj Obilić, taj osvetnik Kosova, danas? Koji će jednim činom i tako lako, kako oni pričaju, da vrati svetu zemlju pod naše okrilje. I gde je on?”, pitao je Vučić.

Kako kaže, neka mu, među vladikama, pesnicima, intelektualcima, političarima, pokažu tog junačkog sina.

„I verujte odmah ću da se sklonim i pustim ga da završi taj sveti posao, jer ja nisam u stanju. I priznaću da sam bio izdajnik i da sam prodao tu najskuplju srpsku reč Kosovo. U suprotnom to neću nikome da dozvolim, jer znam koliko se borim i koliko vrede ljudi sa kojima to zajedno radimo i sa kojima se zajedno borimo - i za Kosovo i Metohiju i za Srbiju na Kosovu i Metohiji”, poručio je Vučić.

Samo pre toga neka mi pokažu, kaže Vučić, šta su to oni sačuvali velikim rečima i busanjem u nacionalna prsa i parolama.

„Neka mi pokažu kako je to u Peći, Uroševcu, Đakovici, kako je njihov gorući patriotizma jednog Srbina sačuvao, koliko ih je ko na Kosovo vratio”, upitao je Vučić.

Citirao je Aleksandra Tijanića koji je rekao da bi svi Srbi dali život za Kosovo, ali ko to od njih hoće da ode da živi na Kosovo.

„Koliko su Tačija, Haradinaja, Veseljija naterali u beg, na kraju zašto to sve pričaju ovde u Beogradu po kafanskim baštama, a na Kosovu ih nema? Zašto ne odu u Prištinu da tamo organizuju proteste protiv nezavisnosti Kosova? Ili bar jedno pesničko veče, moleban, ali da na to i Tači dođe, da se pokaje i da kaže da su u pravu”, upitao je predsednik.

Zašto uvek za svoje skupe reči nude tuđe živote po najnižoj mogućoj ceni, upitao je Vučić, prenosi Tanjug.

„Dosta je toga bilo. Ne može Srbija više da izdrži tu količinu laži i licemerja, ne može da nastavi napred dok se guši u izmišljenoj prošlosti i lošoj sadašnjosti. Nemamo prostora za samoobmane, bajke, parole, lažne motive i lažne idole. Ali, nemamo vremena ni za one koji bi da predaju sve, koji bi da ogole Srbiju, da srpski narod ostave i bez njegove suštine i bez njegovog duhovnog postojanja”, rekao je Vučić.

A ovi „veliki junaci”, dodao je, slobodno neka ga anatemišu.

„Ja od toga što je istina neću da odstupim, a sve što sam vam danas rekao je apsolutna istina. Nemam pravo na to, neću da lažem i niko me za to nije ovlastio. Ako sam zbog nečega došao ovde to je da kažem istinu, onu koja će nam omogućiti da se oslobodimo balasta laži, koja će nam omogućiti da vidimo gde smo i šta nas je snašlo i šta i koliko možemo”, dodao je on.

Kako je rekao, prva lekcija kad je reč o KiM mora da bude kako da se oslobodimo svih svojih poraza, tako što ćemo prvo da ih razumemo i da se suočimo sa tim porazima.

„ Ali onda da shvatimo da na tom istom Kosovu smo mogli da tek možemo da pobeđujemo. I da Srbija može i mora da pobeđuje i da u najtežim porazima raste seme pobede i to u onome što smo iz gubitaka naučili”, naveo je Vučić.

Svi oni koji govore o sopstvenom junaštvu a to junaštvo su dokazivali time što su boljima, vrednijim od sebe govorili da su izdajnici i da ne štite dovoljno srpski narod , a srpski narod nikada nisu zaštitili, pa čak ni time što bi mu podigli ugled unutar srpskog naroda, a kamoli u međunarodnoj zajednici, nemaju nikakvo pravo da o tome govore, kaže Vučić.

Za njega je važno šta ostaje i da li ćemo ostaviti budućnost za svoju decu.

„Zato sam se za ovo borio, zato sam ponosan na ovaj izveštaj, i zato sam ponosan na sve vas koji razumete šta je istina i da moramo da se borimo i da je mnogo borbe pred nama”, poručio je Vučić.

Na kraju je citirao Borislava Pekića:

„Treba gledati pravo, jer da se htelo gledati iza sebe dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju dece svoje a ne dedova svojih, jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo.”

Cilj i plan Albanaca su jasni, snažniji odlučuju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je aktuelna vlast uspela da podigne ugled Srbije u svetu, i da se o Kosovu i Metohiji ponovo priča, ali je istakao i da je mnogo ranije, 2010, završeno sve što se tiče Kosova i Metohije.

