Nedelja, 23.01.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
RAZGOVOR NEDELjE: MAJA GOJKOVIĆ, predsednica Narodne skupštine Srbije

Moja vrata za dijalog su stalno otvorena

Ne znam ko iz inostranstva i kojim političkim inženjeringom planira da se bavi, ali alternativa Aleksandru Vučiću i njegovoj politici mora da bude neka politika, baš me interesuje koja je to politika
(Фото Танјуг)

Izveštaj Evropske komisije o napretku naše zemlje ka Evropskoj uniji nije toliko negativan u delu koji se odnosi na Narodnu skupštinu, ali ima prostora za unapređenje rada, neke mere sam već predočila, a pozivala sam i pre izveštaja, nastaviću da pozivam i dalje, sve šefove poslaničkih grupa da, kroz dijalog, dođemo do najboljih rešenja za sve, kaže u razgovoru za „Politiku” Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije.

– Međutim, ključ problema nije u skupštinskim procedurama, već u tome što neko ko nije učestvovao na izborima hoće da preuzme vlast. Oni koji nemaju legitimne poslanike u parlamentu su najglasniji protivnici dijaloga u njemu, mada je on jedino mesto za to, što ističu i evropski zvaničnici – napominje predsednica Narodne skupštine.

Parlament je, takav je utisak, najgore ocenjen.

Ne slažem se s tim. Takav utisak se stvara jer je parlament godinama, šta god da mi uradimo, medijima najlakša meta za kritiku. I sada su „promakli” delovi izveštaja EK u kojima je registrovan napredak što se tiče sednica na kojima poslanici postavljaju pitanja članovima vlade, da je nastavljeno održavanje debata o pregovaračkim pozicijama Srbije za poglavlja o pridruživanju, kao i da se razmenjuju mišljenja s civilnim sektorom o EU. Kad se apstrahuju političke ocene, a ima dosta toga.

Koje su to političke ocene?

Kad u izveštaju govorite da Savez za Srbiju bojkotuje rad parlamenta, a on nije ni učestvovao na izborima pre četiri godine, pa ne može ni da postoji u skupštini, to je politička konstrukcija.

Ambasador Sem Fabrici je, na sednici Odbora za evrointegracije, rekao da je u izveštaju napisano „neke stranke iz SzS-a, a ne SzS”.

To ne menja ništa. Ovaj saziv čine stranke, koalicije i pokreti koji su učestvovali na izborima. Tako je i u svim zemljama EU, pa valjda to važi i za zemlje kandidate. Ne možemo da govorimo kako SzS bojkotuje parlament, kad nije ni učestvovao na izborima. Ambasador Fabrici i ja smo dugo razgovarali, iznela sam mu svoje zamerke, ali sam rekla i da ima prostora za unapređenje po stavkama koje su oni naveli kao problem. Objasnila sam mu da oznaku za hitan postupak, što je zamereno, ne stavlja parlament, nego vlada, da sam i ranije pisala vladi da ne predlaže hitan postupak i da sam naišla na razumevanje premijerke Ane Brnabić. Uspeli smo da smanjimo broj akata po hitnom postupku sa 65 odsto u 2016. godini na 44 odsto po poslednjem izveštaju, ali i to je mnogo i ubuduće će se tako raditi samo izuzetno, na primer, kad se dogode poplave kao sada, pa je potrebno nešto odmah uraditi da se pomogne građanima. Dupliraćemo vreme za raspravu o budžetu, mada s dosadašnjih pet sati niko nije bio oštećen, i raspravljaćemo o budžetu kao samostalnoj tački.

Sve te primedbe su iznosili i opozicionari, ali se nije reagovalo, a hitno se reaguje kad stignu od EK, Vojislav Šešelj i Čedomir Jovanović, ne bojkotuju rad, ali su vam spočitavali i to, kao i to što su poslanici vladajuće koalicije podnosili besmislene amandmane, koji se pominju i u izveštaju EK.

Prvo, to nisu besmisleni amandmani, a drugo: od januara meseca nema tih amandmana poslanika vladajuće koalicije koji se pominju u izveštaju. I to je trebalo da bude registrovano u izveštaju EK jer on obuhvata period od marta do marta. Mogao je i da se pomene problem s podnošenjem 220 predloga za dopune dnevnog reda, potpuno besmislenih, toga nema u izveštaju, ali ima nečega s čim se prestalo.

Zašto su poslanici vladajuće koalicije uopšte podnosili te amandmane, mogli ste da diskutujete o, takođe, stotinama besmislenih opozicionih amandmana – „briše se”. Da li je ovde reč o bahatosti vlasti koja neće uopšte da sluša kritike?

