ponedeljak, 10.05.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
nedelja, 18.08.2019. u 16:33
Otvaren koridor „Miloš Veliki”

Uz vatromet svečano otvoren auto-put „Miloš Veliki”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je svima koji su radili na izgradnji novog koridora, ali i svim građanima koji su došli na otvaranje ovog puta koji predstavlja veliki dan za Srbiju
(Фотографије Танјуг/Председништво Србије)

LjIG - Novi auto-put „Miloš Veliki”, na deonici od Obrenovca do Ljiga, svečano je otvoren za saobraćaj.

Put je otvoren uz vatromet i pesmu „Igrale se delije”, a u prisustvu velikog broja građana, predsednika Aleksadnra Vučića, ministara, gostiju iz regiona i Kine, čija je firma radila na izgradnji puta.

Prilikom obilaska trase, predsednik Vučić je istakao da je na taj put Srbija čekala više od 70 godina i da sve što se gradi ima za cilj spajanje srpskog naroda.

Trasa autoputa E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar, prenosi Tanjug.

Novi auto-put od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati, i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara.

Tako će s deonicom Ljig-Preljina, koja je već u saobraćaju od 18. avgusta, u saobraćajnoj funkciji biti 103,06 km Autoputa E-763 Beograd - Južni Jadran.

Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130km/h, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je bezbednosti radi i oko 200 kilometara odbojne ograde.

Putarina na novootvorenoj deonici naplaćivaće se od septembra.

Postali smo bolji deo sveta, svakim kilometrom to potvrđujemo

LjIG - Predsednik Aleksandar Vučić podsetio je da je viševekovni hrast morao da bude posečen da bi se izgradio auto-put Miloš Veliki i istakao da će on biti hrast budućnosti za svu decu, koja treba da ostanu u Srbiji.

Vučić je otvarajući ovu modernu deonicu od Obrenovca do Ljiga, podsetio da ga je, kada je izbio problem oko starog hrasta koji se našao na trasi auto-puta, tadašnji predsednik Tomislav Nikolić pitao šta da radi, rekao da je on sam ostao pri stavu da auto-put mora da se izgradi.

„I danas imamo auto-put, ali on će da bude hrast budućnosti za našu decu koja treba da ostanu ovde. To će da dovede fabrike, investitore u Čačak, Požegu, Arilje, Ivanjicu, Ub, Lajkovac, Obrenovac...”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Predsednik je zahvalio svima koji su radili na izgradnji puta, ali i svim građanima koji su došli na otvaranje novog puta, na veliki dan za Srbiju.

Kako je istakao, 70 godina i malo više je sanjan ovaj san i čekan današnji dan.

„Hvala svima koji se raduju uspesima i napretku Srbije. Svima vama koji želite da Srbija bude uspešnija i ne tražite razloge da budete protiv svoje zemlje, već imate dovoljno razloga da budete uz svoju otadžbinu i da je volite više nego sto drugi mogu da zamisle”, poručio je predsednik Vučić, prenosi Tanjug.

On je zahvalio građevinarima, vrednim ljudima koji su radili u najtežim mogućim uslovima, borili se sa prirodnim nepogodama, kosinama, tunelima, i izašli na kraj sa brojnim mukama i dodao da će moći svojim unucima da govore da su oni pravili budućnost Srbije.

„Hvala svima koji Srbiju vole više od svega i svima koji su dobro razumeli šta nam je činiti pre nekoliko godina, kada je zemlja bila na ivici ambisa. A, za samo nekoliko godina preokrenuli smo stvari”, rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija od jedne od najsiromašnijih zemalja pred bankrotom, u koju niko nije polagao nadu, stigla do zemlje koja je u Fajnenšl tajmsu proglašena za zemlju koja ima najviše direktnih stranih investicija s obzirom na broj stanovnika.

Ali, primetio je, kao da smo se uplašili i kao da se stidimo, kao da to nije niše i kao da smemo da primamo medalje u drugim oblastima, od sporta do umetnosti, ali u radu i ekonomiji kao da ne smemo.

„Postali smo bolji deo sveta, među najboljima smo u mnogo čemu i popravljaćemo i dalje u budućnosti i životni standard građana, penzije i plate. Ovaj auto-put je novi kvalitet života za sve građane”, poručio je Vučić.

On je dodao da se mnogo novca ulaže u putnu infrastrukturu, a sve to ne dajući niko ništa u koncesiju.

„To je vaš novac, koji ste vi zaradili jer ste imali poverenje u politiku koja govori istinu, ne daje šarene laže, nije obećavala kule i gradove, već je ozbiljna politika, teška i odgovorna koja je izvela Srbiju na pravi put. Politika koja gradi, povećava plate. To je Srbija budućnosti i nastavićemo sa tim i bićemo još snažniji”, rekao je Vučić

.On je rekao da ne postoji dovoljno velika reč da opiše značaj auto-puta Miloš Veliki, od Obrenovca do Ljiga, koji je danas otvoren, ističući da je reći „istorija” malo.

