Utorak, 21.09.2021. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
PORODIČNI LEKAR

Neispravne namirnice kvare stomak

Simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, dijareja, glavobolja, povišena telesna temperatura i malaksalost
(Фото Пиксабеј)

Trovanja hranom leti su česta pojava. To nam se može desiti u sopstvenoj kuhinji, u restoranima brze hrane, poslastičarnicama... nakon što smo pojeli neke neispravne namirnice koje su, umesto u frižideru, stajale na toplom.

– Zbog visokih temperatura i velike vlažnosti koje pogoduju razvoju štetnih mikroorganizama, sve vrste namirnica su leti podložnije bržem kvarenju. Naročito su rizične one životinjskog porekla, meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi, riba i plodovi mora, ali i povrće i voće, ukoliko se dobro ne operu pre upotrebe. Hrana zaražena mikroorganizmima koji izazivaju infekciju creva dovodi do trovanja. Uzročnike zaraznih bolesti: bakterije, viruse ili parazite, kao i toksine – produkte koje oni luče, prenose i neki insekti – objašnjava dr Snežana Radivojević, specijalista epidemiologije.

Najčešći izazivači crevnih infekcija su bakterije salmonela i kampilobakter, koji u organizam ulaze preko nedovoljno termički obrađenih namirnica, pre svega, mesnih prerađevina, mleka, sireva, jaja i proizvoda spremljeni od njih – kremova, kolača, torti, sladoleda. Mleveno meso, kašasta hrana i slatkiši najviše pogoduju razmnožavanju stafilokoka.

Prve tegobe mogu da se jave već nakon nekoliko sati od obroka, a nekad prođe i nekoliko dana, što zavisi od količine unetih toksina, od vrste i sposobnosti mikroorganizma da izazove oboljenje i od osetljivosti organizma domaćina. Posebno osetljiv stomak imaju mala deca, trudnice, stariji ljudi koji imaju već neko hronično oboljenje i osobe sa oslabljenim imunitetom.

Simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, učestale tečne stolice, bolovi i grčevi u stomaku, glavobolja, povišena telesna temperatura i malaksalost.

Klinička slika trovanja može ići od lake do teške. U težim slučajevima dolazi do dehidracije, gubitka tečnosti, što se prepoznaje po suvim ustima i suvim jezikom, koji je obložen belim naslagama, tamnijom mokraćom i ubrzanim radom srca. Do pogoršanja zdravstvenog stanja dolazi kada učestale tečne stolice i povraćanje dovedu do velikog gubitka tečnosti i elektrolita.

(Foto Piksels)

REČ STRUČNjAKA: Dr Snežana Radivojević, epidemiolog

Gutljaj po gutljaj – ceo dan

Lečenje ne bi trebalo sprovoditi na svoju ruku, pogotovo ukoliko su tegobe izražene. Tada se obavezno treba javiti lekaru koji će sprovesti terapiju u zavisnosti od uzročnika i težine kliničke slike – upozorava primarijus dr Snežana Radivojević, specijalista epidemiologije, načelnik Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

Kod većine pacijenata bolest traje nekoliko dana i odgovarajućom rehidracijom dolazi do spontanog izlečenja. Samo u težim slučajevima neophodno je bolničko lečenje. Kod težih oblika trovanja hranom, terapija je u vidu nadoknade tečnosti i elektrolita, preko usta ili infuzionim rastvorom – intravenski.

Kada je uzročnik trovanja virus nema svrhe uzimati antibiotike, a kod teže bakterijske crevne infekcije antibiotici se koriste u strogo kontrolisanim uslovima. Daju se najčešće bebama i maloj deci, pacijentima starije životne dobi, koje imaju neko hronično oboljenje i osobama slabijeg imuniteta.

Za vreme infekcije oboleli treba da miruju i rehidriraju se unošenjem manjih količina tečnosti, najbolje vode ili čaja, i to ne odjednom, već gutljaj po gutljaj na svakih desetak minuta tokom celog dana. Korisno je i uzimati probiotike koji regulišu crevnu floru i skraćuju trajanje bolesti. Takođe je neophodno sprovoditi dijetalni režim ishrane. Prvih dana dozvoljeni su samo lagana supa i dvopek, a kada se želudac smiri preporučuju se kuvani pirinač, krompir i belo meso. Sa uobičajenom ishranom treba nastaviti tek kada se stolica normalizuje.

Spas: čiste ruke i – frižider

– Da ne bi došlo do trovanja neophodno je propisno skladištenje namirnica. Najbolje je držati ih u odgovarajućoj, po mogućstvu staklenoj ambalaži, čuvati ih samo do naznačenog roka upotrebe i voditi računa o čistoći prostorija.
– Važne su higijenske mere i u postupku pripremanja hrane: dobro pranje voća i povrća, ruku i pribora za obradu namirnica, radnih površina na kojima se sprema hrana i održavanje čistoće posuđa.
– Hranu treba termički obraditi na temperaturi iznad 70 stepeni Celzijusa i pojesti je najduže u roku od dva sata nakon pripreme ili je čuvati u frižideru na temperaturi ispod osam stepeni.
– Obavezno je zaštiti od kontakta sa insektima i glodarima.
– Jesti samo dobro pečena i kuvana jaja.
– Izbegavati pravljenje majoneza, filova, kremova i sladoleda od živih, termički neobrađenih jaja.
– Koristiti higijenski ispravne – pregledane namirnice koje imaju deklaraciju. Izbegavati kupovinu namirnica na uličnim i pijačnim tezgama, kao i u kioscima i restoranima brze hrane.
– Prilikom kupovine namirnica, potrebno je kontrolisati izgled, rok upotrebe i način čuvanja. Proizvode od mesa i mleka kupovati samo ako su stajali u rashladnim uređajima.

Komentari0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.