Nema ovde nikakve bahatosti, taman posla. Prvi je Saša Radulović iz DJB podneo na stotine amandmana na Zakon o obrazovanju s potpuno istim sadržajem na svaki član. Ja sam, kao poslanik, diskutovala o tome, a Radulovića su tada podržali svi koji su posle počeli da pričaju o „besmislenim amandmanima”. Ali, poslanici vladajuće koalicije su

Bošnjačko nacionalno veće se bavi politikom
Pomenuli ste zahteve za specijalne statuse, to je zahtev Bošnjačkog nacionalnog veća u kome je na vlasti i stranka koju je, kako je sam rekao, podržao i vaš koalicioni partner Rasim Ljajić. Kako gledate na to?
Sve što sam imala da kažem o tome, rekla sam na jednoj sednici skupštine, kao poslanik, u raspravi. BNV, kao i svi saveti nacionalnih manjina, ima zakonom definisane nadležnosti i za njihovu realizaciju ima punu podršku države. BNV se, međutim, bavi suvom politikom i ovaj njihov zahtev spada u onaj korpus stvari koje se smišljaju kao pritisak na Aleksandra Vučića, a ko ih podržava u tome, koje stranke učestvuju i zašto se ne izjašnjavaju o tom pitanju, a deo su vladajuće koalicije u Skupštini Srbije, zakažite intervju, pa razgovarajte s njima o tome. Ja imam svoje mišljenje, iznosila sam ga na stranačkim forumima i javno, zbog čega su me u medijima danima određeni koalicioni partneri karakterisali na razne načine.

od te prakse odustali, videćemo da li će deo opozicije odustati od besmislenih predloga dopuna dnevnog reda. Da vidimo da li bi parlament trebalo da poštuje samo jedan deo poslanika, ili svi. Deo opozicije koji je bojkotovao plenumski rad se vratio, ali medijima to nije interesantno jer bi izveštavanje o tome svedočilo da postoje poslanici koji su shvatili da je politički potpuno besmisleno bojkotovati plenum.

Oni koji neće da se vrate kažu da je rezultat bojkota odustajanje poslanika vladajuće koalicije od besmislenih amandmana.

Oni ne znaju šta više da kažu. Nisu ni bojkotovali sve aktivnosti parlamenta, učestvovali su u odborima, delegacijama, samo neće da rade u plenumu. Kad je bila rasprava o Kosovu i Metohiji, došli su neki članovi poslaničkog kluba DS-a, javna je tajna da su poslanici iz poslaničkog kluba DS-a glasali za povratak u parlament, kao što je javna tajna da im je centrala zabranila.

Trenutno je, kako reče Boško Obradović, „uslov svih uslova za povratak u parlament odlazak Maje Gojković”.

Nisam ja nikakav problem. Rezultat bojkota za Boška Obradovića je da je ostao bez poslaničkog kluba. Dok je komunicirao s građanima po ulici, upadao u RTS, nasilno se ponašao prvo prema predsednici parlamenta u ovom kabinetu, pa još prema novinarkama Pinka, izgubio je poslanički klub i stigao do šatora. On neće da kaže građanima činjenicu da bi, kada bi se vratio u salu, morao da se bori s još 25 samostalnih poslanika za vreme za diskusiju, pošto tri puta po pet minuta koriste i ti poslanici, a oni vredno rade i kad vide da je sazvana sednica, odmah se prijave. Razlog njegovog bojkota plenuma jeste to što bi građani videli da više nema klub i da, zbog toga, ne može da govori, odnosno vrlo su mu ograničene mogućnosti. On je našao sebi društvo u Draganu Đilasu i Vuku Jeremiću, koji nisu poslanici, koji su najveći zagovornici bojkota, a na izborima nisu ni učestvovali.

Dveri više nemaju klub, u drugim klubovima, koji bojkotuju rad, ima mnogo nesuglasica. Kakvi su onda izgledi vaših poziva na dijalog?

Redovno ću nastaviti da pozivam šefove poslaničkih grupa. Moja vrata su otvorena za razgovor. Veteran sam u politici i znam da nema drugog

Poslovnik i politika
​U izveštaju EK je pomenut i poslovnik na koji se žali opozicija.
Moja vrata su otvorena za konsultacije, nema ničeg bolje nego da poslanici koji su pisali ovaj poslovnik, a sada sede u parlamentu, kao što su Nenad Konstantinović, koji je tada bio u DS-u, a sada je u SDS-u, i Gordana Čomić, koja je i dalje u DS-u, pismeno kažu šta to treba da se menja, gde su to pogrešili. Ja nisam branilac ovog poslovnika, ali vidim da postoji ta mantra kako poslovnik ne valja, samo niko da kaže javno šta ne valja. Oni su doneli poslovnik preglasavanjem usred leta, što je rekao i Čedomir Jovanović, i to zbog problema s kvorumom. Ako ovaj poslovnik i parlament ne valjaju, što su napustili skupštine Vojvodine i lokalnih samouprava?
To je politička borba.
Znam da je politička borba, a ne proceduralne stvari. Slažem se da u proceduralnim stvarima može mnogo toga da se popravi u korist svih poslanika. Ali, da se razumemo, poslovnik može da se donese samo konsenzusom. Dok sam predsednik parlamenta, poslovnik se neće donositi preglasavanjem, kako je to svojevremeno radila Demokratska stranka.

mesta za dijalog parlamentarnih stranaka, nego u parlamentu.