„Danas ni u čemu ne možemo da preteramo. Ne postoji dovoljno velika reč, dovoljno snažna metafora da opiše značaj onoga čemu prisustvujemo. Reći tek istorija, malo je, jer ovo ima veze i sa sudbinom koju smo stvarali, baš kao i sa snovima koji su ovde nastali, da budu jači od raznih prepreka, nedaća, sila i svega zbog čega ne bi trebalo da budu ostvareni, a ostvareni su baš ovde”, rekao je Vučić na svečanom otvaranju auto-puta Miloš Veliki, kod Ljiga.

Vučić je naveo da Miloš Obrenović, posle bitke na Paležu, današnjem Obrenovcu, 25. aprila 1815. godine krenuo ka Čačku, gde je stigao posle 34 dana, 29. maja.

„Danas nam, knjaže, treba 45 minuta da taj put pređemo. I danas smo postali i narod i država i jesmo do slobode, po njegovom uputstvu, morali da idemo raznim putevima i bespućima. I imamo put i imamo slobodu, koje ne idu jedno bez drugog. Tome nas je knjaz naučio”, rekao je Vučić.

Baš kao što nas je, naveo je, nepismen naučio da moramo da učimo, pa je jedna od prvih sloboda koju je izvojevao ona koja je narodu Srbije omogućio da se školujemo.

„Ne bi bilo ovog puta ni slobode da nam Miloš nije ostavio 84 škole, prve škole, gimnazije, bogosloviju i licej, da nije doveo prve inženjere i lekare, da nije znao šta je važno i kad je važno”, rekao je Vučić.

On je istakao da je Miloš Obrenović, jedan od tvoraca naroda i države, ostavio više lekcija srpskom narodu.

Prva i osnovna je da možemo toliko toga sami da uradimo, bez obzira na okolnosti, ako smo vredni i pametni.

Druga da se za svoju zemlju borimo i ne idemo bez preke potrebe, rekao je Vučić i dodao da je to i Knjaz uradio 1813. godine, kada nije hteo u Nemačku, jer je Srbija bila i ostala njegov jedini izbor i put.

On je pozvao Srbe koji su otišli iz Srbije da razmotre mogućnost povratka, da prenesu svoje znanje i navike na generacije koje dolaze.

„Razmislite, Srbija je vaša otadžbina, znamo da ste morali da odete, nema porodice iz koje neko nije otišao, ali dolazi vreme za povratak u Srbiju. Pomoći ćemo na svaki način, ovo je vaša zemlja, uz vašu pomoć ćemo brže izgraditi i brže ćemo se njome ponositi”, istakao je Vučić.

Treća lekcija knjaza Miloša je, kaže Vučić, a je mir najvažniji uslov da Srbija bude država, da raste i da se razvija.

„Ako bih morao da navodim postulate svega što radimo i svega što nam je činiti u budućnosti, naveo bih upravo Miloševe, jer su oni večni i nepromenjivi”, rekao je Vučić.

On je naveo da danas auto-putem pokazujemo da sami možemo mnogo, ne sve, jer moramo da živimo i radimo sa drugima, ali da možemo mnogo, ako smo vredni.

Vučić je kazao da auto-put „Miloš Obrenović” je put kojim je nekada i Miloš Obrenović išao oslobađajući našu zemlju od Turaka, ali gradnjom puteva, ističe predsednik, građani Srbije se povezuju i oslobađaju samoće.

„Svaki kilometar puta znači ovoj zemlji, a značaj povezivanja razumeo je i Knjaz Miloš. Ova zemlja može da bude velika ako je učinimo dostupnom, ako joj omogućimo da se kreće otvoreno za sebe, ali i za druge, ako jedni drugima budemo bliži da možemo zajedno da radimo i delimo zajedno snove i ciljeve”, poručio je Vučić.

Svaki kilometar puta koji se gradi, kaže Vučić, putokaz je zrelosti jedne države i naroda, ali i simbol slobode, sloge i mira.

„Kao što je knjaz ostao reper šta Srbija treba da bude, a to je odgovorna i mudra država, tako će svaki kilometar puta koji smo izgradili ostati standard šta je urađeno za Srbiju, ali će i odrediti sve druge investicije, radna mesta i razloge da ljudi ovde ostanu da žive ili da se vrate”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, nastaviće se sa ulaganjima, ne samo u vodovod i kanalizaciju, veću pruge i nove puteve.

Za kratko vreme, naveo je Vučić, u saradnji sa kineskim partnerima očekuje se pruga do Preševa i granice sa Severnom Makedonijom.

„Za sve to ćemo imati dovoljno novca a da pri tome ne ugrozimo budućnost naše dece, da ne podižemo javni dug. Hoćemo da radimo i podižemo puteve i pruge našim trudom, našim rukama a deci da ostavimo čiste račune”, poručio je Vučić.

