Četvrtak, 30.06.2022. ✝ Verski kalendar € Kursna lista

Skoro polovina Turaka odobrava kupovinu ruskih raketa

Vašington je upozorio Ankaru da bi nabavka ruskog sistema mogla da ugrozi kupovinu američkih aviona
Шести руски авион с компонентама за систем С-400 слетео у Турску (Фото АП - Министарство одбране Турске)

Sko­ro po­lo­vi­na gra­đa­na Tur­ske odo­bra­va od­lu­ku vla­de da ku­pi ru­ske ra­ket­ne si­ste­me S-400, ko­ja je izazvala pro­ti­vlje­nje  NA­TO, po­go­to­vo  Pen­ta­go­na, ko­ji An­ka­ri pre­ti sank­ci­ja­ma. Ali­jan­sa stra­hu­je da će Ru­si sa­da pr­vi put bi­ti u pri­li­ci da iz­nu­tra ugro­ža­va­ju naj­mo­der­ni­je na­o­ru­ža­nje sa­ve­zni­ka.

U an­ke­ti Uni­ver­zi­te­ta Ka­dir Has u ko­joj je uče­stvo­va­lo hi­lja­du gra­đa­na, 44 od­sto is­pi­ta­ni­ka je iz­ja­vi­lo da po­dr­ža­va od­lu­ku vla­de o na­bav­ci ra­ke­ta S-400.  Pro­tiv ru­skog na­o­ru­ža­nja se iz­ja­snio sva­ki če­tvr­ti is­pi­ta­nik (25 od­sto) dok 31 od­sto ne­ma stav o tom pi­ta­nju. U za­pad­nim ze­mlja­ma se već mo­gu ču­ti is­hi­tre­na na­ga­đa­nja da je An­ka­ra već po­če­la da se uda­lja­va od NA­TO-a, ma­da je ona i da­je ne­ras­ki­di­vo ve­za­na za od­bram­be­ni si­stem Ali­jan­se či­ji je član od 1952. go­di­ne.

Ra­ke­te S-400 su ove ne­de­lje po­če­le da sti­žu u Tur­sku i to je prak­tič­no za­vr­šen po­sao. U An­ka­ri is­ti­ču da su sprem­ni da ku­pe i ame­rič­ki „pa­tri­ot” uko­li­ko do­bi­ju po­volj­ne uslo­ve. Ka­ko ka­žu di­plo­ma­te „lop­ta je sa­da u ame­rič­kom dvo­ri­štu” i osta­je da se vi­di da li će ad­mi­ni­stra­ci­ja Do­nal­da Tram­pa uve­sti sank­ci­je An­ka­ri ko­je bi pre sve­ga mo­gle da po­go­de pro­da­ju ame­rič­kih avi­o­na F-35 Tur­skoj. Po­sle pr­vih is­po­ru­ka de­lo­va ru­skih ra­ke­ta, u Be­loj ku­ći još va­ga­ju i ne iz­ja­šnja­va­ju se.

 U an­ke­ti ogrom­na ve­ći­na gra­đa­na, čak 81 od­sto, iz­ja­vi­la je da „Ame­ri­ka pred­sta­vlja pret­nju Tur­skoj”, od­no­sno  da je ne­po­u­zdan part­ner. Naj­ve­ći pro­blem u od­no­si­ma dve ze­mlje, po­red spor­ne ku­po­vi­ne ra­ke­ta S-400, je  i to što Be­la ku­ća po­dr­ža­va „ te­ro­ri­ste” za­bra­nje­ne Rad­nič­ke par­ti­je Kur­di­sta­na (PKK), kao i nje­nu si­rij­sku fi­li­ja­lu. To je ka­men spo­ti­ca­nja iz­me­đu dve ze­mlje još od 2011. go­di­ne ka­da je u Si­ri­ju sti­glo „arap­sko pro­le­će”. Pen­ta­gon na­o­ru­ža­va si­rij­ske Kur­de po­što se od pr­vog da­na istin­ski bo­re pro­tiv dži­ha­di­sta „Islam­ske dr­ža­ve”. Oni su, me­đu­tim, za An­ka­ru te­ro­ri­sti.