Čedomir Jovanović je na sednici Odbora za evrointegracije rekao da se u izveštaju bave amandmanima, a ne suštinskim stvarima i da je sve to pritisak na Aleksandra Vučića zbog Kosova?

Drago mi je što su svi učestvovali u toj raspravi, bila je i Gordana Čomić, i što je ambasador Fabrici čuo različita mišljenja o izveštaju. Ne mogu da komentarišem bilo čije izjave koje nisam čula, ali generalno sve se koristi kao pritisak na Aleksandra Vučića. I deklaracije u jednom delu naše zemlje o specijalnim statusima, sve je to u funkciji pritiska na Vučića, ali njegov i stav državnog vrha je jasan. Nema potrebe da neko traži pukotine. Istu politiku zastupaju predsednik, vlada i vladajuća koalicija u Narodnoj skupštini.

Američki zvaničnik Metju Palmer razgovarao je s delom opozicije, a Boško Obradović je posle tog razgovora rekao da je Palmer u SzS-u prepoznao alternativu Vučiću.

Ne znam šta ko iz inostranstva planira i kojim političkim inženjeringom se bavi, ako se bavi, ali alternativa Aleksandru Vučiću i njegovoj politici mora da bude neka politika. Baš me interesuje koja je to politika. Imali smo vrlo važnu sednicu o KiM, predsednik je dva dana sedeo u parlamentu i odgovarao svima koji su učestvovali u raspravi. Svi su mogli da čuju stavove SNS-a, naših koalicionih partnera i predsednika države. Svoje stavove izneli su i Fatmir Hasani, predstavnik albanske nacionalne manjine, Mađari, Bošnjaci, SMS, Veroljub Stevanović (ZZŠ), koji je ušao na listi DS-a, a toj važnoj sednici nije prisustvovao deo opozicije koji bojkotuje parlament. Da su došli, morali bi da kažu svoj stav, tu alternativnu politiku.

Rekli su da nisu došli jer su mesecima tražili sednicu o KiM, a da je vlast to ignorisala, a onda rešila da pravi farsu od toga.

Da bi došao da pričaš o KiM u ovom trenutku, moraš da imaš stav, da budeš hrabar da ga izneseš. Dok su bili na vlasti, Dragan Đilas i Vuk Jeremić su vodili katastrofalnu politiku u odnosu na KiM. Postavili su ono strašno pitanje Međunarodnom sudu pravde, na čiji odgovor se danas Ramuš Haradinaj i Hašim Tači pozivaju, izmestili su razgovor o KiM iz UN u EU. Njih neko mora da pita o programima za pitanja koja su važna za budućnost Srbije, da kažu kakva je i šta sadrži ta njihova alternativna politika, ili im je strašno da kažu da se zalažu za priznanje lažne države Kosovo u granicama koje su dobili nakon agresije NATO-a na Srbiju.

Komentari6
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Milan Savić
Da li je razlog što je M. Gojković predsednica Skupštine možda to što je izmenjala nekoliko stranaka u političkoj karijeri, pa sad ima bogato stranačko iskustvo? Posle kojih izbora je Tomislav Nikolić, 'povukavši' mandate SRS-a, sa grupom preletača ušao u Skupštinu? U novu stranku ušla je i M. Gojković. Inače, podnošenje bezbroj amandmana na sopstvene (zakonske) predloge, i time obesmišljavanje rasprave o istim, vlast treba da patentira. Kako li se neko pametan ranije nije setio toga?
Mirko
Nisam do danas imao takav utisak ili bar nisam mogao shvatiti iz dosadašnjih istupa. Kada ste odlučili da ih otvorite i za dijalog sa kim.
Бранислав Станојловић
Твоја врата би требало да буду СТАЛНО ЗАТВОРЕНА пошто председавајући парламента МОРА да буде политички неутралан.
Боба
Изгледало је да нико не може да превазиђе Чомићку по ароганцији на месту председника скупштине. Гојковићки је то успело. Руку на срце у целој причи није била главна али је то не ослобађа од одговорности. Ништа се неће променити све док се не буде гласало за посланике у окрузима у којима живе по имену и презимену као у Америци а не за странке. У томе је срж проблема непостојеће демократије код нас. У међувремену би најбоље било да госпођица Гојковић поднесе оставку иако ће се то тешко десити.
Иван Грозни
Управо тако. Све док се не буде знало ко је посланик који представља град или округ у коме живим, имаћемо овакав циркус од парламента. Према садашњем изборном систему, ми немамо посланике, већ најобичније партијске делегате. Овакав изборни систем један је од главних узрока корупције.
Jovan
Parlamentarizam u Srbiji je mrtav, najvise zahvaljujuci vama, drugarice Gojkovic, potom vasim partijskim kolegama. To dokazuje i ova prilicno neoprezna izjava u kojoj narodnu Skupstinu svodite na vasa otvorena vrata.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.