Vučić, kaže, želi da svi u Srbiji imaju podjednake uslove za život, rad, nadu, za budućnost, za ostanak.

„Ta Srbija biće i zaokruženje i knjaževog velikog sna. Slobodna, uređena, povezana, brza, jaka, sigurna, bezbedna, vredna i dostojna svog političkog i državničkog oca”, poručio je on.

Podsetio je u kakvom stanju se nalazila vojska Srbije pre šest-sedam godina, kada je reč o opremljenosti i naoružanju.

„Pogledajte kako izgleda danas, i videćete veliku razliku u državi, ogromnu razliku koju ste vi građani napravili u prethodnih nekoliko godina. I time se ponosim i time Srbija danas treba da se ponosi”, rekao je on.

I ako nešto mogu da obećam, dodao je Vučić, to je da ćemo baš takvu zemlju da gradimo, da ćemo nastaviti sa putevima, ulaganjima, da nećemo stati i da ćemo imati u Srbiji puteve, pruge na nivou evropskih standarda. To nam nije samo obaveza, dužnost, više je od toga - san koji nas je veliki knjaz naučio da sanjamo, da nije neostvariv, da može da postane java.

Rekao je i da želi da se zahvali građevinarima, pokloni kineskim partnerima i srpskim radnicima koji su izveli ovaj poduhvat.

„Veliko hvala jer vi ste stvorili ove puteve, nama je bilo lako da gledamo da vas bodrimo, vi ste radili”, rekao je Vučić.

Auto-put koji smo čekali 74 godine

OBRENOVAC - Novi auto-put „Miloš Veliki” je na ponos cele Srbije i sve što se gradi ima za cilj spajanje srpskog naroda, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i istakao da se na ovaj put čekalo 74 godine.

Po dolasku na naplatnu rampu Obrenovac na auto-putu „Miloš veliki” koje će večeras biti pušten u saobraćaj, Vučić je izrazio zadovoljstvo što su na otvaranje auto-puta „Miloš veliki” doputovali srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predstavnik srpskog naroda u Crnoj Gori Andrija Mandić.

„Ovo što radimo, radimo da bismo se spojili sa braćom u Crnoj Gori. Veoma je važno ovo što smo radili i to je za ponos cele zemlje”, kazao je Vučić.

Kazao je da je više puta helikopterom obilazio auto-put dok se gradio.

Ocenio je da ćemo u naredna četiri meseca imati „čep” na Ostružnici i u Bariču, ali da će se, nakon 18. decembra, pre Svetog Nikole, otvoriti put do Surčina.

Ukazao je da je video petlju koja se gradi i da će na tom putu biti i jedan najlepši i najmonumentalniji most preko Save i Kolubare, prenosi Tanjug.

„Imaćete tada suštinski auto-put Beogard- Čačak”, rekao je Vučić na naplatnoj rampi Obrenovac, koja je prva tačka obilaska auto-puta „Miloš Veliki”.

On je kazao da je mnogo truda i napora celog naroda bilo potrebno i da se na ovaj put čekalo 74 godine.

„Znam da su još od 1991. godine obećavali kako će se izgraditi. Ljudi su, zbog toga, govorili, da svi lažu i da su svi isti”, objasnio je on.

U razgovoru sa predstavnicima kineske kompanije CRBC Vučić je istakao da zahvaljujući predsedniku Kine Si Đipingom Srbija napreduje brzo i dobro.

Predstavnici kineske kompanije izrazili su zadovoljstvo što mogu prisustvovati otvaranju puta.

Insistiraću na 15 odsto većim platama za medicinske tehničare
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da građani do kraja godine mogu da očekuju prosečnu platu iznad 500 evra, kao što je, podseća i ranije obećao, ali i da će insistirati da medicinski tehničari do kraja godine dobiju povećanje plate od 15 odsto. „Nadam se da će na taj način biti zadovoljno oko 56.000 medicinskih tehničara u Srbiji”, rekao je Vučić. Ranije je ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da će ovo biti treća godina za redom u kojoj će medicinski tehničari imati najveće povećanje plata, na realnoj osnovi.

Oni su izrazili nadu da će prijateljstvo dva naroda biti večno i da će se Srbija ekonomski razvijati sve više.

Predsednik je primetio da se najavljuje recesija u SAD, kao i negativan rast za neke evropske zemlje i istakao da Srbija, bez obzira što će to uticati i na nju, želi da podiže svoj rast, jer je mnogo zaostajala.

Za to će nam biti potrebna i podrška kineskih prijatelja, rekao je Vučić i zamolio ambasadorku Kine da predsedniku Siju prenese pozdrave, ali i poruku da srpski narod nikada neće zaboraviti to što su Kinezi uložili u Železaru Smederevo.

Predsednik je istakao da je zahvalan inženjerima, izvođačima, svima koji su učestvovali u izgradnji auto-puta i ukazao da je sve to moguće kada ima novca.