Vučić je istakao da je plan Albanaca da nas svim onim što rade dovedu u situciju „nove normalnosti”, jer to je njima dozvoljeno, a sa, kako je rekao, ciljem da se Srbija dovede u situaciju da i formalno prizna nezavisnost Kosova, prenosi Tanjug.

„Možemo da tražimo i da se još ponešto pitamo i da se još borimo najbolje što možemo. Nedavno je bio samit u Berlinu gde su Makron i Merkelova pokušali da ubede Albance da ukinu takse, ali oni su imali podršku snažnijih nego što su ovo dvoje evropskih lidera”, kazao je Vučić.

„Nisu uspeli, jer su Albanci imali snažniju zaštitu, rekao je Vučić”, dodajući da je i njima to rekao.

Vučić je naveo da su sa tim ciljem uvedene i takse, iako su suprotne svim međunarodnim normama.

On je istakao da nijedna od država članica EU nije preduzela bilo šta protiv albanske strane, sem što je Federika Mogerini izdala jedno saopštenje.

Vučić je naveo da Albanci po milion puta pričaju o velikoj Albaniji, ukidanju prelaza, carina, taksama, a u međunarodnoj zajednici će na to izdati neko saopštenje i odbaciti svaku našu ideju.

Takođe, odbacuju svaku ideju o promeni granica, jer podrazumevaju da su granice KIM jedinstvene i nepovredive, a da granice Srbije to nisu bile ni 1999 ni 2006., ni 2008., a posle toga sve su postale nepovredive.

„Lupetaju da će se otvoriti Pandorina kutiju, ona je otvorena mnogo ranije”, istakao je Vučić.

Priština pripremila optužnicu protiv Dikovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je, prema podacima obaveštajnih organa, Tužilaštvo u Prištini pripremilo optužnicu protiv generala Ljubiše Dikovića, kojom ga tereti za ratne zločine na KiM.

Nema, dodao je, saznanja da je takva optužnica pokrenuta i protiv generala Božidara Delića.

''Za Delića nismo dobili takvu informaciju. Za svakog generala za kojeg iz Prištine misle da treba da ga gone, znate kakvi će biti postupci naših organa. Ne verujem da bi predsednica Vlade Srbije išla protiv ovakve političke volje i donosila drugačiju odluku'', rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Vučić je, odgovarajući na pitanje lidera radikala Vojislava Šešelja o informaciji da je Specijalno tužilaštvo u Prištini pokrenulo istrage protiv generala Nebojše Pavkovića i Sretena Lukića, kojima je već sudio Haški tribunal, rekao da mu je Pavković pisao o tome da su iz Prištine tražili susret sa njim.

''Mislim da su to tražili kosovski specijalni tužioci sa željom da ponovo podignu optužnicu protiv njega, ali i ostalih generala'', rekao je Vučić.

Tražili smo vreme da sačuvamo zemlju

(Foto A. Vasiljević)

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je danas da su razgovori Beograda i Prištine veoma važni, jer smo time zaustavili sled gubitaka i povratili ugled Srbije i uspeli da vratimo temu Kosova i Metohije za pregovarački sto, prenosi Tanjug.

„Tražili smo vreme da zemlju sačuvamo. Morate da razgovarate, iako nije lepo razgovarati sa Tačijem, a ni njemu sa mnom, ali to radite jer volite svoju zemlju”, objasnio je Vučić u obraćanju na sednici Skupštine Srbije o KiM.

On je istakao da je Srbija, u deset puta lošijoj situaciji nego što je bila DOS-ovska vlast, bez vojske i policije, sa formalno proglašenoj nezavisnost Kosova, pokušala da se vrati u razgovore, da očuva mir i političku stabilnost, je nemamo više glava za gubljenje i dece za bacanje, što nikada nismo ni imali.