I po­red ne­spo­ra­zu­ma sa glav­nim sa­ve­zni­kom u Ali­jan­si, ve­ći­na Tu­ra­ka (60  od­sto) mi­sli da nji­ho­va ze­mlja tre­ba da osta­ne u NA­TO-u jer to ga­ran­tu­je bez­bed­nost ze­mlje. Go­to­vo isti broj an­ke­ti­ra­nih sma­tra da An­ka­ra tre­ba da na­sta­vi pre­go­vo­re sa Bri­se­lom o ula­sku u EU iako na tom pu­tu po­sled­njih go­di­na na­i­la­zi na mno­ge ram­pe.

Po­lo­vi­na gra­đa­na  u an­ke­ti se iz­ja­sni­la pro­tiv nor­ma­li­za­ci­je od­no­sa sa Izra­e­lom  ko­ji, ka­ko če­sto is­ti­ču u An­ka­ri,  go­di­na­ma „dr­ži u za­tvo­ru” Pa­le­stin­ce u po­ja­su Ga­ze.

Dok ve­ći­na ve­ći­na po­dr­ža­va po­li­ti­ku ze­mlje ko­ju dik­ti­ra pred­sed­nik Ta­jip Er­do­gan u opo­zi­ci­ji sma­tra­ju da tre­ba iz­vr­ši­ti ra­di­kal­ne pro­me­ne. Še­fu dr­ža­ve se po­seb­no za­me­ra što je od ra­ni­je pro­kla­mo­va­ne  po­li­ti­ke „nu­la pro­ble­ma sa su­se­di­ma”, prak­tič­no osta­lo sa­mo „nu­la pri­ja­te­lja” u okru­že­nju po­go­to­vo na  Bli­skom is­to­ku.

Pre­ma an­ke­ti gra­đa­ne po­seb­no bri­nu od­no­si sa Grč­kom od­no­sno Re­pu­bli­kom Ki­par. Vi­še od 30 od­sto mi­sli da još ima ne­re­še­nih pi­ta­nja  u Egej­skom mo­ru, iako su gra­ni­ce iz­me­đu dve ze­mlje is­cr­ta­ne 1923. go­di­ne. U An­ka­ri i da­lje sma­tra­ju da Tur­skoj pri­pa­da­ju ne­ka grč­ka ostr­va ko­ja se na­la­ze uz ma­lo­a­zij­sku oba­lu.

Od­no­si sa su­se­di­ma su na stal­noj pro­ve­ri. An­ka­ra već du­že vre­me ne­ma am­ba­sa­do­ra u Da­ma­sku, dok još ni­je us­po­sta­vi­la od­no­se sa Jer­me­ni­jom i Re­pu­bli­kom Ki­par. Od­no­si sa Izra­e­lom i Grč­kom su za­teg­nu­ti po­što Tur­ska sa nji­ma ne mo­že da na­đe za­jed­nič­ki je­zik oko mno­gih  bi­la­te­ral­nih i re­gi­o­nal­nih pi­ta­nja.

 

Komentari6
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Банет
Шта бре знају цивили шта је С-400. Ко њих пита. Само се код нас, изгубљеног народа у изгубљеној држави, поставља такво питање. Купиће Турска и америчке системе и кинеске и које год само да их заштити у рату који долази.
Lazlo Nagy
Rakete S-400 su ove nedelje pocele da stizu u Ankaru.Kako ce na to reagovati Vasington ostaje da se vidi, pogotovo sto su Turci spremni da kupe i americki "Patriot", ukoliko dobiju povoljne uslove.Dakle,Bela kuca je na potezu.
Србин пише ћирилицом
Али би зато Срби преко 90% били за!
Dusan
"Skoro polovina"?? Valjda se kaze:Vecina ne odobrava!
Алексеј
Душане, за коментарисање ваљда би требало и цео чланак да прочитате, а не само наслов. "... 44 од­сто ис­пи­та­ни­ка је из­ја­ви­ло да по­др­жа­ва од­лу­ку вла­де о на­бав­ци ра­ке­та С-400. Про­тив ру­ског на­о­ру­жа­ња се из­ја­снио сва­ки че­твр­ти ис­пи­та­ник (25 од­сто) док 31 од­сто не­ма став о том пи­та­њу". Уосталом, продавац С-400 сигурно се неће насекирати због података о томе колико Турака у постотку одобрава њихову куповину.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.