„Pre to nije bilo moguće, ali možemo to posle 2014. godine i teških finansijskih reformi”, rekao je predsednik i dodao da je danas srećan jer su kineski partneri zainteresovani za gradnju puta Beograd - Zrenjanin, dok kineska firma gradi i deonicu autoputa Preljina - Požega.

Preneo je i da je dobio obećanje danas od kineskih predstavnika da će ta deonica biti otvorena pre kraja 2021. godine.

To znači da će se od Beograda do Požege stizati sa sat i 15, sat i 20 minuta, maksimalno, do Zlatibora za manje od dva sata, do Užica za sat i po …, istakao je Vučić.

Predsednika su tu dočekali ministar finansija Siniša Mali, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, kao i kineska ambasadorka Čen Bo i predstavnici kineske kompanije CRBC koja je učestvovala u izgradnji.

Veliki broj medijskih ekipa će zajedno sa predsednikom, u otvorenim autobusima, po prvi put obići deonicu auto-puta „Miloš Veliki” dugog 62,7 kilometara.

Kako je najavljeno, predsednik će se zaustaviti na nekoliko tačaka, a prva je isključenje za Ub gde će razgovarati s radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile tu deonicu, kao i s lovcima i ribolovcima iz Fazanerije Ub.

Na petlji Lajkovac-Valjevo, Vučić će prisustvovati predstavljanju turističkog potencijala koji se otvara novim autoputem i razgovaraće sa radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile tu deonicu.

Na toj lokaciji, prema najavama, trebalo bi da se obrati srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Kako je najavljeno, kod tunela Brančić, Vučić će obići Operativni centar za upravljanje saobraćajem i prisustvovati prezentaciji i degustaciji nacionalnih jela i pića sa područja povezanih auto-putem „Miloš Veliki”, nakon čega će dati izjave za medije.

Kod petlje Ljig, predsednik Srbije obratiće se građanima i tom prilikom označiti početak puštanja u saobraćaj autoputa „Miloš Veliki”.

Taj deo auto-puta „Miloš Veliki” od izuzetne je važnosti, jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, a značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd, pošto će se od Obrenovca do Čačka stizati za sat vremena.

Trasa autoputa E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.

Novi auto-put od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara, a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati, i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara.

Tako će s deonicom Ljig-Preljina, koja je već u saobraćaju, u saobraćajnoj funkciji biti 103,06 km Auto-puta E-763 Beograd - Južni Jadran.

Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130km/h, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je bezbednosti radi i oko 200 kilometara odbojne ograde.

Ponosan sam što se auto-put zove po Milošu Obrenoviću

OBRENOVAC - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ponosan što novi auto-put nosi naziv po Milošu Obrenoviću, koji je, ističe, uradio mnogo za našu zemlju - ostavio slobodnu Srbiju, prvi Ustav, škole, muzeje.

Upitan da prokomentariše to što pojedincima iz opozicije smeta što je novi auto-put poneo naziv Miloša Obrenovića, Vučić je kazao da se ne obazire na takve komentare, jer, kako navodi, „ako se obazirete na svaki kamenčić na putu, onda do cilja nikada nećete stići”.

„Smeta im što auto-put nosi naziv Miloša Obrenovića, smeta im sve što je vredno, da im ne smeta to, smetalo bi im nešto drugo. Oni bi voleli da se auto-put zove E-763, kako se inače zove, to meni ne znači ništa, ali ime Miloša Velikog mnogo znači”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na putu od Obrenovca do Uba.

Predsednik je podsetio da je Miloš Obrenović posle propasti Prvog srpskog ustanka ostao uz svoj narod, podigao Drugi srpski ustanak, doneo prvi Ustav - Sretenski ustav, a osim toga, iako nepismen, ostavio je škole, muzeje...

„Zbog toga sam srećan i ponosan što je novi auto-put dobio naziv po Milošu Obrenoviću”, naglasio je.

Govoreći o novom auto-putu, Vučić kaže da je zadovoljan i zahvalan ljudima koji su radili da taj put doživi finalizaciju - Ministarstvu infrastrukture, Ministarstvu finansija, celoj Vladi Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić...

Ističe da je izgradnja puteva tek početak i najavio da će 15. oktobra biti otvoren istočni krak Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada, odnosno do Gradine.

„To je veliki deo, važan za istok Srbije i tranzit, za privlačenje Turaka, Bugara i svih ostalih iz sveta da idu tim putem. Borimo sa Rumunima i Bugarima za turiste i putnike”, naveo je Vučić.

Predsednik je podsetio da je danas sa kineskim investitorima održan dobar sastanak i da je potpisan ugovor za izgradnju deonice Novi Beograd - Surčin, koji će prolaziti pored Nacionalnog stadiona čija izgradnja, kaže Vučić, počinje sledeće godine.