​Na Kosovu živi oko 93.000 Srba
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je 2017. godine na Kosovu živelo 94.998 Srba, a da ih je danas za 2.000 manje.Od tog broja 47,1 odsto je na severu, 52,9 odsto na jugu, a procenat se povećava na severu jer je bezbedniji, rekao je Vučić je podnoseći izveštaj o Kosovu u Skupštini Srbije, prenosi Beta.On je naveo da je Albanaca na Kosovu između 1.162.000 i 1.325.000, odnosno mnogo manje nego što Albanci predstavljajaju.Vučić je rekao da država pokušava da vrati Srbiju u život i da više nema „glava za gubljenje ni dece za bacanje”.On je rekao da, čuvajući političku stabilnost i podižući ekonomiju, Srbija uvećava sve druge šanse čak i one da brani nacionalne interese.Vučić je kazao i da mu nije lepo što mora o Kosovu da razgovara sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, ali da misli da je Tačiju ipak gore što mora da razgovara sa njim.„Gore je Tačiju da razgovara samnom nego meni sa njim, ali moram da razgovaram ne zato što mi je lepo, nego jer volim svoju zemlju”, istakao je Vučić.On je kazao da je 2010. sve bilo završeno i gotovo što se tiče Kosova, ali da je aktuelna vlast uspela da pitanje Kosova vrati na sto, ne sa velikim šansama, ali sa šansama da se Srbija ipak „nešto pita”.Predsednik Srbije je kazao da je po Briselskom sporazumu bilo potrebno formirati Zajednicu srpskih opština kako bi bili povezani Srbi sa juga i severa, da su tražene nadzorne funkcije, izvršna ovlašćenja, ali da Priština nije to ispunila.„Jednu jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma nisu ispunili, jer su im velike sile rekle - vama je dozvoljeno da ne ispunite”, rekao je Vučić.

Objasnio je da je Srbija učestvovala u razgovorima sa ciljem da čuvajući političku stabilnost, podižući ekonomiju, time povećavajući šansu da ljudi ostanu u zemlji i poveća mogućnost za odbranu nacionalnih interesa.

Podsetio je da de fakto, kada je došao na mesto ministra odbrane vojsku nismo ni imali, da smo uništavli Strele za 142 dolara po komadu, da smo imali samo jedan avion koji je mogao da poleti, a samo ove godine dobijamo više helikoptera nego što smo kupili u protekle tri decenije.

Istakao je da se Srbija nalazi na putu evropskih integracija i da hoće da pripada tom delu sveta i društva.

„Neko će da kaže 'zašto'? Moramo imati u vidu da 68 odsto naše trgovine obavljamo sa EU, odakle su i najveći investitori. Danas samo nemačke kompanije kod nas zapošljavaju 60.000 ljudi”, ukazao je on.

Vučić je rekao da je u proteklih sedam godina razgovora pošlo za rukom da povratimo ugled naše zemlje i vratimo pitanje Kosova na sto.

„Ne sa velikim šansama za nas da ćemo sa sigurnošću nešto da dobijemo, već da možemo da tražimo, da možemo da se za po nešto borimo”, kazao je on.

Vučić je rekao da su donošeni sporazumi o pravosuđu, civilnoj zaštiti i energetici, gde je bilo najvećeg pritisaka, i gde se moglo videti svo licemerje međunarodne zajednice.

Insistirali su, kako je preneo, na Gazivodama i Valaču, ukazujući da Nemci u prenosnoj mrežu gube 32 miliona evra godišnje, što za tu zemlju nije ništa.

„A, to što mi gubimo 52 miliona evra zbog taksi mesečno...šta briga bilo koga”, konstatovao je on.

Vučić je kazao da je preko Gazivoda i Valača pokušano da se izvrši pritisak na naš narod u Zubinom Potoku.

Naveo je da naš narod na Kosovu plaća struju u visini od 11 odsto, te da su naši gubici 150 miliona godišnje na severu Kosova, ali da se olakšicama borimo za opstanak našeg anroda.

Nisu formirali ZSO, jer im je to dozvolio Zapad

Evropske sile i SAD dozvolile su Prištini da šest godina ne formira Zajednicu srpskih opština, što je bila jedina obaveza Albanaca iz Briselskog sporazuma, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Jednu jedinu obavezu koju su imali nisu ispunili zato što im je neko dozvolio da je ne ispune. Zato što su im evropske sile i SAD rekle - vama je dozvoljeno da je ne ispunite”, rekao je Vučić na posebnoj sednici Skupštine Srbije posvećenoj KiM, prenosi Tanjug.

On je istakao da je prošlo šest godina, a da Albanci još nisu omogućili formiranje ZSO, kao što je prošlo više od 200 dana kako su uveli takse na robu iz centralne Srbije, a da se niko zbog toga „ne sekira”.

On je rekao i da niko ne reaguje ni na to što su danas ponovo najavili formiranje velike Albanije, a da bi, da se u Srbiji govori o Republici Srpskoj, bilo potpuno drugačije.

„Da je neko od nas pomenuo Republiku Srpsku, metaforično rečeno bi nas obesili u Briselu”, rekao je Vučić.

On je istakao da to nije ni pravedno ni pravično i da pokazuje dvostruke standarde, ali da Beogradu ostaje jedino da razume kako stoje stvari i nastavi da se bori na najbolji mogući način.

