Petak, 07.10.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Odbijena obnova Njegoševe kapele

Рушевени капеле на врху Ловћена (фото приватна архива)

Od na­šeg stal­nog do­pi­sni­ka

Pod­go­ri­ca – Mi­ni­star­stvo kul­tu­re Cr­ne Go­re od­bi­lo je zah­tev za ob­no­vu Nje­go­še­ve ka­pe­le na Lov­će­nu, ko­ju je pod­neo pred­sed­nik udru­že­nja „Po­kret slo­bo­da na­ro­du” Bo­ško Vu­ki­će­vić. On je sa­op­štio da ga je Mi­ni­star­stvo kul­tu­re oba­ve­sti­lo da je pe­ti­ci­ja od­bi­je­na, uz obra­zlo­že­nje o „nu­žno­sti za­šti­te ma­u­zo­le­ja kao kul­tur­nog do­bra”.

„Mo­ram is­ta­ći da ni u jed­nom de­lu tek­sta svo­je pe­ti­ci­je ni­sam po­mi­njao ugro­ža­va­nje ma­u­zo­le­ja, nje­go­vo even­tu­al­no uni­šte­nje ili iz­me­šta­nje. Uop­šte, sma­tram da spo­me­ni­ke, iz bi­lo kog pe­ri­o­da oni po­ti­ca­li i bi­lo ko­ju ide­o­lo­gi­ju oni za­stu­pa­li, ne tre­ba ukla­nja­ti ni­ti uni­šta­va­ti. Oni su sve­do­čan­stvo jed­nog vre­me­na”, ob­ja­šnja­va Vu­ki­će­vić. „Što se ti­če ka­pe­le i ma­u­zo­le­ja – valj­da je Lov­ćen do­volj­no ve­li­ki da ima pro­sto­ra za obe gra­đe­vi­ne? A Nje­go­šu je sva­ka­ko me­sto u ka­pe­li, jer ta­ko gla­si nje­go­va po­sled­nja že­lja. Od­bi­ja­nje mo­je pe­ti­ci­je od stra­ne Mi­ni­star­stva kul­tu­re sma­tram još jed­nim gru­bim re­žim­skim ugro­ža­va­njem pra­va gra­đa­na na slo­bod­no i de­mo­krat­sko iz­ja­šnja­va­nje.”

Vu­ki­će­vić je za svo­ju pe­ti­ci­ju do­bio po­dr­šku ne­ko­li­ko hi­lja­da gra­đa­na. 

„Na­rav­no, ne ga­jim ilu­zi­je da bi vla­da ima­la po­zi­ti­van stav pre­ma ta­kvoj pe­ti­ci­ji, ali u vre­me­ni­ma že­sto­kih na­sr­ta­ja re­ži­ma na imo­vi­nu pra­vo­slav­ne cr­kve u Cr­noj Go­ri sma­tram da bi bi­lo od iz­u­zet­ne va­žno­sti da na­rod ma­sov­no po­dr­ži ova­kvu vr­stu zah­te­va”, ka­že Vu­ki­će­vić.

On opo­mi­nje na to da elek­tron­ski for­mu­lar ko­ji je vla­da po­nu­di­la kao mo­guć­nost za or­ga­ni­zo­va­nje ra­znih pe­ti­ci­ja ne nu­di do­volj­no pro­sto­ra za obra­zlo­že­nje pe­ti­ci­je.

„Pro­klet­stvo sa Cr­ne Go­re ne­će se ski­nu­ti sve dok se ne vra­ti Nje­go­še­va cr­kva na Lov­će­nu”, po­ru­čio je ne­dav­no i mi­tro­po­lit cr­no­gor­sko-pri­mor­ski Am­fi­lo­hi­je. „I da­nas su mo­šti nje­go­ve na ras­pe­ću. Eno ga utam­ni­če­nog u onom zin­da­nu pa­gan­skom, va­pi­je svo­jim Cr­no­gor­ci­ma da ga vra­te u nje­go­vu cr­kvu, da ob­no­ve cr­kvu Sve­tog Pe­tra Ce­tinj­skog, nje­go­vog stri­ca, da bi on ski­nuo pro­klet­stvo sa Cr­ne Go­re.”

Ka­pe­la je sru­še­na u le­to 1972. go­di­ne de­kre­tom ta­da­šnje ko­mu­ni­stič­ke vla­sti ka­ko bi ustu­pi­la me­sto ma­u­zo­le­ju ko­ji je pro­jek­to­vao Ivan Me­štro­vić. Pe­tar Dru­gi Pe­tro­vić sa­gra­dio je 1846. go­di­ne cr­kvu na Lov­će­nu po­sve­tiv­ši je svom, ta­ko­đe slav­nom stri­cu Pe­tru Pr­vom, po­to­njem Sve­tom Pe­tru Ce­tinj­skom. Pet go­di­na ka­sni­je, vla­di­ka i pe­snik te­sta­men­tom je osta­vio ama­net da u toj cr­kvi bu­de sa­hra­njen. Že­lja mu je is­pu­nje­na če­ti­ri go­di­ne ka­sni­je, jer je u da­ni­ma ka­da se Nje­goš upo­ko­jio 1851. go­di­ne, na Lov­će­nu vla­da­lo stra­ho­vi­to ne­vre­me, pa je, po nu­ždi, pri­vre­me­no sa­hra­njen na Ce­ti­nju. 

Komentari9
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Марко Миљанов
А ђе ће Мила да онда копају, ако се Његошу обнови капела ?!
Gastarbajter
Gospodin Vukicevic je podneo peticiju. Ministarstvo je peticiju odbilo. Gospodin Vukicevic sada smatra da je to odbijanje "grubim rezimskim ugrozavanjem prava gradjana na slobodno i demokratsko izrazavanje". Gospodin ocigledno ima iskrivljeno shvatanje demokratije: on sto on hoce je demokratija a sve suprotno njegovim zeljama je ugrozavanje demokratije.
Драган
Његош је себи одабрао где ће бити сахрањен. Није тражио никакав музолеј. И како се онда зове када не поштујете жељу покојника? Демократија?
@gastarbajtet
Procitaj malo prije no sto nam pametujes, recimo knjigu Sedam Njegosevih sahrana. Kapela je vec bila na Lovcenu, ali su je srusili masoni Tito i Mestrovic. Red je da se vrati kako je bilo i kako je sam Njegos trazio.
Poreklo gluposti i nemodernosti
@Švejk Srbin srpskom rodu svome ovo djellce posvećuje njegovo je sitno cvjeće na livadi pravoj Srpstva i uzraslo i pobrato i u vjenac rodu dato Vi za to naravno još niste čuli - jer Vi ste "Švejk". Švejk po definiciji zna za pivo .U pivnicama ( mihhenskim ili drugim ) se ipak ne savladava gradivo -odakle su npr. korenima Petrović Njegoši koji su došli prvo u Hercegovin a potom u današnju Crnu Goru. A i šta će to Vama ?
Švejk
Jeste,Njegoševa želja je bila da ga sahrane u kapeli,ali crnogorske crkve ne srpske.
Vlad Cepeš
Ne bi bilo loše da pročitaš bilo koje delo Njegoševo, recimo Gorski Vijenac... dok ga ne zabrane kompletno ili na ne prepišu i prilagode novim prilikama.
Слобо Н
МА НЕ лупај, Швејк!!! КОЈА ти је то па сад непостојећа "црква" у Његошево доба?? Поз из ХН
Prikaži još odgovora

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.