Sledeće nedelje, navodi Vučić, počinje izgradnja auto-puta prema Bosni i Hercegovini, koji će raditi turske kompanije, a do kraja septembra, kaže predsednik, očekuje početak radova na izgradnji Moravskog koridora, koji će biti veza između Koridora 10 i Koridora 11.

Do marta sledeće godine biće završen put Batočina - Kragujevac, čime će, kaže Vučić, Kragujevac biti spojen sa auto-putem Miloš Veliki.

„Ostaje izgradnja auto-puta Beograd - Zrenjanin. Kineske kompanije pokazale su interesovanje za tu izgradnju. Zatim ćemo raditi Fruškogorski koridor sa mostom preko Kovina”, kazao je Vučić.

Najavio je da će se raditi put od Rume do Šapca i od Šapca do Loznice, put od Slovca do Valjeva, odnosno Lajkovca, ali i autoput Požarevac - Gradište, a zatim i brza saobraćajnica od Gradišta ka Golupcu i Donjem Milanovacu.

„Onda nam ostaje najteža i jedna od najvažnijih deonica koja svima znači, to je prema Crnoj Gori”, naveo je Vučić.

Vučić obišao Operativni centar za upravljanje saobraćajem

LjIG - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Operativni centar za upravljanje saobraćajem na auto-putu „Miloš veliki”, koji se nalazi kod Ljiga.

„Ovo izgleda kao Švajcarska”, prokomentarisao je Vučić.

Vučić je kratko razgovarao i sa predstavnicima lokalne vlasti u Ljigu.

On je upitao da li su ljudi zadovoljni novim auto-putem, na šta su mu odgovorili da su građani prezadovoljni, ali da je potrebno još investicija.

„Kad god dođem, uvek je 'samo još nešto'. Prošli put je bio auto-put, pre toga škola...”, prokomentarisao je raspoloženo Vučić, prenosi Tanjug.

U Srbiji najbolja vina

Otvaranje novog auto-puta „Miloš Veliki” bila je prilika da se predsedniku, ministrima, novinarima i gostima, predstave nacionalna jela i pića sa područja povezanih novom saobraćajnicom.

Kod tunela Brančić, predsedniku Aleksandru Vučiću društvo je pravila ambasadorka Kine Čen Bo, kojoj je predstavio i ponudio vina iz Srbije, ističući da su veoma dobra.

„Probajte od svakog proizvođača po jednu čašu, a ja ću po dve”, našalio se Vučić.

On je naveo da je vinarska industrija u Srbiji najbolja u regionu po odnosu cena-kvalitet.

„Ako nismo bolji, bićemo za godinu, dve bolji i od Hrvatske, Bugarske i Rumunije, što nije lako, jer oni imaju novac iz evropskih fondova. Oni se hvale, možda imaju bolji marketing, ali ja vam nudim da probate vino i videćete da za istu cenu u Srbiji možete da nabavite najbolje vino i to različite sorte”, rekao je Vučić.

Veruje da bi se u Kini rado pila srpska vina, prenosi Tanjug.

Predsednik je zahvalio svim vinarima što im nije bilo teško da dođu na veliki i važan dan za Srbiju i predstave svoje proizvode.

„Ovde su gostoljubivi ljudi, a ovo je veliki događaj za celu Srbiju”, rekao je Vučić.

Srbija i Kina – čelični prijatelji

LjIG - Srbija i Kina su čelični prijatelji zahvaljujući angažmanu i naporima predsedniak Si Đinpinga, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odgovarajući na pitanje kineskog novinara, on je pohvalio rad kompanije „Šandong” na dve deonice auto-puta „Miloš veliki”.

„Imali su težak posao, posebno posle poplava, rešili su sve probleme i najkomplikovaniji deo - tunel Brančić. Beskrajno sam zahvalan, verujem u dalje uanpređenje saradnje sa Kinom”, rekao je Vučić i poželeo kineskim firmama što više posla u Srbiji, prenosi Tanjug.

U naredne četiri godine milijardu evra u 5.000 km puteva

LjIG - U naredne četiri godine biti uloženo skoro milijardu evra u izgradnju pet hiljada kilometara regionalnih i lokalnih puteva, najavio je predsednik Aleksandar Vučić otvarajući svečano auto-put Miloš Veliki.

„Uradili bismo i više, nego nemamo firmi i kompanija koje to mogu da urade. Nije nam problem u novcu, nemamo tesara, varilaca koji to mogu da urade, ali ćemo i to promeniti drugačijim obrazovanjem i prosvetnim sistemom”, rekao je Vučić.

On je naveo da je danas imao dug sastanak u vezi sa nacionalnim investicionim planom, ističući da je dogovoreno da se Srbija ubrzano menja.

Istakao je da je odlučeno da u svakoj opštini u Srbiji bude završeno sve u vezi sa snabdevanjem vodom, kanalizacijom, fabrikama za otpadne vode...

„Sramota je da Srbija nema to rešeno u 21. veku”, istakao je Vučić.