Predsednik je rekao da su Albanci razumeli da Srbi žele ZSO kako bi veze između Srba na jugu i na severu bile institucionalizovane, odnosno da se povežu četiri opštine sa severa sa šest opština na jugu.

„To je bila naša namera, tražili smo nadzorne funkcije, izvršna ovlašćenja”, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da brine o srpskom narodu i o onima građanima koji žele da država Srbija o njima brine, a da nije naročito zainteresovan za to šta se dešava u Kačaniku, Glogovcu, Suvoj Reci..

Za 30 godina prepolovljen broj Srba na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je upozorio na katastrofalne razmere nacionalne katastrofe kroz koju je naš narod prolazio navodeći da od 1961. godine i demografski gubimo tle pod nogama na Kosovu i Metohiji.

​Više nikad neće biti novog pogroma Srba na KiM
Više nikada neće biti novih pogroma Srba na Kosovu i Metohiji, poručio je danas u parlamentu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Tanjug.„Nisu uspeli nikada da oslabe toliko Srbe u pokrajini, niti srpski narod na severu, da ne budemo u stanju i namerno kažem - ne budemo, jer to neće biti samostalni odgovor našeg naroda sa severa, već celokupnog našeg naroda, ako bilo ko bude pokušao da ih fizički ugrozi, na bilo koji način”, rekao je Vučić.Pogroma kao iz 2004. više neće biti, poručio je predsednik.

Te godine imamo 27 odsto Srba, vec 1971. - 21 odsto, 1981. godine 15 posto Srba, a 1991. samo 11 odsto, što znaci da je za 30 godina broj Srba na KiM prepolovljen.

Kolike su razmere nacionalne katastrofe pokazuje i broj srpske dece u školama: tako je 1961. srpske dece bilo oko 100.000, 1999. - 59. 000, a danas svega 16. 000 srpske dece u skolama, prenosi Tanjug.

Vučić je izneo podatke o poražajućim demografskim kretanjima.

Danas na Zapadnom Balkanu živi 7,46 miliona Srba, a oko 4 miliona i 70 000 Albanaca, naveo je Vučić dodajući da je u Srbiji negativan prirodni prirastaj, a Albanci imaju pozitivan.

Ukoliko se nešto ne promeni, prema proceni UN, 2100. Srba će biti dvostruko manje nego Albanaca.

Prema procenama UN iz 2015. Srba će biti 6,23 miliona, dok će Albanaca 2050. biti za 1,92 miliona više, i to 5,99 miliona.

2100. biće 9,64 miliona Albanaca, a Srba oko 4,327 miliona.

Vučić je istakao i da bi se ostvario pozitivan prirastaj žene u Srbiji treba da rađaju 3,2 dece, inače ćemo imat malu šansu da govorimo o sopstvenom opstanku.

On je rekao i da posle devedesete, ko god došao na vlast, bez obzira kakave namere imao, bio je u teškoj situaciji da nešto sačuva, a tome su, kako je naveo, doprineli brojni problemi kao što su loše odluke komunističkih vlasti o zabrani povratka Srba i Crnogoraca na KIM.

Dužnost mi je da govorim istinu ali to ne znači da se neću boriti za Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu je kao predsedniku posao da ljudima saopšti istinu o svim bitnim stvarima, pa i o Kosovu, ali da to ne znači da se neće boriti za srpski narod koji tamo živi, prenosi Beta.

„Istinu. Ponekad gorku, ponekad neprijatnu i ma kakva bila, ali istinu. Ali nemojte ni za trenutak da pomislite da neću da se borim za naš narod na Kosovu i Metohiji. I to više od onih koji istinu znaju ali je prećutkuju. I koji bi da za Kosovo ratuju tuđa a ne njihova deca”, rekao je Vučić na sednici Skupštine Srbije.

On je zahvalio svima koji su došli na sednicu jer žele da razgovaraju odgovorno o ozbiljnom i teškom problemu, i to ne samo problemu za Srbe na Kosovu već i za sve građane Srbije i celinu srpskog naroda.

Vučić je dodao da svi treba da se pitaju da li Srbija može da računa na međunarodnu pravdu po pitanju Kosova, kada je upravo protivpravno bombardovana zbog Kosova 1999. godine, kao i da li ima pravo da pravi neprijateljstvo sa onima od kojih zavisi budućnost Srbije.

Predstavljajući istorijski kontekst vlasti nad teritorijom Kosova i Metohije, Vučić je kazao da Srbi posle 1389. godine opet vladaju tim prostorom od 1912. i Balkanskih ratova do, uslovno govoreći, 1999. godine i Kumanovskog sporazuma od kada kako je rekao, Kosovom i Metohijom upravljaju Albanci i deo međunarodne zajednice koji je podržao kosovsku nezavisnost.