Budućnost Srbije biće mnogo bolja nego prošlost

LjIG - Mnogo decenija smo čekali ovaj dan, a biće još mnogo dobrih vesti, poručio je predsednik Aleksandar Vučić, povodom, puštanja u saobraćaj novog auto-puta „Miloš veliki” i istakao da će budućnost Srbije biti mnogo bolja nego njena prošlost.

Predsednik je, kod tunela Brančić, na novoj deonici auto-puta, obraćajući se novinarima, zahvalio svim predsednicima opština, koji su ih danas čekali, glumcu Nenadu Jezdiću koji je čitao reči kneza Miloša, gostima iz Crne Gore i BiH, Andriji Mandiću i Miloradu Dodiku, ambasadorku Kine Čen Bo, koji su danas uveličali slavlje.

„Hvala građanima Srbije. Mnogo smo decenija čekali na ovaj dan. Još mnogo dobrih vesti će biti”, poručio je predsednik Vučić, prenosi Tanjug.

On je ponovio da će do 2021. godine biti završene i deonice Surčin - Novi Beograd i Čačak - Požega, što je od ogromnog značaja za Srbiju i povezivanje sa Crnom Gorom i BiH i građane koji tamo žive.

„Srećan sam i ponosan. Mnogo dobrih dela je pred nama. Molim vas za podršku pristojnoj Srbiji, koja radi i gradi. To je najvažnije”, poručio je Vučić.

On je dodao da je srećan što je danas bio deo ove velike manifestacije, zahvalio se i novinarima na trudu i radu, izveštavanju o novoj deonici i dodao da je srećan što je na licima novinara koji politički drugačije razmišljaju video osmehe i ozarena lica ljudi koji veruju.

„Ja verujem da će budućnost Srbije da će mnogo bolja nego njega prošlost, ali moramo još više da se borimo, uz više truda i rada. Uveren sam da ćemo moći zajedno velike rezultate da postižemo, da Srbiju nastavimo da menjamo onako kako smo počeli”, poručio je predsednik.

Naplata putarine na novom auto-putu od septembra

LAJKOVAC - Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će putarina na novom auto-putu „Miloš Veliki” početi da se naplaćuje od 1. septembra.

Vučić je, u razgovoru sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, na isključenju kod Lajkovca, rekao da je ranije govorio da putarina treba da se naplaćuje odmah, ali da, ipak, treba dati vremena građanima da nauče i naviknu se na novi put.

„Od 1. septembra ćemo da naplaćujemo”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Vučić u Lajkovcu o turističkim potencijalima tog kraja

LAJKOVAC - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je u Lajkovcu štandove na kojima su izloženi turistički potencijali tog mesta, Valjeva i Mionice.

Od predstavnika opštine Mionica, predsednik je dobio pletenu torbu i šajkaču, koji su, kako mu je rečeno, unikatni suveniri tog kraja.

Vučić je sa šanda Turističke organizacije Srbije podelio kineskim prijateljima brošure o lepotama Srbije i poručio im da možda Srbija nije velika kao Kina, ali da je mnogo lepa, što su mogli i videti prolazeći autobusom od Obrenovca do Lajkovca.

Ambasadorka Kine Čen Bo uzvratila je da je sigurna da će ti prirodni potencijali Srbije još više motivisati kineske turiste da obiđu Srbiju.

Na štandu Lajkovca i Valjeva, Vučić je čuo o potencijalima tih gradova i celog kraja, ali i rekao da on dosta zna o lepiti Mionice, šansama za razvoj planinskog turizma na Divčibarama, o reci reka Gradac, koja je zaštićena zona i važi za jednu od najčistijih reka u našoj zemlji, prenosi Tanjug.

Vučić je posavetovao predstavnike Grada Valjeva da urade i industrijsku zonu, što je važno za privredni razvoj celog kraja.

Valjevo ne sme da ostane slepo crevo

LAJKOVAC - Sledeće godine počeće izgradnja auto-puta od Slovca do Iverka, što će značiti pre svega građanima Valjeva i okolnih mesta, najavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je to rekao u razgovoru sa glumcem Nenadom Jezdićem tokom obilaska auto-puta Miloš Veliki, koji povezuje Obrenovac i Ljig, a koji će večeras biti svečano pušten u saobraćaj.

On je naveo da će auto-put značiti mnogo za život ljudi u Valjevu, Lajkovcu, Ubu, ali i Osečini, Oglađenovcu...

Predsednik je istakao da će na taj način i Valjevo postati novi turistički centar.

„Valjevo ne sme da ostane slepo crevo”, poručio je Vučić i dodao da će Valjevo možda i pre Požege dobiti autoput, jer je to manja deonica i neće biti toliko problema sa eksproprijacijom.

Govoreći o Osečini i Peckoj, Vučić je rekao da bi trebalo uraditi tunel prema Ljuboviji, sto je važno i zbog spajanja sa Bratuncem i Republikom Srpskom.

Predsednik je najavio i da će 15. oktobra biti otvoreno novih 84 kilometra auto-puta od Niša do Gradine, te ocenio da će Srbija da izgleda potpuno drugačije nakon što putevi budu otvoreni.

Vučić je u razgovoru sa glumcem Jezdićem, koji ima imanje u selu kod Valjeva, rekao da Srbija izdvojila 200 miliona za selo i da bi trebalo omogućiti poljoprivrednicima da žive od sela.

„Nećemo od toga dobiti previše mi kao država, padaće nam udeo poljoprivrede u BDP, rašće softverska industrija, IT sektor, ali će poljoprivrednici moći da žive. Zato ćemo dati ogromne subvencije”, rekao je Vučić.

Dodao je i da u centralnoj Srbiji ima mnogo zemlje koja se ne obrađuje, te dodao da će država dati subvencije da se ona obrađuje, da se na njoj gaji stoka...

Govoreći o komasaciji, Vučić je rekao da će 120 miliona evra biti uloženo u to, ali da će prvo morati da bude promenjen Zakon o nasleđivanju.

„Ako bismo sad izvršili komasaciju, za 30 godina bi morala nova”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Vučić na isključenju za Ub

UB - Predsednik Aleksandar Vučić tokom obilaska novog auto-puta „Miloš Veliki”, obišao i isključenje za Ub, gde je istakao da je nova saobraćajnica velika prilika za tu, ali i ostale lokalne samouprave na toj trasi, i poručio im da zovu investitore.

Predsednika je, po izlasku iz autobusa kojim obilazi trasu, dočekao glumac Nenad Jezdić, odeven u odoru kneza Miloša, srpskog državnika i diplomate, po kome novi autoput i nosi ime, čitajući kneževu biografiju.

Vučić je porazgovarao sa lovcima i ribolovcima iz Fazanerije Ub, a interesovalo ga je kako sada radi ubsko Jedinstvo, a predsednik opštine Darko Glišić mu je odgovorio da funkcionišu odlično.

Predsednika su dočekale i članice ženskog odbojkaškog i fudbalskog kluba sa Uba, kao i fudbaleri ubskog FK Jedinstvo.

Predstavnici kluba podsetili su da su u tom mestu i klubu ponikli fudbaleri, reprezentativci Jugoslavije i Srbije Ratko Čolić, Dragan Džajić, Dušan Savić, braća Nemanja i Uroš Matić, Radoslav Petrović..., imena koja se, kako su rekli, i van Srbije spominju uz poštovanje.

Oni su se zahvalili na izgradnji nove deonice jer na većinu gostovanja moraju da prolaze upravo tim pravcem, pa će im ta putovanja ubuduće biti znatno olakšana.

Poklonili su predsedniku dres i obeležje kluba i pozvali ga da poseti njihov stadion.

Vučić im se zahvalio i ponovio da će deonica od Surčina do Obrenovca biti završena do Svetog Nikole, sa mostom preko Save i Kolubare, čime će biti olakšan put iz njihovog kraja i ka Novom Sadu, Šidu, ali i Mađarskoj, Italiji...

„Sada je to velika prilika, zovite investitore, da ljudi mogu da rade”, poručio je predsednik, prenosi Tanjug.

Glišić je rekao da se investitori raspituju, da u industrijskoj zoni već radi jedna fabrika, ali da postoji interesovanje tri firme.

Takođe, predsednik se zahvalio i kineskim radnicima, koje je zatekao na toj deonici.

Vučić, ministri i novinari obilaze auto-put „Miloš Veliki”

OBRENOVAC - Predsednik Aleksandar Vučić, ministri, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ambasadorka Kine i predstavnici kineskih kompanija, kao i predstavnici medija, obilaze auto-put „Miloš Veliki”, na deonici od Obrenovca do Ljiga, koji će večeras svečano biti pušten u saobraćaj.

Zvaničnici i mediji koji izveštavaju, obilaze auto-put vozeći se otvorenim autobusima.

Obilazak je počeo od naplatne rampe Obrenovac gde su Vučića dočekali ministri u Vladi, među kojima su ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović i ministar finansija Siniša Mali, kao i Dodik i predstavnici izvođača radova.

Simbolično, na naplatnoj rampi, predsedniku Srbije je uručen suvenir, odnosno prva naplatna kartica sa brojem 001.

Sledeća tačka na kojoj će predsednik razgovarati s radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile tu deonicu, kao i s lovcima i ribolovcima iz Fazanerije Ub je na isključenju za Ub.

Na petlji Lajkovac-Valjevo, Vučić će prisustvovati i predstavljanju turističkog potencijala koji se otvara novim autoputem i razgovarati sa radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile tu deonicu.

Kako je najavljeno, kod tunela Brančić Vučić će obići Operativni centar za upravljanje saobraćajem i prisustvovati prezentaciji i degustaciji nacionalnih jela i pića sa područja povezanih auto-putem „Miloš Veliki”, nakon čega će dati izjave za medije, prenosi Tanjug.