On je kazao da je po procenama iz 1455. godine na teritoriji današnjeg Kosova i Metohije živelo oko 98 odsto Srba a da su 1871. Srbi činili 32 odsto stanovništva a „Arbanasi” kako je rekao, 64 odsto.

„Posle srpsko-turskih ratova i Berlinskog kongresa došlo je do velikog i teškog progona Srba. Tada najdramatičnije gubimo u broju Srba na Kosovu i Metohiji i po prvi put 1890. godine Arbanasi predstavljaju većinu u Kosovskom vilajetu sa 48 odsto”, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je naveo i da je od 1961. do 1991. godine broj Srba na Kosovu i Metohiji smanjen sa 27 na 11 odsto.

„Po podacima iz 1961. godine imamo 27 odsto Srba na Kosovu i Metohiji, 1971. imamo 21 odsto a već 1981. imamo 15 odsto Srba. Pad broja se nastavlja i 1991. imamo 11 odsto Srba na Kosovu i Metohiji, više nego duplo u tih 30 godina smo izgubili”, rekao je Vučić.

Ugljanin nema nikakav kapacitet, niti Ljajićevu podršku

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin nema nikakav kapacitet u Sandžaku, a ukoliko bi poredak Srbije bio ugrožen u toj ili nekoj drugoj regiji Srbije, nadležni organi bi to rešili bez ikakvih problema, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Narodnoj skupštini.

Vučić je to rekao odgovarajući na Šešeljejvu tvrdnju, izrečenu na posebnoj sednici parlamenta posvećenoj KiM, da Ugljanin traži specijalni status Sandžaka i da ga u Bošnjačkom nacionalnom veću podržava Rasim Ljajić, prenosi Tanjug.

Komentari76
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

braun
Koliko ja vidim, mi cemo morati za prvo da udjemo u Nato, a onda i da potpuno okrenemo ledja Rusiji nebi li postigli nesto sa KiM i kako tako ocuvali nasu pokrajinu. U suprotnom moracemo da ratujemo, ginemo, jedemo korenje, i mozda izgubimo jos neki dio drzave. Teske odluke nam slijede, treba biti pragmatican, pa ako treba i u Nato.
Dragan Nenadovic
А шта има толико лоше у ЗАМРЗНУТОМ КОНФЛИКТУ ?' Албанци тренутно пролазе кроз демографску катастрофу, не рађају се и беже масовно са КиМ. Треба продужавати ЗАМРЗНУТ КОНФЛИКТ, и отворити га кад им се број спусти до 200 хиљада. Они без Србије НЕМАЈУ никакву економску будућност. Чему толика журба да се преда КиМ ? Дал то неко некоме није нешто обећао, па га сад хвата паника кад треба да уради обећано.
Radoznala
Stalno se u poslednje vreme, govori o kompromisu ali ne i šta taj kompromis predstavlja. Znači li to podela nama sever a njima ostalo? Smatram da je to malo. Kada je nešto dosta bolje predlagano pre neku godinu, nije nam odgovaralo. Kako vreme odmiče, imam utisak da nam je sve manje na tacni. Da se ne desi da ostanemo praznih ruku, čekajući nešto više!Ima jedna narodna: "Od meka obraza, trbuh do zuba!"Tako i mi. Sve u rukavicama, da se ne zamerimo ni Murti ni Kurti. A oni koriste . Rešimo to!
Дејан.Р.Тошић
Општи утисак коментатора јесте да Српско друштво не жели разграничење,не жели поделу А.П.КиМ,не жели ни Шћипетаре у Српском парламенту,не желе да Шћипетари имају свој парламент,где је "компромис"?Јел компромис Руска федерација и "неутрална"политика која ће нам крвавим ратом у будућности против НАТО савеза вратити под суверените А.П.КиМ ? И тада ће Шћипетари остати у А.П.КиМ.Да ли је то компромис за политичку елиту у Р.Српској и Србији.Докле ће се понављати исте грешке из прошлости и у 21.веку.?
Anka
Ja procitax ovo nekoliko puta. Nigdje ne vidjeh neki kompromis. Cudi me da nitko ne pita predsjednika, ” koji je to kompromis”? Ko ce o tom da odlucuje? To nije privatna stvar.
Dejan
Ko da ga pita kad u parlamentu nema predstavnika opozicije a nezavisni novinari ne mogu ni da mu priđu i pitaju ?

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.