Kod petlje Ljig, predsednik Srbije obratiće se građanima i tom prilikom označiti početak puštanja u saobraćaj auto-puta „Miloš Veliki”.

Posle auto-puta Miloš veliki sledi Šumadijski koridor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je izgradnju Šumadijskog auto-puta.

Vučić je, obilazeći novi auto-put „Miloš veliki”, novinarima kazao da će večeras u govoru povodom puštanja u saobraćaja tog auto-puta obelodaniti trasu i druge detalje novog projekta – auto-puta koji će nositi ime „Vožd Karađorđe”.

Prema njegovim rečima, to će biti Šumadijski auto-put koji će povezati severnu i centralnu Šumadiju.

Istakao je da će taj auto-put biti od velikog značaja za taj deo naše zemlje, prenosi Tanjug.

Dodik: Auto-put Miloš Veliki povezuje Srbiju sa RS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da veruje da će auto-put „Miloš Veliki” privući investicije i omogućiti ljudima da lakše komuniciraju, kao i da će povezati Srbe iz RS sa Beogradom i Srbijom.

„Nadam se da će ovaj auto-put privući investicije i omogućiti ljudima da lakše komuniciraju. Od Beograda do Čačka je bilo potrebno tri i nešto sata, sada će to biti smanjeno na malo više od sat vremena, to je velika promena”, rekao je Dodik, koji je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministrima, ambasadorkom Kine i drugima obišao auto-put „Miloš Veliki:.

Dodik je rekao da auto-put vodi i u pravcu Višegrada i dalje prema Trebinju, što je i relacija na kojoj Srbi u RS komuniciraju sa Beogradom.

On kaže da je predsednik Vučić uspeo da održi dinamiku izgradnje puteva u Srbiji, te istakao da je Srbima u RS važno da Srbija napreduje.

On je naveo i da ta deonica treba da približi ne samo Višegrad Beogradu, već i Sarajevo Beogradu.

Dodik je naglasio da će krajem meseca u Rači početi izgradnja mosta koji bi trebalo da bude deo auto-puta koji će povezati Banjaluku i Beograd, prenosi Tanjug.

Predsedniku naplatna karta sa brojem 001

OBRENOVAC - Predsednik Aleksandar Vučić je prilikom obilaska naplatne rampe Obrenovac, simbolično dobio naplatnu karticu sa brojem 001.

Naplatna rampa Obrenovac je prva tačka koju je predsednik Vučić danas obišao, na auto-putu „Miloš Veliki”, na deonici od Obrenovca do Ljiga koja će večeras svečano biti puštena u saobraćaj.

Vučić je zahvalio na kartici i poželeo uspeh u radu svima koji će biti na usluzi vozačima na novom autoputu.

Novi autoput od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara, a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 km, Ub-Lajkovac dužine 12,5 km gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati i Lajkovac-Ljig duzine 23,98 km.

Ovu deonicu čine tri petlje – Ub, Lajkovac, Ljig. Četiri naplatne rampe, tri bočne i čeona Obrenovac, prenosi Tanjug.

Komеntari34
e9f92
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Зорица Аврамовић
Радост у моме срцу, осмеси на моме лицу...После "Вожда Карађорђа", надајмо се огрлици од Град Сталаћа, до Рибарске Бање, која ће повезати и у живот вратити најлепше пределе Моравске Србије. И, ако драги Господ Бог помогне, носиће поносно име: " Венац Александра (или Вучића) Градитеља". Нада последња умире. Снажно здравље, челичну издржљивоост, и огромно стрпљење желим нашем савременом вожду, Александру Вучићу.
Душан Поповић
Ово није чланак, пре ће бити фото-роман. Читам, читам и читам и нема краја. Одлично је да се граде путеви, драго ми је због тога, али не треба претеривати. То је, изгледа, нови метод: изгради се деоница ауто пута а слави се изградња ауто-пута, као да је изграђен цео аутопут од неколико стотина км, а не комад од 63 км. Не умањујем успех, понављам, али чини се да преувеличавају. Иста ствар и са ''ауто путем'' Карађорђе, повезује делове Шумадије а аутопут? Па, колика је та Шумадија?
Зорица Аврамовић
@Душан Поповић. Шумадија је по значају велика, широка као српска душа, богата разноразним укусним, здравим плодовима, права српска лепотица...
Slavko Mirkovic
Nego, ko je uopste Milos Veliki?
Заврам
@ Slavko Mirkovic! Сви знају ко је био Милош Велики, и колики је значај његов за нашу државу и наш народ. Никад оправдано, али, неки кажу да је мучко убиство Карађорђа било неопходно? А ко си ти? Славко и Мирко? Због вас таквих још Србија грца...
Master
Svečano kako i dolikuje jednom takvom projektu.
Bojan
Značajan događaj za našu zemlju!

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja